E ofertă! Guvernul ridică pensionarea la 70 de ani!

Cabinetul Cîțu ar urma să aprobe în ședința de miercuri propunerea de act normativ care reglementează opțiunea de a te pensiona la 70 de ani și care interzice cumulul pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat. ”Propunerea de act normativ are ca obiect de reglementare posibilitatea acordată salariaților care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii, inclusiv pensiile de serviciu, sau ai sistemului pensiilor militare de stat, de a exercită opțiunea între continuarea activității și încetarea raportului de muncă sau a raportului de serviciu. De asemenea, prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sitemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari si sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opțiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiția suspendării plății pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Având în vedere constrângerile bugetare și reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privința cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opțiunea între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății pensiei.

În acest sens, nota de fundamentare menționează Decizia Curții din 20 martie 2012, pronunțată în cauza Ionel Panfile împotriva
României (paragrafele 17-25), în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul este prevăzută de lege și urmărește un scop legitim, respectă justul echilibru între interesele generale ale comunității și protecția drepturilor fundamentale ale indivizilor, precum și faptul că, în domeniul social, statul dispune de o marjă largă de apreciere. În vederea realizării cerinței justului echilibru, între cerințele interesului general al populației și cerințele de protecție a drepturilor fundamentale ale individului, trebuie stabilită posibilitatea exprimării opțiunii între acordarea pensiei, cu încetarea activității sau acceptarea suspendării plății pensiei pe durata continuării activității. În această situație pensionarii din sistemul public au posibilitatea să primească fie pensia integrală, fie salariul lunar, integral, corespunzător funcției ocupate, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

În plus, reglementarea propusă nu impune restricții în ceea ce privește obținerea pensiei la împlinirea vârstei standard de pensionare. În acest sens, legea recunoaște salariatului opțiunea exclusivă între încetarea raporturilor prin pensionare sau continuarea activității până la 70 de ani. Salariatul care a exercitat opțiunea pentru continuarea activității se poate pensiona și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.

În sistemul bugetar, în măsura în care se optează pentru continuarea raportului de muncă/ raportului de serviciu până la împlinirea vârstei de 70 de ani, exercitarea dreptului la muncă nu este condiționată de încheierea unui nou contract individual de muncă și nici de acordul angajatorului, însă dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan. De asemenea, actul normativ prevede că persoanele pot exercita opțiunea, la cerere, pentru reluarea plății pensiei și încetarea raporturilor de muncă, oricând până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Proiectul de lege propune ca în sistemul public persoanele care desfășoară activități profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcție și care își continuă activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani să poată exercita opțiunea în scris între pensie și veniturile astfel realizate.

În acord cu jurisprudența Curții Constituționale, au fost introduse unele excepții de la regula suspendării pensiei cu veniturile obținute pe durata desfășurării activității.

Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie prin neîndeplinirea obligațiilor prevăzute prin acest proiect de act normativ se recuperează de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescripție.

În cazul continuării activității, desfășurării activității, ori a încadrării în condițiile din prezenta lege, angajatorul are obligația să informeze casa de pensii competentă, în termen de 30 de zile calendaristice de la exprimarea opțiunii sau de la data încadrării.

Se introduce obligația angajatorilor de a informa casa de pensii competentă cu privire la exprimarea opțiunii salariatului de continuare a activității sau de reîncadrare a pensionarilor, după caz. Neîndeplinirea acesteia se sancționează contravențional cu amendă.

În vederea exercitării dreptului de opțiune pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani au fost necesare modificări ale Legii nr. 53/2003-Codului muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanței de urgență nr. 57/2019 Codul administrativ.

În prezent, pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii sistemului pensiilor militare de stat și beneficiarii pensiilor speciale pot să își desfășoare activitatea profesională concomitent cu încasarea veniturilor din salarii finanțate integral sau majoritar din bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale de stat.

