E greu fără propagandă

Civilizația occidentală distruge alte civilizații pentru a-și putea vinde hotdogii… Aceasta e o frază propagandistică din seria celor care consideră occidentalismul un rău.

Fără propagandă, fraza de mai sus ar suna altfel: esența civilizației occidentale stă în tehno-științe. Dar acest adevăr e greu de înțeles dacă nu e preluat de un curent propagandistic. Și nu poate fi preluat. Nu e ușor de priceput de ce Occidentul deține avangarda inovației tehnologice, iar nu avangarda unei reforme morale. Dar occidentalii, știind că nu pot face rating în admirația populară cu creațiile lor tehnologice, continuă să se prezinte ca fiind eroii unui progres moral semnificativ. Ceea ce nu le aduce, iată, admirația universală. Dimpotrivă: împarte lumea între progresiști și conservatori.

Civilizația islamică avea universități înfloritoare cu trei sute de ani înainte să-și formeze Occidentul una (prima) la Bologna. De ce universitățile din Occident au reușit să schimbe paradigma civilizației, iar cele din Orient nu au reușit așa ceva? Răspunsul e simplu, dar greu de trecut în înțelegerea populară: pentru că occidentalii au matematizat cercetările lor de natură fizică, în vreme ce arabii islamului au conservat vechea paradigmă antică bazată pe analogii.

Oricât ar disprețui propaganda antioccidentală occidentalismul (când devine imperialism), cheia admirației adecvate stă în modelarea matematică a științelor tari, cea mai mare autostradă istorică a progreselor tehnologice.

Voința propagandistică de a se prezenta și ca o autostradă a valorilor morale nu reușește să convingă alte civilizații de bunele sale intenții. Ce au cu noi?” întreba Bush jr. după distrugerea celor două turnuri și o făcea cu naivitatea celui convins că occidentalismul exportă valori cu adevărat morale.

Teoretic, astfel de valori exportă. Practic, ceea ce exportă este un model social, și anume unul în care profiturile sunt privatizate, iar pagubele sunt socializate. Ceea ce nu poate fi cosmetizat prin propagandă. Practic, ceea ce exportă Occidentul în lume este un model uman al lăcomiei filantropilor săi, cărora nu le spune nimic generozitatea dacă ea nu are a contribui la dezvoltarea unor mișcări civico-politice de factură occidentalizantă. Femeile din Afganistan au aflat mai multe despre LGBT decât despre teorema lui Pitagora.

Când au condus afacerile din India, britanicii au avut ocazia să constate că localnicii practicau forme de compasiune (de empatie) pe care europenii nu le aveau. Le-au considerat primitivism. Azi știm un pic mai bine că o valoare morală nouă, cum era compasiunea budistă, devine general umană după două milenii. Elitele occidentale sunt însă semidocte. Ele continuă să fie convinse că ideologia morală a corectitudinii politice ar putea deveni general umană în câteva decenii. Ar fi mai rău dacă ar forța adoptarea corectitudinii politice din rațiuni strict politice. Ceea ce adesea se și întâmplă.

Nu sunt necesare eforturi majore pentru a exporta știința întreținerii avioanelor în orice parte a lumii, dar ar fi nevoie de un superiezuitism laic pentru a convinge femeile din Afganistan (e doar un exemplu) că ele nu sunt inferioare bărbaților, nu sunt superioare și cu atât mai puțin nu sunt egalele lor.

Cât despre tendința de ultimă oră de a decima șeptelurile din pricini de reechilibrare ecologică a planetei, ce să mai vorbim?! Bine că n-au încercat asta britanicii în India… Ar fi trebuit să plece mult mai repede de acolo și indienii n-ar mai fi avut o limbă de comunicare comună, cum este acum engleza…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

46 de Comentarii

 1. Propaganda, de obicei, distruge mentalitatea individuala dar si parte din cea colectiva, ei stiu perfect asta, doar tu cetateanul te poti proteja de mizeriile aruncate pe gura si online. Propagandistii doar din asta traiesc, sunt bolnavi daca nu pot sorbi vitalitatea colectiva prin orice manevra josnica, vezi: sondajele de opinii manipulatorii, materiale dubioase online, subiecte tema care bulverseaza sufletu omului…aici e „protv sau un site aseara cand au spus ca Florin Salam a decedat(nu ma intereseaza nici omul nici manelistul, e stirea falsa in sine)” si pot continua. Catvdespre strainezia propagandei, cred ca in cei 2 ani de prosteala, minciuni si manipulari, cetatenii au invatat sa diferentieze falsurile propagandei care distruge de realitatea din teren!

 2. Domnule Buduca ne-ai luminat: occidentul nu mai are valori morale si trebuie sa le cautam in India, China, lumea musulmana si de ce nu Rusia. Eu unul prefer sa raman in occidentul asta decadent unde poti sa bei o bere cand ai chef, poti sa admiri o femeie frumoasa pe strada si poti sa faci glume pe seama religiei sau a politicienilor fara sa-ti fie teama ca-ti taie cineva gatul sau te aresteaza. Celor care nu se adapteaza la lumea occidentala n-au decat sa o paraseasca, insa nu prea vad ca se inghesuie cineva, dimpotriva, am inca in minte afganul acela agatat de avion care a murit tanjind sa ajunga in Lumea Libera si al germanilor democrati impuscati la Zidul Berlinului fugind din „raiul” URSS. Sa nu-i uitam nici pe romanii morti incercand sa traverseze Dunarea inaite de 89. Au fost impuscati de „fratii” lor…..

