Un nou subiect de dispută între România şi Ucraina

Există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze, a afirmat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat despre întâlnirea recentă găzduită de Ministerul Transporturilor între reprezentanţii MAE şi MMAP cu privire la faptul că Ucraina a început să facă lucrări de adâncire la canalul Bâstroe şi ar urma să facă acelaşi lucru pe braţul Chilia, Grindeanu a precizat că sunt în vigoare tratate internaţionale care trebuie respectate de toată lumea, pentru că se poate vorbi de un posibil impact asupra Deltei Dunării şi a mediului.

„Există nişte tratate internaţionale pe care trebuie să le respectăm. Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba MTI. Este mai mult o chestiune care ţine de Ministerul Afacerilor Externe şi al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi pentru că vorbim de un posibil impact pe care asemenea de lucrări de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi asupra Deltei Dunării. Sunt chestiuni care…în acest moment noi am considerat necesar să fim proactivi, deşi nu suntem titulari de filă şi aşteptăm într-un final de la cele două ministere puncte de vedere. Cert este că România a fost de acord cu tranzitarea pe Chilia şi pe Bâstroe la adâncimi mai mici a şlepurilor şi a navelor care, pe adâncimi mai mici, pot să facă acest lucru. Mai mult de atât, cred că Ministerul de Externe este cel care va gestiona şi acesta a fost rostul acestei întâlniri, pentru că există semnale că în acest moment sunt lucrări de dragare pe Bâstroe, iar Ministerul de Externe, Ministerul Mediului – ăsta a fost rostul acestei întâlniri – trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze cu date”, a susţinut Grindeanu.

El a spus că informaţiile cu privire la acest subiect i-au parvenit la începutul săptămânii trecute de la structurile teritoriale ale Ministerului Transporturilor.

„Pe Bâstroe sunt informat că au început lucrări, tocmai de aceea am provocat această întâlnire, tocmai de aceea am încercat să venim cu date, deşi nu e responsabilitatea Ministerului Transporturilor. Mai mult decât atât – şi vreau să subliniez acest lucru – Ucraina se află într-o situaţie dificilă, toţi încercăm să ajutăm, toţi încercăm să găsim soluţii prin care să ajutăm Ucraina – şi aici sunt judeţe care se află la graniţa fie cu Republica Moldova, fie cu Ucraina – unde se caută soluţii în a ajuta şi asta trebuie să facem. Aici e fără semne de întrebare. Totodată, este nevoie să respectăm şi tratatele internaţionale, de aceea aş aştepta, aş avea un pic de răbdare să vedem ce ne spun şi Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului legat de aceste lucruri”, a subliniat şeful de la Transporturi.

Conform datelor MAE, pe data de 11 mai 2004, autorităţile ucrainene au iniţiat mai multe lucrări hidrotehnice în vedere realizării, pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, a unui canal care să ofere navelor maritime o cale alternativă de acces la porturile Dunării de Jos. Proiectul ucrainean presupunea efectuarea de lucrări considerabile de dragaj pe braţul Bâstroe (aflat în întregime pe teritoriul Ucrainei), crearea unui dig de protecţie a gurii braţului Bâstroe şi lucrări de dragaj în mai multe puncte critice pe braţul Chilia, care formează frontiera dintre România şi Ucraina. Deşi, conform planificării iniţiale, proiectul ucrainean urma să fie realizat într-o singură etapă, ulterior s-a luat decizia ca acesta să fie divizat în două faze, cea de-a doua constând în creşterea adâncimilor de navigaţie obţinute în urma dragajelor din prima fază şi prelungirea digului de protecţie de la gura de vărsare a braţului Bâstroe în Marea Neagră.

Sesizate de România, mai multe organisme internaţionale din domeniul protecţiei mediului au stabilit că proiectul ucrainean încălca prevederile a numeroase convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului şi au cerut autorităţilor ucrainene să oprească lucrările începute. Astfel, Comisia Internaţională pentru Protecţia Dunării a constatat că proiectul ucrainean încălca prevederile internaţionale referitoare la protecţia apelor Dunării, Conferinţa Părţilor la Convenţia de la Ramsar asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice a decis că au fost încălcate prevederile internaţionale referitoare la protecţia zonelor umede, Comitetul permanent al Convenţiei de la Berna privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa a stabilit că au fost încălcate prevederile acestui instrument internaţional, iar Conferinţa Părţilor la Convenţia de la Aarhus a constatat că în realizarea proiectului autorităţile ucrainene au încălcat dreptul publicului de a avea acces la informaţiile de mediu.

