Efectele „Revoluției” de la Guvern: cresc tarifele la internet

Asociația Naționala a Internet Service Providerilor din România (ANISP) spune că printre efectele negative pe care le-ar avea suprataxarea industriei cu 3% din cifra de afaceri sunt creșterea tarifelor și frânarea investițiilor în noi tehnologii, cum este 5G.

Măsura este prezentă în proiectul de ordonanță prezentat de ministerl Finanțelor Eugen Teodorovici în 18 decembrie.

Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează investițiile, spune asociația, într-un comunicat. Țintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor ”albe” (fără acoperire cu servicii de Internet broadband) – vor fi ratate. Acest lucru va antrena frânarea creșterii economice viitoare a României, conform acesteia.

Suprataxarea industriei de telecomunicații duce la creșterea tarifelor către utilizatorii finali. Ca efect secundar, creșterea numărului de abonamente Internet și/sau servicii telecomunicații mobile va încetini.

Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează mediul concurențial. În prezent, competiția pe piața serviciilor de telecomunicații este foarte intensă. Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situează undeva la o medie de 5%, iar uneori trec și în teritoriul negativ (în anumiți ani companiile înregistrează pierderi). Dacă la acest mediu ultra-competitiv se adaugă o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porțile. Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele și impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizați și un nou exod al personalului calificat către alte țări ale Uniunii Europene.

Suprataxarea industriei de telecomunicații contravine legislației românești și europene privind telecomunicațiile. Astfel, ANCOM trebuie să perceapă tarife care să îi asigure buna funcționare și nimic mai mult (conform art. 12 a directivei 2002/20/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind autorizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice), iar Directiva 2014/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 impune statelor membre să identifice măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice, conform asociației.

ANISP îți exprimă speranța că factorii de decizie vor lua în calcule argumentele raționale de mai sus și că vor renunța proiectul în cauză. De asemenea, ANISP spune că este deschisă la dialog și își oferă toată expertiza celor interesați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Daca cresc toti tarifele seamana a intelegere cartelara… eu as merge mai departe cu reglementarea. Nu le-as mai permite sa incaseze abonamente calculate in euro. Simplu.sa vedem cum s-ar descurca.

    • @Unneuron:tu esti de fapt zeoneuroni.Cum s-ar descurca guvernul de prostalai ticalosi PSD-ALDE fara TVA-ul incasat in euro de la abonamentele in euro?Cum s-ar descurca analfabeta din fruntea guvernului cu miile de angajati ai companiilor de internet ramasi fara salariile competitive in fata guvernului? Cum s-ar descurca bugetarii si pensionarii cu salarii nesimtite ca tine fara taxele mari in euro din privat? Ati ajunge toti cu mana intinsa la semafoare pentru ca in afara sa frecati scaunele cu partea dorsala si sa stati cu ochiii in antene nu stiti sa faceti nimic util.

    • @mare gradina ciumei rosii, fara insulte si jigniri, nu pot sa-ti spui parerea? In general, romanii sunt nemultumiti de faptul ca facturile sunt in euro, ca platesc luna de luna mai mult decat daca tarifele ar fi fixe, in lei. Problema nu e ca statul incaseaza TVA-ul in euro, problema e ca populatia plateste privatilor in euro! Iti amintesc faptul ca locul firmelor de stat au fost luate de firmele private, dar procesul se poate oricand inversa. Si in multe domenii chiar este de dorit ca statul sa detina monopolul. Ce te-ai face tu daca nu ar mai exista spitale de stat? Sau invatamant gratuit? Sau daca ar trebui sa platesti taxa pe fraier daca treci cu masina pe o sosea privata? Numai analfabeti pot sustine ca numai angajatii de la privat muncesc sau ca pensionarii sunt niste asistati sociali!

    • @Prostia nu salveaza Romania: spitale de stat performante unde nu intri cu o afectiune usoara si iesi cu picioarele inainte mancat de bacterii ca in Romania pesedista si invatamant gratuit exista in toate tarile UE care au o economie capitalista, nu bolsevica de stat. Iti reamintesc bolsevico-securisto-mafiotule ca in vremea cand statul detinea monopulul, poporul nu avea caldura, apa calda, curent electric, mancare de internet si telefonie nici nu putea fi vorba. E adevarat ca o mana de parveniti si paraziti ca tine care aveau pe mana monopulul o duceau bine si atunci. Maica-ta trebuie sa fie foarte mandra de tine, tu incandrandu-te cu succes la categoriile beizadea, amant, amanta, pilos, mituitor, periator de parti dorsale.

