Editura Trei aduce 7 noutăți care îi pot ajuta pe cititori

2021 se pregătește să vină cu o misiune importantă: cea a speranței de mai bine. Anul care tocmai se încheie a adus transformări importante în felul în care oamenii se adaptează unei schimbări profunde, în interacțiunea cu sine și ceilalți. Nesiguranța și imprevizibilitatea au dominat noua realitate exterioară, caracterizată predominant de lipsa de control. Singura unde acest sentiment poate fi diminuat este realitatea interioară, iar Editura Trei aduce 7 noutăți care îi pot ajuta pe cititori să fie mai bine cu ei înșiși, în căutarea unui nou echilibru.
De la stres și traumă socială, la conceptele de rușine și stimă de sine și până la iubire și vindecare, fiecare carte oferă câte o perspectivă plină de empatie, în viziunea autorilor specialiști în psihologie și psihoterapie.

1. Mă vindec de complexe și deprimări, de Christophe André & Muzo

Micile complexe, lipsa de încredere în sine, căderea într-o stare de melancolie și diversele anxietăți pot perturba viețile într-un mod profund. Soluțiile propuse de celebrul psihoterapeut Christophe André, ilustrate cu benzile desenate pline de umor ale lui Muzo, îi vor ajuta pe cititori să-și regăsească buna dispoziție. Ei vor afla mai întâi cum să trăiască într-o societate obsedată de sănătate și fitness fără să devină ipohondri; cum să-și accepte corpul (inevitabil imperfect) într-o lume plină de manechine și prezentatori TV cu dantură perfectă și cum să aplice o serie de exerciții terapeutice pentru a nu cădea în depresie, în urma presiunilor continue de a face performanță. Inclusiv cum să devină un pic mai asertiv și mai mândru de mica (dar respectabila) sa persoană. Totul, fără a pierde din vedere o armă indispensabilă pentru orice reflecție eficientă asupra propriilor dificultăți: umorul!
Christophe André este psihoterapeut și medic psihiatru la Spitalul Saint-Anne din Paris, fiind specializat în tratarea tulburărilor afective. Muzo, pictor și desenator, a realizat până în prezent 30 de cărți pentru adulți și copii.

2. Rușinea. Scapă de ea, regăsește-ți bucuria de a trăi și întărește-ți stima de sine, de Joseph Burgo

Joseph Burgo susține faptul că stima de sine nu crește prin laude și încurajări neîncetate, ci depinde de stabilirea unor obiective și îndeplinirea lor. Iar pentru construirea unei stime de sine autentice este necesar să învățăm din întâlnirile noastre cu rușinea, în loc să ascultăm și să ne repetăm la nesfârșit afirmații și gânduri pozitive. Bogat ilustrată cu exemple din experiența clinică a autorului, cartea descrie numeroasele moduri în care rușinea se ascunde în spatele unui larg spectru de tulburări psihice printre care anxietatea socială, narcisismul, dependența și masochismul.
Joseph Burgo este psihoterapeut cu peste 35 de ani de experiență clinică și a publicat numeroase articole.

3. Cine sunt eu într-o societate traumatizată? Cum ne determină viaţa dinamicile relaţiei agresor-victimă şi cum ne eliberăm de acestea, de Franz Ruppert

„Este nevoie ca noi, fiecare pentru sine și împreună, să lucrăm la propria sănătate psihică. Trebuie să încetăm cu toții să ne mai traumatizăm reciproc și să ne transformăm în victime și agresori. Totodată, sunt sigur că ori de câte ori cineva îmi spune că trebuie să servesc cutare sau cutare scop așa‑zis superior, el n‑ar dori de fapt decât ca eu să mă pun în slujba strategiilor lui de supraviețuire în condiții de traumă”, spune Franz Ruppert, specialist în psihoterapia traumei și profesor la Universitatea Catolică de Științe Aplicate din München. Apelând la relatări personale și la argumente bazate pe teoria psihotraumei centrate pe identitate, Ruppert ne deschide calea pentru a trece dincolo de dinamica victimă – agresor, către o societate sănătoasă.

4. Dragoste nesigură, de Leslie Becker-Phelps

Dragoste nesigură este o invitație la cunoașterea și recunoașterea problemelor de atașament care otrăvesc relațiile, folosind în acest scop exemple și chestionare, într-un mod de lucru interactiv și incitant. „Oricât de trist ar părea”, consideră autoarea, „aducem cu noi din copilărie, din relația cu figurile primare de atașament, nesiguranța, ezitarea, evitarea, frica de a fi cu adevărat noi înșine și de a ne arăta partenerului așa cum suntem. Și, mai presus de toate, teama că nu suntem iubiți. Toate acestea erodează în timp o legătură de cuplu, transformând-o din modelul ideal al parteneriatului între doi adulți, într-un război întreținut la foc mocnit”.
Leslie Becker-Phelps este psiholog, psihoterapeut, autor și speaker. Coordonează pagina dedicată relațiilor pe blogul WebMD și are propria practică privată în New Jersey.

