Dosarul Revoluției se întoarce la procurori

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis vineri că rechizitoriul din dosarul „Revoluţiei”, în care este acuzat fostul preşedinte Ion Iliescu, conţine nereguli şi au decis trimiterea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.

Pe 14 iunie, un alt complet de la Instanţa supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului şi a dat termen Parchetului să îndrepte aceste nereguli.

Cum Parchetul nu s-a conformat, Instanţa supremă a decis vineri restituirea dosarului la procurori.

„Constată că procurorul nu a respectat obligaţia procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunţată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul ÎCCJ, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2. Dispune restituirea la PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unităţi de parchet, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii”, se arată în decizia instanţei care este definitivă.

Pe 25 octombrie 2023, la instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti – s-a decis începerea judecării pe fond în dosarul ‘Revoluţiei’, în care Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Instanţa a constatat atunci că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.

Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind repartizat în decembrie 2023 unui complet format din doi judecători. Cei doi judecători nu au reuşit să cadă de acord însă asupra unei soluţii, având opinii divergente.

În consecinţă, cazul a fost repus pe rol prin intrarea în complet a judecătoarei Lia Savonea, iar după o lună de dezbateri magistraţii au decis că există nereguli în rechizitoriu.

Înainte de a ajunge la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul „Revoluţiei” s-a plimbat peste patru ani între instanţele şi Parchetele bucureştene pe motive de procedură.

În prima fază, Ion Iliescu a fost trimis în judecată de Parchetul Militar în aprilie 2019, însă dosarul a fost restituit procurorilor peste doi ani de către judecătorii de la ICCJ, fiind invocată existenţa unor nereguli în rechizitoriu.

Instanţa supremă a decis atunci excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe, printre care „declaraţii” ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale, rapoarte ale Parlamentului, un punct de vedere de la SRI sau documente de arhivă de la MApN.

În august 2022, fostul procuror general Gabriela Scutea anunţa retrimiterea la Instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, după refacerea rechizitoriului de către procurorii militari.

După şase luni, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis că nu este de competenţa acestei instanţe să judece acest dosar şi l-a trimis la Curtea de Apel Bucureşti.

Conform rechizitoriului, Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obţinerea legitimităţii populare, menţinerea şi consolidarea puterii politice deţinute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, ora 16,00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN.

Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi, astfel, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2.382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

De asemenea, aceleaşi fapte ale lui Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, ora 16,00 – 30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent şi grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României, susţin procurorii.

Gelu Voican Voiculescu, în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care şi-a subordonat Consiliul Militar Superior), cu intenţie, urmărind menţinerea şi consolidarea puterii politice obţinute, dar şi legitimarea în faţa opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989, ora 16,00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN.

Conform Parchetului, general (rtr) Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, cu intenţie, în intervalul 22 decembrie – 30 decembrie 1989, a exercitat prin ordinele sale militare, date în mod sistematic, operaţiunea de inducere în eroare a opiniei publice.

Revoluţia Română din decembrie 1989 s-a caracterizat printr-o succesiune de justificate proteste populare, revendicări de natură socială şi politică, lupte de stradă, demonstraţii cu caracter de masă, represiuni armate violente, care au debutat la Timişoara în ziua de 16 decembrie 1989, apoi au continuat în Bucureşti şi alte oraşe ale României începând cu după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, culminând cu părăsirea sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR) de către cuplul prezidenţial Nicolae şi Elena Ceauşescu, la data de 22 decembrie 1989 (ora 12,06), moment ce a însemnat pierderea prerogativelor puterii de stat de către aceştia şi sfârşitul dictaturii comuniste în ţara noastră.

Parchetul precizează că, începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, pe întregul teritoriu al României a fost declanşată, cu intenţie, o amplă, sistematică şi deosebit de complexă acţiune militară de inducere în eroare, unică în istoria naţională, cauză de survenire a unui număr foarte mare de decese, răniri de persoane, suferinţe psihice, lipsiri grave de libertate.

Împrejurările care au dus la survenirea, în decembrie 1989, a numeroaselor decese şi răniri de persoane, au constituit, în timp, obiectul cercetării în numeroase dosare penale instrumentate de parchetele militare.

Activitatea de cercetare s-a declanşat chiar în ziua de 22 decembrie 1989, când au fost efectuate primele verificări în legătură cu decesul ministrului Apărării, generalul Vasile Milea.

Ulterior, urmare situaţiilor complexe generate de evenimentele care s-au succedat în întreaga ţară cu un dinamism fără precedent, activitatea de cercetare a fost extinsă în toate zonele şi localităţile României în care s-a înregistrat uciderea sau rănirea prin împuşcare a unor persoane, respectiv reţinerea unor participanţi la demonstraţiile anticomuniste sau distrugerea în parte sau în totalitate a unor imobile.

