Cum ar putea reveni gazele Rusiei în UE?

Austria a fost prima țară vest-europeană care a important gaze naturale din Rusia. Se întâmpla în 1968. Acum, Austria poate fi din nou o deschizătoare de drumuri în relația țărilor europene cu Rusia, dar este greu de spus încotro duc aceste drumuri.

UE a impus opt pachete de sancțiuni Federației Ruse. Cele mai importante sunt cele care țin de importul de hidrocarburi. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, însă abia la începutul lunii decembrie a intrat în vigoare interdicția importului de petrol din Rusia, iar aceasta cu mai multe excepții – interdicția vizează petrolul din Rusia transportat de tancuri petroliere, nu și cel venit prin oleoducte, pentru a permite alimentarea unor state fără ieșire la mare, precum Ungaria, Slovacia și Cehia.

Însă importurile de gaze naturale nu au fost interzise. Rusia a redus până spre zero fluxul gazelor spre Europa, iar statele europene au început să se orienteze către alți exportatori. În 2021, Rusia furniza 40% din gazele importate de statele UE, iar în august 2022 acest procent a scăzut până a 17%. Însă nu există nicio interdicție la nivelul UE pentru importul de gaze din Rusia.

Acesta este contextul în care, după o perioadă în care fluxul de gaze spre Austria a scăzut sub 30% din nivelul stabilit prin contract, Gazprom a început să furnizeze 100% din volum. În luna decembrie 2022, 71% din importurile de gaze ale Austriei veneau din Rusia cea sancționată pentru invadarea Ucrainei, un procent mai mare chiar decât în anii anteriori.

Guvernul de la Viena a fost pus într-o situație delicată, iar asta se poate întâmplă și cu alte state unde companiile au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom. Va decide guvernul de la Viena să interzică unei companii precum OMV să mai primească gaze din Rusia, conform unui contract care este încă în vigoare? ”Dacă rușii vor continua să livreze, nu pot interzice OMV să își îndeplinească obligațiile contractuale”, a spus cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit Euronews. ”Cum vă imaginați că aș putea face asta, cumva printr-o lege de expropriere?”, a spus Nehammer. Statul austriac deține circa o treime din acțiunile OMV.

Situația în care se afla Austria și în care ar putea să se regăsească și alte state UE se datorează contractelor semnate cu Gazprom. Compania rusă a preferat întotdeauna contractele pe termen lung, în timp ce, în ultimii ani, statele UE au preferat să cumpere gaze naturale pe piața spot, pentru a beneficia de prețurile avantajoase ale momentului. Începând din august 2021, Gazprom a încetat să mai vândă gaze pe piața spot.

În vara anului trecut, când a redus până spre zero fluxul gazelor spre Europa, Rusia nu a făcut asta anulând contractele pe termen lung semnate cu companiile europene și nici livrând mai puțin gaz achiziționat pe piața spot (cantitățile din urmă erau oricum infime). Rusia a păstrat contractele, însă a început să livreze mai puțin gaz decât minimul la care se obligase.

Cumpărătorii europeni sunt puși în situația în care sunt obligați să primească, sau cel puțin să plătească, pentru un volum minim de gaze din Rusia stabilit prin contract. Companii precum OMV sunt libere să accepte gazele care vin din Rusia, câtă vreme nu există o interdicție la nivelul UE in acest sens.

Situația aceasta se poate prelungi vreme de un deceniu, pentru că Gazprom a semnat multe contracte pe termen lung cu clienții europeni. Contractele care au expirat în 2022 reprezintă doar 12% din totalul importurilor de gaze naturale din Rusia. Acum, Rusia a ales să livreze Austriei 100% din cantitatea contractuală de gaze – poate pentru că relația dintre Viena și Moscova a fost mereu una apropiată, poate pentru că Austria a decis să acorde vize pentru 15 deputați ruși aflați pe lista sancțiunilor, pentru ca aceștia să participe la Adunarea Parlamentară OSCE, Viena, pe 23-24 februarie, Austria înfruntând din aceasta cauză criticile Marii Britanii, Franței, Poloniei, Canadei. În același timp, Rusia a redus și mai mult livrările de gaze pentru Germania și Italia. Însă, în lunile ce urmează, Moscova poate decide să livreze stat european întregul volum de gaze prevăzut în contract altui, punându-l în situația de acum a Austriei.

Apare astfel posibilitatea ca, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Rusia să inunde piața europeană a gazelor naturale. Moscova ar putea face acest lucru și înainte de încheierea războiului, iar asta ar putea reduce din apetitul europenilor de a căuta surse alternative de energie.

