Mai mulți bani pentru unii pensionari

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări concepute în beneficiul românilor, susțin autoritățile. De aceea, aproximativ trei milioane de români vor beneficia de majorări ale pensiilor.

”Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a spus șeful Casei Naționale de Pensii într-o intervenție la Antena 3.

”Legea spune foarte clar că în șase luni de la data intrării în vigoare noi trebuie să luăm în calcul aceste sporuri cu caracter nepermanent. Așa cum am spus, o parte din ele sunt deja în dosare și noi le facem automat, pentru ceilalți așteptăm ca după data de 1 septembrie să le depună la Casele teritoriale de Pensii unde își iau domiciliul.

Banii aceștia au fost prinși în buget odată cu adoptarea bugetului, la sfârșitul anului trecut, este vorba pentru anul acesta de 25 de miliarde în plus față de anul trecut, strict pentru acest proces de recalculare cât și pentru indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%, avem acești bani în Bucegi, oamenii vor primi integral drepturile cuvenite în urma recalculării”, a mai spus Daniel Baciu.

În plus, chiar și pentru cei a căror pensie ar fi trebuit să scadă în urma recalculării, acest lucru nu se va întâmpla, astfel încât pensia va rămâne la nivelul cel mai favorabil pentru ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

  1. Da, se intretine septelul incalzit, ca sa se stie unde trebe pusa stampila! Vax!!!
    Legea este o mare momeala!!, pe unii ii pune sa umble dupa adeverinte, pe altii sa socoteasca, toti tragand nadejde iar ea, legea de fapt INTERZICE iesirea la pensie pt cei care urmeaza.
    Nu se iau in calcul grupele de munca, decat daca ai stagiul integral CONTRIBUTIV, nu se ia in calcul, facultatea la zi, armata….decat daca ai stagiul contributiv realizat, adica exact ca cei care nu au facut acestea.
    Din frustrare pt cei care au facut o facultate pe bune, astia, cu studii pe genunchi la facultati fantoma au modificat legea pensiilor ca sa nu se mai tina seama de nimic.Pana acum s-a tinut cont si le statea in gât.
    Cu alte cuvinte, nu mai mergeti la facultati,caci va vor lipsi 5 ani din stagiul de contributivitate. Cat mai prosti, mai buni votanti sa fiti.
    Pensiile speciale de 800 milioane sunt de neatins….
    Este o lege care creeaza MARI INECHITATI!
    Cu alte cuvinte, tot plang de mila celor cu pensii mici si care de fapt nu au contribuit DELOC sau ft putin la fondul de pensii. Alora le da puncte de stabilitate. Ii amageste de fapt pe toti!
    Adica intre unul care a muncit 40 de ani si a contribuit ft putin, la salariul minim pe economie sau la negru, ii maresti pensia, desi NU A CONTRIBUIT decat putini bani, iar altuia cu 30 ani vechime, care a contribuit de 3 ori mai mult la fondul de pensii, nu-i dai nimic.
    E corect?
    Ce e cu comunismul asta?
    Afiseaza cu sarg ministra niste lozinci, OMIȚÂND sa spuna adevarul: este o lege prin care le-a reusit cresterea vârstei de pensionare pe viitor, scazandu-le pe viitor oamenilir drepturile.
    Aceasta lege este o mizerie si trebuie abrogata urgent.
    Pana se trezesc oamenii, va fi prea tarziu.
    Insa prin votul ce-l vom exprima, se va impulsiona abrogarea acestei legi mincinoase, inechitabile, impovaratoare pt cei care vin din urma.

  2. Alta minciună pentru manipulare crasă! Al 13-lea salariu și primele de paste și Crăciun, erau adăugate la salariul lunar și impozitat plus plata casa pensii! Aceste venituri erau deja luate în calcul când ai ieșit la pensie! Daca e vorba de cazul meu, prima de paste era un salariu plus jumătate, la prima de Crăciun: un salariu normal, și al 13-lea salariu, era media pentru ultimele 12 luni, vă dați seama că sunt bani nu glumă! Ar trebui să aproape îmi dubleze pensia dar nu cred că o vor face! Astea sunt cu siguranță, valabile pentru ei și caposii lor, nu pentru majoritatea cetățenilor! O să vă anunț cât mi-au adăugat daca adaugă, dar nu prea cred, e campanie electorală și mint ordinarii că sa fie votați! Amintiti-va cum s-a întâmplat cu echipa Băsescu-Tariceanu care a promis și pentru că nu au fost votați, nu au crescut nimic dar legea a trecut inclusiv prin instanțe de au reușit parte din cetățeni să își recupereze drepturile tăiate! Mai e legea pensiilor care, nici la ora actuala nu e pusă în practică după cel puțin 5 ani dar nici justiția din România nu face dreptate! Apropo, cate legi au dat și niciuna nu e respectata? Ați uitat?

  3. Pt ca francezii au facut scandal cu cresterea varstei de pensionare, vandutii de la noi au chemat banca mondiala, fmi ul ca sa aiba motive de dat vina in caz ca iese prost la popor cresterea varstei de pensionare la 70 de ani.
    Asa ca au facut o momeala cu recalcularea pt aia nascuti in 1945, ca oricum vor muri curand si tiberetul va iesi la pensie la 70 de ani, pe incetul, asa, pe nesimtite…te obliga!
    De pensiile de 1 miliard pe luna nu au voie slugile sa se atinga, asa ca, dormiti bine, romani, ca psd ul are grija sa nu mai apucati a cere pensie!
    Legea este proasta!
    Legea creeaza si mai mari inechitati, este subiect electoral de prostit batranii ca tineretul trage o priza…..
    Legea 127 era mai buna si pt ca era buna nu au pus-o in aplicare!
    Astia trebuie fugariti cu maciuca, mint frumos si atat!

  4. Si daca pui mana pe matura ajungi miliardar ? Bai hotule de Ion Tiriac !

  5. Terminaţi-o cu minciunile că nu va fi nici un leuţ în plus la pensionari.

  6. CE SA-MI DEA CIOLACU, CIUCA NICUSOR , IN PLUS ??? EVENTUAL GAURA DE LA COVRIG !!!

  7. Subscriu la tot ce s-a comentat mai sus, din pacate tineretul prizeaza iar conducatorii si-au securizat pensiile speciale prin acesta lege in care practic esti obligat sa muncesti cel putin pana la 65 de ani (legea spune ca varsta de pensionare va creste si cu 3 luni daca se va anunta ca a crescut speranta de viata acolo unde evident vor fi luati in considerare si specialii). si o curiozitate, inainte de a se promulga legea actuala, sursele si pesa au anuntat surprinzator o speranta de viata mult scazuta fata de anii anteriori (desi cat se poate de reala) la noi , ia ghiciti voi de ce? nimeni din presa corupta nu sesizeaza insa diferenta cea mai mica mica pe care o avem intre varsta de pensionare standard si speranta de viata asa cum nimeni nu spune care sunt varsta si conditiile de pensionare anticipata la altii!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.