Coridorul vertical, proiectul care ar putea scăpa Balcanii și țările din jur de gazul rusesc

La Forumul Macedonia de Est și Tracia, desfășurat la Alexandroupolis pentru al doilea an consecutiv, subsecretarul de stat american pentru resurse energetice, Jeffrey Pyatt, a prezentat Coridorul Vertical ca pe următorul proiect vizionar pentru dezvoltarea energetică a regiunii.

Pyatt a subliniat importanța acestui proiect, care urmează să utilizeze infrastructura existentă din Grecia către Ucraina pentru a facilita importurile de gaz natural lichefiat (GNL) prin Grecia și pentru a asigura un nou flux de gaze naturale către Europa Centrală și Balcanii de Vest.

Astfel, se va contribui la stabilizarea prețurilor și la reducerea dependenței de gazul rusesc în regiune. Mai mult decât atât, oficialul american a accentuat faptul că acest proiect va susține obiectivul UE de a deconecta complet de gazele naturale rusești până în 2027.

În ceea ce privește participanții la proiect, directorul general al Transgazul, Ion Sterian, a fost un susținător cheie al Coridorului Vertical, lucrând împreună cu țările vecine pentru a avansa această inițiativă strategică.

Recent, o întâlnire strategică a avut loc la sediul Transgaz, operatorul național de transport gaze naturale, unde mai mulți operatori de sisteme de transport de gaze, printre care și cele din Grecia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina, au semnat un nou Memorandum de Înțelegere pentru Coridorul Vertical.

Proiectul a primit deja interes din partea a 27 de companii, inclusiv din România, care au depus oferte pentru capacitatea de transport de gaze în perioada 2024-2050. Cererile angajante de capacitate sunt așteptate să fie depuse în curând, iar acest lucru va marca un pas important în dezvoltarea infrastructurii regionale de transport de gaze.

Ion Sterian, liderul Transgaz, a subliniat importanța economică și strategică a Coridorului Vertical pentru România și regiunea înconjurătoare. El a evidențiat beneficiile pe care le va aduce această inițiativă în termeni de securitate energetică și creștere economică.

Proiectul a primit recent sprijin și din partea Parlamentului bulgar, care a adoptat o decizie pentru extinderea infrastructurii de transport de gaze naturale a Bulgartransgaz și implementarea a trei proiecte majore. Aceste proiecte sunt esențiale pentru asigurarea aprovizionării cu gaze în contextul suspendării iminente a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și vor contribui la diversificarea surselor de gaze naturale în regiune.

Proiectul Coridorul Vertical este o inițiativă care urmărește crearea unui nou traseu de transport pentru gaze naturale în regiunea Europei Centrale și de Est.

Iată care sunt obiectivele cheie ale proiectului:

– Crearea unui culoar bidirecțional pentru gaze naturale, care să permită fluxuri de la nord la sud și invers.

– Diversificarea surselor de gaz pentru țările din regiune, prin conectarea terminalelor de gaz natural lichefiat (GNL) din Grecia la rețelele din Europa Centrală și de Est.

– Asigurarea securității energetice prin reducerea dependenței de gazul rusesc.

Dacă va fi finalizat, Coridorul Vertical ar putea avea următoarele beneficii:

– Prețuri mai stabile la energie în regiune.

– Posibilitatea pentru țări precum Ucraina și Republica Moldova să își diversifice sursele de gaz.

– Crearea unui centru regional de gaze naturale în România.

Proiectul este susținut de țări precum Grecia, Bulgaria, Ungaria, România și Statele Unite.

Coridorul Vertical va funcționa ca un sistem de transport bidirecțional pentru gaze naturale, conectând terminalele de GNL din Grecia cu rețelele din Europa Centrală și de Est.

De unde vin gazele?

Gazele naturale pot proveni din diverse surse, cum ar fi:

– Terminalele de GNL din Grecia, care pot importa gaze din țări precum Algeria, Qatar și Statele Unite.

– Producția locală de gaze din țările din regiune, cum ar fi România și Bulgaria.

Unde merg gazele?

Gazele transportate prin Coridorul Vertical pot fi livrate către:

– Țările din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și Ucraina.

– Europa de Vest, prin intermediul interconexiunilor existente.

Cine le folosește?

Gazele naturale transportate prin Coridorul Vertical pot fi utilizate de:

– Gospodării pentru încălzire și gătit.

– Industrie pentru producția de energie și alte bunuri.

– Centrale electrice pentru generarea de energie electrică.

Iată un exemplu de cum ar putea funcționa Coridorul Vertical:

– Un terminal de GNL din Grecia primește o livrare de gaze naturale din Algeria. Gazele naturale sunt lichefiate și transportate cu nave cisternă către Grecia. Gazele naturale lichefiate sunt regasificate la terminalul din Grecia. Gazele naturale sunt injectate în rețeaua de transport din Grecia. Gazele naturale sunt transportate prin Bulgaria, România și Ungaria. Gazele naturale ajung în Ucraina și Republica Moldova. Gazele naturale sunt utilizate de gospodării, industrie și centrale electrice din regiune. Este important de reținut că proiectul Coridorul Vertical este încă în faza de dezvoltare.