Situația Austriei și a OMV creează o dilemă pentru guvernele și companiile energetice europene care au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom. Eurointelligence sugerează că nu există altă variantă decât ca aceste companii să aștepte până la expirarea contractelor cu Rusia, adică o ieșire lentă din relația legală cu Rusia. Ar putea fi însă și alte variante de a pune capăt importurilor de gaze naturale din Rusia, fără a aștepta negocierea greoaie a unor sancțiuni la nivelul UE sau expirarea contractelor cu Gazprom. Este vorba despre sabotarea gazoductelor care leagă Rusia de Europa (cinci prin Ucraina și doua prin Belarus), așa cum s-a întâmplat cu conductele Nord Streama 1 si 2, în luna septembrie 2022. Pentru liderii europeni, sabotajul acesta este un mister în continuare. Jurnalistul american Seymour Hersh spune însă ca, la momentul summitului NATO de la Madrid, în luna iunie a anului trecut, gazoductele fuseseră deja minate de scafandrii americani, ajutați de marina norvegiană, chiar în timpul unui exercițiu naval al Alianței.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

19 Comentarii

  1. Ce valabilitate mai au astfel de contracte atunci cind razboiul iti bate la usa .Rusia nu respecta nici macar cartea ONU asadar contractele sunt lovite de nulitate absoluta doar cei care mai vor sa faca afaceri cu rusii si mai spera sa obtina cistiguri vor mai incerca cite vreo varianta ce se prevaleaza de continutul contractului intial.Conductele sunt sabotate alte capacitati energetice sunt bombardate si noi ne tinemn de glumele cu contractul .

  2. Rusia ar comite o imensa eroare strategica daca ar mai livra gaz si petrol unor tari membre NATO, care sunt total sub comanda SUA….China si India au metale rare si otel si vor deveni fabricile Lumii si in domeniul autoturismelor clasice si electrice daca Rusia le vinde gaz si petrol suficient….Vreme de 30 de ani Occidentul a pacalit la sange poporul rus. Franta si Italia nu ajutat Rusia nici macar sa produca un Autoturism ca lumea. Doar Oligarhii rusi au beneficiat de jaful Occidental facut asupra Rusiei vreme de 30 de ani.

  3. Americanii și britanicii sunt îngroziți de progresul integrării economice euro-asiatice susținute de gaze și petrol ieftine rusești și iraniene și inițiativa Belt & Road. Dacă integrarea euro-asiatică continuă, SUA, Marea Britanie și Canada vor deveni total irelevante în această nouă ordine economică mondială. Din păcate, Ucraina și Marea Neagră se află în mijlocul acestui coridor

  4. Eu nu pricep cum deși ești la marginea prăpăstiei și tot nu pricepi o AXIOMĂ,. ”Europa fără Rusia e moartă”.. Simplu bre și nu mai trebuie demonstrat..Sancțiunile americanului sunt categoric doar impotriva europei..Cine le-a introdus și cine le-a acceptat de dragul buffonului nazist, aceia categori trebuiesc puși la zid,.

  5. Medvedev visa pentru 2023 sa vanda gaze cu 5 dolari/mc și petrol cu 150 dolari/baril, doar ca gazele sunt acum 0.5 dolari/mc, iar la petrol, Rusia vinde cu 50 dolari, în timp ca pretinile Arabia Saudită și EAU vând cu 85 dolari/baril.
    Mord Stream 1 și 2 au fost aruncate în aer chiar de rusi, în speranța sa crească exponențial prețul la gaze.

  6. Cum asa,nu a reusit shantajul Criminalului Putina cu gazilii la adresa UE care nu a inghetzat nici pana acum cand iarna se termina,iar Putina fluiera a paguba si ar vrea acum sa se alinieze cuminte,asta daca mai gaseste loc,la preturile maximale stabilite de UE? Moshul nebun abia acum s-a trezit ca altii i-au luat locul in piatza de gaze si ii lasa lui doar resturile de la ospatzul lor.Ca dreacu l-a pus intai sa se rupa in figuri si sa dubleze el preturile la gaze in 2021 ca apoi sa mai si invadeze neprovocat cu nimic o tzara suverana,ignorand pe cei ce veneau la el ca sa-i bage mintile in cap ca va pune de un mare kkt cu sute de mii de oameni ucisi de el,o oroare din care acum nu mai are cum sa iasa decat pe trapa lui Saddam.

  7. @ Bugetarul….Visul lui Medvedev nu s – a implinit din cauza ca Europa a avut o Iarna foarte calda, cea mai calda din Istorie.
    Visul lui Medvedev se amana, dar ramane valabil..

  8. Adevarul e ca fara gazul rusesc economia ue se topeste…incet incet lumea se trezeste si qtunci sa vezi proteste..sorosh va fi spinzurat in piata publica.

  9. Minciuna uriasa prin omisiune ca UE nu a interzis importul de gaze. Nu l-a interzis formal, dar banii pentru plata gazelor erau instantaneu furati de UE chipurile ca sanctiuni. Aceasta a dus la schimbarea de catre Rusia a monedei de plata, cine vrea gaze plateste in ruble. Si uite asa niste marionete tampite care conduc UE fiind manipulate de satanistii americani, au bagat UE in colaps economic.