Prin opțiunea de a continua activitatea după îndeplinirea condițiilor legale de pensionare se urmărește valorificarea competențelor celor care au o vastă experiență pe piața muncii, prin crearea unui cadru legal care să permită persoanelor vârstnice să rămână active. Astfel, îmbătrânirea activă poate reduce cheltuielile publice, reducând presiunea pe bugetul asigurărilor sociale și poate produce venituri bugetare actuale și viitoare mai mari, ce conduc la creștere economică, dezvoltarea unei societăți mai cuprinzătoare, în care toate persoanele pot participa la îmbunătățirea vieții.

De asemenea, prin opțiunea de a alege între plata pensiei sau a salariului se asigură repartizarea echitabilă a resurselor bugetare. Sub acest aspect este de menționat faptul că particularitățile locului de muncă determină reducerea vârstei standard de pensionare cu până la 13 ani, în sistemul pensiilor militare de stat și cu până la 12 ani, în sistemul public de pensii, fapt ce favorizează pensionarea înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

În urma analizării integrate a informațiilor gestionate de Casa Națională de Pensii Publice, respectiv datele aferente Declarațiilor 112 depuse de angajatori pentru luna noiembrie 2020 și datele aferente beneficiarilor sistemului public de pensii, cu datele comunicate de către Ministerul Finanțelor Publice la data de 01.01.2019 privind codurile fiscale ale autorităților și instituțiilor publice centrale și locale indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și cele ale regiilor autonome, societăților
naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, au rezultat următoarele: total asigurați declarați în D112: 5.509.379 persoane, din care, cu contract de muncă/raport de serviciu: 5.337.535 persoane, din care: 102.375 persoane cu vârsta ≥ 65 ani la 01.01.2020 din care pensionari: 88.134, 28.271 persoane cu vârsta ≥ 70 ani la 01.01.2020, din care pensionari: 26.954.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

18 Comentarii

  1. in curind

    De la a permite si pina la a interzice pensionarea sub 70 ani nu-i decit o simpla lege trecuta tacit prin coruptul Parlament .

  2. Numai distrugatorii invatamantului politehnicii bucurestene- abramburica si kotoiu – au dat afara profii performanti de peste 65 ani de la UPB in ultimii 5 ani (sub pretextul ca nu sunt bani , real ca sa nu aiba concurenta), dar au pastrat sute de TESA si femei de servici care nu au mai dat la servici de 2 ani, dar sunt platiti regeste pt NIMIC. Procurorii lui Dragnea nu zic nimic aici, nu se sesizeaza????

  3. Munca la 70 de ani o porcarie. Pentru ca multi peste 65 de ani au probleme de sanatate si vor fi tinuti in spate de cei mai tineri. Lasati pensionarea la 65 de ani si angajati pe cei tineri care nu au locuri de munca. Putini din cei peste 65 de ani au caoacitati fizice si intelectuale f.bune si bune.

  4. Nu-i corect. Dar de ce la 70 ani și nu la 80 de ani! Pensionarul să fie activ, să voteze cu driapta, nu să aștepte pomeni de la stânga!

  5. Imbecilitate de tip românesc, având consecință pe termen scurt „fuga de munca”. Se vorbește de „echitatea distribuirii resurselor statului” ! Vă dați seama ?!? Că până acum ne-a întrebat vreodată cineva … Vin cu lecții de „morala” autorii jafului și distrugerii țării de 30 încoace … N-ar trebui sa sunam la 112 ?!? Să-i ia și pe ei, dar și pe noi cei care îi votam și apoi plângem ! Vai de mămăliga noastră …

  6. La 70 ??? Nu ,munca silnica pe viata,pentru sclavi ,ca sa aveti cu ce plati ciurucurile americane ,pe care ciuca le cumpara la preturi exorbitante!Iar mercenarii care ucid pentru amerloci,pensionare la 30 de ani !
    Incompetentilor si tradatorilor,de asta ati dat jos psd-ul ?Ati inglodat tara in datorii fara sa realizati ceva!

