Diaconul Kuraev, despre ”bătrânul Brejnev” și ”umanitatea” lui Putin

Diaconul Andrei Kuraev este un teolog rus contemporan, care a studiat teologia la Bucureşti şi a fost hirotonit de Patriarhul Teoctist. În Rusia este iubit, dar şi urât, din cauza poziţiilor lui tăioase împotriva puterii actuale. A protestat împotriva ocupării Crimeei şi războiului din Ucraina. În 2014 a fost exclus din Academia Teologică din Rusia, unde preda, scrie Alexandru Vakulovski pentru Deschide.md.

În Moldova, diaconul Andrei Kuraev a fost în atenţia publică când simpatizanţii Asociaţiei „Fericita Maica Matrona” l-au hărţuit într-o clădire a mitropoliei. Ulterior, Kuraev a spus că Mitropolia Moldovei ar trebui să se dezică de Sf. Matrona. Între timp, au apărut documente care atată că Anatolie Cibric, conducătorul asociaţiei, are cetăţenie rusească.

(Despre disputele dintre diaconul rus și părintele Cibric, mai multe aici și aici)

Să-l acuzi de şovinism pe diaconul Andrei Kuraev mi se pare la fel de nepotrivit ca şi cum l-ai acuza de prietenia cu rockerul Iuri Şevciuk (DDT) sau că apare în fotografii cu motociclişti. În fine, nu sunt eu în măsură să judec. Însă pentru mine Andrei Kuraev rămâne o voce trează de la Moscova, printre puţinele credibile. Şi e aproape de banc: să-l crezi pe Cibric, pornit pe proteste antieuropene, cu paşaport rusesc în buzunar; sau pe Kuraev, un mare teolog. Că „pravoslavia” a luat-o pe căi greşite, fără legătură cu ortodoxia, ne confirmă diaconul Andrei Kuraev într-o postare de be blogul său. Îl atacă dur şi pe Putin. Textul este scurt, clar şi luminat. L-am tradus mai jos în întregime, pentru că avem nevoie şi de voci lucide din Rusia”, scrie Alexandru Vakulovski.

„Sfârşitul lumii manual”

„Putin despre Crimeea: Rusia va merge până la capăt pentru a-și apăra interesele.”

***
În timpul copilăriei mele bunica era gata să ierte totul puterii – „numai să nu fie război.”

Astăzi, o parte din populație setată pe sinucidere este, de asemenea, gata să-i ierte lui Putin tot – numai dacă el va organiza războiul.

Nu știu cum să trăiască şi visează cum să ucidă.

Când liderul unei ţări sărace economic, dar nucleare spune că „merge până la capăt”, înseamnă că el este gata să meargă până la sfârșitul omenirii. Un nene aşa bun.

Și publicul, încântat de o astfel de brutalitate, nu e îngrijorat de faptul că nu va merge în iarna nucleară să se odihnească în Crimeea. Și că puținii supraviețuitori ai „capătului” probabil că vor găsi cu greu atunci drumul spre locul care se numea cândva Sevastopol. Dar de ce ar avea nevoie de el?

Începerea șantajului nuclear înseamnă dezorientare completă în materie de etică, în ceea ce privește relația dintre scopuri și mijloace. Chiar și acum 40 ani se părea că între oamenii există un consens în jurul tezei că nimic nu poate justifica distrugerea omenirii printr-un focar nuclear.
Acum știm că un astfel de scop există: umanitatea poate fi anihilată pentru dreptul celor din Crimeea de a nu învăţa limba ucraineană.
Bătrânul Brejnev a fost mult mai uman, mai omenos. Mai înțelept. Oamenii îmbătrânesc diferit. Cineva, pierzând bucuria propriei vieţi, încetează să aprecieze viaţa în general – în special viaţa altcuiva…

Mai bine nu, mai bine Rusia să treacă pașnic pe lângă sfârșitul lui Putin.

***
Cu smerenie menţionez că poziţia mea în această privință este aceeaşi cu poziția oficială a Patriarhiei Moscovei. Aşa cum era ea în anii 70-80 ani, cu „darul sacru al vieții”, și așa mai departe.

Atunci era ușor să spui cuvântul „pace”: conducerea sovietică era, de asemenea, pentru pace în lume și împotriva folosirii armelor nucleare.
Vom vedea aceleași cuvinte pașnice de pe buzele patriarhale într-un mediu în care liderul național a decis să amenințe cu biciurile nucleare?”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.