La două zile după câștigarea alegerilor prezidențiale, Donald Trump a avut prima convorbire telefonică cu președintele Vladimir Putin, scrie The Washington Post, citând surse care arată că discuția s-a axat pe ”încheierea războiului din Ucraina” și pe ”obiectivul păcii pe continentul european”. Trump i-ar fi cerut președintelui rus să ”nu escaladeze” în Ucraina si a avertizat că SUA au forțe în Europa.
The Washington Post a precizat că aceasta convorbire nu a avut loc cu sprijinul Departamentului de Stat și al interpreților guvernului SUA, deoarece Trump nu are încredere în funcționarii de carieră din guvern, în urma scurgerilor de informații din primul sau mandat la Casa Albă.
Fals, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care susține că această discuție nu a avut loc. ”Este cel mai izbitor exemplu despre calitatea informațiilor publicate de niște publicații ce vor să fie respectate. Este total neadevărat. Este ficțiune, informație falsa”, a spus Dmitri Peskov.
Informația publicată de The Washington Post și reacția Kremlinului arată că a început relația dintre Moscova și viitoarea administrație Trump. Primul efect va fi escaladarea războiului – atât pe teritoriul Ucrainei, cât și în regiunea Kursk, unde se mai află trupe ucrainene. Președintele Zelenski știe că teritoriul ocupat in Kusrk este singurul atu în negocierile cu Rusia, în vreme ce Kremlinul simte că timpul nu mai este neapărat de partea sa și că este esențial să ocupe cât mai mult teritoriu ucrainean până la momentul negocierilor.
Cu o zi înaintea presupusei convorbiri Trump-Putin, pe 6 noiembrie, The Wall Street Journal a prezentat unul dintre planurile viitoarei administrații Trump pentru încheierea războiului din Ucraina: înghețarea pe termen nedefinit a conflictului, cu sprijinul unei misiuni de menținere a păcii. Potențialul acord ar implica și renunțarea din partea Ucrainei la planul aderării la NATO pentru cel puțin 20 de ani.
Nu este limpede care va fi componența misiunii de menținere a păcii, însă membri ai echipei lui Donald Trump au precizat că nu va fi vorba despre militari americani. ”Putem avea misiuni de instrucție, însă militarii cu arme de foc for fi europeni”, a spus unul dintre membrii echipei președintelui ales al SUA. ”Nu vom trimite femei și bărbați americani pentru a menține pacea în Ucraina. Nu vom plăti pentru asta. Să facă asta polonezii, germanii și francezii”.
Din declarațiile lui Keith Kellogg și Fred Fleitz, care au făcut parte din fosta administrație Trump, The Wall Stret Journal deduce că viitoarea administrație ar putea recurge la strategia ”escaladării pentru a dezescalada” în relația cu Rusia: dacă Moscova nu acceptă a încetare a focului pe actualele linii ale frontului, administrația Trump va oferi Ucrainei toate armele pe care regimul Zelenski le va solicita pentru a rezista în fața Rusiei. Unii dintre posibilii înalți oficiali ai viitoarei administrații au o poziție fermă și în fața aliaților de la Kiev. Richard Grennell, posibil secretar de Stat, este pentru o reglementarea rapidă a conflictului, ceea ce presupune concesii teritoriale din partea Ucrainei. Sursele citate de presa americana arata ca președintele Zelenski nu va fi susținut de viitoarea administrație Trump dacă va solicita retragerea Rusiei din Crimeea, spre exemplu. Pe de altă parte, controlul teritoriilor neocupate de Rusia care fac parte din cele patru regiuni ucrainene anexate oficial (Donețk, Lugans, Herson și Zaporojie) vor fi o chestiune de dispută.
După presupusa primă convorbire telefonică Trump-Putin au lipsit reactiile din Rusia. Dmitri Medvedev a ținut să precizeze doar că obiectivele Rusiei rămân aceleași: demilitarizarea Ucrainei, denazificarea, neutralitatea Ucrainei.