 3. Universitățile occidentale au „evoluat” datorita religiei (iezuiții) și distrugerii civilizațiilor orientale (cruciadele și inchiziția).
  Deci nu mai veni cu slogane propagandistice că sa mai existați că ziar, că altfel etajul 19 de la inter va scoate afara. Se vede din sateliții retardatului de Musk că o scăldați. Ați primit OZU sa o lăsați moale că se supără mam’mare de la Băneasa, colt cu Ikea? Sila mare mon Cher. Că de căldură nu mai vorbim.

 4. Păi, de ai apucat acele vremuri ”odioase” in care poate erai conștient și știai de occident, trebuie să recunoști că ceea ce era atunci, cu 32 de ani in urmă, și ceea ce este azi, e o difernță de la cer la pământ.. Ia explică de ce …

 5. In zadar cautati cu lumanarea argumente in favoarea occidentului. MINICUNILE si CRIMELE sunt definitorii pentru occidentul actual.

 6. Da , poti sa bei ce/cand/unde vrei dar in Scandinavia o sa-ti ia copii daca nui-i lasi sa faca laba la 4 ani.
  Afganu intre fortele binelui si fortele raului a ales rau binele . Care forte ale binelui nici macar proprii cetateni nu i-a protejat cand au dotat gratis cu armament ultramodern fortele raului.

  Banuiesc ca nici ce a spus Orban nu ai inteles , insa poti experimenta in zone urbane din civilizatorul occident.

 7. Ce zici tu era valabil acum 30 de ani. Acum, ia incearca sa admiri o femeie frumoasa pe strada, ca o sa te trezesti improscat cu noroi de secta #metoo, eventual dat in judecata si scuturat de sume consistente. Ia incearca sa faci glume pe seama iudeilor, ca o sa te trezesti blocat pe retelele sociale, eventual chiar condamnat pentru antisemitism de Muraru si altii ca el. Ia incearca sa zici orice de rau despre LGBT, negri etc si o sa fii tarat in noroi de diversele ONG-uri sorosiste sau de BLM. Asta e Occidentul actual, nu cel din viziunea ta idealista, care nu mai corespunde realitatii din teren. Cat despre baut o bere pe strada, se poate in marea majoritate a tarilor ne-occidentale, cu exceptia a 2-3 state islamice radicale. Esti depasit, plin de ura si prejudecati, ai ochelari de cal si nu vezi decat ce iti convine sa vezi.

 8. tibi1 e genul de persoana ignoranta, care are impresia ca traieste liber pana realizeaza ca defapt nu e asa, sau daca nu realizeaza asta, e unul din cei care fac parte din conformisti sau privilegiatii regimului. Vestul a pierdut orice fel de autoritate morala, modelele practicate se dovedesc nocive, atat in domenii economice, cat si sociale, educationale, etc. si peste tot unde nu reusesc sa isi implementeze modelele cu bani si ONG-uri, s-au dus cu armatele. Eu unul l-as invita pe tibisor sa bea o bere in Yemen, in Libia, in Siria, Irak, Afghanistan, Somalia, si alte hituri ale „valorilor vestice”… sa vada cum arata „reconstructia” acelor tzari, sau daca e prea departe, sa faca o vizita in Serbia si sa-i faca gazdele cadou de purtat de gat ceva din uraniu saracit. Europa peste 10 de ani o sa fie interesanta, probabil neo-nazisti defiland pe strazi, departe de ghettourile de musulmani si islamisti injectati prin tari ca Suedia, Germania, Bosnia… transexuali si travestiti in scolile primare, si MAP profesori, noua denumire pentru pedofili, etc. O sa traiti niste vremuri foarte interesante, dar hei, o sa puteti sa beti o bere oricand si nu o sa fiti arestati decat daca spuneti ca sunt doar 2 sexe.