Există o serie de provocări care trebuie depășite, cum ar fi:

– Construcția de noi infrastructuri de transport.

– Obținerea aprobărilor necesare de la autoritățile naționale.

– Asigurarea finanțării pentru proiect.

Totuși, dacă va fi finalizat, Coridorul Vertical ar putea avea un impact semnificativ asupra securității energetice a regiunii Europei Centrale și de Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Ca idee va deveni realitate in 4-5 ani poate si mai mult. Pana atunci poate Rusia va avea alt presedinte.
    GNL este cu mult mai scump decat cel din Rusia si Asia Centrala.Multi nu isi vor permite sa plateasca.

  2. Cum adică: „…să scape Europa de gazele rusești”? Gazele acestea sunt vreo boală, cumva? Europa nu are decât să nu le cumpere, dacă nu dorește… Nu este că și cum ne-ar obliga rușii să le cumpărăm marfa! Putem cumpăra liniștiți gazele americane care, pe lângă faptul că sunt cărate 14.000 km. cu vaporul, mai au și avantajul evident că sunt de cca. 4-5 ori mai scumpe. Dormi liniștit, Ursula veghează!

  3. Și iată că prostii pun botul..
    Chinezii cu gazul rusesc o să vă pună pe toți în poziția cuvenită. Pyatt își face meseria bine.. Scapat-o de dreacu și veți nimeri la tatăl..

  4. Americanii vor fi scosi cat de repede si din aceste programe la care se doresc autori principali. Din Africa, din Asia, din America Latina sunt eliminati zilnic de noile politici BRICS. Si este abia inceputul. Prin pozitia sa ideala la Marea Neagra si la coridoarele de transport ce vor deveni strategice spre Orientul Mijlociu, Asia si Africa, Romania are un mare viitor daca viitorii conducatori vor alege viitorul de succes in locul celui de deces (garantat).

  5. Doar niste idoti renunta la gaz metan ieftin de la rusi sa ia GNL de 3x mai scump de la americani. Masura aceasta sanctioneaza Rusia ? NU, au crescut veniturile din vanzare la alte state asiatice. Oricum, romanii au gazul lor si pot lua ieftin de la azeri. In fine, din categoria de mistificare a realitatii de catre presa aservita.

  6. Deci, dupa mintea voastra, imensele resurse ale Rusiei ar urma sa fie conservate indefinit.
    Lumea nu se reuzuma la voi , la urma urmei. Asia devine centrul economic al Lumii. Sunt 2 magistrale mari de gaz spre China si vor urma alta gigantica spre India, incluzand Azerbaijan si Iran, plus una spre Pakistan (peste 200 Mil populatie). Pai, ce vorbim aici ?

  7. Tot mă gânesc la cei ce trebuie să vină cu minciunile de toate zilele, de pildă de ce scumpesc gazele, cît de greu trebuie să le fie; nu-i ușor să minți sau te faci că nu știi. Sterian cred că nu poate pune capul liniștit pe pernă și nu doarme mai mult d’un ceas. Nici pe cei din casa lui nu-i văd bine. Dar cineva trebuie să se sacrifice pt binele…binele cui?

  8. Puteam sa facem South Sream si sa luam taxa de la rusi. da basescu nu a vrut. taxa ne-ar fi permis sa construim 100km de autostrada anual. gratis. plateai chinezi sa o construiasca. nu trebuia miscat niciun deget.
    Asa ca rusii au facut conducta prin Turcia catre Grecia, Bulgaria, Serbia. Acum vom cumpara gaz rusesc si platim taxa catre turci si greci pentru el. Daca asta nu e tradare/sabotaj atunci nu stiu ce e.

    Toata europa e infectata de tradatori. in loc sa cumpere petrol de la rusi cu diiscount, cumpara din india. indienii il cumpara de la rusi si adauga 30%.

    Astea is doar doua exemple. da se pot da cate doua exemple timp de un an care demonstreaza tradarea politicienilor europeni.

  9. Teorii și teorii, deocamdată unii dintre ocidentali sunt deranjați de posibilitatea că Ucraina nu intenționează să mai permită trazitarea gazului rusesc pe teritoriul său la sfârșitul contractului deja existent.

  10. Teorii și teorii, deocamdată unii dintre occidentali sunt deranjați de posibilitatea că Ucraina nu intenționează să mai permită trazitarea gazului rusesc pe teritoriul său la sfârșitul contractului deja existent.

  11. „Deci, dupa mintea voastra, imensele resurse ale Rusiei ar urma sa fie conservate indefinit”

    Veniturile Rusiei din gaz si petrol au crescut cu 40% dupa embargo ! Un senil si un profesor premiat Nobel conduce Occidentul catre pieire. Se pregateste nevasta-sa, Michelle.

