SURSE

După miere, fiere: Ce pregătește Guvernul

Majorarea accizei la ţigarete, reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere, eliminarea sporului pentru condiţii grele şi vătămătoare, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate, se numără printre măsurile ce vor fi incluse într-o Ordonanţă de Guvern ce urmează a fi discutată luni de Executiv, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

Astfel, în ceea ce priveşte acciza la ţigarete, această se va majora, începând din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete, la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.

„Avem în vedere introducerea măsurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directivă europeană. Trebuie adoptată până la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei în 4 luni”, au precizat sursele citate.

Prin OUG menţionată se are în vedere şi reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor şi a cabinetelor acestora.

„Toate ministerele vor trebui să îşi refacă Hotărârea de Guvern de organizare şi funcţionare. De la data publicării în Monitorul Oficial a OUG, vor avea termen să vină cu HG pentru reducerea schemei cam în 30 de zile”, au mai spus sursele.

Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate (cu excepţia Sănătăţii, Educaţiei, Poliţiei), iar sporul de 15% din salariul de bază pentru condiţii grele şi vătămătoare va fi abrogat.

„Sporul nu va fi tăiat la medici, profesori, magistraţi, poliţişti. Pentru aceştia se transformă în sumă fixă, dar va fi nevoie de discuţii cu sindicatele”, au precizat sursele citate.

În ceea ce priveşte taxarea pensiilor speciale, se lucrează la definitivarea formei finale. Varianta este în prezent: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, între 7.000 de lei şi 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depăşeşte 7.000 de lei şi de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei.

Sursele citate au dat un exemplu de calcul în cazul unei pensii speciale de 18.500 lei: 2.000 de lei plafon lunar neimpozabil conform Codului fiscal, rezultă 16.500 lei suma luată în calcul. Impozitul pe venitul din pensie 16.500X10=1.650 lei. Taxa va fi de 900+50%X(16.850 – 10.000)=4.325 lei.

Taxa pe băuturile răcoritoare de la 1 septembrie

Guvernul va introduce o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conţinut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri. Impactul va fi de circa 1 leu pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătăţii şi adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie, au declarat surse citate de Profit.ro.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Vai, dar NU cred asa ceva!
    Pai, unde-s laptele si mierea cu acre ati MINTIT Votantii prosti acre v-au votat in 2016 si acre urma sa-i faca fericiti?
    Unde-s BANII aia MULTI, cu acre MEREU v–ati laudat cand Opozitia, Florin Catu in special, afirma cu CIFRE Oficiale, ca e DEZASTRU Iminent!
    Ca NU mais unt BANI si ca sunt IMINENTE Noi Taxe si impozite!
    Rusine, javre ordinare!
    PSD e PERICOM< deja pentru Romania, sunt convinsa ca PSD va disparea, Scandalul Caracal e ultimul cui in sicriul PSD, dar mai e pana la alegeri si ORICE MINUT cu acesti incompetenti e deja un PERICOL pentru Tara asta!
    Cine va reusi sa rEFACA a Romanie DISTRUSA efectiv in 2 Ani si Jumate de infractorii din PSD+ADE!

    Dăncilă și Teodorovici, promiteau la unison în ianuarie 2018, la începutul mandatelor lor din guvern, că nu vor adăuga taxe noi și nici nu vor crește cuantumul taxelor existente.
    Dăncilă: Cât timp voi fi prim-ministru, nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu e acela de a uşura şi de a simplifica viaţa economică, nu de a o complica.
    Teodorovici: În mandatul meu de ministru nu o să adaug taxe noi, nu o să cresc cuantumul lor, dimpotrivă, obligația mea e să fim în sens invers.

  2. Asa, si ? Unde e „fierea” ? Ca, in afara de eliminarea sporurilor pentru conditii speciale (si aici nu am in vedere idioteniile cum ar fi „lucrat in fata ecranului calculatorului”, „stat pe scaun 7 ore pe zi”, etc etc), toate celelalte sint in regula, destinate ori pentru a reduce din pletora de functionari de prin ministere, care freaca menta pe salarii babane, ori pentru taxarea unor alimente sau a tutunului, dovedite si acceptate de toti ca nocive. In plus, taxarea unor nenorociti care, dupa ce au facut destul rau in activitatea profesionala si s-au dovedit clar ori corupti, ori imbecili si incompetenti, mai beneficiasa si de pensii astronomice ! Deci, in fara faptului ca se da „apa la moara” unor turbate ca Lili (care-i indeajuns de proasta ca nici macar sa nu citeasca articolul dar sa inceapa sa zbiere ca o magarita in calduri !), la ce serveste ?

  3. Lili, imi amintesti de cîinele lui Pavlov ! Doar spune-ne, incepi sa latri, sa musti si sa faci spume la bot cind se aprinde becul sau doar cind apare un articol despre PSD ?

