Elveția consideră neconstituțională confiscarea averilor ruseşti

Confiscarea averilor ruseşti în vederea folosirii acestora pentru reconstrucţia Ucrainei este neconstituţională în Elveţia, a estimat miercuri grupul de lucru condus de Consiliul Federal (guvernul de la Berna), însărcinat să examineze această chestiune în contextul îngheţării activelor ruseşti în Elveţia după lansarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, transmite AFP.

„Dreptul elveţian nu autorizează exproprierea averilor private fără despăgubire dacă originea lor nu este ilegală”, explică grupul de lucru. „O asemenea confiscare ar fi contrară ordinii juridice, în special garanţiilor constituţionale, şi obligaţiilor internaţionale ale Elveţiei”, a concluzionat acesta.

Totuşi, guvernul elveţian a mai transmis că urmăreşte alte piste de reflecţie avute în vedere de aliaţii Ucrainei asupra posibilităţii confiscării rezervelor monetare ale Băncii Naţionale a Rusiei şi a altor bunuri ale statului rus.

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.

Deşi nu face parte din UE, Elveţia s-a raliat rundelor succesive de sancţiuni impuse Rusiei de către blocul comunitar, dar aceasta a stârnit o dezbatere internă intensă asupra interpretării neutralităţii tradiţionale a Elveţiei.

La nivel internaţional se poată în prezent discuţii asupra folosirii activelor ruseşti îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri că UE va face un inventar exact al activelor îngheţate aparţinând Băncii Centrale a Rusiei în vederea „posibilei utilizări” a acestora pentru reconstrucţia Ucrainei.

„Vom urmări oligarhii (ruşi) care încearcă să-şi disimuleze sau să-şi vândă activele pentru a eluda sancţiunile. Şi, împreună cu statele membre, vom revizui activele îngheţate ale Băncii Centrale ruse în UE. Trebuie să ştim unde se află şi cantitatea lor. Aceasta este crucial în vederea posibilei folosiri a activelor ruseşti pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei”, a spus Ursula von der Leyen, anunţând detaliile celui de-al 10-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei pe care-l pregăteşte UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

21 de Comentarii

 1. Hopppa.. Am scris eu de mai multe ori cum că vine o zi in care averile confiscate total ilegal și inmod barbar vor fi retrocedate cu dobânda cu tot..oligarhilor,..E, ziua aceea se apropie,..Oare cine la va plăti ?? Ghici…

 2. Ce mai conteaza Constitutia?….Occidentul colectiv e o Mafie…. Daca Sefii de Clan se aduna, pot VOTA decapitarea oricarui Sef care nu e parte din Mafie….Mafia poate sa FURE LEGAL…Votul e o arma pe cat de subtila pe atat de abjecta, dar profitabila, incat e pacat sa nu o folosesti.

 3. Oligarhii ruși nu prea e ruși. D-aia se codește helveția. În schimb activele statului rus sunt numai bune de prăduit. Și de unde vine ideea? Tocmai de la cei care propovăduiesc că proprietatea e sfântă. Sfântă doar la ei, dacă e a rușilor nu mai e sfântă.

 4. Astia n-au vazut pe pielea lor cat de constitutional era sa-ti ia ceasul si paltonul de pe strada sau din casa si sa-ti fure petrolul, carnea si granele timp de 20 de ani……[Rumburak]

 5. Astia n-au vazut pe pielea lor cat de constitutional era sa-ti ia ceasul si paltonul de pe strada sau din casa si sa-ti fure petrolul, carnea si granele timp de 20 de ani……[Rumburak]

 6. Ce dracu, elvetienii astia nu si ei tot BOLSEVICI? Ca, la bolsevici SE POATE SA CONFISTI ORICE, ORICUI, ORICAND VREA MUSHKII BOLSEVICILOR.

