Efectul Băilor Tușnad: românii umiliți, secuii nemulțumiți (II) 

Precum s-a lăudat, premierul ungar Vikto Orba a venit l a 32-a ediție a Universității de vară de la Tușnad-Băi însoțit de nouă miniștri și secretari de stat din guvernul de la Budapesta, urmărind să inducă mai mult sau mai puțin subliminal ideea că Transilvania este guvernată de executivul ungar, nu de cel român. Din păcate este adevărat într-o anumită parte sau într- o anumită privință.
Consilierul Tokes-prezent, consilierul Paszkanyi-absent   
 
Ca și anii trecuți, șeful guvernului de la Budapesta a  fost acompaniat de miniștrii de la Finanțe, Economie, Agricultură, precum și de eternul și gurmandul vicepremier Zsolt Semjen, pe care-l caută baba cu coasa pe acasă în timp ce el umblă și urlă  după separații și autonomii prin Ardeal. Principalul însoțitor al lui Orban a fost, ca la fiecare ediție, bunul său amic și sfetnic Zsolt Nemeth, actualmente președinte al Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei și pescuitorul în ape tulburi din pustă cel mai mare în grad. Printre principalii organizatori și animatori s-a aflat și Satanitatea Sa Laszlo Tokes, detonatorul Revoluției Române în direct, fost episcop reformat de Piatra Craiului și președinte onorific al UDMR, europarlamentar din partea României și apoi din partea Ungariei,  răspopit de aproape un deceniu și refugiat de bună voie și nesilit de nimeni într-o Budapestă tot mai feerică, ajunsă însă pe calea păcatului si                                            pierzaniei. După trei căsătorii eșuate și multe aventuri piperate, fostul pastor și episcop reformat a devenit consilier spiritual al guvernului ultranaționalist, conservator si revanșard al Ungariei, având atribuții inclusiv pe linia salvgardării familiei tradiționale, un subiect de suflet al premierului Orban.                                                                   .                                                                                                                                                                                                                                                                                 Premierul Ungariei nu l-a adus nici la ediția aceasta nici la cea din vara trecută pe mai novicele său consilier special pentru investiții economice în Transilvania, nimeni altul decât fostul om de afaceri din Cluj Napoca, Arpad Paszkanyi, pentru a cărui libertate și  prosperitate s-au luptat cu ardoare, la un moment dat, fostul președinte Traian Băsescu și fostul ministru de interne Ioan Rus. Probabil că lui Orban i-a fost teamă ca Paszkanyi să nu fie înhățat de DNA pentru țepele trase statului român sau pentru tunurile date cu banii emigrației maghiare din Occident. Să sperăm că va fi cineva curios să se intereseze de ce s-au implicat cu atâta ardoare în favoarea lui Paszkanyi politicieni de talia lui Băsescu și Rus.
Primul aeroport privat pentru Orban&FIDESZ                                                                                                                                                                                                                                                                                                
În premieră, delegația maghiară a venit în Secuime cu un avion de mici dimensiuni, care a aterizat pe un aerodrom privat  recent construit în localitatea Remetea din județul Harghita și inaugurat cu trei zile înainte de aterizarea înalților oaspeți budapestani. Aeroportul a fost construit  de către un om de afaceri maghiar din Budapesta, Atilla Balaszi, proprietarul grupului de firme Bauer și component al grupului de oligarhi care a făcut și face jocuri și bani pentru premierul Orban (Lorinc Meszaros, Sandor Csanyi. Tamas Lisztinger, Lajos Simiscka). Meszaros este văr cu Orban, a debutat în politică și în afaceri ca primar FIDESZ  în satul natal Felcsut si a devenit  cel mai bogat om din Ungaria după ultimii 13  ani de guvernare FIDESZ. Csany este bancher și deține funcția de președinte  al OTP Bank, cea mai mare bancă privată din Ungaria, precum și funcția de președinte al Federației Ungare de Fotbal. Lisztinger este implicat în afaceri imobiliare de anvergură,  făcând achizitii  importante si in statele vecine Ungariei , în tandem cu o firmă acoperită a serviciului maghiar  de spionaj, ca, de exemplu, Hotelul Dacia din Satu Mare.
