„Eminescu și Cernăuții”, premiat în India

Documentarul românesc „Eminescu și Cernăuții” s-a clasat pe locul doi la VINDHYA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL MADHYA PRADESH – ediția 2024, din India, potrivit unui comunicat transmis presei.

Cu o săptămână înaintea aniversării zilei de naștere a POETULUI NAȚIONAL MIHAI EMINESCU, care din 2011 este sărbătorită, pe 15 ianuarie, și ca Ziua Culturii Naționale, filmul documentar românesc „Eminescu și Cernăuții” a ocupat locul doi la festivalul menționat mai sus, categoria „Documentare”, secțiunea internațională.

Filmul a fost produs de GCC FILM WORLDWIDE SRL București în regia regizorului Mihai Grosu, pe baza scenariului lui Ionel Novac.

Povestea începe cu plecarea tânărului Mihai Eminescu la școlile germane din Cernăuți, în 1857, viața sa școlară și se încheie cu ultima sa vizita, din Ajunul Crăciunului anului 1885.

Filmul a fost finanțat integral de societatea GCC Film Worldwide SRL, București.

La festivalul de anul acesta s-au înscris peste 450 filme artistice, documentare, din peste 40 de țări.

Filmele câștigătoare sunt prezentate pe www.viffmp.com

VINDHYA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL MADHYA PRADESH (VIFFMP) se prezintă, pe site-ul propriu, „ca un loc de întâlnire pentru regizori și oameni care sunt interesați de lume în varietatea ei, abordările diferite ale vieții, filmul ca formă de artă, mediu și instrument de exprimare socială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Bravo, @Cotidianul! Eminescu a-nvatat si publicat la Cernauti care, astazi, e-n Ucraina (înca a) regimului de la Kiev care-si bate joc de români. Cernauti, oras de arhitectura germanica, monument istoric în sine, si care, la destramarea Ucrainei – daca autoritatile române, Johannis, respectiv „generalii” lui de doi bani, n-ar fi oamenii de paie ai SUA, putere ocupanta -, ar trebui sa reajunga-n România.

  2. Eminescu a fost un geniu si un Superman al plaiurilor mioritice. Talentul lui, vointa, cinstea, patriotismul si puterea lui de munca l-au ridicat pe firmamentul culturii romanesti si universale.
    Eminescu va ramane in veci ca un Luceafar al romanilor si al Romaniei.
    Eminescu este un tezaur incontestabil al natiei romanesti si al intregii umanitati.
    Am citit Goete, Shiller, Heine … Niciunul nu-l egaleaza pe Eminescu al nostru, niciunul nu a reusit sa-mi transmita in suflet ceea ce a reusit sa-mi transmita Eminescu, chiar si cu poezia de inceput ,,Floare Albastra”. Eminescu trebuia sa fie pus mai sus decat toti monstrii sacri ai poeziei universale. Pacatul lui capital si anatema: a fost roman……[Rumburak]

  3. Rumburak, eu nu zic ca Eminscu nu a fost un geniu, dar sunt sigur ca tu nu ai citit nici ”Goete” si nici “Shiller” nu de alta dar macar invatai sa le scrii numele.

  4. Super! Premiat în …India! La Cernăuți, mucles, interdit de la Zele, amicul lui Ioha, ambii dușmanii poporului român! Trezește-te, Gheorghe, trezește-te Ioane!

  5. “zilei de naștere a POETULUI NAȚIONAL MIHAI EMINESCU, care din 2011 este sărbătorită, pe 15 ianuarie, și ca Ziua Culturii Naționale”. Era sărbătorită și în Sibiu în Parcul Sub Arini unde ascuns într-o râpă este amplasat bustul. În centru în față fostei librării Mihai Eminescu nu e loc acolo “organizarea stradală” a plasat nu de mult o fântână arteziană. Logistica sărbătoriri era asigurată de Academia Forțelor de Uscat Nicolae Bălcescu care venea cu suportul de steaguri “din dotare” și așa de dreapta și stânga bustului fluturau steagul NATO, steagul UE și ascuns intre ele “ducă vestea în lume Steagul Tricolor”. Tot Academia asigura și sonorizare, muzica, ținuta de sărbătoare și cam 80% din prezență. Primar Astrid Fodor, actuala ministra culturii Raluca Turcan niciodată. A fost Prefectul Ovidiu Sitterli în 2012 sau 2013 care a recitat din cap în cap Doina “De la Nistru pân la Tisa…” Mai erau elevi cu profesoare de română românce, aceleași în fiecare an, nici una de la liceele cu reclamă Lazăr, Goga, sau Brukenthalul doamnei Carmen Iohannis, “pensionari sceptici ai plebei regimului comunist”. Asociația pensionarilor este prezentă cu o coloană și lumânare și de 15 iunie. Rușine, incomensurabilă rușine. Mai ales vizavi de ce fac conaționalii maghiari la toate sărbătorile lor naționale la statuile sau busturile lui Petöfi Sándor, când pentru o oră este prezentă din suflet toată comunitatea elevi, dascăli, parlamentari, funcționari publici, intelectuali, popor. Se cântă imnul maghiarilor, se țin scurte discursuri, se recită. Asta îi învață și face pe unguri școala, politicienii, media.

  6. Nu mai fi matale (editat)atat de sigur.
    In liceu am facut lb germana, cu o super-profesoara, de care ne-am amintit cu placere si la intalnirea de 50 de ani de la terminarea liceului, care facuse studiile inainte de razboi la Viena (vreo 12, cati mai ramaseseram).
    Asta se intampla in urma cu mai mult de 60 de ani. Am studiat marii poeti si scriitori germani atat la orele de lb germana, cat si in afara scolii, ptr ca ne dadea sa citim traducerile in lb romana.
    Si acum mai stiu sa recit poezii in germana, pe care nu le-am uitat nici acum dupa mai mult de 1/2 secol.
    Toata clasa era de acord ca Eminescu era peste toti nemtzalaii aia faimosi.
    Atunci se facea scoala, nu mascarada de invatamant de acum, cum ai facut-o tu……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.