 7. OVREI……….. FORTEAZA de mii de ani ARDEREA PLANETEI PAMANT…………

 8. Yessssss! Ghici baza economiei si comertului de ce?! Ghiciti voi cuparaturile engros, de ce? Ghiciti voi contrubutia la bugetul statului, de ce? Ghinion pentru „gloata infractionala politica organizata pe lacomie, acaparari, minciuni, saracie globala”??! Ma gandeam ca e rezultatul catorva referendumuri care erau urgenta pentru tara si cetatenii lor.

 9. Un sechestru asigurător ca Rusia va plăti toate distrugerile provocate, ar fi partea lite.
  Merita confiscat totul.
  Rusia ne-a cheltuit tezaurul fără sa fi fost măcar în conflict cu ei la acea vreme și în anii care au urmat.

 10. si cu averile nazistilor a fost la fel. Doar nu vreti sa piarda bancile elvetiene!…
  Cand ii atinge la buzunarul propriu, cuuurat neconstitutional!

 11. Vocea Lingemar…
  Asa este!
  Astia nu au vazut ce ziceai tu acolo!
  …Dar noi si nemtii am vazut.
  De-aia zic…

 12. Averile oligarhilor ukrainieni ,sint si astea afectat de aceleasi sanctiuni ?

 13. @ Lingăii ?-ului khaZar
  În orașul bunicilor, un vecin, sergent ajuns până la Odesa, a revenit pe la mijlocul WW2 cu o căruță plină de mobila, pendule, vase de porțelan…
  Razboiul nu înseamnă să tragi de joystick la CounterStrike ronțăind floricele și sorbind bericică rece din pensia bunicilor.?

 14. @Pai,
  sa spunem ca in Romania era o vreme
  in care toti erau tovarashi…….”tovarase” sau „hh”
  tot un drac.

 15. Despre averile oligarhului ukrainian Victor Pinciuk care doneaza la vedere milioane $ pentru fundatia cuplului Bill & Hilary Clinton, nimic nou ?
  Mai doneaza sau s=a oprit din cauza razboiului ?

 16. Rusii ar face bine daca ne-ar trimite si noua vreo2-3 rachete ca sa ne faca si noua UrsSula autostrazile si veceuri pentru satenii nostrii plecati la sparanghel

 17. Bugetare, nu Rusia ți-a cheltuit tezaurul ci bolșevicii care în proporție covârșitoare nu prea erau ruși! Rus era țarul Nicolae al II-lea, văr cu Regina Maria. Asta a fost logica tranferului tezaurului în Rusia. Au venit bolșevicii finanțați de peste gârlă și au ras de pe fața pământului neamul Romanovilor. Unii istorici spun că bolșevicii au vrut să returneze tezaurul dar politicienii români ai vremii nu i-au băgat în seamă, n-au răspuns la solicitare, ceea ce în diplomație echivalează cu înjurătura de mamă. Politicienii români credeau că bolșevicii sunt doar un episod pasager, habar nu aveau că sunt finanțați de masoreții de peste gârlă. Culmea este că și în prezent la putere sunt descendenții acelorași bolșevici. Singura diferență este că aceștia nu se mai află pe teritoriul Rusiei.

 18. „Curat neconstitutional … dar umflati-le” !

 19. Averile rusești nu sunt „confiscate”, ci doar supuse unei …operațiuni speciale.
  Așa le place rușilor, facă-se voia lor!

 20. @ „Mircius”, 16 februarie 2023 la 10:39
  Întîmplător (sau nu?), „Mircio” e nume SLAV! Мирчo Стари („Mircio Starîi”)…degeaba te-dai-tu mare-skulă „latinească”, că tot un apendice bulgar mincinos rămîi!
  Slava Z!
  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Territorial_expansion_during_the_reign_of_Khan_Krum_803-814-es.svg
  „During the reign of Mircea the Elder, Wallachia controlled the largest area in its history, gaining Dobruja in 1388, the Banate of Severin in 1388/9 and Podunavia (which is suspected to be the Timok Valley)”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.