Dosarul Gazeta. Telenovelă dunăreano-clujeană fără sfârşit, dar cu explicaţii

Dosarul Gazeta, o telenovelă fără sfârşit care se judecă de opt ani la peste 600 de kilometri de locul producerii infarcţiunii, la Brăila, are 9 inculpați Liviu Man, Ioan Oţel, Dorel Vidican, Aurel Mureşan, Anca Cocuț, Dan Pârcălab, Aurelian Grama, Adrian Avarvarei şi Solomon (fostă Onac) Memoranda Suppllexa, 6 firme părți responsabile civilmente, 65 de persoane vătămate, părți vătămate și părți civile, precum şi sute de martori, scrie cotidiantr.ro. Dosarul a avut până acum peste 60 de termene, zeci dintre ele datorându-se şi citărilor greşite ale martorilor din proces. Aşa că inculpaţii se plimbă o dată pe lună la Brăila, unde, joviali, precum Liviu Man în dirijările sale de turnuri de control îmbibate în alcool, care fac să râdă până şi maimuţele plângătoare, se întreţin cu martorii, asistă la audieri şi apoi fac cale-ntoarsă. Părţile vătămate se retrag, martorii îşi schimbă declaraţiile, firmele intră în insolvenţă şi sunt citate aiurea, martorii la fel citaţi aiurea. Judecătorul e deja super plictisit, iar procurorul aşişderea. Un Dolce far Niente, în care DIICOT, procurorii Hrudei şi Deritei, riscă să încaseze încă un răsunător…eşec, după cele din Dosarele Gazeta2 cu Paszkanyi cap de afiş, Grenadierul sau Gicu Gânscă.

BRĂILA LUI VARGA

Vremurile fostului preşedinte al CJ Brăila, Bunea Stancu, PSD, au apus. Stancu a fost decapitat de DNA: condamnat la închisoare cu executare în Dosarul privind finanţarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoana.), reţinut în alte speţe şi arestat preventiv în altele şi cu noi Dosare deschise de curând, Bunea Stancu este istorie. Teren propice pentru descătuşarea forţelor cunoscutului notar brăilean Vasile Varga, membru marcant al PNL Brăila. Într-un interviu dat presei brăilene, şi citat de realitatea.net, acesta vorbeşte codat despre zvonurile şi discuţiile referitoare la faptul că el conduce din umbră judeţul, el fiind il capo di tutti cappi ai influenţei şi puterii în judeţ. Aşadar, legenda lui Varga de la Brăila este datorată meseriei lui de notar şi, conform presei, a legăturilor pe care el le are cu diverşi interlopi locali şi cămătari cărora le-a făcut diverse lucrări notariale să le zicem aşa. Numele său apare vehiculat în diverse cazuri de persoane înşelate de cămătari care şi-au pierdut casele după ce au semnat acte la cabinetul său notarial. Numele lui Varga este vehiculat în diverse afaceri imobiliare scandaloase, în retrocedări de imobile dubioase şi relaţii cu un anume Cornel Cloşca, om de afaceri brăilean care a preluat clădiri, terenuri şi imobile retrocedate în zona centrală a oraşului. Una dintre aceste afaceri imobiliare cu cântec ale afaceristului Cloşca, făcute prin cabinetul notarial al liberalului Varga, este cercetată de poliţişti şi procurori şi vizează modul în care piaţa Concordia din centrul Brăilei a fost retrocedată apoi a ajuns în posesia lui Cloşca. Toate documentele afacerii s-au făcut la cabinetul notarial al lui Vasile Varga, consilier local şi apropiat al primarului. O altă ocupaţie predilectă a notarului Varga este aceea că în calitate de preşedinte al comisiei de concesionări a primăriei Brăila votează într-o veselie contractele de concesiune pe care, înainte le avizează la cabinetul său notarial… Situaţia miroase de la o poştă a incompatibilitate, de care a fost acuzat de directoarea pieţelor din Brăila, Simona Drăghicescu.

Pe de altă parte, consilierul judeţean PNTCD Gheorghe Chiru afirmă despre Varga că “Se joacă cu noi şi asta este deranjant. Nu înţelege că trebuie să ai şi nişte limite. Poate să înceapă cu orice, cu picioarele poate să înceapă, dar va ajunge la locul care ne interesează pe), din punct de vedere anatomic, unde are o problemă, dacă nu-şi dă seama că, în fiecare zi, face câte un rău. El a creat şi susţine acest grup de interese din Brăila şi a ajuns să-l hrănească şi cu iluzii, pentru că, de împărţit, a cam împărţit tot. Şi toate declaraţiile că el nu se mai bagă, că el s-a retras, sunt doar nişte prostii pe care noi nu vrem să le mai auzim”.

