Planul strategic al Europei: pumnii strânși pentru Biden

În urmă cu un an, senatorul republican Lindsey Graham spunea, în timpul unei vizite în Ucraina, că ”rușii mor” și că ajutorul oferit guvernului Zelenski este ”cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată”. Acum, Graham a votat împotriva ajutorului de 60 de miliarde pentru Ucraina și spune că SUA ar trebui să ofere împrumuturi pe care Kievul să le ramburseze ”când va putea”. Graham a întreprins din nou o  vizită în Ucraina, unde a cerut aplicarea cât mai rapidă a noii legi a recrutării, pentru a mai aduce 500.000 de bărbați în armata ucraineană. Graham s-a declarat uimit de prevederile legii ucrainene: bărbații cu vârsta sub 27 de ani (25 de ani conform noii legi) nu pot fi recrutați, însă voluntarii sunt primiți începând cu vârsta de 18 ani. ”Nu-mi vine să cred că pragul este la 27 de ani. Luptați pentru viața voastră, deci ar trebui să mergeți pe front – nu la 25 sau 27”, a spus senatorul american. (Graham este colonel în forțele aeriene americane, însă nu a participat niciodată la o misiune de luptă – este fost avocat și s-a ocupat mai mult de pregătirea celor care plecau pe front, cel mai probabil de redactarea testamentelor).

Ucrainenii nu văd lucrurile în același fel cu senatorul Graham. Un sondaj efectuat în rândul bărbaților cu vârste între 25 și 60 de ani (care nu pot părăsi țara), publicat recent de Financial Times, arată că doar 37% sunt pregătiți să plece pe front; 48% nu sunt pregătiți, iar restul nu se pot pronunța. ”Trebuie să alegi între familie și țară”, spune un tata de 32 de ani. ”Nu mi-e frică să recunosc că nu vreau să mor”, spune un tânăr care a încercat să fugă din țară în urmă cu un an, însă a fost prins cu documente medicale false la frontieră. La finalul anului trecut, Kiev Independent scria că 665.000 de ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani au plecat din țară, iar alte surse vorbesc despre un număr dublu, ceea ce ar însemna echivalentul întregii armate ucrainene de pe front și din spatele frontului.

Resursa umană, oboseala războiului (în primele luni de război s-au înrolat voluntar în armată mulți ucraineni, însă cifrele au scăzut drastic apoi), natalitatea mai mică de după prăbușirea URSS, înfrângerile suferite pe front, armele insuficiente contribuie toate la reducerea voinței ucrainenilor de a lupta, arată Financial Times.

Colonelul-senator Lindsey Graham nu ar trebui să fie atât de mirat de situația din armata Ucrainei. De fapt, acest susținător sau salvator al Ucrainei, așa cum este prezentat în presa de mainstream, ar putea fi socotit un anti-ucrainean. Cel puțin asta spune profesorul John J. Mearsheimer, într-o discuție cu redactorul-șef al theduran.com, Alexander Mercouris, despre situația din Ucraina, marea fundătură și panica în care intrat aliații Ucrainei.

 

Puțină lume din Europa și din Statele Unite înțelege cât de mare este încurcătura în care ne aflăm. Vom pierde războiul. Rușii vor câștiga. Singura întrebare este cum va arăta această victorie. Vor păstra doar cele circa 20% din teritoriul Ucrainei pe care le controlează acum – cele patru oblasturi și Crimeea – și Ucraina va deveni un stat neutru? Acesta este opțiunea bună. Opțiunea rea pentru Vest este ca rușii să continue lupta, să câștige mai mult teritoriu, să moară mai mulți oameni și Ucraina să devină un stat și mai disfuncțional. În ambele cazuri NATO pierde. Or, NATO s-a angajat să-i înfrângă pe ruși în Ucraina, să distrugă economia rusă, să excludă Rusia din rândul marilor puteri. N-am reușit asta. Economia rusă este chiar mai puternică, crește mult mai mult decât cea germană, pentru că sancțiunile au avut efect de bumerang. Analiza finală este că aceasta este o înfrângere devastatoare pentru Vest. Nu există modalități de a schimba această situație. Este foarte greu pentru elitele occidentale care au crezut de la bun început că vor învinge ca acum să accepte ideea că au greșit, că rușii au câștigat, că Vladimir Putin i-a învins. Nu pot accepta, asta este situația în acest moment.

