Veste bună pentru românii din Diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că cetăţenii din afara graniţelor ţării pot accesa servicii consulare online.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulară, în sensul creşterii gradului de digitalizare a serviciilor consulare, prin introducerea posibilităţii ca cetăţenii să poată accesa servicii consulare online, fără a fi nevoiţi să se prezinte la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

„Cererea de servicii consulare se depune personal sau, după caz, se transmite în format electronic. În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea titularului cererii, documentele eliberate în cadrul activităţii consulare se ridică personal sau, după caz, se expediază prin servicii de curierat, cu suportarea cheltuielilor de expediţie de către solicitanţi ori se transmit în format electronic, după ce au fost emise şi semnate cu semnătură electronică calificată. Categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi orice alte aspecte conexe se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe”, prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni, prin care sunt procesate cererile de servicii consulare, se înregistrează cetăţenii români aflaţi în străinătate, se procesează şi se centralizează evaluările, sugestiile şi propunerile venite de la cetăţeni, se poartă corespondenţa interinstituţională, se ţine evidenţa cazurilor de asistenţă şi protecţie consulară, se emit şi se eliberează, după caz, documente specifice.

„Diplomaţii cu atribuţii consulare şi funcţionarii consulari utilizează, după caz, semnături electronice calificate”, se mai arată în lege.

Ordinul ministrului Afacerilor Externe se emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Se folosea și se practica și până să bage legea! Acum ies cu laude la vedere când de fapt, practică e de câțiva ani,! Ce e important pentru diaspora reală, nu se va face pentru că, suveranitate tara…canci, seriozitate în legislație…ciuciu, drepturi cetățeni români din diaspora prin legi clare și corecte în România..ciuciu! Și pot continua, sunt enorm de multe impedimente grave care te obliga să renunți la cetățenia română din cauza umilințelor și amânărilor in orice. Așa că, sa nu se mai laude, e vorbe goale sau si minciuni manipulatorii.

  2. Yoi!! Ghine ar fi fo’ dacă și numa’ dacă le dădea și ăstora din diaspora statu’ român penzie pintru anii de căpșunit pi-afar’…Atunci nij nu mai trăbuia să mergem la vot c-aveam PiȘiDeu ca partid unic!

  3. ba suntetzi timpitzi iremediabil. EConsulat.ro e de ani buni.

  4. Haida, măi, mai terminați cu „Diaspora”, vi se pare că sună așa, mai intelectual, nu? România nu are diasporă, are doar o imigrație și atât! Este mare diferență dar cine să o vadă, „redactorul”?! Apoi, mai haida cu mângâiatul pe creștet, sunt 20 de ani când viața mea, trăitor în țară, plătitor de multe taxe în țară, este dictată, prin rezultatul alegerilor, de niște oameni, români și ei dar rupți de realitățile țării și care nu plătesc nimic bugetului țării (să mă lăsați cu trimiterea de bani acasă, că nu mi-i trimit mie ci la părinții lor!).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.