După Afganistan, UE vrea ”autonomie strategică”

Retragerea din Afganistan a avut două efecte imediate în politica UE și a guvernelor statelor membre. Prima ține de contactele cu țările din apropierea Afganistanului pentru oferte financiare generoase în vederea ținerii imigranților afgani (cel mai optimist scenariu este că doar 500.000 de afgani vor pleca din țară până la finalul acestui an) cât mai departe de Europa. A doua este redeschiderea discuției despre ”autonomia strategică” a UE, conceptul lansat de președintele Emmanuel Macron, care acum se folosește de eșecul retragerii americane și de haosul creat în Afganistan pentru a susține necesitatea desprinderii Europei de SUA.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a referit la autonomia strategica a UE, pe 2 septembrie: ”Situația din Afganistan ne obligă să facem analize și facem alegerile în funcție de viziunile și interesele geostrategice. Această criză afgană ne obligă la un mare exercițiu de autonomie strategică”.

Șeful diplomației UE, spaniolul Josep Borrell, s-a adresat apoi audienței americane, într-un editorial publicat de The New York Times, arătând cu degetul către liderii de la Washington pentru retragerea umilitoare din Afganistan. ”Noi, europenii, ne-am trezit – nu numai în ce privește evacuarea la aeroportul din Kabul, ci și în sens mai larg – că depindem de deciziile americane. Asta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți cei cărora le pasă de alianța atlantică”, a scris Borrell. ”Este de înțeles că Statele Unite nu vor să facă totul de unele singure. Pentru a fi un aliat mai capabil, Europa trebuie să investească mai mult în securitate și să-și dezvolte abilitatea de a acționa în termeni strategi. Evenimentele din Afganistan au fost groaznice. Însă ele ar fi trebuit nu să ne scindeze, ci să întărească alianța cu America”, a scris Borrell.

La capitolul propunerilor concrete s-a evidențiat Germania, care susține crearea unor coaliții de voință în cadrul UE pentru desfășurarea rapidă a unor forțe militare în perioade de criza. Berlinul propune ca această forță rapidă a UE să nu fie formată decât din militari din statele care doresc acest lucru, însă desfășurarea forței să fie aprobată de toate statele membre. Problema este însă că UE a mai avut inițiativa creării unei forțe de reacție rapidă de 1.500 de militari, în 2007, dar planul a fost înghețat din cauza  disputelor legate de finanțare și a reticenței legate de trimiterea în misiune.

După retragerea din Afganistan, ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a subliniat că ”capabilitățile militare ale UE există”. ”Întrebarea fundamentală legată de politica europeană de securitate și apărare este cum ne vom folosi capabilitățile militare împreuna”.

Analiștii consideră că nu este o întâmplare că inițiativa creării unor coaliții de voință în cadrul UE pentru o forță de reacție europeană a venit din Germania. Motivul este disputa cu SUA privind gazoductul ruso-german Nord Stream 2 și sancțiunile cu care SUA au amenințat Germania. În acest fel, Germania se apropie de ”autonomia strategică” dorită de Franța.

Departamentul de Stat de la Washington reacționat rece la propunerea germană. ”O Europă mai puternică și mai capabilă este în interesul nostru comun”, a spus purtătorul de cuvant Ned Price. La Washington lucrurile sunt cât se poate de clare – nicio inițiativă de apărare a UE nu trebuie să iasă de sub umbrelă NATO,  acolo unde controlul este deținut de Statele Unite.

Liderii statelor central și est-europene văd lucrurile la fel, temându-se că garanțiile lor de securitate ar avea de suferit în urma unei dublări a structurilor NATO de către unele europene. Până la urmă, Franța are propriul „Afganistan” în Mali și în alte foste colonii africane bogate în resurse pe care Parisul nu-și permite să le lase pa mâna unor lideri locali dornici să încheie contracte similare cu China. Italia este implicată în negocierile din Libia. Spania își dorește securizarea graniței cu Marocul în enclavele Ceuta și Melilala, asaltate de imigranți de fiecare dată când Madridul sau UE nu condamnă cu suficientă tărie Frontul Polisario din Sahara Occidentală. Prin urmare, statele care sunt înclinate către aventuri militare în zona Africii sunt mult mai influente decât țările central și est-europene, care privesc cu teamă spre Rusia, țara cu care Germania, cea care propune acum o forță de reacție UE, a construit un al doilea gazoduct, ocolind Polonia și baltice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