Sunt două niveluri de analiza privind situația din NATO și Ucraina. Unul ține de ce se întâmplă în SUA, iar celălalt ține de Ucraina. Cred că este evident că Ucraina va pierde războiul, iar NATO va suferi o înfrângere. Nu există vreo strategie pentru a schimba situația. E o problema uriașă pentru Vest. A doua problemă este că în acest moment nu se mai poate vorbi despre Statele Unite ca o singură entitate, pentru că aici, până la alegeri, vor exista două tabere. Administrația Biden este implicată în acest joc de foarte mult timp și cred că va face totul pentru a-i învinge pe ruși în Ucraina și în anii care vor veni. Lucrurile stau altfel cu Donald Trump și mulți se gândesc că, dacă va fi ales, Trump va abandona Ucraina, va încerca să încheie un acord cu Putin și va retrage multe trupe, dacă nu chiar toate trupele americane din Europa. Dacă ești european, vezi cum Ucraina se scufundă și Trump are prima șansă la alegerile din noiembrie, iar asta îți da fiori reci pe șira spinării. În plus, țările europene nu sunt un tot, ci au interese divergente, nu doar Ungaria lui Orban, ci și Franța și Germania, care sar una la gâtul alteia. Din punct de vedere al Occidentului, avem de-a face cu o situație dezastruoasă”, spune John Mearsheimer.

 

In guvernele europene domneste panica, continua ideea lui Mearsheimer Alexander Mercousris, redactorul-sef theduran.com. ”Dacă SUA nu asigură conducerea în NATO într-un proiect precum cel din Ucraina, europenii nu pot să facă absolut nimic. Nu au resursele pentru o soluție militară în Ucraina și știu bine asta. Singura soluție realistă este să găseasă o variantă de compromis cu Rusia, ceea ce este foarte dificil pentru ei. Cuvântul cel mai bun pentru a descrie situația din guvernele europene este ”panică”. Am vorbit recent cu o persoana din guvernul Marii Britanii, care spune că toate capitalele europene sunt panicate, toți se întreabă «Ce fac americanii? Sunt cu noi? Ne vor lăsa descoperiți? Cum vom proceda cu rușii?» Nimeni nu are un plan limpede. Macron a venit cu un plan, însă nu este unul care să funcționeze. Nimeni nu are o alternativă. Singurul lor plan este să se roage ca Biden să câștige alegerile din SUA. Acesta este singurul plan strategic al Europei și este jalnic”.

 

Lipsiti de o strategie, liderii vestici recurg la tactica demonizării Rusiei, pentru a nu pierde și sprijinul în propriile țări, este de părere Mearsheimer. ”Dacă ne uităm la discursul public despre Rusia, Ucraina, Orientul Mijlociu, despre  politica externă americană sau despre politica externă occidentală în general, există unanimitate printre comentatori. Este uimitor să fim în situația aceasta. Este extrem de dificil pentru cei care împărtășesc opinii precum ale mele să obțină vizibilitate în presa de mainstream. Avem de-a face cu o gândire unică. Dacă ne întoarcem la momentul 2003, la războiul din Irak, este limpede că premierul Tony Blair a oferit susținere deplină Statelor Unite, însă elitele britanice și opinia publica erau într-o opoziție vădită. Iar Franța și Germania s-au opus Statelor Unite. Acum situația este fundamental diferită. La nivelul elitelor, al guvernelor și presei avem o gândire unică. Este greu de explicat. În democrațiile liberale ar trebui să avem o piață a ideilor, un discurs mai liber și un interes al publicului. Nu trebuie să fii de acord cu alții, însă ar trebui să ai deschiderea de a asculta argumentele altora. Nu se mai întâmplă asta și mi se pare uimitor.

Pe măsură ce situația se deteriorează, și te temi că poți pierde sprijinul pe frontul intern, începi să susții tot ai mult ideea că ai de-a face cu un Hitler, pentru că ești disperat să ții opinia publică de partea ta. Acum se susține ideea celui de al treilea război mondial, ideea Rusiei ca un nou Al Treilea Reich, pentru că sunt disperați să-i țină pe americani de partea guvernului și să-i facă să voteze pentru Joe Biden, argumentând că Donald Trump nu știe cât de rea este Rusia. Iar această tactică devine tot mai evidenta pe măsură ce situația din Ucraina se deteriorează”, spune Mearsheimer.

Ideea de aduce Ucraina și Georgia în NATO a fost una dintre cele mai mari erori strategice ale epocii moderne. Nu cred că exagerez, dacă ne gândim la consecințele implantării unui bastion vestic la granița Rusiei. O mulțime de ucraineni au murit, țara este dezmembrată, se va transforma într-un stat disfuncțional. Acea decizie din aprilie 2008… Și apoi faptul că Vestul a ridicat miza de fiecare dată. A fost un război în Georgia, în august 2008. Nu era o dovadă suficientă că Rusia nu va tolera aderarea Georgiei și Ucrainei la NATO? Apoi a venit anul 2014, când am mărit din nou miza. Apoi 2021-2022, când se părea că ne îndreptăm spre un război; am încercat să prevenim războiul? Nu! Iar apoi am avut negocieri – mediate de Turcia, de Israel . Ce am făcut? I-am împiedicat pe ucraineni să încheie o potențială înțelegere. E greu de crezut cât de nesăbuiți am fost și cât de groaznice sunt consecințele pentru ucraineni. Iar acum, exact aceiași oameni spun că sunt apărătorii ucrainenilor, salvatorii ucrainenilor, în timp ce despre cei care împărtășesc opiniile noastre spun că sunt anti-ucraineni. Trăim într-o lume întoarsă cu fundul in sus”.

