Două echipe fanion au fost retrogradate direct în liga a III-a

Ieri milionari, azi faliţi. 4 trofee europene în vitrina unei echipe de amatori. La moldoveni ca la nimeni. Au semnalat un blat şi au fost excluşi.


CSKA Sofia coboară două divizii

CSKA Sofia echipă fanion a Bulgariei în ultimii 70 de ani, a fost retrogradată în liga a III-a. În ediţia 2014/2015 de campionat, CSKA s-a clasat pe locul 5, dar nu a mai primit licenţa, şi a fost retrogradată în liga a III-a din cauza datoriilor foarte mari către fisc : cca 11 milioane de leva (5,6 milioane de eur), conform presei din ţara vecină. După cum se vede. Nu s-a ţinut cont de faptul că în culpă este cea mai titrată echipă a Bulgariei (31 de titluri de campioană şi 19 Cupe ale Bulgariei), şi s-a tăiat în carne vie. Tot în Bulgaria, probleme mari are şi Locomotiv Sofia (5 titluri şi 4 Cupe), de asemenea o echipă de tradiţie, dincolo de Dunăre. Din cauza unei datorii de 1 milion de leva, echipa a rămas fără licenţă şi nici nu poate evolua în Europa League, unde s-a calificat prin clasarea pe locul 4. Nu se ştie încă la această oră, care va fi soarta „ceferiştilor” în sezonul următor.

Ghinionul lui Miriuţă

Înfiinţată în 1904, Győr ETO (4 titluri – ultimul în 2013 şi 4 Cupe) a fost una dintre cele mai puternice echipe ale Ungariei în ultimii 30 de ani. Problemele financiare au făcut ca în acest an să se claseze pe locul 8, dar rămasă şi fără sponsor echipa antrenată de Vasile Miriuţă a fost retrogradată în NB III, a treia ligă maghiară. Alte 3 echipe, Kecskemét, Nyíregyháza şi Pécs, nu au primit nici ele licenţa din motive financiare, nu se ştie însă la ora actuală dacă vor juca în NB II sau NB III.

În loc de Serie B, direct în „D”

Două Cupe UEFA, o Cupă a Cupelor şi o Supercupă a Europei se vor afla, din toamnă, în vitrina de trofee a unei echipe de amatori. Este vorma de Parma FC, până acum o lună în Serie A, unde a ocupat locul 20 şi a retrogradat în Serie B. Dar aflată în stare de faliment şi doar cu promisiuni de cumpărare de către investitori, pe 22 iunie a expirat termenul până la care Parma putea fi cumpărată. Consecinţa, echipa a fost trimisă direct în Serie D, al patrulea nivel al fotbalului din Italia, primul nivel pentru echipele de amatori. Mai trebuie spus că Parma, ca de altfel şi CSKA Sofia şi Győr ETO au fost până acum câţiva ani printre cele mai bogate cluburi din campionatele lor.

Tot în Italia, Genoa 1893 s-a calificat pentru a treia oară în istorie în cupele europene, dar

„grifonii” nu au primit licenţă UEFA din cauză că nu au prezentat în documetele trimise la forul european un stadion omologat pentru cupele europene. Marea durere a celor de la

Genoa 1993 nu o reprezintă eliminarea din Europa, ci înlocuirea lor cu următoarea clasată care nu este alta decât marea rivală din oraş, Sampdoria. Aceasta din urma a anunţat că va juca meciurile pe stadionul Mapei din Sassuolo.

La moldoveni ca la nimeni

Sezonul european 2015/2016 trebuia să fie al patrulea în care oraşul Tiraspol urma să fie reprezentat de două echipe în cupele europene. Spunem trebuia, pentru că doar Sheriff va merge în Europa, şi nu în Liga Campionilor, ci în Europa League, din cauză că a pierdut surprinzător titlul, terminând la egalitate de puncte cu Milsami Orhei şi Dacia Chişinău, dar cu deficit mare în întâlnirile directe. A doua echipă a regiunii separatiste din Moldova, FC Tiraspol, clasată pe locul 4 în campionat a produs a doua mare bombă a stagiunii fotbalistice din Moldova. După încheierea campionatului, fără vreun motiv anume, conducerea celor de la FC a anunţat că echipa se desfiinţează. Decizia a fost cu atât mai surprinzătoare dacă se are în vedere faptul că şefii lui FC se aflau în relaţii foarte bune cu şefii lui Sheriff. Prima bombă a campionatului a explodat în decembrie 2014. Liderul la zi după 10 etape, FC Veriş Drăgăneşti s-a retras din campionat din cauza faptului că a fost furată de arbitrul în meciul de cupă cu Sheriff Tiraspoll, când a pierdut în prelungiri în urma acordării unui gol înscris în condiţii neregulamentare. Tot în prima divizie a campionatului de dincolo de Prut, s-a mai retras în timpul competiţiei şi FC Coştuleni. Motivul, după mai multe etape de campionat jucătorii nu şi-au îndeplinit obiectivul, adică o clasare în zona locurilor calificante pentru Europa.

Au denunţat un posibil blat şi au fost excluşi

Cunoscătorii fotbalului au rămas surprinşi când au văzut „lista” europeană a campionatului Giorgiei. Pentru prima oară din 2008, absenta FC Zestaponi. Motivul, cu 7 etape înainte de încheierea campionatului, Zestaponi a fost exclusă din prima ligă. Este adevărat, evoluţia din această ediţie nu-i mai permitea o calificare pentru cupele europene. Totuşi, excluderea a fost una cu cântec. Înaintea meciului de acasă cu Dila Gori (echipă aflată în luptă pentru titlu cu Dinamo Batumi şi Dinamo Tbilisi), conducerea celor de la Zestaponi a anunţat federaţia că jucătorii au fost contactaţi de către oficiali ai celor de la Dila, care le-au propus să trântească meciul. Cei de la Zestaponi au anunţat că dacă federaţia nu ia măsuri, nu se prezintă la meci. Cum nu s-a luat nicio măsură, Zestaponi nu s.a prezentat, dar după acest gest a foste exclusă din campionat.

Alţii care au avut necazuri

În Spania, FC Elche s-a bătut să scape de retrogradare şi după o luptă acerbă s-a clasat pe un liniştitor loc 13. Probleme de ordin financiar au determinat însă conducerea federaţiei iberice să-i retrogradeze la masa verde pe cei de la Elche. În acest fel a rămas în prima ligă FC Eibar, care a retrogradat dramatic, la egalitate de puncte cu alte două echipe, una fiind Deportivo La Coruna, autoarea unui miraculos (vorba vine) 2-2 în deplasare cu FC Barcelona.

În Grecia, OFI Creta şi Niki Volou nu au fost lăsate să termine campionatul din cauza datoriilor foarte mari, şi după câteva depunctări mamut, au fost excluse. Cel puţin Niki Volou şi dacă nu ar fi fost sancţionată, tot ar fi retrogradat.

În Letonia, tot din motive financiare Daugava Riga şi FC Daugava Daugavpils au fost excluse din start din campionat (se joacă primăvară-toamnă), iar FK Liepaja a scăpat, dar nu a primit licenţă UEFA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.