Anatol Lieven, director la think tankul Responsible Statecraft, arată că regimul de la Moscova nu are încredere în Donald Trump, care a fost primul președinte SUA care a înarmat Ucraina cu arme letale si a permis serviciilor secrete americane să-și consolideze prezența în Ucraina, lucru care a împiedicat o victorie rapidă a Rusiei la începutul anului 2022. Ministerul rus de Externe a declarat că „nu își face iluzii” în legătură cu Donald Trump, precizând că elitele conducătoare din SUA aderă la o politică anti-rusă, indiferent de partidul care se află la putere. Când vine vorba despre negocieri, Moscova a învățat din lecția negocierilor dintre Trump și liderul nord coreean Kim Jong-un, în primul mandat, în care președintele SUA a arătat inițial o mare deschidere, dar fără a înțelege raționamentele celor de la Phenian, pentru ca apoi să adopte o poziție foarte dura și, în cele din urmă, să ducă relațiile bilaterale într-o zonă și mai periculoasă. La Moscova, scrie Lieven, există teama că Departamentul de Stat ar putea stabili în mod deliberat niște condiții minime pentru pace care să fie inacceptabile pentru Rusia, pentru ca apoi administrația Trump să aibă argumente pentru a sprijini și mai mult Ucraina la nivel militar. Apoi, președintele Trump ar putea fi foarte reticent în ce privește demilitarizarea Ucrainei, nedorind să repete scenariul retragerii din Afganistan, de data aceasta cu el însuși în poziția ”idiotului util” al adversarilor SUA.
Și nu doar aceste analogii sunt cele care pun Rusia în garda. Congresmenul republican Mike Waltz este dat de presa americană ca favorit pentru a devenit consilier de Securitate al președintelui Trump. În luna septembrie, Waltz a spus următoarele, la National Public Radio: ”Trump își dorește încheierea războiului, nu perpetuarea lui, și pune la cale o strategie de aduce ambele părți la masa negocierilor. În primul rând, trebuie să impunem sancțiuni energetice Rusiei. Rusia este o benzinărie cu rachete nucleare. Putin vinde mai mult petrol și gaz acum decât înainte de război. Dacă sancțiunile sunt cuplate cu mari exporturi americane de petrol și gaze naturale lichefiate, economia și mașina de război rusa vor rămâne repede fără finanțare. Deci, cred că îl vom aduce pe Putin la masă. Avem pârghiile necesare. Putem ridica și restricțiile privind livrarea de arme cu rază lungă pentru Ucraina”, a spus Waltz. Potențialul consilier de Securitate al lui Trump l-a citat pe John McCain, cel care a brevetat ideea Rusiei ca ”benzinărie înarmată nuclear”.
Pe de altă parte, același Mike Waltz a declarat că ”avem multe pârghii de presiune și asupra lui Zelenski, pentru a-l aduce la masa negocierilor”. Despre ce pârghii este vorba a arătat mai detaliat Brian Lanza, unul dintre consilierii lui Donald Trump, într-un interviu pentru BBC. ”În primul rând, Kievul va fi întrebat cum vede viitorul. Dacă Zelenski va spune că vede o ”Crimee ucraineană” în viitor, înseamnă că nu vrea să privească lucrurile in mod serios și nu va exista un dialog cu el. «Crimeea este subiect închis, iar Zelenski trebuie să accepte asta», a spus Lanza. Dacă nu face asta, americanii pleacă din Ucraina și Kievul nu trebuie să se aștepta ca soldații americani să moară pentru fanteziile lui Zelenski”.