În anii 1990, când s-a produs prima extindere a NATO, sub administrația Clibton, mai mulți oameni proeminenți, printre care George Kennan, secretarul Apărării din administrația Clinton, șeful Statului Major Interarme de la acea vreme, toți au spus că extinderea NATO va duce la un dezastru. A fost o opoziție majoră în acei ani și cei mai mulți uită acest lucru. S-a dovedit că acești oameni au avut dreptate. Prin urmare, nu doar eu am spus că vor fi probleme, au spus mulți înaintea mea, de la momentul în care a fost concepută această politică”, încheie Mearsheimer.

 

Aceleași observații despre originile războiului din Ucraina le face economistul Jeffrey Sachs, un bun cunoscător al Europei de Est și un ”om al sistemului”, fiind multă vreme consilier la Națiunile Unite, dar care a ajuns să fie acuzat în presa occidentală că este susținător al lui Vladimir Putin, nu al păcii.

Cred că cea mai mare greșeală de ambele părți este ca nu s-a discutat. Vreau să amintesc ce înseamnă să nu discuți. În 2008, când a avut loc summitul de la București, unii lideri europeni m-au sunat, pentru că eram prieteni. M-au întrebat ce vrea să facă președintele nostru nebun, George W. Bush? Unii dintre acei lideri sunt și acum la putere, nu voi da nume. Ce face președintele vostru? De ce destabiizează lucrurile? A promis că nu va forța lucrurile cu Ucraina. Asta spuneau liderii în privat. Nu spun asta în public. Am evitat negocierile. Era ca în scenariul lui Palmerston din 1853, să încercuim Rusia în Marea Neagră din nou, exact asta.

Apoi a venit anul 2014. Am trăit unele momente nemijlocit atunci. A fost urât. SUA nu ar trebui să finanțeze lovituri de stat. Dar SUA au făcut asta. Știu asta. Am fost acolo imediat după numirea guvernului stabilit de Victoria Nuland”.

Apoi au venit Acordurile de la Kiev, susținute de Consiliul de Securitate ONU. Însă SUA i-au transmis în privat președintelui Petro Poroșenko că nu trebuie neapărat să accepte aceste acorduri. ”Să nu-ți fie frica. Nu trebuie să faci asta”. Și, recent, Angela Merkel, a  spus: ”Da, nu am vorbit prea serios”, chiar dacă Germania și Franța era state garante. Apoi, în decembrie 2021, Putin a transmis un proiect de pact de securitate cu Statele Unite. L-am citit. Am sunat la Casa Albă și am spus că ar trebui să negociem pe baza lui, să evităm războiul. Mi s-a răspuns că SUA nu vor face asta și că nu va fi război. Le-am spus să le transmitem rușilor că NATO nu se va extinde. Răspunsul a fost că nu puten renunța la politica ușilor deschise. ”Ce politica a ușilor deschise? Noi avem doctrina Monroe de 200 de ani. Despre ce uși deschise vorbiți?”, le-am spus. Apoim, președintele Zelenski a spus că Ucraina poate fi neutră și au început negocierile, mediate de premierul israelian Naftali Bennett și de pricepuții diplomați turci. Am fost atunci la Ankara pentru a vorbi cu diplomații turci”, spune Jeffreu Sachs. ”SUA au oprit negocierile pentru că au crezut că pot învinge, că pot să sleiască Rusia de putere, că-i vom îngenunchea cu sancțiunile noastre, că le vom deconecta sistemul bancar. Au fost multe erori de calcul groaznice”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

53 de Comentarii

 1. John J. Mearsheimer este oficial ‘vuvuzea ruseasca ‘pe lista agentilor de influenta ai Rusiei lista data oficial publicitatii de serviciul secret ucrainian
  cand spui John J. Mearsheimer, spui Russia Today, si invers…

 2. Globalistii sunt obsedati de razboi si implicit inarmare. Aici este cheia pentru alegatori, daca mai conteaza prea mult !

 3. Așa e. Europa nu are un plan cu soluții rapide. Dar nu, rușii nu vor câștiga războiul ci poate doar o bătălie. Pe termen lung rușii vor pierde din nou așa cum au pierdut și războiul rece. Nu trebuie decât să avem răbdare. Ucraina va supraviețui. Am face bine să o ajutăm pentru asta. Nici în al doilea război mondial Europa nu a avut de la început un plan rapid că așa e ea mai mocăita. În final însă a câștigat. I-a atras pe americani platindu-le cât au cerut. La americani totul are un preț.

