Embargou? OMV ajută Gazprom să vândă mai mult în Europa

Spania și Austria au crescut semnificativ importurile de gaze din Rusia, în ciuda eforturilor europene de a se elibera de energia Moscovei.

Directorul financiar al OMV, Reinhard Florey, a recunoscut într-un interviu pentru „Industriemagazin” că importul de gaz rusesc în Austria a revenit acum la nivelurile de dinainte de război, deoarece Gazprom a reluat livrarea tuturor volumelor contractate. „Am revenit la 100%, după ce am văzut o scădere de mai puțin de 30%”, a explicat Florey, adăugând că livrările de gaz rusesc în Italia sunt în scădere, iar cele către Germania practic zero.

OMV are două contracte de furnizare de gaze cu Gazprom, unul pentru Germania și celălalt pentru Austria.

O creștere semnificativă a importurilor de gaze rusești este indicată și la compania energetică spaniolă Enagás, care în ianuarie a avut o cerere de gaze de 29.678 GWh, cu 29,3% mai puțin decât în ​​aceeași lună a anului 2022 din cauza prăbușirii cererii de curent (-50,5% la 5.791 GWh) și exporturilor care s-au dublat la 8.036 (4.132 GWh prin conductă și 3.904 GWh prin GNL).

Necesarul global al lunii, 34.237 GWh, a fost satisfăcut în principal de Algeria (8.545 GWh), care a revenit în topul furnizorilor Spaniei după tensiunile diplomatice care au scos țara nord-africană de pe prima poziție pentru tot anul 2022. SUA cade pe locul doi cu 7.102 GWh, urmată de Nigeria (6.932 GWh) și Rusia, din care importurile au crescut cu 18,6% față de ianuarie 2022, ajungând la 6.372 GWh.

Creșterea puternică a exporturilor o privește și pe Franța, cu GRTgaz, care în 2022 a semnalat o scădere a consumului de gaze cu 9,3% față de anul precedent la 430 TWh din cauza cererii mai scăzute (intern -16,6% la 253 TWh, industrie -11,5% la 117 TWh), compensată doar parțial de +54,4% din cererea de producție la recordul istoric de 61 TWh (39 TWh în 2021).

Între timp, ar trebui să se înregistreze demararea unui al treilea arbitraj împotriva Gazprom pentru lipsa alimentării cu gaze, după cel inițiat la sfârșitul anului trecut de RWE și Uniper din Germania. CEZ din Republica Cehă a anunțat de fapt începerea unei proceduri de arbitraj împotriva grupului rus la Camera Internațională de Comerț (Icc) pentru recuperarea daunelor în valoare de aproximativ 1 miliard de coroane (42 de milioane de euro) rezultate dintr-„o reducere semnificativă a livrărilor de gaze în 2022. ”.

Dependența Cehiei de gazul rusesc a scăzut de la 97% înainte de invadarea Ucrainei la 4% astăzi.

La rândul său, Gazprom intensifică relațiile cu țările considerate „prietene”. CEO Alexei Miller a zburat în ultimele zile în Kazahstan și Uzbekistan pentru discuții cu miniștrii locali ai energiei, respectiv Bolat Akchulakov și Zhurabek Mirzamakhmudov, cu scopul de a crea o uniune a gazelor. În special, Gazprom ar dori să creeze un mecanism de coordonare a infrastructurilor de gaze din epoca sovietică care unesc cele trei țări, pentru a optimiza consumul intern și exporturile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Toată lumea știe că ucrainienii mor degeaba in războiul ăsta, doar ei nu știu. Cand o să se sature de ei occidentul, o sa-i treacă la pierderi colaterale, iar biznisul cu rusia se va relua.

  2. Foarte bine fac.poporul austriac trebuie sa traiasca decent.asa e normal cind esti tara neutra .

  3. Și de ce rămâi căscat bre ?? Ai alternativă ?? Nu ai,. Deci mori de foame sau incerci să fentezi embargoul..UE montat de america, doar iți interzice in mod tembel, fără să ofere alternașive viabile..Din surogate și improvizații nu poți fi economie , nici țară civilizată..

  4. @deeper:va place sa dati peste 33 de miliarde de euro din tara pentru arme in timp ce austriecii nu sunt in nato dar sunt aparati si isi fac intereselelor si ale rusilor?mentalitate de pierzator in care suntem corecti si furati,in timp ce altii isi vad interesul natiei si ne fura!si,culmea,ne lasam furati!

  5. @deeper:va place sa dati peste 33 de miliarde de euro din tara pentru arme in7-8 ani, in timp ce austriecii nu sunt in nato dar sunt aparati si isi fac interesele lor si ale rusilor?mentalitate de pierzator in care suntem corecti si furati,in timp ce altii isi vad interesul natiei si ne fura!si,culmea,ne lasam furati!

  6. … nu mai traieste nimeni decent; ma refer la cei autohtoni, europeni veritabili, exact ca in Bucuresti.Bucuresteni veritabili mai sunt astazi sub 5%; din pacate e trist!

  7. Pretul gazelor (in $) pe piata internationala a scazut de la un maxim de 9.3 in August anul trecut, la 2.3 acum in prezent in plina iarna.

    DE PATRU ORI MAI IEFTIN.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.