“Drumul spre celebritate”… pe urmele Floricăi Cristoforeanu

Primăria Râmnicu Sărat, Consiliul Județean Buzău, Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociaţia “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul “Oportunități la tine acasă” aduc un omagiu marii cântărețe Florica Cristoforeanu, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la trecerea în etenitate a acestei artiste care a dus gloria artiei lirice românești pe cele mai importante scene ale lumii.

Concursul “Drumul spre celebritate”, după 10 ani petrecuți la Palatul Mogoșoaia, se mută la Râmnicu Sărat. Competiția internațională aduce în orașul în care s-a născut Florica Cistoforeanu peste patruzeci de tineri cântăreți din Bulgaria, Italia, Republica Moldova și din toate centrele muzicale importante ale României.

Competiția se va desfăşura în perioada 29 februarie – 1 martie 2020, în spațiile Centrului Cultural din Râmnicu Sărat.

Din juriul de specialitate fac parte: soprana Cristina Simionescu, solistă a Operei Naționale Române din Iați și conf.univ. dr. la Universitatea Natională de Arte George Enescu, profesoara Maria Chihaia și criticul muzical Mihai Cosma, prof. univ. dr. la Universitatea Natională de Muzică București.

Intrarea publicului va fi liberă atât la etapele concursului care se vor defășura sâmbătă 29 februarie începând cu ora 11, cât și la suita de manifestări de duminică.

Pe 1 martie, ziua în care Florica Cristoforeanu a părăsit acestă lume, în urmă cu 60 de ani, la Rio de Janeiro, la ora 10,30 va fi vernisată o expoziție dedicată marii artiste, apoi va avea loc o sesiune de comunicări “Florica Cristoforeanu – 60”, iar la ora 12 va avea loc ceremonia de premiere și concertul gală al laureaților Concursului “Drumul spre celebritate”, ediția a XI-a. Tot atunci vom putea afla și numele câștigătorului Trofelui Florica Cristoforeanu.

Concursul “Drumul spre celebritate”, este singura confruntare muzicală din România care în afara unor importante premii în bani, creează trambuline de promovare a tinerilor muzicieni, câștigătorul trofeului fiind invitaț să susţină un concert în cadrul stagiunii Orchestrei de Cameră Radio (sala Radio, 6 mai 2020), precum şi recitaluri pe scene importante.

Florica Cristoforeanu este o voce singulară în peisajul liricii românești, stăpânind toate registrele de soprană (coloratura, lirică, dramatică, spinto), până la mezzosoprană și contralto. Ea s-a născut la Râmnicu Sărat în 1886, iar în anul 2020 se împlinesc 60 de ani de la trecerea sa în eternitate (1 martie – Rio de Janeiro, Brazilia). A interpretat peste 40 de roluri în cele mai cunoscute opere și peste 40 de roluri în operete. A fost aclamată la Teatrul „Adriano” din Roma (1922), „Regio” din Torino, „Constanzi” din Roma, Teatrul „Colon” din Buenos Aires și la „Teatro alla Scala” din Milano. A întreprins turnee artistice în Danemarca, Norvegia, Spania, Chile, Argentina, Brazilia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Martor la masluirea rezultatelor, constat cu greata cum acea prof. Chehaia negocia cu colegul de juriu , pe culoare. Vremea valorii a trecut și decidenții sunt în mare parte fără competenta reală. Ce rusine și ce urme lasa asta in constiinta tinerilor artiști români! Nu mai călcati pe acolo, unde va asteapta minciuna si falsul! Ati compromis scopul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.