14 Comentarii

  1. Praful si pulberea se va alege de Imperiul European Antihristic… Generalul grec adormit de sute de ani se va trezi la viata si va invinge toate armatele antihristice. El va domni trei decenii, dupa care se va stinge definitiv pentru a intra in randurile Sfintilor. Fericiti vor fi cei care vor supravietuii Marelui Razboi, caci vor trai o pace paradisiaca sub acest imparat. Mari sunt Tainele Tale, Doamne, si mare este mila ta pentru noi pacatosii!

  2. Atentie la nuanta falsa, citez „cel mai optimist scenariu este că doar 500.000 de afgani vor pleca din țară până la finalul acestui an) cât mai departe de Europa.”
    Vedeti exprimarea „cat mai departe de europa”, adica unde? Pe lumea cealalta? Vaccinati sau nu? Aici e capcana in sensul ca tot in europa vor intra si ramane dar e un fas prin care, cica, vor saSA NU FIE CAUTATI AFGANII IN EUROPA PENTRU ATAVURI DE TIP TERORIST dar sunt obligati prin acest transfer sa execute ce li se cere indiferent in ce tara sunt localizati. Sper sa nu am dreptate!

  3. Trump era dezvoltator, afacerist in imobiliare cand in 2001-2002 a aratat ca ceea ce spun oficiali americani ca s-a intimplat in 9/11 2001 era „o minciuna”A intrat in politica si cu generalul M.Fynn au promis ca fac lumina in afacere, dar deja erau ascunse sau distruse toate informatiile si probele!

    In 9/11/2001 un satelit militar rusesc a observat o racheta trasa spre Pentagon dintr-o nava U.S. Navy si Putin l-a sunat pe Bush imediat, dar nu a dat de el, era „temporar”suspendat ca presedinte

    Toate minciunile din lume nu ajung sa justifice razboaiele din Afganistan,Irak,Siria,Yemen,Libia…doar daca nu s-au declansat decat cu pregatirea financiara si materiala s serviciilor straine si CIA
    Obama afost acarul paun in acest context
    UE nu poate risca aventura americana, de dominatie alumii,nu poate risca la nesfarsit milioanele de imigranti goniti ca turmele de oi de americani in directia UE pentru a o distruge!
    Dolarul poate fi tiparit la nesfarsit, daca boii si vacile acestei planete mai cred ca e valuta ‘forte”si o pot tezauriza
    Nu mai discut implicatiile,dar Europa trebuie sa priceapa ca PACEA este singura alternativa, ca SUA fara razboi dispar,ca orice Imperiu!

  4. A început să le bîție curu’ de frică. U€ trebuie să se gîndească bine că nu e deloc „independentă” atîta vreme cit americanu’ are in ea baze militare „uitate” pe aici după „razboiul rece”. Ce vrea Macroul e un vis francez vechi pe care se vede că nu l-au abandonat ci reactivat. Chiar si ce se petrece acum la noi în politichie are conotații cu planul lui Macro.

  5. In loc sa intareasca granitele ca sa nu ne trezim cu milioane de emigranti din Asia si Africa idiotii astia o ard cu forte de interventie bla, bla. Intre timp populatia europeana este amestecata ireversibil de islamisti.

