Istoric din Deva reclamat. Se ”prăbușește” blocul din cauza cărților!

Istoricul şi publicistul Daniel Iancu, din Deva, a fost reclamat de un vecin la asociaţia de locatari că ar avea prea multe cărţi, unele dintre acestea fiind depozitate pe casa scării şi pe terasa comună a blocului în care locuieşte, bărbatul apreciind însă că volumele, de ordinul miilor, nu au cum să deranjeze pe cineva.

„Am auzit despre această reclamaţie verbală de la alţi vecini, pentru că nu există un document scris în acest sens. Toate aceste cărţi nu deranjează pentru că o parte se află pe casa scării, la ultimul etaj, acolo unde se află şi apartamentul meu. Dacă va trebui să le mut de acolo, mă voi conforma şi voi respecta prevederile legale”, a declarat duminică, pentru Agerpres, Daniel Iancu.

El are acum o colecţie de circa 20.000 de volume, o parte fiind depozitată în biblioteca apartamentului, iar restul pe casa scării sau pe terasa blocului. Numărul cărţilor a fost mult mai mare, însă o parte dintre ele le-a donat, în special cele care nu aveau o temă legată de istorie.

„Unele cărţi le-am cumpărat, pe altele le-am primit ca donaţie. De exemplu, am cumpărat biblioteca fostului meu profesor de fizică, circa 10.000 de volume, însă le-am păstrat doar pe cele care au ca tematică istoria, deoarece asta mă pasionează”, a explicat deveanul.

Iancu a menţionat că zilele trecute a postat un mesaj pe pagina sa de socializare în care susţinea, mai în glumă, că vecinilor le este teamă că blocul s-ar putea prăbuşi din cauza cărţilor sale, iar de aici subiectul a luat amploare, inclusiv prin comentariile internauţilor.

Daniel Iancu este doctor în istorie şi lucrează la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. A absolvit Facultatea de Istorie-Arheologie a Universităţi „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

A semnat mai multe volume de istorie şi reportaje, fiind, în acelaşi timp, un pasionat de fotografie. Între cărţile publicate se numără „Historii aleatorii” (Cluj Napoca, 2015), „Sate la marginea lumii. Arhitectură tradiţională din judeţul Hunedoara (Cluj-Napoca, 2015) sau volumele de reportaje de călătorie „Rătăcit din întâmplare”, „Plecat de acasă” şi „Pierdut prin munţi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

27 de Comentarii

  1. Am cântărit chiar acum o carte cu coperți subțiri, de 245 pagini. Are 300 grame. 20,000 cărți X 0,3 kg= 6 tone. O masina Dacia Logan 2023, conform paginii dacia.ro, cântărește 1090 kg. Adică domnul acesta ține în apartament greutatea a 6 mașini Dacia Logan. 1 în sufragerie, 1 in dormitor, 1 in baie, 1 in bucătarie, 1 pe hol și 1 în balcon. Eu am o canapea de 100 kg in sufragerie si mi-am facut griji cand am adus-o ca este prea grea, iar domnul istoric are echivalentul a 60 de asemenea canapele în apartament.

    Ocupă și terasa comuna a blocului cu ele.

    Am văzut pe alte comentarii, din alte ziare, că vecinii care au reclamat cazul sunt luați peste picior.

    1. Oricine are dreptul să reclame așa ceva, în condițiile date.
    2. Vecinii au fost civilizați și l-au reclamat legal, nu l-au jignit, nu i-au aruncat cărțile pe geam….De ce în România sunt luați în râs cei care reacționează civilizat și legal la ceva care nu le convine?
    3. Oare ce s-ar intampla în caz de incendiu….

  2. 17.54, drobul de sare.
    Daca as fi primar, i-as oferi un spatiu la parter unde sa-si poata tine cartile. Cred ca un astfel de om si un astfel de tezaur, merita.
    Era o replica intr-un film, in viata, strangem atat de multe lucruri incat nu mai avem noi loc.
    Acum, daca gandesc fizic corect, s-ar putea ca acea greutate sa ofere stabilitate blocului in caz de seism.

  3. Trebuie data o lege prin care sa fie confiscate cartile, iar cei care le cumpara sa fie condamnati.
    Sa fie interzis cu desvarsire cititul in Rromanistanul democratic……[Rumburak]

  4. Să le ducă la o bibliotecă,să se bucure și alți cititori,altfel geaba le depozitează în casa scării.

  5. Ciorane, la tine surprinzător este faptul că ai avut o carte în casă. Îți rămăsese de la ultimul joc de tabinet?

  6. Individul, cu atitea carti, e clar ca e dubios si periculos ! Era cu totul alta treaba daca, in loc de carti, avea sticle de bautura, pline sau goale (ca vecinul de la 2), sau daca ar fi avut in apartament o nevasta ca a aluia de la trei, de 250 de kg (in viu !).
    Deci, inca o data o spun, trebuie urmarit sa vedem ce comploteaza !

  7. in mod normal daca vine ISU, pompierii in control la o firma si gaseste 20k de volume lasate de-amboulea pe holuri, ti-ar F o amenda de te-ar cocosa… doar pentru riscul la incendiu, onorabilul „istoric” ar trebui plesnit peste bot… si el si „intelectualii” astia care au fost cu Colectivu-n gura peste tot

  8. Dupa numitul „Cioran” de mai sus, cel care are in „biblioteca” doua carti, una plina de actiune („Mersul trenurilor”) iar a doua pe care inca n-a terminat-o (de colorat), cartile domnului din Deva ar trebui scoase in piata publica si arse, ca in Germania anilor ’30 ai secolului trecut !

