Două săptămâni cu Christian Badea, la Filarmonica „George Enescu”

christian-badea
Christian Badea

Maestrul Christian Badea, artist român de faimă internațională, are o impresionantă carieră pe scenele celor mai prestigioase săli de concert și de Operă din  Europa, America de Nord, Asia și Australia. Dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“ din 2012, Christian Badea a revenit la București cu două concerte excepţionale, programate consecutiv pe 19, 20 și, respectiv, pe 26 , 27 aprilie.

“În prima săptămână, pe 19 și 20 aprilie, publicul a putut asculta două mari lucrări, Imperialul de Beethoven – unul din cele mai importante concerte pentru pian, şi Simfonia nr. 2 de Rahmaninov –  o altă capodoperă a stilului romantic, foarte îndrăgită. Solistă a fost pianista Luiza Borac”, aprecia dirijorul Christian Badea.

Pe 26 şi pe 27 aprilie, programul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” va fi alcătuit din lucrări semnate  de Joseph HaydnTe Deum pentru Maria Tereza, de Wolfgang Amadeus MozartConcertul nr. 4, în mi bemol major, pentru corn şi orchestră, KV 495, şi de Richard Strauss – Simfonia Alpilor. Solist va fi Martin Owen, cornist recunoscut pe plan internaţional, iar Corul  Filarmonicii „George Enescu” va fi condus de Iosif Ion Prunner. 

Concertul nr. 4 pentru corn şi orchestră este probabil cel mai frumos concert a lui Mozart pentru acest instrument. Avem norocul de a colabora cu unul din cei mai importanţi muzicieni ai momentului, cornistul britanic Martin Owen, fost  solist al Filarmonicii din Berlin, de mulți ani  şef de  partidă la Orchestra Simfonică BBC din Londra şi profesor de corn la Royal Academy din Londra. A venit de mai multe ori în România, a mai cântat ca solist cu  Filarmonica „George Enescu” Concertul nr. 1 pentru corn de Richard Strauss, am  colaborat și în proiectele Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică. În partea a doua a concertului din 26 şi 27 aprilie vom avea, Simfonia Alpilor de Richard Strauss, o lucrare dificilă, complexă, însă lirică şi dramatică în acelaşi timp, interpretată de o orchestră foarte mare. La Simfonia Alpilor, solistul Martin Owen se va alătura Orchestrei Filarmonicii şi va cânta ca şef de partidă în orchestră”, subliniază dirijorul Christian Badea.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian  Badea a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokyo), Concertgebouw (Amsterdam).  A condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără  Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Gothenburg Symphony, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Sankt Petersburg, Residentie Orchestra, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre Nationale de Lyon, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra (Torino), Maggio Musicale Orchestra (Florența), Gulbenkian Orchestra (Lisabona) și Orquesta Nacional de España.

La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat ce cuprinde multe dintre producțiile difuzate de MET în întreaga lume. În Asia, a dirijat Filarmonica din Hong Kong, iar la pupitrul Tokyo Philharmonic a făcut un turneu în Japonia. În America de Nord, a fost invitat la Pittsburgh Symphony, Detroit, Atlanta, National Symphony și Baltimore Symphony.

În mai 2015, Christian Badea a condus actul al III-lea din Parsifal, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner, un concert-spectacol care s-a impus, cu siguranţă, drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016.

În Australia, unde este invitat frecvent de mulţi ani, Christian Badea a condus, în februarie şi martie  2017, premiera operei Tosca de Giacomo Puccini, în regia lui John Bell. De altfel, cu Opera din Sydney a semnat un contract  de colaborare până în 2019.  La Opera din Budapesta  a dirijat premiera spectacolului Dialogurile Carmelitelor de Poulenc, iar  în octombrie 2017,  a condus, tot  la Budapesta, Stiffelio de Giuseppe Verdi.

Pe 5 decembrie 2017, maestrul Christian Badea a dirijat  Andrea Chénier de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, unde a repurtat un triumf care a rivalizat cu premiera aceleiași opere două zile mai târziu la  Scala din Milano.

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Misha Maisky, cântăreți de operă – Placido Domingo, Renée Fleming, Bryn Terfel, Natalie Dessay, Thomas Hampson și regizori – Stefan Herheim, Bruce Beresford, David Pountney, John Cox, Werner Herzog, Andrei Șerban, Keith Warner.

Martin Owen

Martin Owen, cornist recunoscut pe plan internaţional, concertează atât în calitate de solist, cât şi în formaţii camerale şi participă la numeroase festivaluri. În prezent  este prim-cornist în ansamblul BBC Symphony Orchestra după o perioadă de zece ani, cu aceeaşi funcţie, la Royal Philharmonic Orchestra. În stagiunea 2012-2013 a colaborat în calitate de  prim-cornist cu Berliner Philharmoniker. Cu un repertoriu cuprinzând concerte pentru corn de Mozart, Richard Strauss, Schumann, Messiaen, Britten, Elliott Carter şi Oliver Knussen, solistul a fost acompaniat de orchestre precum BBC Symphony, Royal Philharmonic, Orquesta Nacional de Espana, New World Symphony, Ensemble Modern. În 2008 a debutat la Barbican Center din Londra cu premiera Concertului pentru corn de Elliott Carter, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la naşterea compozitorului. A revenit pe scena de la BBC Proms în 2009, prezentând Concertul de Oliver Knussen, cu compozitorul la pupitrul orchestrei BBC Symphony. Solistul a înregistrat peste 300 de benzi sonore, printre care cele ale renumitelor filme James Bond, Harry Potter, Războiul stelelor, Piraţii din Caraibe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.