Cele mai multe chestiuni substanţiale legate de proiectul ucrainean au fost abordate în cadrul Convenţiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier. Ca urmare a acestor eforturi internaţionale, autorităţile ucrainene au anunţat, cu ocazia celei de-a opta reuniuni a Conferinţei Părţilor la Convenţia de la Espoo, care a avut loc în decembrie 2020, că vor renunţa la proiectul iniţial şi că vor respecta cu stricteţe cerinţele de evaluare a impactului asupra mediului la momentul iniţierii unui nou proiect de asigurare a adâncimilor de navigaţie. Având, însă, în vedere că proiectul iniţial a fost parţial realizat, s-a cerut autorităţilor ucrainene să evalueze impactul lucrărilor efectuate până în prezent.

La jumătatea lunii iulie 2022, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că partea română şi-a dat acordul pentru tranzitul navelor cu cereale din Ucraina pe braţul Chilia şi prin Canalul Bâstroe. Construcţia acestui canal de către partea ucraineană este un motiv de dispută între România şi Ucraina. „E o situaţie excepţională pe care am tratat-o ca atare”, a precizat ministrul, la Interviurile Digi24.ro.

Recomanda 8
Author

12 Comentarii

  1. In al doilea razboi mondial maleficul Churchiil a vandut pur si simplu destinul Romaniei direct in zona de influenta a URSS iar ditamai sefii partidelor politice romanesti aflati pe statele de plata ale serviciului de spionaj britanic – platiti cu diamante -conform celor dezvaluite de arhivele de razboi britanice au fost sacrificatzi cu multa ipocrizie pe altarul luptei de partid comuniste de catre Guvernul Majestatii Sale sau Perfidul Albion, fiind efectiv distrusi in puscariile comuniste de dupa 1945.
    Astazi aflam ca ditamai Bruxellul santajeaza Guvernul Romaniei si te intrebi nu cumva istoria se repeta si cei care azi se declara aliatzi nostri nea-au vandut la masa negocierilor catre cei care azi ne propaga isteric Slava Ucraina , si cine stie daca zarurile se schimba si useful idots de la Bucuresti poate ca maine vom fi oferiti cadou de onomastica pentru Putin si urmasilor sai, ca sa citam din Churchill Ș Marea Britanie nu are prieteni Marea Britanie are Interese, inchei citatul.

  2. Cine nu intelege ca Ukrania este neprietenul/dusmanul Romaniei, nu are ce cauta in politica! Ukranii fac ce vor si noi stam precum strutii cu capul in nisip! Sa vedem ce zice Aurica Goldenberg! Va spun eu: va zice ce-i transmit americanii, care-i …., in cur de Bastroe si mediul din delta!!

  3. Sa dea explicatii ministrul aurescu si johanis.ei le-au permis ucrainienilor sa foloseasca canalul Bastroe.si normal ca astia adancesc acum canalul,ca sa navigheze pe el nave cat mai mari.

  4. Numai necazuri am avut cu asa-zisul popor urcacan (popor „superior”, cu psihopatul sadic Bandera pe post de EROU Național).
    Din 290 școli românești în 1990, au mai rămas 10, care dispar în vară. Nava Rostock scufundată cu consecințele de rigoare. Trasarea frontierei pe Bratul Chilia numai în avantajul lor, procesul pentru Platoul Continental al Mării Negre, trimiterea etnicilor români în 2014 sa lupte în Donbas, persecuția preoților români din Urcacania, Legea Minorităților etc.
    Și lingăii ?-ului khaZar de la Kiev tot nu se lasă…
    Unde e ghițanul EDUCAT de la Marghita ??

