Egiptul are un nou premier cu studii în SUA

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a desemnat marţi un nou premier, în persoana actualului ministru al Irigaţiilor, Hicham Qandil, a anunţat televiziunea publică egipteană, potrivit Le Figaro.

Anunţul vine la 25 de zile după învestirea lui Morsi, candidatul la preşedinţie al Fraţilor Musulmani şi primul presedinte civil al Egiptului după 1952. Ministrul Qandil a făcut parte din cabinetul numit de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, organismul care deţine de facto puterea în Egipt, sub conducerea lui Kamal al-Ganzouri. Acesta din urmă a fost unul dintre oamenii fostului preşedinte Hosni Mubarak şi a mai fost premier in perioada 1996-1999. Noul preşedinte a declarat că va numi un premier independent..

Premierul desemnat este inginer şi şi-a obţinut doctoratul în SUA, la Universitatea din Carolina de Nord. De altfel şi preşedintele Morsi are o experienta universitară americană în aceiaşi ani ’80.

În acest moment situaţia politică din Egipt este extrem de ambiguă. Parlamentul pe care ar trebui să se bazeze noul guvern a fost dizolvat de către Curtea Constituţionala, la cererea juntei militare de la Cairo. Parlamentul ales în luna noiembrie 2011 era dominat de Fraţii Musulmani şi radicalii islamişti,. Noul presedinte a sfidat decizia Curţii şi a cerut întrunirea parlamentului, la începutul acestei luni. Generalii care încă deţin puterea la Cairo doresc, pe de altă parte, ca noua cosntituiţie să nu fie redactată de acest parlament, ci de o adunarea constituantă ai cărei membri să fie numiţi în mare parte de către militari. Armata s-a angajat să predea puterea civililor în cursul acestei luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.