Mini-aeroportul din Secuime este situat la o distanță de câteva zeci de kilometri de Miercurea Ciuc,  de Sfântu Gheorghe sau de Târgu Mureș.                                                       Zilele trecute am aflat că un astfel de aerodrom este  în curs de finalizare și într-o localitate situată la circa 30 de kilometri de Cluj Napoca, unde este edificat pe un teren retrocedat urmașilor ultimului grof maghiar.
 Poate că ne vor spune dacă este vorba de vreun nou trend din Vest generalii Răzvan și Ciocârlan, rămași la conducerea SRI, în calitate de prim-adjunct, respectiv adjunct, după demisia prematură și intempestivă a directorului Eduard Helwig. Știm că cel mai informat cuplu din spațiul nostru mioritic, în care cocoșul este Ciocârlan (care a fost coleg și amic cu generalul Coldea, omul Washingtonului ce l-a promovat și l-a consiliat în funcția actuală) a primit sarcini și misiuni mult mai importante atât de pe malurile Dâmboviței cât și de pe malurile Potomacului. Cum ar fi aceea de a asigura în anul  electoral ce urmează o succesiune sigură și liniștită Dulapului de Cotroceni prin pregătirea și susținerea candidaturii prezidențiale a primarului Clujului, Emil Boc, care  a avut inspirația de a sprijini extralegal, în timp ce era prim-ministru, interesele unor rude și amici din Delaware ai actualului locatar de la Casa Albă (îndeosebi legate de administrarea Fondului Proprietatea). Între paranteze, acesta este                                                                                                                                                                                                                                                       motivul real pentru care a refuzat pietrificarea în pădure la Băneasa ultimul director al SRI, Eduard Helwig, liberal de viță veche și adept declarat al transparentei și  societății deschise, concepte brevetate de filozoful britanic Karl Popper și  aplicate de afaceristul american George Soros.
Patronul SEPSI, gazdă primitoare și partener de afaceri
Orban cel Rău (poreclă dată primului ministru Viktor Orban de lideri ai Comisiei Europene de la Bruxelles) și ceata sa de rătăciți (istoric vorbind) au ajuns în Secuime joi, 20 iulie a.c., iar seara premierul ungar a făcut o baie de mulțime pe stadionul din Sfântu Gheorghe, unde a asistat la meciul de fotbal Sepsi-U Craiova 1948, câștigat de echipa gazdă cu 1-0.  După meci a făcut o baie adevărată la vila președintelui clubului Sepsi din Sfântu Gheorghe, Laszlo Dioszegi, unde era gazduit și care este dotată cu piscină, jacuzzi și saună. Orban și Dioszegi sunt prieteni buni de zeci de ani. Când vine în zona Secuimii, Orban este găzduit cu gărzi de corp cu tot în casa patronului Sepsi.                                                                                                                                                                                                                                           Când Dioszegi merge în Ungaria, este găzduit în casa părintească refăcută și renovată a premierului Orban, situată în satul Felcsut, la aproapr 60 de kilometri de Budapesta. Patronul Sepsi este printre puținii care știu  că premierul Orban a construit în satul său natal, folosind inclusiv fonduri europene, un stadion cu 5.000 de locuri și un metrou suprateran, care circulă pe o distanță de 16 kilometri.
În baza acestei relații personale, guvernul Ungariei a alocat sume substanțiale pentru academia și clubul de fotbal din Sfântu Gheorghe. Pe de altă parte, grație relației cu premierul Orban, Laszlo Dioszegi a devenit în ultimii ani cel mai mare producător și comerciant de preparate din carne si de produse de panificație din zona Secuimii (județele Harghita, Covasna, Mureș) și unul din cei mai mari din Transilvania, produsele sale asaltând cu succes Clujul în ultima perioadă. O parte din preparate sunt aduse din Ungaria, în formă congelată si cu o scriptologie încurcată, care permite evaziune pe cai mari. Unii localnici, îndeosebi secui, cârtesc că Orban și Diosegi ar fi parteneri în această mare și profitabilă afacere, dar Poliția Economică, Poliția Sanitar-Veterinară, Protecția Consumatorilor și Controlul Fiscal n-au curajul să întrebe măcar ceva.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Valer Marian 276 Articole
Author