 9. Exportul capitalismului evoluat in fascism spre tarile saracite de ei sint mere otravite. Diet coke hamburgeri de ti se face greata. Noi putem face sarmale in foi de vita mai gustoase de un milion de ori plus ca cartofii lor prajiti? Noi folosim pateunjel si marar ei cu macdonaldizarea fraierilor de pe intreaga planeta. Se aude ca forumul economic mondial recomanda ca sursa de nutritie gindaci. ferme in olanda amenintate cu inchidere de catre mafia khazara infiltrata in guvernul lor sau fermieri platiti sa nu cultive in alte tari. Elita conducatoare globalista se inspira din 1984 de George Orwell dar si expresia „unii sint mai egali decit altii”. Sa ne amintim de experimenul lui Pavlov in care ciinii au raspuns la clopot ca vor primi mincare. Oamenii sint tratati la fel de elita conducatoare globala. Politicienii tarilor vestice sint bieti prostituati politici care uita sa investeasca in viitor adica in copii. Dupa ei natalitatea trebuie sa scada prin avorturi prin homosexualizare prin razboaie silentioase create de elita conducatoare. Am luat si eu clase de economie in State. Te invata baietii ca resursele sint limitate iar dorintele oamenilor nu au limite. De asemenea la clasa de business te invata ceea ce nu stiu ei adica bani sa faca afacerea in rest potopul Am stiut pe loc ca e minciuna resursele sint nelimitate si pot garanta o viata decenta pentru majoritatea populatiei. Nu trebuie sa ucidem copii prin avort. Acei copii nu merita sentinta cu moartea in numele libertatii 1984. Asta e capitalismul lacom mai noi chineji obeji inainte chinezi pe heroina practica inteligent transplantata de la turci. As vrea sa spun ca multi habarnisti de a nostrii cred ca liberalismul e salvarea. Partidul national liberal este partid masonic. Masoneria este o religie necrestina. Toti bosorogii ca si gheitz klauss schwabb Soros sint masoni. Dar si Klausul nostru sasesc e mason ca si majoritatea clasei. Deci kapitalismul vestic e masonik daca nu Credeti studiati dolarul cu lupa.

 10. Ai scris prea multe SF-uri politice. Acum vorbesti numai prostii.

 11. ‘Civilizația occidentală distruge alte civilizații pentru a-și putea vinde hotdogii’ tot asa cum ” civilizația musulmană distruge alte civilizații pentru a-și putea vinde saorma!”
  Fraze irezitibile din punct de vedere ‘subtul degetului’,dar idioate
  Sa devenim seriosi: „esența civilizației occidentale este Magna Carta”(S Huntington) tot asa cum „esenta a civilizatiei islamice este tawhid, actul prin care se afirma ca Allah este unicul Creator, absolut si transcendent,Stapanul a tot ce exista „(Ismail Raji al Faruqi)
  Putem discuta civilizat!

 12. Puturosului cu mintea întotdeauna i-a priit stilul “mațu’ plin și somnul lin”…

 13. am peste 20 de rude prieteni romani, straini in UK State Franta Italia…am fost peste tot in ultimii ani cu exceptia SUA…am lucrat acolo si am fost respectat chiar mai mult decat in Romania. Am vorbit cu toti si nici unul nu se simte inconfortabil acolo si doreste sa emigreze undeva. Nu va place Occidentul ca vulpii strugurii.. 🙂

 14. inainte de a muri Blaise Pascal ,pe ultima fila in caietul de notite,a desenat o sinusoida .Occidentul a ajuns in fundul sinusoidei.Va incepe sa-si revina cand prostia si coruptia vor fi maturate de pe scena politica.

 15. Mulți ați mai rămas încremeniți in trecut…
  Occidentul de azi nu mai e Occidentul lui Ronald Reagan si Margaret Thatcher.
  E al lui Joe Biden si Boris Johnson…plus ?-ul de la Kiev, bonus !?

 16. OK.. Aici nu discutăm despre ciocnirea civilizațiilor,..INCĂ. E vorba de occident diluat cu esticii, care au fost tolerați chiar in cartoane din piața publică, sau când au halit lebedele reginei.. O astfel de ”toleranță” a dus la imbecilitățile UE,. La implicarea unui Șoros sau la vasalii politici ai NATO..E un proces in care europeanul e distrus voit. De fapt am convingerea că războiul ukran de fapt e susținut cu scopul distrugerii europei..

 17. @tibi 1 spune:
  14 AUGUST 2022 LA 9:43
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
  Puturosului cu mintea întotdeauna i-a priit stilul “mațu’ plin și somnul lin”…

 18. Averea familiei Bush a fost generată ilegal de George Scherf Sr. folosind pseudonimul Prescott Bush, spionând pentru Hitler și profitând de utilizarea de către Silesian Steel Company a sclavilor naziști în plus față de presupusa vânzare de 1,5 milioane de dolari a acțiunilor UBC. Familia Bush sunt satanisti generationali si asta o spune Anton Szandor LaVey, părintele satanismului modern și creatorul/Marele Preot al primei Biserici Satanice din San Francisco, California. Pe langa ocultismul care-i leaga de secte satanice familia a colaborat cu nazistii, sunt tradatori, George Bush (Snr) a fost un pedofil, iar Bush jr si Dick Cheney au traficat cocaina. Nu-mi amintesc de aceasta retorica si ,,naiva” intrebare, dar imi amintesc o instanta unde spunea : ori esti cu noi, ori esti impotriva noastra (a imperiului). Crimele acestei familii de psihopati sunt asa de multe incat o sa le ilustrez cu un citat chiar din George H.W.Bush – „Dacă poporul american ar ști ce am făcut, ne-ar înșira pe stâlpii de iluminat”