 4. Miliardele nu se cheltuie doar pentru a satisface un orgoliu desi exista aceasta abordare media menita sa prosteasca opinia publica.Roma antica a distrus Cartagina la indicatiile unui grup senatorial condus de Cato.Cartagina nu mai era o putere militara dar redevenea o prospera putere economica.Totusi interesele romane au transformat teritoriul cartaginez in pamant arat.Se cunosc interesele afacerilor din Ucraina.NATO s-a transformat in garantul acestor interese prezentand conflictul ca pe un avanpost al democratiei impotriva Rusiei autocrate.Rusia a fost aleasa ca tinta pentru distrugerea proprietatii si a statului, pentru instalarea comunismului universal ,chiar in Manifestul Partidului Comunist din 1948.N-a mers.Lenin a ascultat o melodie si a dansat alta.Napoleon si Hitler s-au impotmolit in gerul rusesc.NATO vrea astazi o revansa a intregului trecut de invinsi in fata Rusiei.Au ales Ucraina ca loc de sacrificiu.Se deruleaza afacerea achizitiei de armament pentru Ucraina ,miliardele curgand in conturile tacticienilor de democratii.Minti informate si minti simple constata absurditatea razboiului dar afacerea Ucraina trebuie sa falimenteze tot.Cine va ramane deasupra mormanului de ruine si la ce ii va folosi victoria ?Razboiul inseamna resurse.Vestul duce un razboi prin imprumuturi.Pana cand?

 5. Nu se pare ci sigur va rupe russia.
  Cum e ca russia e pe moarte?
  Hai mincinosiilor…hai rusofobi de doi lei.
  Sa se opreasca in Portugalia Russia.

 6. Au pierdut europenii absolut tot. Au mizat pe un rahat de amerloci.

 7. Ptr mine Marele Licurici este singurul de la care sug Lumina curata.

 8. IMPOSIBIL !
  si n-o spun cu rautate sau cu fanatica dorinta de-al avea pe TRUMP=POTUS !

  (as fi chiar de acord sa pied pariul ca TRUMP castiga insa ca PROPHET stiu ce urmeaza 🙁 ! „NINGE PE FED!” 🙁 )

  IQ=?

 9. stringe-ti-va bilele bine in pumni..:)
  ca hauleala..ce hauleala… e cor sigur, corul haulelilor

 10. Puteti sa strangeti si din buci, ca tot degeaba! Problema democratilor e daca pe robinet il va mai tine garnitura pana la alegeri. Parca vad ca se pune coliva la fiert. Semne sunt.

 11. Daca nu scapa America de acest bolnav psihic care a facut numai rau Americii si tarilor lumii(il supara tot ce nu raspunde la comanda lui de inconstient bolnav), vom intra intr-o mare conflagratie. Va fi o omenire in razboi care o va duce la pieire ptr ca la conducerea Americii a venit acest nebun care cara dupa el alti nebuni ai Europei la fel de tragici si inconstienti o tristete si un pericol pentru propriile popoare pe care le conduc.

 12. Ranjete de analfabeti functionali . Sa razi ca prostul desi te duci in prapastie sigur , este dementa ,
  Cata impostura la acesti idioti ,lipsiti de ratiune .
  In Ukraina se moare cu sutele pe zi si ei rad de parca ar trai intr-o alta dimensiune .

 13. Pentru Prostia crasa de care da-i dovada, ar trebui sa te ascuzi, cat de adanc poti. Ai reusit in viata ta sa publici ceva in afara de site-ul asta si facebook? Esti un neica nimeni, care bagi ca musca in dosul calului. Mershermeir si Sachs, sunt profesori universitari recunoscuti, nu doar prin valoarea lor, ci si prin faptul, ca au avut dreptate in ceea ce au enuntat. Tu, te-ai trezit vorbind din betie. Stai in betia ta, ca oricum, opinia ta nu conteaza

 14. BUNĂ!
  Liderii occidentali? Slugi umile ale lui Biden! Zero oameni de stat!
  NIȘTE yesmeni fara demnitate si curaj,caci trebuiau sa se opuna vointei lui Biden si Nuland de a impinge Ucraina in razboi cu RUSIA!
  Pentru orice om cu mintea limpede era clar ca Ucraina cu tot sprijinul NATO nu putea castiga războiul cu RUSIA cea mare putere nucleară
  Acum Vestul e cu spatele la zid si Ucraina distrusa de razboi.
  Cu se poate iesi din aceasta incurcatura tragică si demolatoare?
  INITIATE NEGACIERI DE PACE!

 15. Prevad ca Bidon ori incepe macelu cu rusii ori il impusca pe Trump. Mai avem 2 luni.

 16. Americanii încep să înţeleagă că au greşit şi că ruşii vor câştiga războiul. Întrebarea pe care ar trebui să le-o punem este: BUN-BUN, ŞTIM TOŢI CĂ AŢI GREŞIT, DAR CINE VA PLĂTI?