În timp, evenimentele din decembrie 1989 au făcut obiectul cercetării în 4.544 de dosare penale. În 112 dosare, Secţia Parchetelor Militare şi celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane, din care 25 de generali (10 din cadrul MApN şi 15 din cadrul MI), 114 ofiţeri (32 din cadrul MApN şi 82 din cadrul MI), 13 subofiţeri (8 din cadrul MApN şi 5 din cadrul MI), 36 militari în termen şi 87 civili, în sarcina cărora s-a reţinut că, prin măsurile dispuse sau acţiunile întreprinse, au contribuit la producerea victimelor înregistrate în timpul evenimentelor din Decembrie 1989. Între civilii trimişi în judecată şi condamnaţi sunt foştii membri ai Comitetului Politic Executiv al CC al PCR şi foşti miniştri.

Majoritatea persoanelor trimise în judecată au făcut parte din structurile de conducere politice şi militare ale fostului regim, cu privire la care s-a stabilit că au adoptat măsuri sau au acţionat în vederea reprimării demonstraţiilor împotriva regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

31 de Comentarii

  1. Mai terminați cu prostiile! Care revoluție? A fost lovitura de stat organizată de „agenturile străine”! Chiar nu aveți ce face? Ocupati-va de viitor și nu mai dezgropați morții înainte de alegeri!

  2. ASTAI-I UNA DIN MARILE DOVEZI CA IN ROMANIA IN 1989 A FOST LOVITURA DE STAT SI CA JUSTITA E DE CACAOOOOOOOOOOOOOOOO…………

  3. Ha, ha, au “gasit” nereguli. Spera cineva ca se va face dreptate in tara asta? Au dovedit inca o data ca isi merita pensiile speciale astia din justitie, care raspund bine la comanda politica!

  4. Eu cred ca Iliescu a vrut sa-l scape pe Ceausescu de Închisoare dar s-a scăpat pe el sa nu-l bage Ceausescu la Inchisoare

  5. Complicitatea institutiilor statului cu autorii genocidului sovietic incepe cu aprecirea LOVITURII DE STAT KGB/GRU/Comintern ca fiind o „revolutie”…Infractorul contra umanitatii Ilici GENOCID a stabilit in grup criminal organizat in 1991 cursul viitor al Romaniei!?

  6. ”Dosarul Revoluției se întoarce la procurori.”
    Excelenta justitie avem !!
    Iliescu va putea fi judecat, la a doau revenire pe pamant.

  7. Nu trebuie sa mai traga de timp sa mai expire niste termene,sa ii scape pe smecheri!?se fac ca fac,mai o crestere 8mediata iar de 25 la suta!pentru altii nu sunt bani!sau este 8legal sa le dai banii luati din salarii si dati inapoi la pensii!

  8. Mai puneți mâna pe carte băieți! Planul lichidării lui Ceaușescu a fost stabilit la Malta! Mai terminați cu prostiile! Ceaușescu v-a predat o țară la cheie fara datorii și voi ati jefuit-o și ați mai făcut și o datorie de 400 de miliarde de euro din nici insule nu aveți de vânzare! Nu știu cum se întâmplă de 35 de ani înainte de alegeri se dezgroapă familia Ceaușescu! Mai deștepților,nu scăpați de blestem nici într-o mie de ani că l-ați lichidat de Crăciun! Niciun judecător nu va avea curajul sa facă dreptate!

  9. In 1989 pe fondul nemultumirilor generale din Romania, spionajul extern a organizat Lovitura de Stat care i-a terminat pe sotii Ceausescu, „vinovati” fiind in opinia puterilor externe infometate dupa resurse si piata de desfacere, deci, vinovati fiind de : granitele sigure ale Romniei, resursele naturale pazite si pastrate ca pe ochii din cap, atribuirea de locuinte gratis tuturor cetatenilor, locuri de munca obligatorii, scoala de inalt nivel gratuita, protectia medicala gratuita, drogurile erau doar in filmele americane – in Romania pedeapsa cu moartea pt. droguri, criminalitatea zero. Padurile, apele, uraniul, aurul, pazite si pastrate pt. cetatenii romani, razboaiele tinute la mii km. distanta de Romania, care nu accepta nici un „amestec in treburile interne”, si alte binefaceri pt Popor, care acum, a ajuns la cheremul unor golani externi.

  10. faptul ca securitate a doborat p-artidul c-omunist,de cand e taxata de ‘revolutie’? vai mama voastra,iar incepe circul

  11. In Dec. 1989 a inceput razboiul khazarilor de distrugere a Romaniei. Cum credeti ca ei, khazarii care au orchestrat aceasta Lovitura de Stat vopsita intr-o asa zisa Revolutie vor admite ca tradatorii de neam si tara si alogenii, khazari ce detineau functii in aparatul de partid si de stat sa fie aruncati in inchisoare? De aceea acest dosar a fost mosmondit 33 de ani pana va ajunge sa fie judecat la pastele cailor.

  12. faptul ca securitate a doborat p-artidul c-omunist,de cand e taxata de ‘revolutie’? vai mama voastra,iar incepe circul cu comicul rus iliescu-Karandash

  13. Pt.toti prostii care-si dau cu parerea deasupra si nu numai: parchetul militar e o gaura de (editat), iar institutia in sine e o anomalie pastrata doar pt.burtosii si derutatii care zac prin birouri pe lefuri de nababi (cum suna pulimii 7000 euro net/luna, ha?). Prin urmare, n-are cine sa faca dosare. Punct si aleluia.