 19. Domnule Buduca de data asta chiar m-ati enervat. Mie imi sare rar mustarul si sunt foarte intelegator atat cu scrierile unora din „Intelighentia” romaneasca, cat si a unora de pe froumuri. Fiecare are proiectul lui ideologic si cultural in functie de mediu in care a crescut si a fost educat, dar mai ales de capacitatea sa de a se educa prin invatare si aseimilare de experiente.
  „Esența civilizației occidentale stă în tehno-științe” Serios? Deci occidentul nu s-a dezvoltat datorita imperialismului economic, politic si cultural ci datorita faptului ca numai Occidentul a practicat deszvoltarea stiintifica?
  Pai domn Buduca va contrazice Lenin, care vedea dezvoltarea soicietatii comuniste prin celebra zicere, care daca tinerii ar fi destepti ar urma-o si azi – „Invatati, invatati, invatati”. Occidentul capitalist s-a dezvoltat in mare prin rapt de resurse materiale si umane, prin acapararea de minti geniale de peste tot din lume. La Google la inceputuri prima limba vorbita era rusa, dar nu imi e rusine nici cu cei multi romani care lucrau acolo.
  Baza dezvoltarii sunt sistemele de invatamant puternice si se poare ca nulte sunt in afara asa zisului Occident.
  Nu hamburgherii sunt problema Occidentului.
  Problema este evolutia Occidentuluii spre imperialismul politico-ideologic si cultural al „corectitudinii politice” care iti impune de mic copil o gandire selectiva, aculturala, aeudcativa a ce este bine si ce este rau. „Corectitudinea politica” promovata de Occident te duce pana la urma daca o accepti la autocenzura, mai ceva decat in comunism,

  De la „corectitudinea politica” s-a ajuns la crunta ideologie „cancel culture” prin care se inceraca anularea ta ca individ social daca nu esti compatibil cu tezele „corectitudinii politice”.

 20. Oare sa interzici sa se mai canate Ceaikovski, sa interzici sa se joace piesele lui Cehov, sa il interzici pe Dostoievki, Miakovski, Ana Ahmatova, Bulgkaov, sa interzici filmele lui Tarkovski, sa interzici sportivi la competitii internationale numai pentru ca sunt rusi nu e o forma moderna de nazism?
  Imi aduc aminte socul suferit la finalul filmului „Z”a lui Costa Gavras – dictaura coloneilor din Grecia sustinuta de americani a interzis – părul lung, minifustele, Sofocle, Tolstoi, Mark Twain, Euripide, cultura rusa, Aragon, Troțki, greva, Eschil, Aristofan, Ionesco, Sartre, Beatles, Albee , Pinter, spun că Socrate a fost homosexual, asociația baroului, învațarea limbii ruse, învațarea limbii bulgare, libertatea presei, enciclopedia internațională, sociologia, Beckett, Dostoievski, Cehov, Gorki și toți rușii, muzica moderna, muzică populară, matematică modernă, mișcările de pace și litera „Ζ” care înseamnă „este viu” în greaca veche ”.

  Asta se intampla intr-o tara OCCIDENTALA in 1967. Nu vi se pare ca prin „culture cancel” se repeta in 2022?
  Impunerea culturii americane in occident prin acest progresism al „culture cancel” nu este o forma a IMPERIALIMULUI?
  Progresele stiintifice si tehnice sunt umbrite de acest imperialism cultural!!
  Daca dezvoltarea stiintifica si tehnica ar ramane la nivelu satisfacerii dezvoltarii umane ar fi bine. Observ insa cu tristete ca in numele acestei dezvoltari se promoveaza o nou IDEOLOGIE in care comunismul o sa iceapa sa para pistol cu apa!!

 21. Avansul tehnologic nu a salvat nici un imperiu. Occidentul e in plina disolutie si repeta experienta romana, bizantina, britanica sau sovietica, etc. Broasca crede ca e in piscina cu apa termala dar habar n-are ca dedesubt e doar un foc lasat mai mititel, ca sa n-o sperie.

 22. a admira o frmeie nu inseamna sa o agresezi si a glumi nu inseamna a jigni…am lucrat si cu tzigani dar nu le ziceam asa decat cu acordul lor. libertatea nu inseamna sa fii badaran, dimpotriva…dar a propos unde-i Gelu l-au scos de pe shtatul de kopeicar??

 23. De ce este USA avangarda stintei si tehno”? Pentru ca „recrutat/racolat” cele mai mari creiere din lume! Cind o parte din aceste creiere au ramas in tarile lor, avem „izbucniri” de realizari si-n alte zone, China, India, Israel! Noi suntem la nivelul anilor 50, nimeni in drum!!

 24. „inocenta” si „naivitatea” leader-ilor sua sta in serviciile speciale deepshit care isi aduc „razboaie” atunci cand au nevoie de resursele coloniilor devastate de ei – actiunea imploziei turnurilor de catre cia/fbi etc pentru a justifica intrarea glorioasa in irak a fost un exemplu. apoi „dezarmarea” este o tot o propaganda prin coruperea statelor suverane: dezarmati-va voi ca sa ne inarmam noi. cu cat mai saaci cu atat mai lipsiti de mijloace de aparare…cee ce nu spuneti este ca valorile adevarate, occidentale, au disparut odata cu ultimul Presedinte american Ronald Reagna si ultima Doamna de Fier a valorilor DEMOCRATICE SI A APARARII LIBERTATII Margaret Thatcher. occidentul a fost acaparat de o sceitate absurdistana maoista, in timp ce estul „totalitarian” a ajuns mai liber si mai democrat decat occidentul insusi. este o rasturnare perversa a tuturor valorilor si drepturilor fundamentale ale OMULUI, A VIETII SI A LIBERTATII. sodoma si gomora. albul este negru si invers. adica gri peste tot.