12 Comentarii

 1. Mă,. Cred că ați stat prea mult la soare.. Sau aveți grave probleme la mansardă..să scrii din astea.. La fel nu pricep atitudinea presei, in speță haznaua 3, care repetă minciuna cu penuria de alimente din Ungaria.. Personal recent am trecut prin zonă, am stat chiar o vreme, am fost cam in locurile importante și nu am văzut vre-o lipsă de care să sufere maghiarul din Ungaria, n-am văzut rafturi goale sau prețuri deplasate.. Nici măcar combustibilul nu e exagerat pentru buzunarul maghiarului, mai ales că mai la west dai de prețuri mult mai mari.. Deci politica de manevrare a opiniei publice, a turmei nu cred că dă rezultate, când vezi și imbulzeala de la vamă,.. mai degrabă se fac de cacao jurnaliștii ”bine informați” ca și invitații permanenți cu sarcină de partid..

  • Fraiere, a ajuns demagogul Orban sa jongleze la doua capete. De ce nu demonstreaza ca este ungur pur si iese cu toti ai lui din UE? Altfel o face pe mascariciul pentru cei cu mintea sa.

 2. Aceasta interpretare a contectului Tusnad de anul acesta, la fel cu multe altele, este gresita in a deduce’umilirea’ Romaniei.
  Cred ca lucrurile stau exact invers. Justificarea, pe Telegram, anon.to/PaGuP5

 3. Pe cînd citim o știre despre investițiile romîneşti în Republica Moldova ?

 4. Transilvania este guvernată de executivul ungar, nu de cel român. Din păcate este adevărat într-o anumită parte sau într- o anumită privință.————-Este foarte normal asta pt. ca guvernul Romaniei este foarte preocupat acum de a investii foarte multi bani in a cumpara armament de la americani si la fel de a ajuta cit se poate de mult Ukraina ,chiar cu anumite riscuri care sint destul de periculoase atit pt. tara cit si pt. romani.

 5. Tusvanyos e o ”universitate” de vară, presșrat cu tot felul de programe-concerte- pentru amatori. Punct. Sunt dezbateri libere, poate participa orișicine care vrea să poarte discuții libere. Nu și provocatorii ultrași ca Calea Neamuluiși alte frății. Punc și virgulă.

 6. Nea Valer isi bate joc de propriile pozitii nationaliste prin MISTIFICAREA drept „revolutie” si inca cu „majuscula” si inca prin FALSIFICAREA grobiana de a o numi „Romana”!? O fi fost LOVITURA DE STAT ROMANA? Cu „detonator” agent triplu sekuku, shogor si kaghebist? S-o fi americanizat KGB inca de pe vremea cand Rasputin combatea la Karlshorst unde a clonat-o pe ENGIE pt controlul Teutoniei? Nu, s-a antiamericanizat nea Valer fara sa stie ca SUA e controlata de Comintern inca inaintea oficializarii sale ca
  PARTID MONDIAL!!! Nea Valer, tot antiamerican e si obiectul atacurilor tale indreptatite, individul fiind CREATIA MILIARDARULUI ROSU, COMINTERNIST DIN TATA-N FIU, Söros alt detonator al LOVITURII DE STAT KGB/GRU/Comintern…Nu-i asa ca iti depaseste de departe capacitatea de intelegere? Nu-i bai, cu conditia sa asculti de cunoscatorul IDEOLOGIEI GENOCIDULUI marxistoid/bolsevicoid
  care manifesta deschidere si intelegere…

 7. In timpul Austro-Ungariei asa au procedat si romanii )) Pasii mici.Intai au intrat in administratie.A urmat dreptul sa invete in scoli romanesti.Dreptul de a invata limba romana.De a vorbi limba romana )) Partide romanesti.Cand Austro-Ungaria a devenit un stat ESUAT a pierdut totul )) ramas un NUME in cartea de istorie.Cine nu invata din istorie risca sa o repete.Spre asta se indreapta Romania actuala.

 8. Dl exprocuror si fost senator a mai imblanzit putin tonul afisat in primul serial! Singura chestie pe care o retin eu este ca prietenia lui Victor Orban cu patronul SEPSI, nu-l impiedica pe acesta din urma in a vorbi corect romaneste!!

 9. Helwig, „liberal de vita veche”, marca Voiculescu. Ar fi trebuit sa-si dea demisia mai devreme, înainte de a face praf sistemul de securitate națională, (sub pretextul reformării lui), ceea ce a permis sa se desfășoare nestingherite toate excesele conationalilor.

 10. Maghiarul nu sufera de vreo lipsa, maghiarul este superior (mai ales valahilor imputiti de la sud) ca celor din Transilvania le este un pic mai putin superior (ca sa nu se ofenseze fatal iobagul roman ardelean). Deci, nici macar combustibilul, exploziile solare, razboiul sau Valer Marian nu reusesc sa stirbeasca un nanometru din superioritatea elevata a maghiarului. In alta ordine de ideo comunitatea Anon, Q sau White Htas, sunt un grup de oligofreni spalati pe creier, niste drone ale serviciilor diverse. Zero valoare informativa, superclasa la dezinformare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.