  14. Frații ofițeri de la ICCJ au descoperit că sângele apă nu se face.

    Corb la Corbu nu-şi scoate ochii.

  15. Istoria trebuie sa rămână în tipărire pe baza de minciuni și Iliescu eroul națiunii române! Cum se poate întâmpla dacă Iliescu încă trăiește?! Normal că, trebuie tărăgănat dosarul pentru eternitate. Revoluție? Care revoluție, au acționat militar prin lovitura de stat dar nu se vrea recunoscut adevărul.

  16. Băi judecătorilor lu’ pește prăjit, ce tot plimbați dosarul
    ăsta de la Ana la Kaiafa, că întinde copita Tătuka și nu mai
    aveți pe cine băga la mititica.

  17. Articol care se învârte în jurul cozii. Însoțit de bătutul câmpilor fără grație în comentariile frustrate sau trăznite. Istoria nu încape în paragrafe de lege. Care lege? Cea trecută? Cea posterioră?

  18. Handicapatii Indiferent ce a fost acolo au murit oameni din cauza acestui nenorocit de iliescu votat de prostovanii nostalgici.Crimele au continuat cu mineriadele,apoi a incercat Dragnea si cu jandamii.Un partid de criminali.Iar voi votantii,niste nemernici nomenclaturisti.

  19. Intrebarea fiecarui roman cred ca ieste ,cam citi ani de acum inainte se va continua jocul asta cu acest dosar ? Ne-am plictisit toti de cind se tot deschide si se inchide,sau se rejudeca si iar se judeca acest dosar .Face parte dintr-o piesa de teatru cred si este cit se poate de penibil si caraghios ca dupa 35 de ani sa nu se cunoasca inca vinovatii si sa poata fi pedepsiti.Pana la urma dosarul revolutiei si al mineriadelor vor intra in cartea recordurilor din punct de vedere al termenelor legale in care sa fi fost clarificate si judecate cu sentinte pt. vinovati.

  20. Când te uiți la Toni Grebla sau la premier sau la altii care au fost și or să mai fie încă îți dai seama ca te-am trădat. Să ții minte din ce pricina te-am trădat pe tine personal! Să nu ai îndoieli ca pentru tine special a fost ambalat disprețul meu! “Sfințisorii” tarii doar pentru ca li s-a dat un nume o duc bine în virtutea credinței ca numele le apară faptele, ca Iisus spală la comanda orice păcate ca are de fapt mașini de spălat în cer aliniate în rând, ca poți face ce vrei sub numele pe care îl ai ca se iartă și trece cu vederea. Dar pe trădători așa să-i ții, să ii prăjești pentru ca ei nu au nume și nu sunt de -o valoare cu ceilalți. Unii mai egali decât alții. Așa a fost, așa rămâne!

  21. Procesul în sine este o motivare pentru insucces pe mai departe. Coada câinelui e lunga de aici până în următorul sat. Nu înțeleg de ce se insista să-l persecute pe biet Iliescu atunci când el ne-a adus pe tava moartea lui Ceaușescu.
    Un lider trebuie să știe să dea comanda și nu cea exactă. Ca îl eliberezi, ca îl absolvi de toate vinele, ia naibii odată o decizie! E ultima zi de vara, hotărăște-te odată ca am tren și nu pot rata!

  22. Ce fel de „lovitura de stat” este aceea in care conducerea fuge de la conducere, de frica unei piate de demonstranti civili, sa organizeze o contra-lovitura militara la Targoviste ? Pe Charlie il inteleg, e pe litiu, dar ceilalti ?

  23. Care s-a realizat dupa `89 zice ca a fost Revolutie iar cei care au primit ” un sut in fund pentru un pas inainte” zic ca a fost Lovitura de Stat in 1989 .
    Fireste , specialistii veritabili nu au acces la mass-media sa rezolve aceasta Dilema ci doar sekuristii vopsiti si deghizati si prostii de serviciu care latra zilnic , seara de seara , la poporul dezorientat numit in bascalie uneori ” Electorat” …

  24. Dosarul acesta vrea sa-l bage musai pe Iliescu in puscarie. Este unicul scop al acestui dosar imbecil.
    Este de fapt o razbunare a postumei Securitrati, ofticata ca si-a pierdut toate privilegiile de dinainte de ’89.
    In zilele ,,revolutiei” (in realitate lovitura de stat) toti tampitii au tras ca apucatii, fara niciun ordin de la Iliescu sau de la Piscupescu. Soldatii s-au masacrat intre ei, civilii inarmati au tras in civili neinaramati. Toti tampitii erau Rambo……[Rumburak]

  25. Dosarul Revolutiei = dosar Politic

    acest ” Dosar al Revolutiei” va fi rezolvat de istorici in anul 2060 .

  26. „…Lia Savonea”
    Se poate merge la Consiliul Europei sau la Comisia Europeana sa sesizam abuzurile ei prin decizia ei de a constata neregularitati in rechizitoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.