Declarațiile de mai sus au alimentat mai multe scenarii publicate în presa rusă privind îndepărtarea de la putere a președintelui Zelenski, în cazul in care acesta devine recalcitrant și se opune planurilor administrației Trump pentru încheierea razboiului. Una dintre vulnerabilitățile lui Zelenski este faptul că mandatul său democratic s-a încheiat, la fel și cel al Radei Supreme de la Kiev, iar senatorul republican Lindsey Garham a atras atenția, în primăvara acestui an, că în Ucraina ar trebui să aibă loc alegeri, în ciuda stării de război. Nu poate fi exclusă apariția unui partid ucrainean pro-occidental, pro-american, cu candidați stabiliți în acord cu noul Departament de Stat de la Washington, partid care să câștige alegerile în fața unui Zelenski erodat de anii de război și de decretele de mobilizare a tinerilor ucraineni. Generalul Valerii Zalujnii poate fi un candidat.
Echipa viitorului președinte american începe să ofere presei câteva elemente ale unui posibil plan pentru Ucraina, pentru a testa reacția Moscovei, a Kievului și a Europei, cea care va trebui să contribuie cu trupe și fonduri la o posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina. Aceste planuri al echipei Trump poate duce la o intensificare a războiului din Ucraina, deoarece, daca dorește încheierea conflictului, Moscova nu mai are timpul de partea sa: poate rămâne cu acele teritorii pe care le va ocupa până la începerea negocierilor, după instalarea viitoarei administrații SUA. Obiectivul minimal al Moscovei este eliminarea trupelor ucrainene care au mai rămas în regiunea rusa Kursk.
Actuala administrație Biden a reacționat deja și a permis, pentru prima data, ca contractorii armatei SUA să repare și să asigure mentenanța armelor americane chiar pe teritoriul Ucrainei (CNN relatează că, până acum, reparațiile se făceau în România și Polonia). Asta anunță intensificarea luptelor. A reacționat și administrația Zelenski, care a început să trimită cele mai experimentate trupe în regiunea Kursk, nu pe frontul din Ucraina, un semn că regimul de la Kiev mizează mult pe un schimb de teritorii. Toate aceste evoluții arată că războiul se va intensifica în cele peste doua luni rămase până la învestirea lui Donald Trump. La finalul săptămânii în care au avut loc alegerile din SUA, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și bombe cu planare asupra Ucrainei, iar, o zi mai târziu, Ucraina a răspuns cu cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei.
Dincolo de o ofensivă puternică până la instalarea administrației Trump, Rusia mai are la dispoziție opțiunea de a escalada conflictul chiar și după trimiterea unei misiuni occidentale de menținere a păcii, cu riscul izbucnirii unei crize precum cea a rachetelor din Cuba, sau opțiunea de a accepta înghețarea conflictului de-a lungul actualei linii a frontului, ceea ce ar presupune lansarea unor campanii pentru pregătirea opiniei publice din Rusia, care acum este împotriva cedării vreunei părți din regiunile ucrainene anexate de Rusia. Kremlinului este tăcut după alegerea lui Donald Trump, (iar negarea informației despre discuția Trump-Putin poate fi un semn al aceste tăceri), pentru că Putin și cercul său așteaptă încă numirile din viitoarea administrație Trump și decantarea opțiunilor americane (după lansarea mai multor baloane de încercare în presa internațională) pentru a decide spre care dintre opțiunile de mai sus se va îndrepta Rusia.
Încetarea focului va elibera o mulțime de soldați ucraineni din linia întâi care n-au fost acasă de la începutul conflictului.. Toți vor trece prin Kiev.. Zelenschyi știe că ei nu-l vor ierta pentru atacul la bisericile ortodoxe și pentru dezastrul cu corupția..
În spațiul mediatic ucrainean a apărut așa termen-„Batalionul Monaco” având în vedere pe cei bogați care se ascund acolo de recrutare..
Rusia a avut,pe 10 si 11 noiembrie, cele mai mari pierderi de la inceputul razboiului,anume in luptele de la Kursk,unde forteaza la ordinul lui Putin
S-a incins tarata in unii si altii,deja il vad pe Emperor Trump dictand conditiile pacii
Putin are mandria lui,nu se da pe mana unui negustor de piei de closca
Razboiul SUA contra Rusia dus prin proxy-ul Ucraina,dar mai ales prin proxy-ul UE,se apropie de sfarsit in ianuarie 2025!.