  10. 1.O persoana (care, probabil, cu mandrie reprezinta in acest forum o masa inspaimantator de numeroasa de ignoranti, in primul rand in ceea ce priveste dreptul international, dar si problematica drepturilor si libertatilor fundamentale, ca sa nu mai vorbim de istorie si geopolitica) spune ca „Rusia nu respecta nici macar cartea ONU” (il suspectez pe sus-numitul ca s-a gandit la Carta ONU)… Realitatea este ca, in timp ce Rusia isi apara, intr-o maniera disperata, existenta (ea fiind, de foarte multa vreme, alaturi de China, prada cea mai ravnita de puterile imperialiste occidentale), prevederile Cartei ONU si ale altor izvoare de drept international au fost si sunt incalcate (practic defiintate), cu cinism, aroganta si – putem spune, fara a gresi – cu o salbaticie specifica celor mai barbari agresori din istorie, de catre imperiul ce se pretinde farul omenirii in materie de democratie si libertate, precum si de vasalii imperiului. Oricine se simte capabil sa se documenteze si sa analizeze fara partinire si prejudecati, va afla, de exemplu, ca „sanctiunile” adoptate impotriva Rusiei si a multor altor tari, organizatii, comunitati si indivizi sunt actiuni ilegale, incadrandu-se in mod clar intr-o gama foarte larga, pornind de la incalcari ale drepturilor omului si mergand pana la acte de razboi si genocid. Cine are timp si creier, sa studieze problematica… 2.Si o apreciere pur subiectiva: ar fi total degradant pentru o mare putere ca Rusia sa faca concesii, dupa ce va fi iesit invingatoare in actualul razboi mondial, in sensul de a relua relatiile economice cu tari care au agresat-o, au batjocorit-o si au amenintat-o cu desfiintarea… Poate ca rusii se vor gandi bine, de data asta, la ceea ce li s-a intamplat cu ocazia celor doua razboaie mondiale din secolul trecut…

  11. Perfect. Dacă americanii și norvegienii au reușit să distrugă Nord Stream vor reuși să le distrugă pe toate. Ar fi culmea ca două continente să stea la mâna unor bețivi și animale pe deasupra. În plus de banii luați pe gaz nu se bucură animalul de rus de rând ci doar niște golani din KGB și din armata roșie

  12. „the master of your mind spune:
    28 AUGUST 2022 LA 12:35
    il recunosc pe mishteaux in zisele astea …doar ca mishteaux le zice inaintea … oficibelor mondiale
    sa chiar fie mishteaux TATA LOR
    (cert e doar observatia ca mishteaux le zice …si pe urma apar aproape identic …online …undeva ! mishteaux e SPECIAL !)
    ?
    (daca TRUMPO trece de august …= nu mai e mult ! … va avea o a 2-oua presedentie unde sa-i friga la foc incet pe cei ce nu-l stimeaza ? destul azi …cel mai massiv vor pierde NEMTIII, unii dintre ei ? , fara bucurie-o spun ! ? )”

  13. Bey @ Mandria de a fi sluga putinista,am constatat ca ai studiat tu „problematica” pana te-ai zapacit definitiv.Adica tu ai vazut ca Rusia este „disperata si agresata” de catre astia care nu au nici tancuri si nici rachete conventionale si atomice la un loc,cat au rusnacii numai in partea europeana.Iar daca astia din Occident aveau chef de a agresa Rusia erau,mai ales dupa 2014 pana acum,deja cu trupe gramada in Ucraina si Basarabia si nu doar cu cativa soldatei de instructie doar pe la granitza estica a NATO,mai ales ca au vazut occidentalii cat i-au mintit rusnacii cu toate tratatele lor semnate de de Kremlin.

  14. 1. Materialele D-lui Calin Marchievici provoaca, de regula, un interesant schimb de idei… Din pacate, unora le este straina dezbaterea civilizata…
    2. @deeper: Costatand ca limba romana ti-e la fel de straina ca si discutia civilizata cu persoane pe care nu le cunosti si presupunand ca stii mai bine engleza, limba din care ti-ai luat porecla: don’t fool yourself, deep shit, I ain’t gonna have any debate with a retarded nazi like you

  15. Gazele rusesti nu vor mai reveni in tarile UE pentru ca acestea refuza sa plateasca, in ipocrizia lor tarile UE in loc sa plateasca baga banii dintr-un buzunar in celalalt sub pretextul sanctiunilor. Ar trebui ca rusii sa fie nebuni ca sa livreze gratuit gaze pentru tarile UE.

  16. Se tot vorbeste despre sanctiuni si altele legate de Rusia. Ca o fi bine, ca o fi rau, sunt altii care pot decide astfel de lucruri. Ce mi se pare aiurea in povestea asta cu embargoul si sanctuunile care ne cresc preturile la caldura si peoduse e ca toata prooaganda sr invirte in jurul gazului si petrolului, uar de ceruntul rusesc, cel livrat de RosAtom in Vomunitatea Europeana nu se vorbeste pe micaieri prin prese, nici la romani si nici in alte tari din UE. Acolo nu egsista embargou sau sanctiuni, si Rusia exporta fara probleme. Cu consecventa asta politica din propaganda sau fauritorii de pareri nu stam rau nic in tarile europene si nici la Bruxeles!

  17. Azi Germania importa gaze de la rusi.
    Azi Austria importa gaze de la rusi.
    Embargou este doar pentru popoare prostovane conduse de fanarioti germani slugile lui Sorosh si satanei amerucane globaliste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.