 17. O lume condusă în mare parte de boşorogi care nu mai ştiu unde se află şi cu cine stau de vorbă.Nici Trump nu-i mai breaz.E de preferat Putin la Kremlin decât unu ca Jirinovski şi alţii asemenea.Riscul să degenereze într-un conflict nuclear este imens.

 18. Bidon e istorie comunista americana sau : America in era comunista evvreiasca. Rygati-va sa nu inceapa razboiul civil.

 19. Ultimile tumbe facute de americani si spitalul de nebuni de la Bruxelles inainte sa-si recunoasca greseala facuta de a se baga peste doua popoare de origina slava ,rusi si unii ,dar si ceilalti.Vine si timpul cind ii vom vedea pe ukrainieni si rusi cum vor sarii pe handicapatii de occidentali sa ii puna la plata pt. tot ce au facut ei cu Ukraina si toti care au murit de pomana ,doar pt. niste interese ale occidentului.

 20. trump, cushner, cohen, biden cu fii-su… acelasi tipar: mincinosi, narcisisti si psihopati…

 21. Dle Calin,acest articol este un autodenunt care,daca ar exista un minim bun-simt,propaganda scarboasa NATO-CIA ar trebui sa inceteze imediat.Este adevarat ca Rusia a invadat Ucraina ilegal,etc,etc,insa din momentul invaziei si pina acum aceasta propaganda imputita a evitat sa explice MOTIVUL.Daca despre aceasta organizatie terorista,NATO,se spune ca a fost invinsa,inseamna ca de la bun inceput razboiul este intre NATO si Rusia,si acest adevar s-a acuns tot timpul.de catre jigodiile plingacioase angajate NATO.Radu Tudor de la postul securist este unul dinte zecile de mii de javre raspinditi pe teritoriul UE.

 22. Se poate face o lege ue in care toti ucrainii intre 18-60 ani sa fie reintorsi spre reexaminarea comisariatului de recrutare in Ucraina. Sa nu uitam domnule senator ca in razboiul 2 americanii mai luau si adolescenti. Deci intre 16 si 60 de ani. Despre Trump.
  Trump e ofiter. A spus ca inzestrarea nucleara americana copleseste Rusia intr-o clipa.
  Deci ca e Unchiuletu Jo ca e Donald pentru mine e tot aia ba mai mult Donald e imprevizibil si f hotarat.
  Insa tari care nu duc 2% Pib pe inarmare isi pot face probleme. Si aici nu ma refer la puteri mari ca Franta, Anglia sau Germania ci la puteri regionale ca Spania si Turcia sau Italia sau puteri ca Belgia sau tari mici ca Luxemburg.Pt ca Pibul difera. Oricum suma de 600 miliarde e fantastica nu cred ca o are de dat Sua. Da ajuta cum pot si ei…

 23. Graham asta se pare ca e mai imbecil chiar decit Cheney sau chiar decit Ghita Bush jr ! Pare imposibil, dar asa se dovedeste ! Probabil ca singurele zboruri (colonel de aviatie, sanchi !) pe care le-a efectuat sint alea de la business class, cind se plimba prin Lumea larga sa-si propavaduiasca imbecilitatile criminale !

 24. E pur si simplu OPORTUNIST !(ai sa-l vezi in timpul lui TRUMP cum o schimba…)
  APROPEAUX … TATA ii cunoste familia ! (au avut afaceri candva !)

 25. La Republica: Departamentul de Stat a blocat declarația G7 de condamnare a rezultatelor alegerilor din Federația Rusă

  Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a blocat textul unei declarații a țărilor G7 prin care se condamnă alegerile prezidențiale din Rusia și i-a șocat pe aliați, transmite La Repubblica, citând surse.

  „Instrucțiunile din SUA au luat pe toată lumea prin surprindere”, scrie publicația.

  Blinken, care a participat la summitul G7 prin videoconferință, a spus clar în timpul întâlnirii că țara sa nu va comenta în continuare, se arată în articol.

  Asistentul președintelui SUA pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a criticat, la rândul său, votul, dar a adăugat că „Putin este președintele Rusiei. Aceasta este realitatea”, scrie La Repubblica.

  Publicația indică faptul că un astfel de pas al părții americane a fost făcut pe fundalul viitoarelor alegeri din Statele Unite.