Gandirea gen „MAGA”,va domina politica mondiala a Statelor Unite pentru urmatorii ani. (Make America Great Again!).
Văd că nu numai Rusia sa umplut cu i…i (vezi declarația lui soloviov)ci și portalurile de comentarii de la Coti.Eu,am mai spus,sunt o prorusa convinsă,sunt așadar obiectivă,dar le spun (editat) așa:cat de prieten o fi Trump cu Putin, americanul îl mănâncă cu fulgi cu tot pe ultimul daca nu se supune.Putin nu este subaltern numai Chinei ci și Americii.Degeaba se da el altceva.In plus,foștii aliați dau semne că s-au săturat de nebuniile rusului:China(vezi felicitările către Maia Sandu),India(noi am cumpărat motorina de la ruși,dar am urmărit că prețurile la carburanți sa nu urce prea sus),Turcia (vinde arme Ucrainei),Brazilia (economie emergentă este încurcată de războiul Rusiei) .Toți acești aliați ii arată pisica lui Putin: ți-a trebuit Ucraina,descurca-te cu Trump.Noi ascultam de american.Bomboana de pe colivă:Soloviov,bolnavul propagandist,a amenințat aseară cu bombardarea principalelor hidrocentrale americane.Rusii,din rău în mai rău.Fac prostii elementare .Trump nu-i prost.
S-au activat din nou trolii ruși și cozile de topor românești cu comentarii p-aci, care iar ne spun cum ar trebui Ucraina să se predea, cum ar trebui România să pupe poala rusiei, că UE, NATO și americanii nu sunt buni, că numai rusia e superbă, fată mare și zână bună.
La ora asta cel mai de crezut sunt rușii. Americanu a minit des, ukranul tot timpul, iar la UE , habar nu au de cît e casul. Despre presa romînă, acoperită,..mai bine să nu povestim,..
Singura solutie e sa dispara ucraina. Rusia, Polonia, Romania, Ungaria sa-si ia teritoriile inapoi.
Titlul este neinspirat ales: „Efectul Trump: Emoții pentru Zelenski și criză de timp pentru Putin”.
Criza de timp pentru Putin?
Domnul Marchievici stie exact ce inseamna un razboi de atritie, razboiul dus de rusi impotriva NATO.
Temporizarea este efectul mortal si rusii nu vor duce lipsa de timp, timpul este un lux pe care rusii si-l permit din plin.
Pe de alta parte este posibil ca Trump sa mearga pe scenariile avansate in acest articol, insa rusii vor ramane fermi pe pozitia lor, finlandizarea cu garantii solide si nimic mai putin.
Iar in privinta timpului atat Rusia cat si China sunt pregatite bine sa astepte atente efectele Crizei Financiare care tocmai vine si rezultatul ei, caderea imperiilor si a aliantelor lor.
Deci Timpul este un element de baza al politicii si Rusia si China stiu sa-l foloseasca.
Dupa unii Trump va face in Ucraina un razboi cum n-a putut Biden.Evident ca lucratorii bine platiti din presa fac iarasi razboiul lor in Ucraina.US si NATO ar trebui sa mai inceapa odata ca sa termine la fel.Ajunge cat s-au facut de tot rasul.E timpul sa puna de o „”portocalie”” si sa-l trimita pe visatorul de victorii pe postul de sufleor.
UCRAINA,GEORGIA,ȚĂRILE BALTICE,-NU SUNT AJUTATE PENTRU ELE-ÎN SINE- CI CA NIȘTE „SLĂBITORI ” AI RUȘILOR! DE FAPT CELE DE MAI SUS NU LUPTĂ PENTRU ELE-LUPTĂ CA SĂ SLĂBEASCĂ RUSIA CA SUA SĂ DOMINE,SĂ DOMINE …. PENTRU CE AU MURIT „JUMĂTATEA DE MILION DE UCRAINENI?