  2. NU exista asa ceva, Eugen Orlando Teodorovici a garantat Aseara la Romania TV ca:
    „Ministrul de Finanţe spune că preşedintele „se erijează în avocat al bogaţilor” şi PROMITE că NU vor exista Creşteri de Preţuri.
    „Eu mă aşteptam să vorbim după CSAT, dacă dorea, cu mine, cu doamna premier. Dar, dânsul a preferat altceva, se erijează în avocat al bogaţilor. El vrea ca marile companii din România să fie protejate. Ele au un comportament inadecvat faţă de români, fie că sunt bănci sau multinaţionale. NU există Creşteri de preţuri la Consumatorul final. NU au de ce să crească Preţurile, pentru că marile companii NU vor avea costuri în plus. Ele doar trebuie să îşi micşoreze profitul.
    Noi avem măsuri care protejează românii.
    Noi vom URMARI care va fi comportamentul, ce Preţuri vor CRESTE.”, a spus Eugen Teodorovici la România TV.”
    https://www.capital.ro/teodorovici-raspuns-incisiv-la-adresa-lui-iohannis.html

    Dragi romani, stati linistiti, Orlando va „urmari” ce Preturi vor CRESTE!
    Stati linistiti si saraci si prostiti zi de zi de PSDragnea!!

    • Tu esti platita cu norma intreaga de catre Blaga sau faci munca voluntara?

  3. Dacă s-ar unge pe pâine tehinologiile 5G, loT ar merita să ne agităm. Nu că nu ne ajută informatizarea vieții, dar prea sunt cocoloșiți și scutiți de impozite față de alții care dacă muncesc din greu și care dacă s-ar supăra și ei ar fi vai de noi.

    • @Nevotantul: ce companie privata romana sau straina cu angajati care muncesc din greu este cocolisita si scutita de impozite?! Da exemple! Tu crezi ca fara impozitarea celor care muncesc la greu in privat voi astia din sectorul public in frunte cu ministrii, parlamentarii, primarii si functionarimea angajata pe pile ati mai putea freca menta la servicu pe salarii nesimtite?.

    • @mare gradina ciumei rosii, Nu-ti convine munca grea de la privat, angajeaza-te sa freci menta la stat! Daca te crezi destept, aplica pentru un post la stat, sa primesti bani nefacand nimic. De ce sa muncesti ca fraierul pentru altii, cand poti fi platit stand degeaba?

    • @Prostia nu salveaza Romania: cum am scris mai sus esti un parazit, o rusine pentru poporul roman ortodox care munceste din greu si cinsteste munca. Asa te-a educat maica-ta ca daca muncesti din greu esti „fraier”?! Intelegem ca maica-ta avea apucaturi de centurista in biroul de stat in care lucra de desteapta si smechera ce era!

  4. Daca ar fi dat guvernul o lege a sclaviei sau taieri cu 25%,multi i-ar felicita,asa inteleg dupa reactii.Doamne fer’

    • Pai taieri a facut guvernul PNL-ist de sub Boc, adica tocmai aia care cum se plang ca firmele straine isi micsoreaza profitul nesimtit.

  5. ANISP are cap de afis cumva Digi 24, digitalizantul ,ce si-a instalat „comunicatiilke”pe neve, fara autorizatii?SAi altii?
    Sa nu uite acestia ca sistemul energetic national e al nostru chiar da inchiriat abuziv baietilor destepti,la fel telecomunicatiile, gazele si totul d eunde se aprovizioneaza ei aproape gratuit si facand specula!
    Cei care scumpesc o fac fara temei legal ,le dispare specula desantata din Romania ?
    Ieftinirea este dispusa nu s-asi mentina ei si sa ascunda cifrele de afaceri sau profit ci pt. avantajul romanilor.
    Bancile sa plece din Ro si asa speculeaza pe titluri de stat, fara sa ajute la investitii percepanad dobanzi si neajutand investitiile intr-un mod scandalos.Tot ce „invoca „ei de la UE este mincinos, deformat nimeni din guvernele ce s-au succedat nu s-au aplecat sa analizeze si sa opreasca ce fac unitatile militare stil digi24 ,de spionaj si altele prin tara ce „opereaza ” si ce „tarife”practica. Ajunge cu furtul si cu replica ca la orice masura a guvernului sa scumpeasca, practiand deci santajul la fiece masura contra jafului cu care s-au obisnuit !Plecati de unde ati venit nu avem nevoie de specula voastra digitalizata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.