Dosarul „Revoluţiei” se clatină din nou

Judecătorii de la instanţa supremă au decis vineri că rechizitoriul din dosarul „Revoluţiei”, în care este acuzat Ion Iliescu, conţine nereguli şi au dat un termen de cinci zile Parchetului Militar să spună dacă menţine trimiterea dosarului în instanţă sau reface ancheta.

Pe 25 octombrie 2023, la instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti – s-a decis începerea judecării pe fond în dosarul ‘Revoluţiei’, în care Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Instanţa a constatat atunci că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.

Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind repartizat în decembrie 2023 unui complet format din doi judecători. Cei doi judecători nu au reuşit să cadă de acord însă asupra unei soluţii, având opinii divergente.

În consecinţă, cazul a fost repus pe rol prin intrarea în complet a judecătoarei Lia Savonea, iar după o lună de dezbateri magistraţii au decis că există nereguli în rechizitoriu.

Judecătorii au dat un termen de cinci zile Parchetului Militar să comunice dacă menţine soluţia de trimitere în judecată sau retrage dosarul.

„În baza art.347 alin. (3) din Cpp raportat la art.345 alin.(2) din Cpp, admite contestaţiile formulate de inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif (…) împotriva încheierii din data de 25 octombrie 2023 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul CAB. Desfiinţează încheierea atacată şi rejudecând: constată neregularitatea rechizitoriului nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii: Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, gl.(rtr.) Rus Iosif, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii. Dispune comunicarea prezentei încheieri PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpatului ori solicită restituirea cauzei. Fixează în cauză termen la data de 20 septembrie 2024, pentru când se vor cita părţile şi se vor încunoştinţa apărătorii acestora”, se arată în decizia Instanţei supreme.

A existat o opinie separată a judecătoarei Elena Barbu, în sensul admiterii excepţiei necompetenţei după calitatea persoanei a Curţii de Apel Bucureşti, invocată din oficiu, al admiterii contestaţiilor formulate şi al judecării cauzei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală.

Înainte de a ajunge la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul „Revoluţiei” s-a plimbat peste patru ani între instanţele şi parchetele bucureştene pe motive de procedură.

În prima fază, Ion Iliescu a fost trimis în judecată de Parchetul Militar în aprilie 2019, însă dosarul a fost restituit la Parchet peste doi ani de către judecătorii de la ICCJ, fiind invocată existenţa unor nereguli în rechizitoriu.

Instanţa supremă a decis atunci excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe, printre care „declaraţii” ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale, rapoarte ale Parlamentului, un punct de vedere de la SRI sau documente de arhivă de la MApN.

În august 2022, fostul procuror general Gabriela Scutea anunţa retrimiterea la Instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, după refacerea rechizitoriului de către procurorii militari.

După şase luni, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis că nu este de competenţa acestei instanţe să judece acest dosar şi l-a trimis la Curtea de Apel Bucureşti.

Conform rechizitoriului, Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obţinerea legitimităţii populare, menţinerea şi consolidarea puterii politice deţinute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, ora 16,00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN.

Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi, astfel, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2.382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

De asemenea, aceleaşi fapte ale lui Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, ora 16,00 – 30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent şi grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României, susţin procurorii.

Gelu Voican Voiculescu, în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care şi-a subordonat Consiliul Militar Superior), cu intenţie, urmărind menţinerea şi consolidarea puterii politice obţinute, dar şi legitimarea în faţa opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989, ora 16,00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN.

Conform Parchetului, general (rtr) Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, cu intenţie, în intervalul 22 decembrie – 30 decembrie 1989, a exercitat prin ordinele sale militare, date în mod sistematic, operaţiunea de inducere în eroare a opiniei publice.

Revoluţia Română din decembrie 1989 s-a caracterizat printr-o succesiune de justificate proteste populare, revendicări de natură socială şi politică, lupte de stradă, demonstraţii cu caracter de masă, represiuni armate violente, care au debutat la Timişoara în ziua de 16 decembrie 1989, apoi au continuat în Bucureşti şi alte oraşe ale României începând cu după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, culminând cu părăsirea sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR) de către cuplul prezidenţial Nicolae şi Elena Ceauşescu, la data de 22 decembrie 1989 (ora 12,06), moment ce a însemnat pierderea prerogativelor puterii de stat de către aceştia şi sfârşitul dictaturii comuniste în ţara noastră.

Parchetul precizează că, începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, pe întregul teritoriu al României a fost declanşată, cu intenţie, o amplă, sistematică şi deosebit de complexă acţiune militară de inducere în eroare, unică în istoria naţională, cauză de survenire a unui număr foarte mare de decese, răniri de persoane, suferinţe psihice, lipsiri grave de libertate.