De asemenea, Varga, care are cabinetul notarial vis a vis de Tribunalul Brăila, are obiceiul de a fila ziariştii incomozi cu pisicuţi. Intr-o convorbire telefonica cu directorul ziarului Infobraila, deputatul PNL Vasile Varga a rabufnit si i-a spus, ca sa stie, ca i-a facut cateva poze in mai multe ipostaze, „iar cand o fi” le va scoate pe internet! „Acum am si eu trei pisici care te urmaresc peste tot, ca sa stii! Trei pisicuti care iti fac ei poze peste tot. Stie (corect este stiu, dar ce te poti astepta de la un astfel de personaj politic sinistru – nr) sa faca regie, sa puna pe masa si-un Johnnie Walker sa-l film… aranjeze!”, a spus deputatul PNL Vasile Varga.

JUNELE PESEDISTE ALE ARESTATULUI HREBE ŞI POTENTULUI DRAGNEA

Legat de afacerile cu retrocedări ale lui Varga, puntea pare a fi reprezentată de un alt nume greu al Brăilei, Fănel Mihalcea, fostul sef al Parchetului Tribunalului Braila, in prezent prim-procuror adjunct la aceasta institutie.

Fiica lui Fănel, Silvia Mihalcea, membră PSD a fost numită subit de premierul Ponta în octombrie 2012, in functia de director general al ONRC deşi nu se respecta conditia de vechime minima de doi ani intr-o functie de conducere si nu s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului. ONRC are o zestre imobiliara de 60 milioane de lei in intrega tara, incasari anuale de 130 milioane de lei si baza de date a tuturor firmelor din tara, precum şi proiecte pe fonduri europene în derulare. Silvia Mihalcea fusese în trecut angajata expert parlamentar la grupul PSD din Camera Deputatilor, iar apoi a activat în Cabinetul parlamentar al lui…Viorel Hrebenciuc, arestat în Dosarul Retrocedărilor ilegale. De asemenea, Mihalcea a fost propulsată în politica centrală de Liviu Dragnea. Acelaşi Liviu Dragnea care a propulsat în politica mare o altă prospătură a PSD, Cătălina Ştefănescu, fătuca devenită parlamentar la 24 de ani din negura Vâlcii. TATĂL Silviei Mihalcea, Fănel Mihalcea, a fost implicat anii trecuţi în ancheta privind lovirea cameramanului de la Pro TV, Gabriel Stoica, de către un membru al lumii interlope brăilene, prim-procurorul Fănel Mihalcea, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, fiind identificat ca viitorul beneficiar al casei filmate. Potrivit presei brăilene, de ani buni, Fănel Mihalcea a reuşit performanţa de a proteja capi ai mediului infracţional local, cu care este văzut adesea în public. De altfel, în anul 2000, prim-procurorul Mihalcea a fost implicat într-un dosar penal alături de capul lumii interlope brăilene Relu Şerban.

NOTARUL ŞI DOAMNA CEA OARBĂ

Tot legat de Varga, presa locală afirmă că acesta este blindat şi în ceea ce priveşte relaţia cu Doamna cea oarbă care împarte Dreptatea. Nu de alta dar Varga şi-a împărţit la un moment dat viaţa cu două doamne dedicate Doamnei oarbe: judecător dr. Sarmisegetuza Tulbure şi judecător Mariana Trofinescu. Sarmisegetuza Tulbure de la Curtea de Apel Galaţi a fost membru în Consiliului Superior al Magistraturii, şi a activat la Curtea de Apel Galaţi, instituţie unde a activat şi Mariana Trofinescu. Cele două judecătoare şi-au depus cererile de pensionare în 2010, deodată cu Dinu Gâlcă, ex procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi fratele fostului şef al CSM, Iulian Gâlcă. Fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi fusese trimis în judecată la vremea respectivă de DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, şantaj, fals în declaraţii şi instigare la fals în înscrisuri. Probele au fost aduse la cunostinţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi s-a cerut cercetarea disciplinară a procurorului, dar procuorul a fost albit peste noapte: Comisia de disciplină din cadrul Consiliului nu a sesizat Secţia pentru procurori în temei legal şi astfel s-a respins acţiunea sancţiunii disciplinare, iar apoi Gâlcă a depus cererea de pensionare.

Dosarul Gazeta va ajunge în faza de recurs la Curtea de Apel Galaţi. Această Curte de Apel Galaţi…Şi pentru că tot veni vorba de el, ÎNFRĂŢIREA BRĂILEANO-CLUJEANĂ, zilele viitoare…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.