Ediţii speciale de Paşte la TVR 2

Vineri, 10 aprilie, de la ora 20.10, puteţi urmări 7 Cuvinte – Povestea unui biruitor: Gheorghe Calciu.

În 1948, pe când era student la Medicină, este arestat şi începe lunga peregrinare prin închisorile comuniste, unde este supus atrocităţilor inimaginabile şi tratamentelor abominabile celebre în lumea detenţiei politice din România. Numai că, din cei 21 de ani de temniţă comunistă şi experienţe degradante, demoralizante, duhul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa nu iese împuţinat şi slăbit, ci fortificat şi sporit, dând contemporanilor şi urmaşilor săi dovada unei Omenii cu amprentă hieratică. Un film documentar de Andrei Negoiţă Zagorodnâi.

Tot vineri, la ora 23.10 – Film artistic inspirat din fapte reale: Scara (The Staircase – SUA, 1998). Regia: Karen Arthur. Cu: Barbara Hershey, William Petersen, Diane Ladd.

Filmul a fost nominalizat la Satellite Awards 1999 pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Barbara Hershey).

Maica Madalyn – stareţa capelei romano-catolice Loretto din Santa Fe, New Mexico – îşi doreşte cu ardoare să vadă încheiată construcţia lăcaşului de cult, care, dintr-o greşeală de proiectare, rămăsese fără scară pentru strana corului. Abia în 1887 – la zece ani de la înălţarea construcţiei -, un străin misterios găseşte o soluţie ingenioasă unei probleme aparent de nerezolvat…

Sâmbătă, 11 aprilie, la ora 9.00 – Mic dejun cu un campion.

În această ediţie, invitatul Danielei Zeca Buzura este Teodor Baconschi, antropolog, teolog, autor, profesor, diplomat şi politician, fost ministru de externe şi fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi acreditat (în perioada 1999 – 2001) pe lângă Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta.

Sâmbătă, 11 aprilie, la ora 19.00 – Arte, carte şi capricii.

Liana Stanciu şi Dan Puric

În ultima zi din Săptămâna Mare ne pregătim, cu sufletul curat, de Sărbatoarea Paştelui, aşteptată de toţi ca un moment de tihnă şi pace. Este o ediţie în care Liana Stanciu îl are ca invitat pe Dan Puric, cu care discută despre aceste zile, dar şi despre premiera spectacolului de inaugurare a Sălii Mari din Teatrul Naţional bucureştean. Din această ediţie nu lipsesc ştiri, reportaje şi informaţii despre tot ce ne face viaţa mai frumoasă, mai bogată: creaţii recente (apreciate internaţional) din arta fotografică, din lumea parfumurilor, dar şi din cea academică. Iar ca un moment special de aducere aminte, în această ediţie este inclusă o lecţie de istorie în care ghid este violonista Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu, fiica deţinutului politic Toma Arnăuţoiu.

Sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 23.45 – Axios – Slujba de Înviere – Transmisiune directă de la Mănăstirea Râmeţi. Producători: Mihaiela Ilea (Mănăstirea Râmeţi), Alin Gelmarean (studio Cluj).

Duminică, de la ora 10.30 – Matinissimo. Ea – Irina Baianţ, soprana care a făcut senzaţie în cel mai de succes musical al tuturor timpurilor, Fantoma de la Operă şi a emoţionat publicul cu apariţia ei la „Vocea României”. El – Doru Todoruţ, solistul trupei Deepcentral.

Cei doi protagonişti ai emisiunii Matinissimo

Amândoi “s-au relocat” la TVR 2, unde, din sufrageria amenajată în Studioul 3, transmit zilnic cel mai nou program tv: Matinissimo. Şi chiar dacă gazdele sunt mari iubitoare de muzică bună, programul lor aduce publicului şi momente de destindere, de bună dispoziţie, alături de cele mai importante şi actuale informaţii sociale, culturale, mondene. În plus, ca un ritual bine stabilit, în fiecare dimineaţă, pianistul Alex Burcă vine în sufrageria celor doi pentru a-şi bea cafeaua împreună cu cei mai buni prieteni, pentru a cânta şi a ne încânta.

În fiecare ediţie, în sufrageria Matinissimo sosesc invitaţi de seamă, persoane cunoscute, îndrăgite, de valoare – cu care gazdele stau de vorbă despre cele mai neaşteptate teme. Şi pentru că motto-ul programului este: “În numele VALORII“, discuţiile pot deveni o adevărată “confruntare ideologică” a unor oameni de spirit şi cu spirit cultural viu şi nealterat.

Matinissimo debutează duminică, 12 aprilie, de la ora 10.30 când, pe parcursul a 80 de minute, publicul se va delecta cu o adevărată ediţie de Sărbătoarea Paştelui: cu ouă înroşite, cozonac, iepuraşi, muzică dar şi cu invitaţi aparte, precum: maestrul Florin Zamfirescu, Nicole Cherry sau Irina Margareta Nistor.

Duminică, 12 aprilie, de la ora 12.00 – Cap Compas – Porţile Ierusalimului.

În Duminica Paştelui, Cap Compas vă invită la o călătorie prin oraşul cel mai legat de Sărbătoarea Învierii. Sub zidurile lui pot fi descifrate 4 milenii, dar peregrinarea de acum vă descoperă în chip atemporal Ierusalimul antic, oraşul medieval, precum şi Ierusalimul timpului contemporan. Fiecare seminţie şi confesiune religioasă, creştini, bizantini, musulmani, mameluci, otomani – şi-a aşezat temelii aici – descoperindu-le odată cu cele 7 porţi de intrare în Ierusalimul vechi şi cu cele încă alte trei porţi acum închise. Producător Elena Dinu.

Duminică, 12 aprilie, la ora 12.30 – A doua emigrare.

A doua emigrare. Familia Tatosian

În această ediţie aflaţi poveştile a două familii care s-au întors, după mai mulţi ani, în România: familia Tatosian, din Constanţa, care a trăit 7 ani în Finlanda, şi familia Roşu, din Vişina, care s-a întors acasă după 11 ani de muncă în Spania. Chiar dacă au agonisit ceva bani din experienţa emigrării, viaţa lor de acum nu este uşoară. Alina şi Cosmin Tatosian au aflat că şi dacă aveau diplomă şi experienţă peste hotare, nimeni nu le-a dat nicio şansă şi nu au putut să-şi găsească un loc de muncă. Aşa că au deschis o cofetărie în oraşul natal şi luptă să-şi construiască un viitor aici.

Familia Roşu din satul Vişina, judetul Olt, a revenit după 11 ani de muncă în Spania cu suficient capital ca să deschidă o firmă de construcţii acasă. Însă realitatea din România i-a obligat să-şi reajusteze planurile. Acum riscă să piardă o mare parte din capitalul investit, banii fiind blocaţi într-un proiect cu fonduri europene care se împotmoleşte în birocraţia românească şi în indolenţa unor funcţionari.

Duminică, 12 aprilie, de la ora 18.30 – Drumul lui Leşe.

Grigore Leşe

Invitatul lui Grigore Leşe este teologul şi eseistul Mihai Neamţu într-o zi de mare însemnătate pentru că „Sărbătoarea permite acea comuniune periodică dintre om şi divinitate, redă dimensiunea sacră a existenţei”. Aşa cum declară Grigore Leşe, „În Duminica Paştelui am invitat oameni care mi-au adus sărbătoarea în suflet, oameni din Apuseni şi tineri în care mi-am pus nădejdea că vor duce mai departe neamul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.