  4. Băgați accize 2000% la samanta(De floarea soarelui și de dovleac)

  5. Dupa ani de dezmat mai vine si nota de plata.
    Cand ai ministere si secretatri de stat mai mult decat Franta si Germania la un loc ce poti sa comentezi?
    Problema este sa nu plece,sa fie dati afara tocmai cei cativa profesionisti care au mai ramas pe acolo,sa ne trezim numai cu lichelele astea pe care nu le duce mintea nici de aici pana alaturi.
    Taieri peste tot numai la celebrele PNDL ale lui Dragnea nu, banii aceia arunncati pe toate tampeniile in satele cu primari PSD, asfalt turnat direct peste namol,parcuri prin paduri…..
    Nu prea vad postacii PSD pe aici
    Daca era un articol ca nu i-a venit motanul acasa dimineata unuia pana acum aveam 30-40 de comentarii.
    Ca de ce nu s-a implicat Iohannis sa-i caute motanul, ca sigur Iohannis e implicat in traficul cu motani.

  6. Sunt cateva sporuri absolut halucinante,nemaintilnite in nici o tara europeana!Suntem tara sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor,premiilor și indemnizațiilor,basca salarii nemeritate,basca viitoare pensii speciale militare,civile,dreaqu sa va ia,in orice caz sa nu se bazeze pe contributivitate,ca doar fraierii sunt multi,nu smecherii!

  7. Pensiile militare impozitate incepand cu 2000 lei, iar restul pensiilor pe baza de contributivitate de peste 2000 lei nu, asta este discriminare!
    Cu ce sunt vinovati militarii ca nu au contribuit la sistemul asigurarilor de stat?
    De ce ei trebuie sa plateasca impozit la pensii de peste 2000 lei si alti pensionari sa nu plateasca?

    Impozitul progresiv cu trepte la 7000 lei si 10 000 lei se aplica si celor care obtin venituri din salarii (medici, functionari, primari, ministri, etc) sau doar celor cca 4000 de fraeri?

  8. Nu se poate! Pai asta scrie in programul lor de guvernare? Intrebati-o pe Olguta. Aia de dubla pensiile in fiecare luna. Eu cred ca programul e la Dragnea si astia nu stiu ce sa faca,fara program. Cat de ratutita e VV Dancila,va dati seama.Sau(asta e varianta a la Nistorescu!), serviciile,binomul,Soros,protocoalele,procurorii,#rezist, vazand cat de bine administreaza guvernele Dragnea,pun bete in roate. Mai stiti cand zicea Dragnea ca sunt functionari prin ministere care se pun contra laptelui si mierii din program?

  9. Mai tineti minte cum il jignea Misnitrul de finante, Orlando-discoteca pe Senatorul PNL, Florin Câțu, care FIX asta a spus: „NU mai au BANI, vor introduce NOI Taxe si Impozite”!
    Cine aparea si il jignea de fiecare data?
    Orlando!
    Iar Veorica ne „asigura”(ca si acum cu Alexandra, cand ne tot „asigura” ca va face si va drege!) ca SUNT Bani si ca NU exista Probleme cu Banii!
    Azi, citim ca NOI Taxe vor aparea!
    E doar inceputul, din 1 Septembrie Creste Punctul de Pensie de la 1100 lei la 1265 Lei si va fi JALE!
    Deja, DUPA 6 Luni din Anul 2019, Bugetul de Pensii e pe MINUS, MINUS 1,370 Miliarde Lei!
    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc30iunie2019.pdf

    Desi Bugetul de pensii pe 2019 e Construit pe EXCEDENT, adica pe PLUS!
    „În MO nr. nr. 196 din 12 martie 2019 sa publicat Legea nr. 47 din 11 martie 2019 privind Bugetul asigurărilor de stat pe anul 2019.
    Din punct de vedere macroeconomic, pentru prima dată în ultimii 15 ani, se estimează un Buget Excedentar la Fondul de pensii, Veniturile și Cheltuielile bugetului fiind:
    – Venituri în sumă de 71.662.090 mii lei
    – Cheltuieli în sumă de 68.761.379 mii lei
    – Excedent în sumă de 2.900.711 mii lei
    https://legestart.ro/lege-bugetului-asigurarilor-sociale-de-stat-pe-anul-2019/

    Ametitul de Ministru al Muncii, Marius Budai GARANTA acum vreo 2 Saptamani ca Bugetul de Pensii va trece pe PLUS pana la sfarsitul Anului!
    Cum?
    Cand e de 6 Luni pe MINUS, iar din 1 Septembrie CRESTE Punctul de pensie la 1265 Lei?!
    FALIMENTUL!

  10. Daca formula spusa de D.N. e corecta…
    ”sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, între 7.000 de lei şi 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depăşeşte 7.000 de lei şi de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei”
    inseamna ca statul incaseaza de la:
    – 0 lei la 2.000 lei, 0%;
    – 2.001 lei la 7.000 lei, 10% (10% impozit);
    – 7.001 lei la 10.000 lei, 40% (10% impozit + 30% taxa);
    – peste 10.000 lei, 60% (10% impozit + 50% taxa);
    – in plus statul taxeaza si proprii bani (impozitul de 1.650 lei) tot cu 50%.

    Foarte bine asa… tot inainte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.