 26. Credea cineva vreodata ca Germania si Japonia se vor putea inarma acum si nuclear ? Credea cineva ca Finlanda si Suedia vor intra in partea de NATO Europeana si vor renunta la neutralitate ? Credea cineva ca Romania si Polonia vor deveni niste forte militare de top ? Credea cineva ca Ucraina va intra in siajul UE si ca rusii nu vor putea inainta aproape de loc in acestui ultimi ani ? Credea cineva ca In Romania va exista cea mai puternica baza NATO din Europa ? Credea cineva ca toate echipamentele militare sovietice vor fi distruse intr-un razboi in Ucraina si ca industria de armament va avea o asa de mare dezvoltare ? Nimeni nu credea .Cu toate acestea chiar asta se intimpla .UE isi recapata teritoriile si imperiul se reface .SUA si ca ajuta si ca nu ajuta nu ii mai pasa nimanui .Trump si daca pierde si daca cistiga mai mult pierde decit cistiga nu poate renunta la NATO. In secunda doi UE si aliatii Occidentali vor parasi SUA avind intrega motivatie politica sa faca asta dar trupele si echipamewntelevor ramine aici .Nimeni nu vrea sa se reintoarca in SUA ca sa faca ce ? Sute de mii de militari si familiile lor au devenit europeni .Tot ceea ce se intimpla este favorabil UE dupa cum bine vedeti .

 27. Doar la atat va duce mintea, atata puteti? Asta, referitor la a doua postare

 28. In curind : Europa integreaza mai toate natiunile de pe Continent .NATO european de va desprinde militar de SUA si va deveni o forta militara europena dupa ce a integrat si Suedia si Finlanda .Ucraina va deveni o alta mare putere militara ce va sta drept scut in fata rusilor 1000 de ani .Germania si Japonia se vor inarma nuclear .Granita de est a Europei va fi in curind dotata cu armament nuclear de ultima generatie .Redevenim Imperiu .

 29. Mai lipseste-ne , Marchieviciule, de imbecilitatile emanate de acest Mearsheimer! Sint si alti politologi in America, ce vad lucrurile altfel, dar tu ni le bagi pe git doar pe cele prezentate de acesta! Sigur, Mearsheimer are dreptate, intr-un fel: daca Occidentul nu va interveni urgent in distrugerea ambitziilor de tip hitlerist ale Marelui Ratat, Ucraina va cadea, apoi Moldova, Georgia, Romania , Finlanda si tzarile baltice. Dar nimic nu arata ca Occidentul nu va interveni direct.
  Putin e o sarmana molusca visatoare, care crede ca propaganda panslavista poate tzine loc de actiune, si nu s-a asteptat nicio clipa ca Europa sa impuna Rusiei sanctiuni atit de dure, inclusiv renuntzarea totala la gazul rusesc, gaz vital pentru economia Rusiei. Resursele imense tocate in aventura ucrainiana au generat inflatie si caderea economiei reale, dar Ratatul se lauda cu cresterea economiei de razboi, pe care el o crede generatoare de profit!
  Rusia pierde.

 30. Maron e culuaria la modă acum in tot Occidentul colectiv…. Pretinii stiu di ce….

 31. @Calin Marchievici – poate scrii un articol si despre cum SUA planuieste sa exploateze resurse subacvatice extrateritorial… DSHMRA.

 32. Cum prophetit
  si mi-e mi-e teama doar de PROPHETI REALI care desi sub stricta supraveghiere STIU STRANIU pe care
  verificat SUPRAVEGHIAT nu ar trebui sa le stie !

  RUSSIA va trebi sa de-a „de proba” cu BOMBARDEAUA , ca „test” ATOMIC atmospheric asupra unei mari oarecare
  c-o RACHETA ATOMICA filmand EXLOZIA pre-anuntata la 10 MEGATONE !
  (stiu ce spun !)
  Unii au inceput sa uite ce inseamna ARMAMENT NUCLEAR de cand nu se mai fac teste … si sa-L uite !
  RUSII (au un PLAN , PUTIN are ultimul cuvant pana la sfrasitul lui IUNIE )
  o vor face
  si va fi dinnou liniste ! (asteapta insa …rusii … „PROVOCAREA” = un astfel de test ar fi MOARTESA NATO prin groaza UE ca federati economica vulnerabila fara BOGATILE RUSSNACE fie ele primite colateral)

  PS: V-am zis celor atenti (@gelu) CAND ! Totul de pinde de PUTIN ! (si daca credeti ca nu le stiu …de unde stiam 🙁 ca Putin v-a spune si el ca NAVALNII era pe schimb ? AUD ? 🙁 Pana la „explozoe” credeti ce vreti = oricum nu puteti schimba nimic … TRUMP ar fi electoral avantajant din presiunea pe RUSSIA de-a face asta , facuta de BIDENISTI 😉 )
  Concluziile le trageti voi …eu v-am zis si de Mar-a-Lago si JUDGE CANNON … voi nu si nu -> nu exista GENII ! 😐

  IQ=?
  😉

 33. „TESTUL” atomic va fi pre-anuntat asa:

  – Daca faceti „asta” si nu faceti „cealalta” suntem obligati de voi sa facem ca demonstratie a seriozitatii noastre in cele ce
  spunem un TEST ATONIC ATMOSFERIC !
  DACA renuntati sa faceti „asta” … renuntam si noi la TEST si putem concepe impreuna o STRATEGIE de reducerea a tensiunii
  si win-win mondial dupa REGULI NOI …concepute comun (ONU a devanit deja o parodia la ce sa voit din el cand sa facut !)