Pina acum speculatii. Sa vedem cum decurg negocierile si cine cu cine . Daca USA -Rusia , va fi ok , daca USA -Ukruina -RUSIA , depinde cine detine asul. Vorbim ? Da vorbim ca sa vorbim.
@Prostia ingroapă Rusia
Ai grija sa nu te ingroape pe tine gol pusca intr-un sac negru de plastic, stii tu de ce!
Bah, iar ati baut apa dupa sienen?
Am înțeles , ești o prostpusă , autopropusă , autobază etc , dar de ce ești și bâlbâită (sau amnezică) , repeți la fiecare articol aceleași porcării . Sau ești nevricoasă , neostoită , neobosită ?
Gangsterii știu ei cum e cu împărțeala pe cartiere ca la Chicago . Dar aci e altfel . Lacul Michigan= AZOV e la Marele URS , care are și Crima pe MARELE LAC . A mai luat cam toate zăcămintele minerale și uzinele de prelucrare . Dar gangsterii rămân cu Tripourile ,SPA-urile , Stabilamentele unde va concerta PIANISTUL cănd se va privatiza peste 2 luni . O ȚARĂ CA AFARĂ , vom fi la concurență la INDEX la ATLASUL GEOGRAFIC – cap. COLONII , PROTECTORATE .
„Trump i-ar fi cerut președintelui rus să ”nu escaladeze” în Ucraina si a avertizat că SUA au forțe în Europa.”
Presedintii nu fac amenintari de curtea scolii. Doar Zele crede ca daca vine cu bajetii mari, primeste inapoi colectia de reviste porco si ii da bani Putin sa-si repare dintii sparti. Rau este sa n-ai alta ocupatie care sa-ti ocupe tot timpul liber.
@altfel decat
Daca de escaladat nu e voie, atunci Putin ii va ingropa pe ucrani. Scapa si Romania de o vecinatate malefica.
Deci pe cine credem? Un ziar american sau un purtator de cuvant oficial rus. Deocamdata sunt zeci de scenarii, nimic oficial, niste speculatii despre ce va face presedintele ales Trump. Si nici macar afirmatii facute de Trump. Peste mai bine de 2 luni de zile va fi instalat probabil presedinte (sa nu uitam ca inca nu a fost declarat oficial castigatorul alegerilor de colegiul electoral), care se va intampla in Decembrie. Deci sfarsitul lui Ianuarie juramantul si instalarea. Intrarea in rutina a administratiei sa zicem inca o luna. Suntem in Martie 2025. Gata sa inceapa negocierile de pace!
Cei infiltrati in Kurks sunt inconjurati de mult. Isi asteapta sfarsitul asa cum il vor decide rusii.Asa ca chestia cu atu-ul ramane la stadiul initial de inventie gazetareasca vestica.
I timpul anterioarei administratii Trump s-au inceput negocierile cu talibanii in slapi (nu cu Rusia) pentru retragerea trupelor americane din Afganistan. Au fost 20 de ani de lupte acolo care au costat SUA mii de miliarde de dolari. Nu stiu cate luni sau chiar ani au durat negocierile, au fost mai lungi sau mai scurte decat cele de la Paris cu Vietnamul. Dar putem banui ca in cazul Ucrainei negocierile de pace se pot intinde destul de mult daca Ucraina mai rezista eroic. Intre timp luptele continua chiar neescaladate. Povestea cu cele 24 de ore este pentru gospodinele care fac tocana in bucatarie si au uitat televizorul aprins.
Domne Trump are pe tava datoria de 35 trilioane. Statu profund. Imigratie. Deficit bugetar. crima. Somaj. Stinga progresista. Izraelu. Hrana modificata genetic care inbolnaveste. Ucraina merge napoi la rusi cu scuze.
Caline, te stiam jurnalist serios… nu stiu de ce te apuci sa scrii articole despre minciunile publicate de CIA Post si MI6 Reuters.