Dosarul Gorila. Multinaţionalele şi Europa de Est

Politicienii slovaci, indiferent de orientare, au luat mite în valoare de zeci de milioane de euro în perioada privatizărilor care au premers aderarea ţării la UE şi în cea imediat următoare, se arată în aşa-numitul dosar Gorila, publicat pe internet cu puţin inainte de Crăciun, in contextul alegerilor anticipate care vor avea loc în Slovacia. În dosar sunt numiţi toţi politicienii importanţi de la Bratislava, în frunte cu Mikulas Dzurinda, premier în perioada 1998-2006 şi actual ministru de Externe. Sunt numiţi şi reprezentanţi ai multinaţionalelor din Austria, Franţa, Italia sau Rusia şi numeroşi oligarhi.

De pe urma scandalului par să beneficieze naţionaliştii fostului premier Robert Fico, care sunt cotaţi cu 40% în perspectiva anticipatelor de pe 10 martie. Partide apărute recent, precum „99%” (care se vrea a fi formaţiunea celor sătui de politică, însă este finanţată de industria armamentului) câştigă rapid teren.

Dosarul Gorila se bazează pe interceptari ale serviciul slovac de informaţii, SIS, efectuate în 2005-2006, şi sugereaza că întregul proces de privatizare din Slovacia a fost coordonat de un fond de investiţii-Penta-care trata cu investitorii străini şi politicienii. Cureaua de transmisie era şefa agenţiei pentru privatizare, care se întâlnea cu şefii Penta şi cu investitorii străini în apartamente şi hoteluri obscure din Slovacia.

Se aşteaptă ca noi amănunte să apară, după ce preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici, l-a eliberat de sub jurământul de confidenţialitate, pe fostul şef al SIS, Karol Mitrik, sub al cărui mandat au fost efectuate interceptările.

Jurnalistul de investigaţie Tom Nicholson, ziarist de origine canadiană, fost redactor-şef al publicaţiei de limbă engleză Slovak Spectator, a intrat în posesia documentelor Gorila în 2009, însă a fost refuzat de toate publicaţiile pe care le-a contactat. Se pare că actualul context electoral a făcut posibilă apariţia dosarului, publicat pe un server american.

Iar acesta nu este sfârşitul scandalului şi al campaniei electorale. Nici partidele proaspăt apărute pe scena politică nu sunt curate. Pe internet circulă un alt material care vorbeşte despre legăturile dintre un lider al mafiei din Slovacia şi liderul partidului neoliberal SaS, înainte de alegerea noului procuropr general, în 2010. Atunci SaS (partid care nu a fost atins de scandalul Gorila) se afla la guvernare.

Potrivit ultimelor sondaje, efectuate înainte de apogeul scandalului Gorila, câştigătorii alegerilor vor fi populiştii de stânga ai fostului premier Robert Fico, cu un îngrijorător 40%, urmaţi de conservatorii din KDH (9,65), de creştin-democraţii actualului premier demisionar Iveta Radikova (9,3%) şi de partidul moderat al etnicilor maghiari, Most-Hid (7,7%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.