Energia românească, la cota de avarie

În ziua de 8 ianuarie, ora 11, România a importat energie electrică cât ambele reactoare de la Cernavodă iar situația nu este nouă. Consumul de curent era de 9.369 MW iar importul de 1.432 MW, adică 15,2% din consum. Dintr-un exportator net, țara noastră a ajuns astfel importator în condițiile în care eolienele funcționează la capacitate maximă. S-a ajuns aici pentru că din puterea instalată disponibilă de 20.000 MW funcționează doar 40%. În prezent, două unități de producție de la centrale termoelectrică de la Turceni, una de 313 MW și alta de 298 MW, înregistrează avarii, intrând în revizii neprogramate. Centrala de la Turceni este deținută de Complexul Energetic Oltenia, aflat în proprietatea Ministerului Energiei. De asemenea, o unitate de 188 MW a centralei pe gaze de la Iernut se află în avarie de la finele anului trecut. Iernutul aparține de Romgaz, companie deținută tot de Ministerul Energiei. În plus, săptămâna trecută a intrat în revizie programată o unitate de producție de 292 MW de la Rovinari, centrală a CE Oltenia, iar duminică a fost rândul altor trei (două de la Turceni, una de la Ișalnița). Au intrat în revizie programată o unitate de la Turceni, două de la Rovinari și una de la Porțile de Fier, producția internă pierzând alți 700 MW față de capacitatea totală instalată. Opririle neprogramate, avariile, incidentele etc. sunt rezultatul lipsei de investiții în sectorul energetic în ultimii ani. Niciun grup nou de capacitate înseamnată nu a mai fost pus în funcțiune în ultimii ani de către companiile statului român și din această cauză se merge mai departe cu centralele vechi și uzate. Romgazul investește într-o centrală nouă la Iernut, care este prevăzută să intre în funcțiune după 2020, însă construcția este pusă în pericol de politica guvernului de a lua 90% din profitul companiilor pe care le deține. În aceste condiții, firmele au mai puține resurse financiare pentru investiții, fiind nevoite să apeleze la împrumuturi tot mai scumpe.
Astfel, independența energetică, atât de invocată în ultimele decenii, nu mai este de actualitate. Dar nici mitul România – țară cu energie ieftină a căzut pentru că preţul curentului în România pe piaţa bursieră spot a fost cel mai mare din regiune, la o diferenţă de aproximativ 30% faţă de celelalte ţări cu care țara noastră este cuplată, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie. Astfel, în România, energia s-a tranzacţionat cu 83,10 euro pe MWh, în timp ce un Ungaria, preţul este de 65,77 euro pe MW, în Slovacia – 63,74 euro pe MWh, iar în Cehia – 61,68 euro pe MWh. Diferenţa dintre preţul din România (cel mai mare) şi Cehia (cel mai mic) este de 36%. România încă deține o industrie energofagă iar un preț mare pe curent nu face decât să afecteze întreaga economiei, să scadă competitivitatea celorlalte produse şi, în final, să producă falimente, şomaj, scăderea nivelului de trai.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ministri si politicieni incapabili. Sau se doreste cresterea inflatiei asa incat măririle să se transforme in micsorări de venituri pentru turmă.

  2. Păi era de așteptat că rețelele electrice nu vor rezista,… pentru că mulți se incălzesc cu curent electric,.,. și efectele se vor accentua,..Bucureștenii și multe alte orașe mari nu au incălzire in rețea de la RADET, sau nu beneficiează de apă caldă, tot din aceleași motive de impotența firmelor și a primarilor. Ergo apelează la curent electric, la indemână, iar cât costă , nu mai contează căci oricum nu o vor plăti,.. in mod patriotic. Urmează metoda lui ceaușescu,..

  3. Auzi explicație pentru tâmpiți: „România încă deține o industrie energofagă…”! Care-i industria aia energofagă românească? Mai bine te-ai lăsa de articole propagandistice, că adevărul nu-l poți spune!
    Prețul mai mare la energie în comparație cu vecinii noștrii este din cauza căpușelor distribuitoare străine care fac ce vor mușchii lor într-o colonie ca România!

  4. Ce fain este, politrucii analfabeti din firmele statului fac revizii programate fix in perioada de varf al consumului, oare nu o fi si asta un alt mod de a sabota fimele romanesti? Oare autoritatile de control ce fac? Cum sa nu se bucure bisnitarii de energie electrica de aceste preturi ridicate, oare cum se face ca pretul in Romania e mai mare decat in jur, oare nu tot din aceeasi sarme se alimenteaza? Ceva smecherii nu o fi pentru a scoate banii din tara dupa metoda consacrata? Industrie energofaga nu mai avem demult, acum avem industrie furata, asta era pe timpul lui nea Nicu care a construit actualele unitati de productie, dobitocii astia de acum nu sunt nici macar in stare sa le intretina, mai fac revizii si in timpul varfurilor de consum, ca dovada de prostie sa fie la cote maxime, oare cine a luat aceste decizii, o fi vreun dobitoc cu 4 clase? Ca astia sunt apreciati la partid.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.