 25. Civilizatia occidentala distruge alte civilizatii pentru ca are trufie luciferica si se considera superioara deasupra lui Dumnezeu !
  Asta e problema! De aici vine tot raul…imoralitatea decadenta desfraul lacomia agresivitatea egoismul…adica „valorile” occidentale sant impuse cu forta agresiv si prin propaganda mincinoasa vicleana altor civilizatii pentru a le distruge !
  Asta e Adevarul !

 26. Seful propagandei poate fi Goebbels in persona dar daca proaganda insasi de e beata se vede la fiecare comentatiu, postac dar lasa asa sa se vada cat sunt de prosti prostia este autostrada. Ei nu inteleg ca ce scrie ei n-are sens si sunt lizibile gogoshi.

 27. domnu buduca iti dau credit pt sinceritate si bunaintentie in articol ,insa nu uita ca occidentul si europa au ceva in comun …jidanii …care cu viclenie speculind prostia si naivitatea prin democratie unde majporitatea este analfabeta au reusit performanta sa conduca occidentul…ai imaginea turnurilor gemene pe care mossadul si cia le-au inscenat atacul terorist din 11 sept 2001 in care sua era …victima…si-i dadea …dreptul sa lanseze razboiul antiterorist…de 20 de ani pina in 24 iulie 2019 dept de pompieri din nyc a declarat ca au dovezi ca israelul si cia au plasat exploziv in turnurile gemene si nr 7 inaintea asazisului atac terorist din 11 sept 2001 asasinind 3000 de americani cu premeditare…in 1967 israelul ataca uss liberty in estul mediteranei ca sa dea vina sua pe egipt sa-l poata ataca ..atacul inscenat de tradatorii americii de atunci a esuat…ajutorul militar suaq pt israel s-a quadruplat imediat…dupa 911 ajutorul sua pt israel a fost marit la 3,8 miliarde pe an…jidanii rasa pradatoare criminala prin viclenie si perfidie manipuleaza cu holocaustul si antisemintismul occidentul….si romania in mod special prin traqdatorii de la cotroceni si partide …..ce se intimpla in ucraina se va intimpla in romania …o natie de prosti condusa de jidani…

 28. Este adevarat ca occidentul, mai ales americanii, s-au dezvoltat si prin importul de creiere. Dar, pe de alta parte, de ce au plecat acestia acolo? Un exemplu: Mircea Tudor inventatorul RoboScan (premiat de 2 ori la Salonul de Inventica de la Geneva) nu a putut sa dezvolte afacerea in Romania si a trebuit sa plece in Elvetia. Sunt multe astfel de exemple incepand cu T.Vuia, Aurel Vlaicu, H.Coanda si pana in zilele noastre, oameni de geniu care ar fi putut sa faca lucruri extraordinare in tara dar care datorita dezinteresului autoritatilor locale si birocratiei au fost nevoiti sa plece peste hotare.

 29. Pai sa vedem domnul Buduca: niste englezi au inventat locomotiva cu aburi. au construit cai ferate si au revolutionat transportul. europenii au prins de veste si europa s-a umplut de cai ferate. restul e istorie. nu e vorba de nici o propaganda. valorificarea unei inventii de catre niste entuziasti ne-a schimbat modul de viata si modul in care gindim. La fel s-a intimplat cu atitea si atitea inventii care au fost valorificate comercial de europeni dar si de americani si apoi de toata lumea si procesul continua chiar sub ochii nostri. Asta este chiar definitia evolutiei: sa faci ceva ce nu era posibil pina atunci. vorbeati de evolutia in plan moral. Pai nimeni nu are timp de asta. Evolutia tehnologica nu ne da decit doua posibilitati: o urmam sau vom fi abandonati (asta se intimpla chiar sub ochii nostri). Si nimanui nu-i pasa daca nu putem urma linia evolutiva si nici nu ar avea cum sa-i pese cuiva daca o persoana nu vrea sau nu poate urma linia evolutiva propulsata de progresul tehnic si stiintific!