  7. Cati nu si-ar dori sa lucreze pana la 80 de ani, numai in bransa gazetarilor sunt sute, nu mai vorbesc de Cosea ,de Marga, de Tiriac, de Tariceanu,de Melescanu, etc
    Oricum o decizie decenta ..Nu mai asteapta HR cu lopata la usa ,cum ai facut 65 de ani,cum poc
    Volga Vasileaska afara din primarie, a distrus Craiova

  8. In acest caz … ar trebuie ca … ORICARE Institutie din tara … sa isi organizeze propriul Oficiu de Pompe … funeste …

  9. Doina Dambovitei, cei numiti, numai lucreaza efectiv ei, ai oe altii mai tineri care le fac documentarea, aduna informatiile, se duc dupa afaceri. Marii bossi le citesc doar si le semneaza. Mare naiva mai sunteti!

  10. Aici e vorba strict doar de politicieni. Ei pot munci pana ies cu copitele inainte, vata in nas si pantofi noi. Toti politicienii din orice tara, nu au nicio problema la locul de munca, cu veniturile in familie, cu copii pe care ii planteaza fix unde vor ei! In afara castigarii alegerilor pe dublu: plata vot, mintit cetatenii, clanurile votante, secu cu anumite conditii si tableta insotita de dicteurul care proiecteaza numarul voturilor spre nimerit, nu au nicio problema! Sanatatea reala se trateaza din bugetul statului fix ca hartia igienica pentru domiciliu sau vopseaua de par! Poate sa spuna cineva ca un om care a muncit din greu, la modul real, pana la pensie, a fost linistit, multumit si sanatos tun incat sa mai munceasca la varsta peste 63-65 ani?! Nu prea cred!

  11. O lege cu dedicatie pentru ,,ai lor,,pentru ca doar bugetarii dedulciti la cascavalul statului pe funtii mari si salarii babane nu se vor da dusi ,,optional,,la pensionare inainte de 70 de ani.O vor roii mai devreme la pensionare tot fraierii ,imbatraniti prea devreme de mnca grea si rosi de boli,care duc greul in sistem cu speranta ca vor mai prinde niste ani de pensie.Pas cu Pas.E la mintea cocosului ca ,,pensionarea optionala,,e doar un bat bagat in ,,rotitele,,statului pentru a le bloca,deja se spune ca in 15-20 de ani sistemul de pensii o sa intre in colaps financiar..O lege tampa care va fugari forta de munca tanara spre alte tarii,lasand in urma o tara plina de bugetari de lux ,tigani si emigranti adusi de prin Sri Lanka,India,Vietnam..care in timp o sa faca implozie.Pas cu Pas.Rominia euriopeana.Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.

  12. pai asta este „lege” ???
    TREBUIA o lege prin care … TOTI cei DEDULCITI … sa stea in/pe FUNCTII … doar ZECE ZILE !!!!!
    ca sa nu apuce sa-si faca „pravalie cu scara” …

  13. Nu am votat niciodată PSD.
    DAR CÂȚU & comp sunt de-a dreptul (editat) . Aceștia trebuie dati jos si închiși la loc cu răcoare să le vină mintea la cap.
    Toti ,si stânga și mai ales dreapta
    s-au întrecut in a arată Occidentului cât de umile și proaste slugi sunt.
    Au nenorocit țara!
    Cum sa vorbesti de pensionare la 70 de ani, când si la 65 abia. sufl ?
    Câtă idiotenie! Magistrați,polițiști, etc se pot pensiona intre 40 si 50 de ani iar dom’ profesor si alti domni și doamne sa muncească până ies de la servici cu picioarele înainte!.
    Cu privire la pensionare,si aici (editat)(editat) spun idiotenie,adică un angajat bugetar poate sta ca angajat dupa varsta de pensionare cât vrea el fără să aibă vreo aprobare din partea conducerii institutiei. Va dati seama cât sunt de idioti si de rea credință?
    Cei tineri care așteaptă si ei un post stau cu dinții la gard!
    Dar e simplu si logic si legal!
    La împlinirea vârstei de pensionare raporturile de munca intre angajat si angajator încetează automat.
    Nu e nevoie sa faci cerere de pensionare!
    Postul trebuie scos la concurs cu cel puțin 30 de zile înainte de vacantarea prin pensionare.
    Dacă nu se ocupă atunci se poate apela si la un pensionar.
    (editat)( si foarte corupti) sunt împotriva oamenilor de rând, a oamenilor obișnuiți care chiar au muncit si muncesc!
    Nu mai votez cu IDIOȚII!

