După internet, egiptenii rămân şi fără alimente şi combustibil

Criza politică din Egipt ar putea degenera într-o criză umanitară, dacă blocajul economic actual continuă, relatează „New York Times” în ediţia electronică, potrivit Mediafax.ro. În ultimele zile, containere transportate la bordul navelor au fost strânse în cel mai mare port din Egipt, potrivit unor angajatori şi şoferi de camioane.

Reţelele de distribuţie funcţionează cu dificultate, Internetul este blocat începând de joi noaptea, iar majoritatea firmelor din Egipt şi-au întrerupt activitatea.

Protestele rămân în centrul atenţiei, în condiţiile în care avioanele zboară peste Piaţa Tahrir şi prizonieri evadaţi induc teamă în rândul publicului.

„O mare parte a sistemului de producţie este condus de Guvern, iar sistemul este blocat (…). Pe termen scurt – azi, mâine, în următoarele zile – am putea avea o problemă gravă cu lipsa alimentelor, apei şi combustibilului”, a afirmat Hoda Yussef, lector la Universitatea din Cairo şi economistă la Forumul Arab pentru Alternative – o organizaţie neguvernamentală independentă.

Khaled M. Hanafy, un consilier economic la Federaţia Camerelor Comerţului din Egipt, a declarat că, deşi nu există date certe privind pierderile economice ale ţării, protestele au costat ţara miliarde de dolari. „Efectul a fost simţit imediat de firme, deoarece foarte multe tranzacţii sunt încheiate pe Internet, şi în special în sectoarele care au legătură cu străinătatea. În prezent nu există Guvern. Nu ai cu cine să vorbeşti”, a precizat Hanafy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.