  IQ=?
  😉

  (v-a spun asta si nu v-o repet decat „dupa” … faceti ce vreti … credeti ce vreti ! Fi-ti insa atenti la „discursul lui Putin in
  iunie ! :|)

 34. `„`BUN-BUN, ŞTIM TOŢI CĂ AŢI GREŞIT, DAR CINE VA PLĂTI?”—mulți cu polonicul dar România cu tot cazanul :adică Ucraina moșită de Rusia va avea cam o jumătate din suprafața actuală ,iar Bucovina, Herța, Bugeacul ,Transnistria și actuala R.MOLDOVA și Moldova (SV,BT,NT,IS,BC,VS,GL,VN,BZ vor fi și ele niște „ENTITĂȚI ÎN FEDERAȚIA RUSĂ;IAR ARDEALUL VA FI AUTONOMO-UNGURESC,BANATUL ,CARAȘUL,ARADUL,MEHEDINȚUL VOR FI UN FEL DE VOIVODINĂ SÂRBEASCĂ,CONSTANȚA VA FI DATĂ LA BULGARI–că de ! vorbesc cam tot aceeași limbă-(bulgarii ca rușii)-iar –MUNTENIA O PROVINCIE DIRECT ADMINISTRATĂ DE MAMA ROSSIA(REG.ORG.)—-MĂ OPRESC CĂ MI-E CHIAR FOARTE FRICĂ SĂ MAI SCRIU!!! ȘI NU ESTE EXCLUSĂ PARTICIPAREA AUSTRIEI ȘI „PRUSIEI”(după modelul 1780 la niște hotărnicii de-o să stea pisica-n coadă=-=-DACĂ O MAI EXISTA CEVA DUPĂ MENIUL SERVIT PÂNĂ ACUM DE NATO ROSSIEI==

 35. `„`BUN-BUN, ŞTIM TOŢI CĂ AŢI GREŞIT, DAR CINE VA PLĂTI?”—mulți cu polonicul dar România cu tot cazanul :adică Ucraina moșită de Rusia va avea cam o jumătate din suprafața actuală ,iar Bucovina, Herța, Bugeacul ,Transnistria și actuala R.MOLDOVA și Moldova (SV,BT,NT,IS,BC,VS,GL,VN,BZ vor fi și ele niște „ENTITĂȚI ÎN FEDERAȚIA RUSĂ;IAR ARDEALUL VA FI AUTONOMO-UNGURESC,BANATUL ,CARAȘUL,ARADUL,MEHEDINȚUL VOR FI UN FEL DE VOIVODINĂ SÂRBEASCĂ,CONSTANȚA VA FI DATĂ LA BULGARI–că de ! vorbesc cam tot aceeași limbă-(bulgarii ca rușii)-iar –MUNTENIA O PROVINCIE DIRECT ADMINISTRATĂ DE MAMA ROSSIA(REG.ORG.)—-MĂ OPRESC CĂ MI-E CHIAR FOARTE FRICĂ SĂ MAI SCRIU!!! ȘI NU ESTE EXCLUSĂ PARTICIPAREA AUSTRIEI ȘI „PRUSIEI”(după modelul 1780 la niște hotărnicii de-o să stea pisica-n coadă=-=-DACĂ O MAI EXISTA CEVA DUPĂ MENIUL SERVIT PÂNĂ ACUM DE NATO ROSSIEI==

 36. la ce lingaciosi de dosuri am fost se vede:
  Rusia castiga razboiul.
  cu Lindsay sau fara el situatia e de kk. a Romaniei e la fel.

 37. Planul minune pentru europeni ar fi „pumnii stransi” si loviti cu toata puterea in botul dictatorului Robinet… si apoi, cu aceeasi pumni stransi sa se bata intre eo, iar rusii sa-i desparta ca de fiecare data.
  Slava Z !

 38. In anii ’80 eram pro-occidental convins si uram URSS. Dupa 1989 am inceput sa vad realitatea, nu propaganda Europei Libere, iar lumea mi s-a parut din ce in ce mai urata. Acum detest Occidentul chiar mai mult decat Rusia pentru ca vesticii mint mai eficient, iar pe mine, care nu pot fi mintit politic, priceperea apuseana in manipulare ma irita si mai dezgusta.

 39. Liderii vestici nu exista sunt doar niste marionete. Conducatorii sunt oligarhii din America din spatele guvernului lui crooked Joe. Si care conducatori au crezut ca se pricep sa faca politica geostrategica la fel de bine ca specula financiara. Dar se vede clar ca nu se pricep la istorie, geografie, politica si armata.

 40. Adica americanii sunt de vina ca europenii nu se pot apara singuri desi au pornit doua razboaie mondiale cand s-au omorat intre ei ca idiotii? America sa-i apere de europeni de europeni? Tampit e cine crede ca asa ceva e normal.