  6. Macron asta se agita si nu mai stie si el cu ce sa se bage in seama aparand cu tot felul de tampenii.Pai ce autonomie strategica sa aiba Europa cand din toate timpurile a fost asediata,sub toate formele posibile de popoarele migratoare venite din Asia cea bogata in sute de milioane de puturosi crescuti la pascutul caprelor si in umbra mosceelor unde muncesc sa bata zilnic cele cinci matanii in ruga lor de a avea succes in omorarea non-islamistilor si a le lua femeile,copiii si averile,asa cum le-a poruncit acum 1400 de ani Profesul lor,si gandul lor este numai catre invazia Europei,pas cu pas.Iar acum,pentru ca nu mai au ce sa le dea sa manance miliardului si jumatate de chinezi,care se pare ca au inceput sa termine banul de la occidentali,au mai aparut si comunistii chinezi cu pretentii care reediteaza atacuri mascate impotriva Occidentului cu exportul de revolutii impuse altor popoare mai sarace si cu tot felul de dictatori pe ei,cu lozinca traiului mai bun,asa cum au facut sovieticii pe vremea lui Brejnev si pe unde vor ei sa ia resursele care sa le vanda mai scump tot Occidentului,dar si cu pretentii teritoriale asupra unor insule amarate cu care vor sa gatuie traficul comercial al Japoniei si Coreei de sud,in Marea Chinei de sud si care cred ei ca este marea aia doar a lor,daca geografii au numit-o asa,si mai se catzara pe acolo si pe insulele filipinezilor si ale japonezilor pe unde cheleste marea din zonele alora de peste si de alte fructe de mare pentru fruntasii lor in productie si in munca de partid.Si de astia,plus de rusii care viseaza din toate vremurile sa iasa terestru la Marea Egee,ca sa nu mai depinda de turci,cum sa apere Macron Europa cu autonomia strategica cu care bate el campii Frantei cand el si cu nemtzoteii i-au tratat cu sitir si pe britanici care si aia sunt o forta care le-a cam zis adio.Acum Macron nu face altceva decat sa relanseze tampenii de genul celor facute de alt destept ca el si care a fost De Gaulle.

  7. Micronul se vrea un Napoleon care sa substituie dominatia americana cu cea franceza ori franco-germana in UE si, secret, o relansare a unui „neocolonialism” particular in vechile teritorii. In plus, forta de interventie pe care o propune insistent are de a face cu revoltele/protestele cetatenilor din ultimii ani (incluzand popularitatea partidei Le Pen) care se pare ca se intind si se radicalizeaza, cei care contesta tot mai articulat rostul UE, neoliberalismul, austeritatea si acum criza covidica si resetarea. E mare bulibaseala peste tot din care nu se anunta nimic bun. Fiecare putere vrea sa exploateze la maxim oportunitatile unei astfel de crize globale… si din ciocnirea lacomiei si egoului lor o sa sara scantei si suferinte pt cei multi.

  8. Uniunea Europeana are nevoie de un corp profesionist international de armata care sa lupte sub egida UE,armata care trebuie sa aiba cele mai inalte etandarde operationale,tehnice,sa fie o forta superrapida si sperdotata si inarmata,care sa aduca pacea in tarile musulmane numai prin simpla lor prezenta,sa inspire respect si sa aduca pacea instantaneu!!!!
    IT-S ABOUT TIME,China,Usa and Russia!!!!

  9. O,ie! Găinile europene cântă cocoșește. Sau, e posibil, de ce nu, sa încerce marea cu degetul.Deși, toată lumea știe că legea status quo-ului se modifică numai după un război de-adevăratelea. Cam cum ar veni, Europa va asculta de US of A pană-i vine acru, doar dacà nu-i declarā rāzboi Deci, nici o surpriză: autonomie strategică e doar o sintagmă de doi lei, inventată de inventatorii de vorbe, ca să ne țină pe noi de vorbă.

  10. Vestul e tare-n gură când se războiește din gură cu Europa de est. Cu alții e în coadă de pește.
    Macron tot ce-a făcut să aducă migranți din Africa. La fel Merkel din Siria.
    UE nu există. La fel și armata UE. UE are zero legături cu Europa.

  11. Soldatii americani stau in Europa pe banii statelor europene.
    Si statele pot avea propia armata .
    Germania are armata americana ramasa de acum 70 ani de la finalul razboiului. Italia lafel.
    Germania vorbeste prin gura Frantei

  12. Nu e o idee rea,. Dar acu ce puii mei impiedică să păzească frontierele europei ?? Atunci când au dat sume imense unora mafioți ciumați, gen și romania, pentru securizarea granițelor uniunii. Atunci când au și o masivă organizație născută, numită ”frontex”.. Atunci când de fapt datoria lor pentru care au jurat este protecția cetățeanului european..??

  13. Dar daca faceau si sarbii asta inainte de 89 ca sa scape de cohortele de rumani care treceau fraudulos granita ???
    Daca sarbii nu-i tineau pe rumani in lagar ca sa le dea casa si masa pana cand ii primea o tara occidentala ??
    Tot asa de suparat erai ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.