Împrejurările care au dus la survenirea, în decembrie 1989, a numeroaselor decese şi răniri de persoane, au constituit, în timp, obiectul cercetării în numeroase dosare penale instrumentate de parchetele militare.

Activitatea de cercetare s-a declanşat chiar în ziua de 22 decembrie 1989, când au fost efectuate primele cercetări în legătură cu decesul ministrului Apărării, generalul Vasile Milea.

Ulterior, urmare situaţiilor complexe generate de evenimentele care s-au succedat în întreaga ţară cu un dinamism fără precedent, activitatea de cercetare a fost extinsă în toate zonele şi localităţile României în care s-a înregistrat uciderea sau rănirea prin împuşcare a unor persoane, respectiv reţinerea unor participanţi la demonstraţiile anticomuniste sau distrugerea în parte sau în totalitate a unor imobile.

În timp, evenimentele din decembrie 1989 au făcut obiectul cercetării în 4.544 de dosare penale. În 112 dosare, Secţia Parchetelor Militare şi celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane, din care 25 de generali (10 din cadrul MApN şi 15 din cadrul MI), 114 ofiţeri (32 din cadrul MApN şi 82 din cadrul MI), 13 subofiţeri (8 din cadrul MApN şi 5 din cadrul MI), 36 militari în termen şi 87 civili, în sarcina cărora s-a reţinut că, prin măsurile dispuse sau acţiunile întreprinse, au contribuit la producerea victimelor înregistrate în timpul evenimentelor din Decembrie 1989. Între civilii trimişi în judecată şi condamnaţi sunt foştii membri ai Comitetului Politic Executiv al CC al PCR şi foşti miniştri.

Majoritatea persoanelor trimise în judecată au făcut parte din structurile de conducere politice şi militare ale fostului regim, cu privire la care s-a stabilit că au adoptat măsuri sau au acţionat în vederea reprimării demonstraţiilor împotriva regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

 1. Bascalia Nationala’Iliescu si lovilutia”,episodul Justitia din Las Fierbinti,sezon nou

 2. probabil in poza e gloriosul jurist dl. Talpan
  ala cu Steaua.

  (ce se spune despre femeile cu nasul mare?
  …..
  -ca au nasul mare,
  mu-ha/ha!)

  -la subiect:
  Guvernul are prea multa putere PRIN ABUZ
  orice Guvern in Romania si-a depasit atributiile
  a ajuns sa se identifice cu Statul Roman
  au exercitat Puterea in nume propriu si in interesul STRAINILOR:
  -tradatori,
  oricare dintre ei!

 3. In dosarul acesta nu este introdus si Anton Mugur ROG pentru aceeasi fapta: „operaţiunea de inducere în eroare a opiniei publice” ?!

 4. O prosteala, o nerusinare. De 34 de ani se tot incearca musamalizarea unei tradari politice si militare. E normal, despre o lovitura de stat n-ai ce zice prea multe, ea, lovitura de stat trebuie escamotata nu lamurita. L nivel de justitie toata mascarada asta e mai mult decat jeg. E cinism, e coparticipare la crima si orice altceva care sa escamoteze tradarea armatei si securitatii. Ar fi mai bine s-o lase moarta cum a cazut si asa zisii „justitiabili” sa nu se mai faca ca lucreaza. Ce-ar fi daca s-ar actualiza vechea pedeapsa a „arderii/spanzurarii in efigie” pentru Ion Iliescu? Ar fi amuzant.

 5. Concluzia: criminalii împotriva umanitatii din decembrie 1989, Bucuresti, nu vor fi inculpati si judecati niciodata. Motiv: complicitatea unor „magistrati” (mentalmente, cel putin) corupti.

 6. de ex. Cioloshenia Pamantului
  si-a dat cu de la sine Putere,
  a abuzat:
  -cica „tranzactiile de la Guvern la Guvern” sint scutite de ingerinta Parlamentului Roman

  dupa aia jagardelele din Casa Poporului
  AU APROBAT ABUZUL!

 7. Cine să vă mai creadă? Prostirea proștilor continuă cât e nevoie!

 8. Pai sigur ca ,Parchetul Militar va dorii sa refaca abcheta pt. ca nu mai in felul acesta se va mai putea prelungii decizia care ar fi trebuit data ,inca de foarte multi ani.Nu inteleg motivul pt. care acesti mafioti de judecatori care au intrumentat acest dosar si l-au tot plimbat si invirtit pana a ajuns la ora actuala tot neclarificat,nu sint trasi la raspundere pt. incompatibilitate ,sau pt. incercarea de a acoperii pe cei care se fac vinovati.Acesti judecatori trebuiesc pedepsiti pt. ca si-au batut joc de toti romanii care asteapta de foarte multi ani sa vada cine se face vinovat si ce pedeapsa va primii.Majoritatea celor vinovati din dosar au dat dejea coltul ,au mai ramas doar citi va criminali care sint inca in viata si probabil ca judecatorii asteapta sa dea coltul si astia ,dupa care va solutiona insfirsit si dosarul asta .

