E oficial! Hidroelectrica anunță că se listează la Bursă

Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunță marți intenția Fondului Proprietatea S.A. (“Fondul”), un fond de investiții alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L. (“Franklin Templeton”) (“Acționarul Vânzător”), de a desfășura o ofertă publică inițială (“Oferta Publică Inițială” sau “Oferta”) având drept obiect acțiuni ordinare existente (“Acțiunile”). Societatea intenționează totodată să aplice pentru admiterea (“Admiterea”) la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața reglementată a Bursei de Valori București (“BVB”). Oferta va avea loc după aprobarea prospectului (“Prospectul“) de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Detaliile ofertei:

• Fondul a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.

• Acțiunile vor fi vândute și, ulterior Admiterii, tranzacționate în lei (“RON”).

• Admiterea este de așteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacționare, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB imediat după Admitere.

• Societatea și Fondul vor fi supuși unei restricții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă de 180 zile, iar acționarul majoritar al Societății va fi supus unei restricții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă de 12 luni de la data Admiterii.

• Informații detaliate despre Ofertă vor fi publicate după aprobarea Prospectului.

• Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG și Wood & Company Financial Services acționează în calitate de Deținători Comuni ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Manageri Comuni Principali.

• Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societății în legătură cu Oferta Publică Inițială.

Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica, a declarat: „Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creștere semnificativă și de generare de profit pentru acționari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile. Ne aflăm într-o poziție bună pentru a continua tendința de creștere, având o strategie clară, axată pe eficiență operațională, diversificarea și extinderea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, toate acestea fiind susținute de un mediu sectorial și macroeconomic favorabil pe termen lung . Oferta Publică Inițială propusă reprezintă un pas firesc și entuziasmant în evoluția noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București ne va ajuta să ne diversificăm baza de acționari și să ne dezvoltăm profilul internațional.”

Prezentarea companiei

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare.

Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 și 2022, Societatea a avut o cotă de piață de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată și livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producție). Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe piețele de energie electrică angro și cu amănuntul. Cota de piață a Societății în ceea ce privește energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, iar numărul de clienți a crescut de la 2,465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienților finali, potrivit ANRE.

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane RON, 6.489,3 milioane RON și, respectiv, 3.841,4 milioane RON. În aceeași perioadă, Societatea a raportat profituri anuale (nete) în valoare de 4.464,0 milioane RON, 3.116,2 milioane RON și, respectiv, 1.558,0 milioane RON.

În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Inițiale, acțiunile Societății sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul (19.94%). Fondul a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4308 Articole
Author

14 Comentarii

 1. Dublarea sau triplarea pretului la energia electrică si exportul masiv de energie la pret mic vor fi țintele actionariatului strakinez Alde Frank Templeton desigur va pune mâna pe actiuni. Apoi va curge lapte si miere pe canalul de fugă, de vom putea plăti mai multe fiare vechi motorizate si obuze anti-tank Partenerului Strategic. Însă până nu ajungem si datori si vanduti nu se cheamă că am scăpat de greaua moștenire comunistă . Slava Z!

 2. O sa-i cumpere BlackRock in secunda 2… daca nu direct prin sutele de firme paravan pe care le detin. Vindeti toti, si o sa ajungem sclavi ca Ukropland, Moldova, Letonia, Lituania, Estonia, etc

 3. Cozile de topor au castigat si in aceasta privinta. Inca o zi neagra pentru Romania ?

 4. Asta fac alogenii paraziti si cozile lor de topor! Ne vand cu totul si noi dormim inselati de mizeriile zise „valori” ue, occidentale si cu „o tara ca afara”…!!!
  Trezeste-te!!! Ridica-te!!!

 5. Credeam că a fost bombardat barajul de la porțile de fier…va fi afectată centrala nucleară de la Zaporojie…

 6. Sunt ultimele resurse care pot ridica Romania din starea in care au adus-o tradatorii… SE POATE STOPA! GREVA GENERALA! TREZITI-VA!…Salrom?!!! Sunt sute de miliarde in sare folosita la baterii electrice! Chiar asa de batuti in cap suntem??!!

 7. Alt jaf al galbejitilor anunțat pe presa independenta de mult timp, eu zic cA vine revolta , nu alegerile pe care se pregătesc sa le fure

 8. …eu spun ca statul are drept de preemtiune si de cumparare fara licitare-parca directa, imi scapa termenul acum…ah!…am uitat statul roman nu mai exista!…mai sunt un cretin si doi caltabosi unsurosi care i s-au substituit…plus restul de streptococi, numiti politicieni…iar poporul!?!!…colonie de sobolani, fiecare crede ca se descurca pe cont propriu, mai face o smenozeala, mai o faianta, o zugraveala…nu-si da seama ca, in momentul in care vine vataselu sa-l arunce in strada cu toata familia, vecinii inchid ferestrele si incuie usile, rugandu-se sa nu fie ei urmatorii…poate mai fac o meditatie, un smen, ceva acolo, sa o mai duca o zi!…ce-mi place!…abia astept sa vad toti locuitorii acestui teritoriu tarandu-se ca niste jalnici viermi…eu sigur nu voi ajunge in aceasta situatie, pensie speciala, angajat in corporatie…bere si floricele!…

 9. @ Cine a zis bă, cine a zis , ? Sârbii mai au și ei, pam, pam, ?

 10. & La Hidroelectrica curege multă apă, cu care , ,,se pot spăla bani” , ?

 11. Hai că începem să vindem tot ce mai avem. Încă puțin și punem lacătul pe țară , stingem lumina și ne cărăm. In locul nostru o fie aduși ciupalezi, ciupanezi, ciuciunghezi..

 12. De ce sa pui la bursa energia? De ce sa vrei sa produci mai mulți bani pt acționari când 80 % din acționariat este statul? Vezi pe acolo doar nume de bănci Ritchild & Co. Serios vrei sa pui la bursa ceva care este ridicat de statul român, care a avut profituri istorice, asta nu miroase decât a hoție. Vor sa o pună la pământ apoi sa o cumpere sau sa o spargă să facă loc altora mai șmecheri. Statul doarme e ocupat de Ucraina și ucraineni. Ce ar merita ticăloșii care conduc?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.