  9. Daca sta la etajul 1 n-ar afecta cladirea cine stie cat, poate daca e cu bulina de risc seismic. La etaje superioare 8,9 sa zica un inginer structurist daca suporta blocul supraincararea de carti.
    Prin alte tari au fost asezate suplimwntar echipamente cum ar aparate industriale de aer conditionat, ventilatie si/sau rezervoare piscine de apa fara aprobare proiectantului cladirii, fapt ce adus la colapsul intregului imobil prin Coreea de Sud. Cartile pot deveni grele daca acumuleaza mult igrasie la socuri seismice poate accentua balansul imobilului. Daca e la parter se poate zice ca stabilizeaza cladirea, actiondand ca o contragreutate.

  10. Vreau să mă apuc de citit,acum că am făcut praf SOS-ul,precum și propria familie tradițională.Mi-am prostit electoratul și așa retardat.Vreau Nr de telefon al proprietarului de cărți .

  11. Asta e consecinta reformei plavanului second-hand in învățământ cu Romania educata prin dezinteres total fata de cultura cititului, a bibliotecilor care la ora actuala, sunt folosite chiar daca au cărți, puține la număr, în scop politic pentru ședințe departe de ochii lumii! Deh, cultura e pe cale de dispariție dar avem politicieni culți la ședințe politice în entitatea biblioteci.

  12. Pentru comentatori: câte blocuri s-au supraîncărcat datorită „mansardelor”, acoperișurilor, termopanelor și balcoanelor inchise cu termopane sau chiar cărămidă + alte fierotanii?

  13. Frantzuzii, cu ceva ani in urma au transferat in format PDF cam 6.000.000 de carti ale natiei lor…in timp de 2 ani si cu lucrul a 1.000 de studenti!
    Vrand-nevrand si cartile se vor alinia ziarele si revistelor d’acum care sunt transpuse pe internet.
    Ps. Deja, in orase, ca sa te debarasezi de mobila veche, de eletrocasnice, de carti…costul e pe masura.

  14. Mulțumesc pentru comentarii, nu am mai ras de ani de zile asa, mi ați luminat seara.

  15. Pe casa scarii nu se depoziteaza nimic, pentru a nu incurca circulatia in caz de incendiu. Aest natarau e imaginea proverbialei prostii romensti. Se crede destept pentru ca si-a permis sa cumpere multe carti. In schimb e complet inutil si rupt de realitate. Un istoric bun nu e cel care citeaza din lucrarile altora pe care le gaseste in carti. Ca istoric lucrezi cu documente istorice (confomr definitiei) autentice si creezi ceva al tau, cat de mic, o teorie. El a obtinut doar o diploma si a cumparat niste carti. Drept urmare incalca orice regula de bun simt si logica pe motic ca el e superior. Deci nu e doar complet nefolositor societatii din care face parte, ci chiar daunator. In schimb se crede buricul pamantului.

  16. Un prost inutil care se crede buricul pamantului si incalca orice regula de logica sau bun simt. Casa scarii e bun public nu spatiu pentru carti vechi ca mintea individului.

  17. @lili-ia si citeste si tu macar o carte.Vei scapa de intunecimea sufletului tau.

  18. „lili spune:
    25 FEB. 2024 LA 21:22
    Pe casa scarii nu se depoziteaza nimic, pentru a nu incurca circulatia in caz de incendiu. Aest natarau e imaginea proverbialei prostii romensti. Se crede destept pentru ca si-a permis sa cumpere multe carti. In schimb e complet inutil si rupt ………. a obtinut doar o diploma si a cumparat niste carti. Drept urmare incalca orice regula de bun simt si logica pe motic ca el e superior. Deci nu e doar complet nefolositor societatii din care face parte, ci chiar daunator. In schimb se crede buricul pamantului.”
    FA LILI FA, TU EŞTI PROASTĂ RĂU-RĂU! DU-TE FA ŞI TE CASTREAZĂ SĂ NU MAI FACI ŞI ALŢI PROŞTI CĂ-I PLINĂ LUMEA!

  19. Poate il ajuta cineva cu un spatiu de depozitare. De injurat, interzis si balacarit toate lumea se pricepe.

  20. Să păstreze doar Clasicii ăia Ruși pe care i-am citit eu pe nemâncate, nerăsuflate și nedormite, nopți în șir.
    Până când altu’ mi-a CITIT nevasta, ba chiar și soacra !
    ……[RumburKaK – Cititoru’ ]
    Așa am ajuns eu să mă PERFECȚIONEz la CEPECAca în Rudotele și CarBaxine, măRog…😪

  21. 1 volum mediu (300 de pagini) îți ia cam 3-4 zile să-l citești, dacă nu mai faci altceva.1000 de volume-10 ani.10.000de volume cam la 100, dacă n-ai familie și altă treabă. E grozavă biblioteca dar pentru cineva care trăiește vreo 300 de ani pe o insulă pustie.Dar, totuși, istoria ne-o schimba politica așa că, cu adevărat biblioteca lui e o sursă foarte bună pentru a devoala minciunile politicii însă nu în formatul ăsta.Pe deasupra, cărțile pot fi surse de boli, adunând ciuperci și acarieni.

  22. Felicitari pentru iubirea fata de carti. In acelasi timp, acestea ar trebui protejate. Tinute in conditii speciale pentru a nu se deteriora – aerul trebuie sa fie nici umed, dar nici uscat. ambalate in cutii speciale cu materiale de ambalaj care preiau umiditatea aerului. Pacat de atat munca. cat despre unii „oameni” nu avem mare lucru a comenta…probabil vecinul face parte dintre cei care si-ar face focul in soba cu ele. maculatura dom’le, ce mai…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.