 30. Cine a trait in perioada comunista si apoi in perioada capitalista ,poate cel mai bine sa faca o comparatie intre cele doua .In perioada comunista nu aveam ce ne ofera acum perioada capitalista si la fel invers ,acum nu avem ce ne oferea perioada comunista.Problema este ca atit tara cit si oamenii, aveam mai multe avantaje ,comparativ cu ce avem la ora actuala .In primul rind tara era intreaga si nevinduta aproape in totalitate strainilor,toti romanii aveau un loc de munca asigurat pana la pensionare,toti romanii erau in tara si nu ca acum unde citeva milioane lucreaza in alte tari ,invatamantul si sanatatea erau gratuite pt. toti,siguranta si linistea cetatenilor era asigurata si nimanui nu ii era frica sa iasa pe strada la ori ce ora din zi sau noapte,nu existau gratii la toate geamurile sau usi blindate de frica hotilor sau al criminalilor,copii nostrii se jucau linistiti pe strada sau in parcuri pana la ore tirzii,plecau singuri la scoala si neinsotiti de nimeni,pensionarii aveau bilete prin UGSR gratuite la mare si munte ,in diverse statiuni de tratament,frica drogurilor nu exista si nici al jocurilor de noroc care au pus stapinire acum pe toti tinerii,alimentatia era cu mult mai sanatoasa atunci comparativ cu toate chimicalele care exista acum,marfurile alimentare erau romanesti in majoritatea lor si nu aduse din alte tari unde sint chimizate si produc cancer oamenilor,populatia era cu mult mai sanatoasa ca astazi si oamenii traiau mai multi ani ,comparativ cu ce este la ora actuala si lista ar putea fi cu mult mai lunga ca sa ne putem da seama ca viata in epoca comunista era mai avantajoasa pt. om comparativ cu asta de astazi capitalista.

 31. Nici un martor ocular nu a vazut avioanele lovind turnurile. Imaginile cu avioanele au aparut doar la TV si s-a demonstrat ulterior ca erau trucaje la nivelul acelor ani. Tot acest fals grosolan a fost demonstrat in intregime odata cu trecerea timpului. Dar cui ii mai pasa de adevar? Ii pasa cuiva ca Irakul a fost distrus in baza unei minciuni grosolane deliberate, nu eroare informativa, a lui Colin Powell ca Sadam Hussein fabrica arme de nimicire in masa, de parca americanii nu fabrica asa ceva? In logica asta si America ar trebui distrusa, dar pe drept de data aceasta.

 32. Calimanescu – imaginile date atunci la televizor au fost asemanatoare cu cele comentate de mai marele nostru analist militar de la Antena 3 Radu Tudor dupa niste filme de copii.Oamenii au uitat ce a fost atunci si la fel au uitat ca toata situatia a fost dezbatuta si dovedita cu probe foarte clare la timpul acela ,ca totul a fost planificat de americani.

 33. Calimanescu – imediat dupa ce primul avion a lovit turnul WTC, ProTV a transmis imagini „live” din New York. Am vazut astfel in direct cand a fost lovit al doilea turn. Banuiesc ca tu nu erai nascut la acea data. Asa ca mai lasa-ne cu teoriile conspiratiei!
  dar banuiesc ca nu aveai ce face si ai postat si tu ceva, ca sa treaca timpul. Ia-te de mana cu Raduca!
  Eugen Raduca – tu ai atat de multa ura pe „jidani” incat le pui in carca toate relele lumii! maine, poimaine o sa ii acuzi ca ei au orchestrat si executat atacul de la Pearl Harbour ca sa ii determine pe americani sa intre in razboi.
  Paulian Ionescu: ai dreptate, eram obligati sa avem un loc de munca (ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim), sanatatea era gratuita, ca nu aveai conditii in spitale (apa calda, medicatie, aparatura) era alta chestiune, bilete de statiune pentru pensionari gratuite (ca si acum) marfuri alimentare romanesti sanatoase, pesemne ca tu nu mancai salam cu soia si nici vestitul parizer cu ingredientele necunoscute nici nu stateai la cozi kilometrice sau cu noaptea in cap pentru un litru de lapte, niste pui aschilopatici sau niste oase „garf”. Eram mult mai sanatosi fiind mai caliti – ca nu aveam incalzire iar curentul era taiat de la ora 22.00. Deci, ce mai, raiul pe pamant! Natiune de pinguini ( stateam in frig, bateam din palme si mancam peste). Acum, daca tie ti-e dor de „binefacerile” socialismului stiintific, de societatea socialista multilateral dezvoltata, vezi ca mai sunt niste locuri prin Coreea de Nord care te asteapta. Iai si pe axon, gelu si raduca cu tine ca sa nu pleci cu mana goala!

 34. Oficiali americani și nu numai ei, au falsificat multe incidente pentru a escalada un război/revoluție/lovitură de stat sau altceva dorit de cabaliștii sabateeni cunoscuți sub numele de Elită. Steaguri false au fost folosite pentru a începe războiul din Vietnam (incidentul din Golful Tonkin), războiul din Irak și invazia Afganistanului (9/11). Alte steaguri false sunt împușcăturile în școli pentru controlul armelor aflate în posesia oamenilor, ucigași în serie pentru a semăna frică, natura sabotată cu modificări atmosferice artificiale pentru a se accepta reducționismul energetic și la final reducționismul antropogenic ș.a.m.d. În medicină, „virușii” sunt folositi în fraude medicale de proporții ca sperietori infecțioase pentru a ascunde bolile provocate de medicamente, toxine industriale, arme interzise ca uraniul sărăcit, vaccinuri, sisteme de comunicații, mancare GMO, apa destructurată molecular si ,,îndoită” cu fluor si clor ++ și pentru a sufla în pânzele sistemului medical corporativ. Atacurile de tip ,,false flag” sunt folosite de pe vremea imperiului roman și înca se țin bine în cadrul strategiilor de cucerire, dovada, indivizi ca și Adrian care par că fac parte dintr-un hive mind. Pe românește, din turmă.

