Pericol pe o platformă OMV Petrom din Marea Neagră (foto)

Platforma 7 a OMV Petrom din Marea Neagră prezintă un grad ridicat de coroziune și uzură, susțin reprezentanții Greenpeace într-un comunicat remis cotidianul.ro

In documentul citat se precizează că „Fotografii furnizate de o sursă anonimă relevă că platforma s-ar afla într-o stare avansată de degradare, pilonii de rezistență fiind puternic avariați și prezentând crăpături și suprafețe corodate extinse“.

„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei. Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii” declară Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International cu un master în inginerie mecanică și 9 ani de experiență în mari companii de petrol și gaze.

„Cum poate OMV Petrom să implementeze în siguranță noua exploatare Neptun Deep în condițiile în care platformele lor existente arată așa? OMV spune că are cele mai înalte standarde de siguranță din industrie, dar subestimează și ignoră impactul negativ al unui potențial accident la această platformă. Cerem explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme, care reprezintă un pericol pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării,” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Greenpeace România a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protectia Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța, pentru a verifica la fața locului cum se conformează o astfel de platformă marină cu standardele de siguranță, având în vedere degradarea pronunțată, așa cum reiese din fotografii.

Greenpeace România a solicitat un punct de vedere și companiei OMV Petrom însă nu a primit un răspuns până la acest moment.

Organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

9 Comentarii

  1. Trăiască Gyuri Soros, tata și mama acestor infractori din green…!…

  2. Platforma arata ca cele de acum 50 de ani. Investitiile probabil doar pe hartie si deduse la cheltuieli.

  3. Doar-doar or reusi sa blocheze si asta, cum au blocat constructia de autostrazi sau hidrocentrale, cu ajutorul unor asa-zisi judecatori lipsiti de discernamant.

  4. Măi John Steed, chiar sunt cele de acum 50 de ani!!! Acestea sunt platformele construite de Ceaușescu, ce, credeai că au venit austriecii cu niscai platforme de la Viena?!

  5. Pentru cei tristi,

    Platforma din poza este structura fixa pentru productie si a fost construita de Petrom la inceputul anilor ’90.

  6. Platforma este de pe timpul tovarasului Ceausescu, de cca 40 de ani, a tinut destul. Austriecii au luat-o pe hotia unor guvernanti prosti/tradatori..

  7. Construita de Ceausescu si jefuita de austrieci. Asta ca sa vedeti ce mari investitii au facut acesti austrieci. Au tras pe rupte pe infrastructura construita in comunism, ba au mai bagat taxe in preturile combustibilior spunand ca sunt pt ‘investitii’. Toate campurile petroliere au fost descoperite si cartografiate in comunism iar acesti straini se infrupta din investitiile facute atunci. Retele de distributie care au fost bombardate de americani in timpul razboiului au fost refacute de comunistii cu o munca imensa. Ani de munca si cercetare de care acum se bucura strainii in timp ce pensionarii ce au muncit atunci pe vremea aia si au cladit aceste structuri, sunt legati de paturi si omorati in azile private.

  8. Pe bugetarii de lux din guvern și parlament+ cotroceni, ii interesează viloaiele cu milioane de euro confortul sfidător pentru propriul viitor linistit, in loc de soarta țării!

  9. Sa mai schimbe si ei pilonii aia antici, pusi de Ceausescu, sau asa vor s-o tina inca doua milenii?……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.