  5. Ceva e putred. Puține articole despre subiectul ăsta. Cineva de la București și-a dat acceptul pentru ce se întâmplă.

  6. Dupa cum spunea „vocea patriotului nationale „: Tara de „cacat”,oameni de „cacat”! Iar conducatorii mai cu motz!”Da-i un deget lui Ivan , el se suie pe divan”!Nu vi se pare cunoscut?

  7. Ce zice acum Iohanis in calitatea sa de presedinte care s-a grabit la Kiev sa-i pupe ghiulul lui Zelinschi?

  8. Ucraina are aceiasi politica ca F.Rusa. Ataca toate drepturile minoritatilor, trateaza delta ca si cum toata ar fi a ei. Duce de nas UE si cere tot mai multe ajutoare si arme.A incalcat tratatele Minsk 1 si 2.

  9. Prostii de rromani latra si scroafa ucraineana merge mai departe. Am inteles ca s-au kk pe ei si au reusit sa sesizeze si comitzia de la Venetia pe tema abuzurilor minoritatilor rromane si ungare din UkropLand… facem pariu ca atat dragarea canalelor de pe Dunare cat si abuzurile ucrainiene asupra ungurilor si rromanilor o sa fie vina EXCLUSIVA a Federatiei Ruse? TOATE organizatiile internationale si NGO-urile sunt aruncate in ridicol de pozitiile pe care le-au avut acolo. OPCW nu stie nimic de arme chimice, HRW a fost atacata din toate partile cand a publicat crimele regimului de la Kiev, UNHRC a zis ca a vazut inregistrarile cu executiile de prizonieri si a tacut, OSCE spiona activ pentru NATO-Ukrops, UE-CE da bani de arme din „Fondul pentru pace”, AIEA nu stie cine bombardeaza centrale nucleare… la momentul asta, mancarea de pe strada din India are mai multa credibilitate decat aceste organizatii.

  10. Care Dispută??? Nu vedeți că în loc de Protest ferm e un comunicat scăldat ambiguu. Mai mult România, prin cine o conduce spre slava Ucrainei, va trimite ucrainenilor utilaje și specialiști să ajute la acțiuni contra Deltei și intereselor României. Orice acțiune românofobă sau ostilă românilor din Ucraina de către ce care conduc Ucraina a fost urmată de trimitere de armament și muniție, de punerea la dispoziția Ucrainei a șoselelor, căilor ferate, Portului Constanța, acestea contra intereselor fermierilor români.

  11. Bey Chiorete Grindeanule,dar nu vezi si digul artificial facut de noi romanii la Patlageanca pana aproape de mijlocul bratului Chilia ca sa fie mai muulta apa spre Tulcea si pentru bratul Sulina? Pai daca mai puneti si apa Dunarii trasa pe Canalul Dunare-Marea Neagra,cum dreacu mai vrei ca pe bratzul Chilia sa mai ramana apa si pentru ratzele din Delta,plus ca ati lasat Delta aia in paragina,lasand sa se colmateze sute de canale,ca voi ati dat banii aiurea,dar sa va iasa parandarat mare pentru viloacele cu care ati umplut geografia Romaniei,ignorand invatzaturile lui Grigore Antipa care a creat Delta cu canalele ei de altadata care duceau apa in toate lacurile ca sa nu se transforme in smarcuri fara viatza,asa cum au inceput sa fie astazi din cauza nesimtirii si analfabetismului vostru care va mai dati si luptatori pentru un mediu sanatos,dar omorati,de fapt,tot ce misca si radeti si padurile pana la disparitie.Bine ca va luati acum iar de ucrainieni cu alte tampeniile,asa precum cu putinismele ale cu lipsa drepturilor romanilor din Ucraina,ignorand faptul ca si ucrainienii au si ei dreptul sa ajunga neinpodmoliti cu vapoarele pana la orasele lor,asa cum vreti si voi sa ajungeti la Tulcea,Braila si Galati.Si mai vreti buna vecinatate cautand nod in papura altora in timp ce hungurii demoleaza crucile eroilor romani din tzara noastra la Valea Uzului,dar voi stati spectatori.

  12. Nu cred ca e vorba de o ”simplă dragare” ci de o ADÂNCIRE ! Se distruge Delta incet si sigur. La fel si Marea Neagra.Păcat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.