5. Din dragoste de viață, de Erich Fromm

„Fromm nu era nici vrăjitor, nici cărturar. Talentul său de a-și lăsa inima să vorbească odată cu mintea e o calitate care, cândva, era cunoscută sub numele de înțelepciune”, îl caracterizează Hans Jürgen Schultz pe autorul cărții „Din dragoste de viață”, cea mai recentă apariție la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru toți. Abordând teme ca plictisul în societatea modernă sau nevoile fabricate, cărora se adaugă considerații despre originea agresivității, interpetarea viselor, iubire sau politică, „Din dragoste de viață” este un ghid util de trecut prin perioade dificile și un ajutor esențial care îndeamnă la meditație asupra temelor importante ale vieții. Sociologul și psihanalistul Erich Fromm s-a format în cadrul Școlii de la Frankfurt, iar în 1933 a emigrat în SUA.

6. Terapia stresului. O abordare comportamentală rațional-emotivă, de Albert Ellis, Jack Gordon, Michael Neenan, Stephen Palmer

Scrisă de specialiști cu mulți ani de experiență, cartea prezintă abordarea comportamentală rațional-emotivă pentru terapia stresului, atât de necesară în perioada actuală. Numeroasele studii de caz oferă posibilitatea de a lega teoria de practică, oferindu-le cititorilor cadrul conceptual și metoda științifică a gândirii raționale, pentru a‑i ajuta astfel să‑și diminueze distresul (suferința psihică) și să‑și atingă obiectivele personale. Albert Ellis, psiholog şi psihoterapeut, fondatorul terapiei comportamentale raţional-emotive (REBT), a scris peste 80 de cărţi. Jack Gordon este psiholog și practică psihoterapia comportamentală rațional-emotivă, Michael Neenan conduce Centrul pentru managementul stresului din Kent și este psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, iar Stephen Palmer este psiholog și psihoterapeut și predă managementul stresului la Middlesex University.

7. Nu ne mai înțelegem deloc! Cum să trecem cu bine prin perioada ușilor trântite (de la 12 la 17 ani), de Isabelle Filliozat

Perioada adolescenței, dificilă și pentru părinți, dar și pentru copii. Pentru a o traversa cu bine, mai ales în timpurile actuale, adolescenții au nevoie de părinții lor – să le fie alături și nu să-i tragă de mână, spune autoarea cărții, cunoscută pentru promovarea parentingului pozitiv. Filliozat explorează în cartea de față psihologia adolescenților, dar și anumite aspecte biologice și fiziologice care pot pune într-o nouă lumină motivațiile acestora, ce rămân adesea necunoscute atât pentru părinți, cât și pentru cei tineri. Isabelle Filliozat este psihoterapeută și specialistă în educație școlară, directoarea Școlii pentru Inteligențe Relaționale și Emoționale din Aix-en-Provence și dedicată dezvoltării personale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Carte cu sfaturi despre cum să-ți ignori Rușinea și cum poți deveni Nerușinat avea căutare la mulți și se va vinde.
    Pe undeva amintește de omul care avea incontinență și medicul greșind tratamentul i-a dat un medicament de calmare. Reîntâlnindu-se -se după o vreme medicul cu pacientul medicul îl va interpela: -Ei cum te simți. – Bine fac în continuare pe mine, dar acum nu mai îmi pasă.

  2. Am primit un mănunchi de ademenea cărți de la fiica noastră pe ceva circuit de tip “citește și dă mai departe” scrise de psihologi și psiholoage americane alături de un set de romane depre drumurile și zilele și nopțile amanților sau inteligența erotică (?). Textele psiholoagei transcriau banal destăinuirile unor frustrate de vărstă și sau părăsite de soți, un fel de ghenă de sentimente. De neînțeles cui folosește sau pe cine interesează așa ceva. Romanele ca gen literar erau de o simplitate și vulgaritate care nu puteau fi încadrate la nimic. Oricum după prima pagină te oprești amintindu-ți de sfatul lui G. Călinescu “Ești cult nu numai prin ce ai citit ci și prin ce ai avut puterea să nu citești.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.