  12. Programul economic al bolunzilor , cărăm gazul american de peste ocean până la greci . Alte surse de gaz in zona europeană nu sunt ?
    Cu gazul din Marea Neagră ce se întâmplă ? Ambasada SUA aveți un răspuns că politrucii noștri înscăunați de către dumneavoastră știm ce vor răspunde ? Voi ăia de peste balta (aia mare ) sunteți capitaliști , ați învins URSS-ul; programul ăsta cu GPL-ul e viabil economic sau doriți închiderea economiilor europene ? Slava taica Biden și maica V den Leyen – groparii Europei , unul a săpat groapa , iar cealaltă a pregătit coliva, așteptăm să vedem cine va oficia slujba de înmormântare.

  13. „Prețuri mai stabile la energie în regiune.”- ADICĂ SE VOR STABILI DUPĂ STABILA FORMULĂ–PREȚ ACTUAL X 6= PREȚUL REAL STABIL! CÂTĂ STABILITATE ECONOMICĂ ,POLITICĂ,SOCIALĂ,RELIGIOZITATE,UMANĂ:ISRAEL,LIBIA,SIRIA,YEMEN,UCRAINA,FRANȚA ȘI…ȘI MAI =VESTE= ÎN SUA VA CURGE SÎNGE-mult,mult sânge(D.TRUMP–ALESUL FOST ȘI VIITOR)) nu ca până acum -din 1600 încoace .CE SĂ MAI VORBIM DESPRE :MALI,NIGER,….. LUA-V-AȚI STABILITATEA CU VOI! =(- ȘI DACĂ O FURTUNĂ SCUFUNDĂ VASUL CU GAZUL STABIL? DAR DACĂ UN „TRĂSNET -NATURALO -ARTIFICIALO INTELIGENTO -LOVEȘTE VASUL CU „„GAZUL LICHID -SAU LICHIDUL GAZ!!

    9

  14. „Prețuri mai stabile la energie în regiune.”- ADICĂ SE VOR STABILI DUPĂ STABILA FORMULĂ–PREȚ ACTUAL X 6= PREȚUL REAL STABIL! CÂTĂ STABILITATE ECONOMICĂ ,POLITICĂ,SOCIALĂ,RELIGIOZITATE,UMANĂ:ISRAEL,LIBIA,SIRIA,YEMEN,UCRAINA,FRANȚA ȘI…ȘI MAI =VESTE= ÎN SUA VA CURGE SÎNGE-mult,mult sânge(D.TRUMP–ALESUL FOST ȘI VIITOR)) nu ca până acum -din 1600 încoace .CE SĂ MAI VORBIM DESPRE :MALI,NIGER,….. LUA-V-AȚI STABILITATEA CU VOI! =(- ȘI DACĂ O FURTUNĂ SCUFUNDĂ VASUL CU GAZUL STABIL? DAR DACĂ UN „TRĂSNET -NATURALO -ARTIFICIALO INTELIGENTO -LOVEȘTE VASUL CU „„GAZUL LICHID -SAU LICHIDUL GAZ!!

    9

  15. Coridoarele pot fi multe, bai yankeu razboinic, problema este pretul…

  16. @UN_OM: Teoria ca teoria, dar practica pare să sugereze că însuși teritoriul Ucrainei s-ar putea termina înainte de finalul contractului existent. Atunci să vezi părerea occidentalilor…

  17. Pentru a trececîn fază lichidă şi transportat, gazul natural trebuie răcit la -163°C (!!!), comprimat şi introdus în butelii uriaşe. Procesul acesta consumă enorm, aproape jumătate din gaz se arde pentru a obține respectiva energie, cu poluarea de rigoare.
    Parcă tot deştepții din conducerea UE erau foarte îngrijorați de soarta planetei şi au distrus industriile europene în numele sacrosantului Green Deal! Atunci de ce nu le pasă şi de poluarea inutilă generată de răcirea, comprimarea şi decomprimarea gazului vândut de americani? Sau când e vorba de ordinele Licuriciului nimic nu mai contează?
    Nişte trădători şi ipocriți!

  18. Tare multi proști, chiar prea multi prosti respira aerul planetei ! Până termină ăștia ” proiectul „, sigur dacă-l vor începe vreodată, entitatea vremelnică pe nume ucraina o să dispară de mult și tot din Maica Rusie or să ia gazul !
    Prostu-i prost dar și credul !

  19. Gaze din Algeria, Qatar și Statele Unite pentru estul Europei! Super eficient gaze cu vaporul de la mare distanta! Totusi cand bate vantul din est vine si aer rusesc, cum l-am putea inlocui? Din Australia si California si tot cu vaporul ar fi solutia.

  20. Gazele din Qatar, Algeria și SUA vin cu nave care consumă motorină – deci poluează la greu – ceea ce înseamnă că un astfel de coridor „vertical” afectează „încălzirea globală”.
    Lucrăm la „distrugerea” planetei doar ca să nu cumpărăm gaze [nepoluante] rusești?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.