 9. Omul are libertatea de când se naste ! Si daca o uita o Pierde! 12 iunie 1990 Piata Universitatii Bucuresti . Neagu Mircea

 10. Ca sa nu faca dosarul loviturii de stat din Dec 1989, cauta sa-i bage in carca lui Iliescu toate tradarile si idioteniile facute de altii, atunci.
  Iliescu a fost doar prostul de serviciu care a acceptat sa devina fatzada tradatorilor. N-a fost nicio revolutie. A fost lovitura de stat, in urma careia Romania a fost distrusa economic si vanduta strainilor……[Rumburak]

 11. @[Rumburik]
  ilici iliescu nu e „prostu de servici”
  ci o satana exact ca ceaushestii:
  in interpretarea asta distrugerea satanelor e permisa oricind,
  in orice zi.

 12. Dar pe „MoshSorosh” cand il audiaza, prin teleconferinta, procurarii astia de „mare angajament” ?
  Ca poate are ceva de spus si dinsul, despre Piata Universitatii mai-iunie 1990.

 13. Nici nu se va judeca vreodata, si daca se va judeca, va fi un fis. Prea multi au fost implicati, prea multi s-au imbogatit in urma loviturii de stat zisa revolutie.

 14. Grupul infractzional organizat dupa serialul RTV din dec.89, mare „curaj” cand maskota chibutzului PCR, era deja trofeu vanat, iar l-a facut scapat pe marele edecar=shobolan de apa, tov.Ylici Y. Ninel (citeshte invers Lenin). Asta pentru ca suntem deja colonia chibutzului khazar, iar daca trebuie judecat, trebuie avut nu numai crime, ci shi alte bazaconii ale emanatului fasait dn PCR: ex.Weisel impostorul dovedit shi de eBreii normali, alungarea Regelui nostru, ca mai apoi sa-shi faca 2 reguletzi+1 imparat din verishorii lui, distrugerea economiei shi a finantzelor, samd, ca sa nu mai vorbim desfiintzzarea pedepsei cu moarte, dupa ciuruirea impushcatului de Craciun.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Ka ka khazarii nu e nimeni, dar sa fie sange mult, da, mult sange, ex.Stalin, Lenin, Hitler&Co.

 15. Bai, dar dosarul distrugerii Romaniei nu va preocupa….
  -distrugerea industriei, agriculturii, invatamantului, sanatatii; exodul a 10 milioane de romani in strainatate…
  V-am facut rechizitoriul….UN SINGUR PROCUROR CORECT SI UN JUDECATOR CORECT SI……..

 16. La UM ICCJ ordinul se execută, nu se discută. Tovarăşa colonel Savonea a dat dovadă de înaltă conştință civică şi solidaritate muncitorească. După 34 de ani de optimizare, mai trebuia nişte optimizare!

 17. Gabriela Scutea a devenit pensionar de lux dupa ce a repus in lucru aceasta parodie de dosar. S-a scolit in ale dreptului la Sibiu (?!) probabil avand dascali ca taica Lazar si altii ca el. Dar a invatat multe de la ei.

 18. Închideți-l naibii, nu ne mai luați de prosti. Ping-pong cu dovezi clare dar reci, la – 2 m.
  Dar să vedem partea plină a paharului: confirmarea că suntem o nație fără personalitate, fără onoare. Dacă eram o nație de onoare, vinovații erau de multă vreme trași în teapă si asta fără doamna Justiție corupta până-n măduva oaselor, individual.
  Dar lipsa de onoare si de personalitate nu trezește nici revolta personală, nici răzbunarea fiului că i-au ucis tatăl, nici răzbunarea tatălui că i-au ucis fiul. Nație de doi bani. Normal că Gelu Voican Voiculescu le râde-n barbă. Si bine face că poate!

 19. Criminalul de Iliescu va fi ingropat cu onoruri militare.Lasand in urma o tra distusa moral. Cu foarte multi romani ce au parasit Romania scarbiti.A lasat in urma un balaur numit PSD care pe orice pune mana distruge.

 20. Mai terminați cu prostiile! Grupul conducător revoluționar nu poate fi judecat decât de pe legile de atunci!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.