 35. astrobalamuc – nu fac parte din nici o turma, chiar incerc sa imi explic unele evenimente prin prisma celor pe care le cunosc si a bunului simt. Am auzit undeva: un secret ramane secret atat timp cat este cunoscut de o singura persoana. Nu cred in teoria conspiratiei cabalisti satanisti iluminati sau mai stiu ce va trece voua prin cap, dornici sa puteti arunca vina pentru toate nenorocirile pe altii in loc sa ne uitam in propria noastra gradina si sa recunoastem ca suntem de vina noi, in primul rand, ca am permis unor lucruri sa degenereze. Au americanii o vorba: ‘FOLLOW THE MONEY”. Multe din lucrurile care s-au intamplat la noi Bechtel, IMGB, etc. au fost rezultatul lacomiei si coruptiei din sistemul nostru. Nu pot da vina pe altii atat timp cat ai nostri sunt cei care cer/accepta mita. Cand au atacat Irakul, eu unul am spus ca americanii vor gasi acolo WMD doar dace le aduc cu ei (USA si Marea Britaniei erau exclusi de la explorarile petroliere irakiene in favoarea Frantei si Germaniei). Ca pentru voi este mai comod sa credeti ca exista grupuri a caror intentie este decimarea populatiei planetei, este treaba voastra dar totusi explica un lucru: proportia cea mai mare de vaccinati impotriva Covid este in Europa si tarile dezvoltate industrial din Asia (Japonia, Corea de Sud), cea mai mica in Africa, Asia. Daca vaccinul urmeaza sa reduca drastic populatia omenirii, cum clamati voi, ar insemna ca populatia bine educata, bine pregatita profesional din tarile industrializate ar trebui sa fie decimata, lasand terenul liber celor din Africa si Asia. Care este logica? Guvernele din tarile europene/SUA/Japonia si-ar condamna proprii cetateni la moarte ca sa ce…?

 36. Adrian – Cred ca dumneata ori nu traesti in Romania si nu cunosti cam ce dezastru este, ori faci parte din categoria baietilor care isi petrec timpul in barurile de fite si toaca banii babacilor, sau afecerilor dubioase si nu cunosti viata oamenilor obijnuiti.Mai ai putina rabdare sa vezi ce viata de pinguin te asteapta la iarna.Ai uitat sa ma contrazici la restul situatiilor care erau atunci cu mult mai bune ca astazi,sau pt. dumneata nu valoreaza prea mare interes ?

 37. Fiecare avem o mentalitate proprie,determinata de arhetipuri familiale si sociale.Mediul in care crestem,modelele pe care n-i le insusim si binenteles cat de mult ne largim capacitatile adaptative.Dar,atentie! Toate se naruie daca .intram in laturi’.

 38. @astrobalamuc: din pacate „cenzorul” Cotidianului mi-a sters postarea asa ca voi incerca sa o redau mai jos:
  Am incercat intotdeauna sa judec dupa capul meu, nu al altora si sa folosesc informatiile la indemana si bunul simt.
  A vedea peste tot teorii conspirationiste inseamna a incerca sa dai vina pe altcineva pentru lipsa ta de actiune. Ne complacem sa ii acceptam pe cei care ne conduc, nu ne ducem la vot, nu avem opinii decat in media sub acoperirea anonimatului si daca lucrurile merg rau dam vina pe cabalisti satanisti iluminati s.a. Oricine altcineva dar nu noi. Americanii spun: Follow the money! deci daca vrei sa afli adevarul vezi cine are de profitat. Cand americanii au invadat Irakul in cautare de arme de distrugere in masa am zis ca le vor gasi doar daca le aduc cu ei, adevaratul motiv fiind faptul ca SUA si Marea Britanie nu aveau in acele conditii la resursele petroliere, Saddam semnand deja antecontracte cu Franta si Germania. dar de aici si a vedea in orice actiune internationala o conspiratie este deja prea mult. Si inca un lucru: tarile cu procentajul cel mai mare de vaccinari anti-Covid sunt Europa, SUA si tarile dezvoltate din Asia (Japonia si Corea de Sud), la extrema cealalta fiind Africa si Asia. Conform teoriei tale conspirationiste, guvernele acestor tari au decis sa decimeze propria populatie adica cetateni educati, cu foarte buna pregatire profesionala urmand ca golul lasat de acestia sa fie luat de…. cine? De maghrebieni si pakistanezi? Are vreo logica gandirea voastra?
  In rest afirmi niste aberatii mai mari decat tine: uraniul saracit in arme (nu este interzis, concentratia de U fiind de 3 milioane de ori mai mica decat Radiul folosit in cesornicarie), apa destructurata molecular (adica apa de la robinet care spre deosebire de cea de izvor este tratata si pompata cu presiune ca altfel cum ar ajunge in casele noastre) 9/11 (ce avea de castigat financiar SUA din atacarea Afganistanului?) si altele.