  14. ce nu inteleg ruminii e ca indivizi ca cei ce ii vezi azi in parlament si in guvern sint cei care administreaza banii lor de pensii….sint oameni care simt loialitate pt ue ,nato, israel si sua…nu pt romania…se traieste in …hegare … a realitatii din lasitate si prostie ….nu inteleg de ce nu cer pensie lui dumnezeu sau isus ca sint foarte supusi lor si cica au incredere in ei….????

  15. Nu am votat niciodată PSD.
    DAR CÂȚU & comp sunt de-a dreptul idioți si criminali. Aceștia trebuie dati jos si închiși la loc cu răcoare să le vină mintea la cap.
    Toti ,si stânga și mai ales dreapta
    s-au întrecut in a arată Occidentului cât de umile și proaste slugi sunt.
    Au nenorocit țara!
    Cum sa vorbesti de pensionare la 70 de ani, când si la 65 abia. sufl ?
    Câtă idiotenie! Magistrați,polițiști, etc se pot pensiona intre 40 si 50 de ani iar dom’ profesor si alti domni și doamne sa muncească până ies de la servici cu picioarele înainte!.
    Cu privire la pensionare,si aici IDIOȚII criminali spun idiotenie,adică un angajat bugetar poate sta ca angajat dupa varsta de pensionare cât vrea el fără să aibă vreo aprobare din partea conducerii institutiei. Va dati seama cât sunt de idioti si de rea credință?
    Cei tineri care așteaptă si ei un post stau cu dinții la gard!
    Dar e simplu si logic si legal!
    La împlinirea vârstei de pensionare raporturile de munca intre angajat si angajator încetează automat.
    Nu e nevoie sa faci cerere de pensionare!
    Postul trebuie scos la concurs cu cel puțin 30 de zile înainte de vacantarea prin pensionare.
    Dacă nu se ocupă atunci se poate apela si la un pensionar.
    IDIOȚII ( si foarte corupti) sunt împotriva oamenilor de rând, a oamenilor obișnuiți care chiar au muncit si muncesc!
    Nu mai votez cu IDIOȚII!

  16. Cinismul și cruzimea politicienilor români sunt de-a dreptul grotești. Pensiile vor fi în așa fel ciuntite după noua metodă de calcul, marca Câțu-școală profesională, încât între un salariu de subzistență din care vei putea să mănânci de două ori pe zi și să-ți plătești utilitățile, și o pensie de mizerie din care vei putea să-ți cumperi două suluri de hârtie igienică pe lună, vei alege salariul până la moarte. Pensiile se recalculează nu pentru a elimina inechități inexistente ci pentru a le micșora cât se poate de mult astfel încât, uitându-te la oferta guvernului, să nu-ți mai treacă vreodată prin cap să te pensionezi.

  17. Ce e de zis? Isi bat joc de om. CONTEAZA DOAR EI AI LOR. Cine poate sa ii opreasca odata instalati la putere? Daca-s buni si cuminti cu sefii lor? Poate e cumva si un bine, poate mai limiteaza niste insi invatati cu sinecurile vesnice. Se pare ca aceia acum nu ar mai fi in carti, poate pt ca e mic/gol sacul. Daca se „pricep„ asa de bine sa il goleasca, de undeva trebuie sa limiteze. Cam acesta e contextul. In rest… potopul!Poate cei afectati vor incepe ceva. Ciine stie daca si ce „putere„ mai detin acum aceia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.