 41. jared cushner, escroc din tata-n fiu, cu bunici fugiti din bielorusia si casatoriti prin ungaria si apoi plecati in sua… cit l-ar fi costat pe orban medalia dare i-a dat-o lui cushner in 2022 pentru maretul aranjament imobiliar facut cu diversi denumit de fapt plan de pace??? i-a dat bani de buzunar??? ungaria si holocausstul sau hlolocasshul… dupa ce nu i-a iesit lui trump cu moscow trump tower pe filiera mafiei evreiesti cohen si altii, gineri-sau tocmai s-a lansat in imobiliare in albania si serbia declarind apoi, printre altele ca „că „proprietatea de pe malul apei din Gaza ar putea fi foarte valoroasă” si că Israelul ar trebui să niveleze o zonă din deșertul Negev și să mute palestinienii acolo… cushner e familia la care trage un criminal inca in libertate si anume netanyahu…

  v-a facut trump din vorbe, tolomacilor! nu va face nimic decit isi va umple buzunarele pe spatele vostru si va imprastia mai departe suferinta! singurul lucru pe care-l poate face e sa ridice ziduri! ca de obicei plingeti la mormint strain…ce va mai place sa fiti mintiti in fata, de fapt iubiti sa fiti mintiti in fata si sa apreciati cacanarii, hotii, criminalii, clevetitorii si pe cei care, in umbra, actioneaza impotriva intereselor voastre…

  prostia nu salveaza nimic! ca e intentionata si multi au invetit enorm de mult in ea… perspectiva gainii… toata ziua cu ciocul in pamint cautind graunte…

 42. apocalipsa prostiei… ha ha ha ha ha ha ha din ce joben le scoateti??? rusia maraie pentru ca stie ca nu poate misca in fata nato. cu cit latra mai tare cu atit infringerea e mai aproape… o singura tara, ucraina, i-a facut sa sufere, le distruge infrastructura, le omoara soldatii… o singura tara… in trecut, in timpul celui de al doilea razboi mondial sua au trimis ajutoare fara de care rusii erau cu izmenele rupte-n cur. azi fara ajutorul koreei de nord pupau ditamai infringerea… agresivi, criminali, pradatori!

  am impresia ca la o dotare egala de capacitati militare, ucraina e in stare sa faca din rusia poligon de incercari. rusia pare ca nu prea mai poate pune baza pe provincii si nonrusi… prelungirea razboiului este cea mai proasta viarianta din cite exista. putin a luat-o razna, e un distrus, un criminal din momentul in care a dat ordin de lupta. si toate acestea pentru ce? penrru pozitii de negociere? ce de imbecili populeaza planeta…

 43. Dacă aș avea putere supraomeneasca,v-as aduna pe toți dereglatii și v-as tortura cu picătură chinezeasca că tot sunteți dresați sa implementați comunismul lui Mao la nivel planetar.

 44. @Un fir de nisip dupa mao a urmat maoismul 2.0 cu pol pot si a sai khmeri rouges

 45. @ „Dan”, 21 mart. 2024 la 1:18
  Te acuz, în public, de PLAGIAT a ceea ce am EU în cap… :)))
  @ „andrei ionescu”, 20 mart. 2024 la 17:51
  „Liderii occidentali? Slugi umile ale lui Biden!”…
  Nu e vorba de Bideu, acolo! …și nici măcar de Trump n-a fost vorba, anterior, ai văzut că a fost sabotat pe toate planurile, chiar din subordinea lui!
  …e MASONERIA cea care controlează totul, și care-i PUNE pe ai ei în funcțiile de decizie! …în fiecare țară controlată de amerloci există cîte un „Stat Paralel”, ce trage-sforile „în subteran”,
  https://www.cotidianul.ro/doar-eliminand-statul-paralel-romania-va-fi-puternica-ue/
  https://www.cotidianul.ro/povestea-statului-paralel-spusa-la-bruxelles-nu-exista-nicio-indoiala/
  iar „la suprafață” vedem rețeaua de O.N.G.-uri a că’tului tikiat $$oroș, de fapt „pușculița cu $$” a C.I.A. și dirijoarea mediatică trimisă în Lume de Departamentul de Stat de la Washington, controlat și el de tikiați!
  TOȚI ăștia cărora te-ai obișnuit să le spui „lideri occidentali” sunt MARIONETE, SLUGI ale Masoneriei, controlați prin mijloace diverse. Plăvanul nostru a fost turnător la Secu’, vei vedea peste ani, la fel ca la „Petrov” și „Manoli”. Da’ Masoneria NU CONTROLEAZĂ Rusia, China, Koreea de Nord, Iran…..[Rumburak]

 46. Pumnii stransi, si lovituri la partile moi. Europa nu are nevoie de razboi! Sa vina Trump si sa faca pace in Ucraina in 24h sau cum s-a exprimat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.