 39. adrian pretene …dupa cum vorbesti ai o filozofie simpla …si stofa de tradator …o vinzi pe ma-ta daca iti convine pretul …asta ori esti unul din cei ce reprezinta 44 la suta din romania …analfabetii …care citesc dar nu inteleg …una din doua…

 40. @Adrian, citeste o carte. Tot ce afirmi mai sus, confirma ca esti din turma. Zero gandire critica, doar lozinci de la tv si wikipedia.

 41. @Adrian
  Tu ori esti prost, ori esti satanist si faci diversiuni in incercarea de a acoperi ticalosia cabalei iudeo-masonice care vrea sa extermine omenirea. Sa te rasplateasca Dumnezeu dupa „meritele” tale.

 42. Munițiile cu uraniu sărăcit îndeplinesc definiția WMD din Codul federal al SUA în 2 din 3 categorii și încalcă legea militară a SUA, deoarece este semnatară a convențiilor de la Geneva și Haga. Uraniul sărăcit provoacă diabet în întreaga lume si crește rata mortalității, scade rata natalității la nivel global – asta se numește depopulare. Regina Marii Britanii și clanul Rockefeller (SUA) dețin cea mai mare parte a resurselor, iar bancherii din City of London controlează livrările și prețurile mondiale ale uraniului. Frumos parteneriat, nu-i așa? Cel puțin 31% din masa unui penetrator DU este convertită în nanoparticule la impact. În cazul bombelor mai mari, procentul de DU aerosolizat crește spre 100%. DU este dăunător în trei moduri: „chimic, radiologic și nano-toxicitate”. In interiorul corpului, acționează ca „un catalizator nespecific” în ambele moduri „nuclear și non-nuclear”. Asta înseamnă că pot afecta ADN-ul și ARN-ul uman. Prin nas, nanoparticulele traverseaza bulbul olfactiv direct în creier prin bariera hematoencefalică. Uraniul interferează cu mitocondriile, provocand sindromul de oboseală cronică, boala Lou Gehrig, boala Parkinson sau boala Hodgkin. Deși 60 % din radiațiile ionizante date de emisiile gamma de la U-235 și U-234 sunt eliminate, particule alfa la 4,2 Mev și 4,15 Mev cauzează ionizare internă semnificativă cu deteriorare celulară ulterioară. Afirmația că DU este cu 60% mai puțin radioactiv decât uraniul natural ignoră daunele masive cauzate de emisiile alfa. Copiilor nenăscuți din regiunile murdarite cu DU li se cere să plătească cel mai mare preț, integritatea ADN-ului lor. Viitoare mame spuneau că nu așteaptă cu nerăbdare nașterea căci „Nu știm ce va ieși”. Imaginile cu defecte la naștere din Irak, Fallujah, sunt extrem de deranjante, dar arată exact ce face. Iadul este gol și demonii sunt aici, ca să îl parafrazez pe Shakespeare.

 43. @Adrian
  Mai nerodule, daca satanistii au decis ca pe pamant trebuie sa ramana doar 500 milioane de goimi care sa le fie lor sclavi, ce conteaza pentru ei ca cei ucisi sunt scoliti sau harnici? Daca ucid 7.5 miliarde de oameni (95% din populatie) vor fi ucisi si copii si batrani si savanti de-a valma pentru ca toti sunt goimi si considerati de neamul satanic drept inutili. De asta satanistii iudeo-masoni pedaleaza pe vaccinare, foamete, razboaie, criza apei etc. pentru ca sa moara cat mai multi oameni inclusiv tu si tot neamul tau.

 44. @astro: am citit si eu destule despre DU, nu contest ca poate esti mai documentat dar totusi nu exista la ora asta cercetari care sa ateste efect radiologic asupra organismului uman al DU si nici folosirea DU ca munitie nu este ilegala. Sunt 6 tari care produc munitie DU printre care si Rusia si vreo 20 de tari care utilizeaza. NU intru in polemica cu tine pe acest subiect pentru ca, eu cel putin recunosc, nu sunt pregatit in domeniu. In privinta cabalistilor, satanistilor, ocultei mndiale nu ai decat sa crezi tu, calinescu, gelu (chiar pe unde o fi ca a cam „disparut”) si mai nou transumanu (asta o fi fost in preajma unui DU care i-a afectat ADN-ul). Eu prefer sa raman cu picioarele pe pamant si sa continui sa cred – pana la proba contrarie – ca cel mai cumplit flagel cu care trebuie sa luptam este lacomia. Vezi comporamentul agresiv al Chinei in extremul Orient, goana dupa profit al multinationalelor, ingustimea guvernelor occidentale care au crezut ca daca vor tehnologiza China si isi vor muta acolo manufactura, China se va democratiza, s.a. Voi ramaneti cu satanistii, cabalistii, iudeo-masonii , iluminatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.