Epopeea Brexitului continuă: ”12 APRILIE, NOUL 29 MARTIE!”

Liderii europeni au decis joi seara să acorde Regatului Unit două opţiuni în vederea amânării Brexitului după data prevăzută iniţial, la 29 martie, stabilind de-acum 12 aprilie ca dată fatidică, relatează AFP.

Premierul Thersa May, căreia cei 27 de colegi i-au pus întrebări timp de peste o oră, nevoită să aştepte încheierea discuţiilor lor în altă sală, a acceptat aceste două scenarii. ”Decizia de astăzi (joi) subliniază importanţa adoptării de către Camera Comunelor a acordului cu privire la Brexit săptămâna viitoare, pentru ca să putem pune capăt incertitudinii şi să plecăm în mod suplu şi ordonat”, a conchis ea într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestei oferte, dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul divorţului încheiat în noiembrie cu UE, data Brexitului va fi amânată până la 22 mai, potrivit news.ro.

În cazul unei noi respingeri, Londra va avea termen până la 12 aprilie să decidă dacă organizează alegeri europene. Acest lucru îi va permite atunci să ceară o nouă amânare a cărei dată nu a fost stabilită.

”Dacă decideţi să nu organizaţi alegeri, nu mai puteţi fi aici după alegerile europene orice s-ar întâmpla”, a rezumat preşedintele francez  Emmanuel Macron la ieţirea de la reuniune. Theresa May şi-a reafirmat joi seara reticenţa de a participa la scrutinul european, declarându-se ”puternic defavorabilă ideei de a le cere britanicilor să participe la aceste alegeri, la trei ani după ce au votat să părăsească UE”.

Propunerea europeană constituie o flexibilizare a poziţiei europene. Mai mulţi lideri au declarat anterior că în lipsa unui vot pozitiv al britanicilor, se îndreaptă către o ieşire fără acord a Regatului Unit în opt zile, sinonim cu o reluare a controalelor la frontiere şi bariere vamale.

”12 APRILIE, NOUL29 MARTIE”

Emmanuel Macron consideră totodată că este un mod de a se asigura că britanicii îşi asumă responsabilitatea. ”Responsabilitatea, acum, este a britanicilor, iar eu cred că este un mare acquis al acestei zile”, a declarat el.

După ore de discuţii, noua dată a Brexitului devine de facto 12 aprilie. ”La 12 aprilie este noul 29 martie”, a comentat un oficial european.

Până la această dată, catalogată drept ”cheie”, ”toate opţiunile sunt deschise”, a declarat Donald Tusk, evocând votul asupra acordului, o ieşire fără acord, o amânare ”lungă” a Brexitului şi inclusiv posibilitatea ca regatul să renunţe la Brexit.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel consideră că ”la 12 aprilie trebuie să ştim unde ne aflăm. Dacă nu avem un răspuns până atunci, vom avea un «no deal»”.

Guvernul spaniol a subliniat, la rândul său, că obiectivul acordului de joi seara este să ”dea maximum de posibilităţi pentru ca acordul retragerii să fie ratificat”, pentru a permite o ieşire ordonată.

Premierul britanic dorea o amânare până la 30 iunie, însă această dată ridica o problemă din punct de vedere juridic UE, din cauza scrutinului european, prevăzut de la 23 la 26 mai.

Comisia Europeană (CE) a avertizat cu privire la ”riscuri grave juridice şi politice la adresa UE” ale unei amânări dincolo de alegeri, întrucât Regatul Unit ar fi obligat să organizeze alegeri europene chiar dacă s-ar retrage apoi înaintea sesiunii inaugurale a Parlamentului European (PE), la începutul lui iulie.

Dacă nu o face, ar pune în pericol legalitatea noului Parlament European, şi ar risca o paralizare de durată a funcţionării UE, potrivit CE. May nu a evocat vreo dată a unui nou vot în Parlamentul britanic.

Potrivit lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie britanică, venit la Bruxelles joi, acest vot ar putea avea loc luni sau marţi. Însă el a exclus să susţină acordul lui May. ”Noi nu credem că este calea bună şi căutăm o alternativă care să poată aduna o majoritate în Parlament”, a declarat el pentru presă.

Cei 27 au ”aprobat”, tot joi, garanţii suplimentare cu privire la tratatul retragerii, obţinute de May cu zece zile în urmă, la Strasbourg, într-o întâlnire cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker, în speranţa ca ele să contribuie la favorizarea unui vot pozitiv al deputaţilor britanici.

După ce aleşii britanici au respins deja în două rânduri tratatul retragerii, preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a refuzat la începutul săptămânii să-i pună pe deputaţi să voteze din nou asupra unui text neschimbat, evocând o regulă parlamentară veche de patru secole.

May va fi astfel nevoită să-l convingă că amânarea datei Brexitului constituie schimbarea ”substanţială” pe care o cerea.

În Regatul Unit, o petiţie online care cere Guvernului să renunţe la Brexit a depăşit două milioane de semnături joi – un succes fulgerător la o zi după ce a fost lansată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. „Propunerea europeana constituie o flexibilizare a pozitiei europene”-da de unde flexibilizare? Politrucii franco-germani si vasalii lor implantati peste alte popoare isi urmeaza calea si visele lor prusace si ostrogote de a transforma UE intr-un imperiu al lor,intr-un fel de China cu partid unic,unde statele sa fie doar cu numele,in realitate fiind doar niste provincii ale imperiului.La fel si asa-numitele valori occidentale vor fi doar limbaj de lemn. Deja asta se intampla si se vede,iar britanicii nu vor fi niciodata compatibili cu asa ceva,nici ei si nici alte popoare din UE.Pentru restul europenilor din UE plecarea UK din UE este o pierdere uriasa de democratie si valori occidentale,iar vina pentru asta este numai a politrucilor franco-germani si a vasalilor lor care se bucura astfel ca raman stapani nestingheriti peste marea turma de fraieri ce se mai cheama inca Uniune.Decat un BREXIT facut de britanici era mai bine un POLITRUCI-EXIT facut de toti europenii.

  2. „Toate obtiunile sunt deschise” spuse marele comandant de osti pepeist-prusace pe nume Trusk,chiar si ca regatul sa renunte la Brexit.Se stie ca Brexitul a fost votat la diferenta minima de voturi,iar o schimbare de atitudine si de renuntare la tot felul de aberatii din planurile politrucilor franco-germani care i-au nemultumit pe britanici,putea face ca,in cei trei ani care au trecut de la Brexit,sa schimbe balanta si sa fie argumente serioase ca britanicii sa renunte la Brexit.Dar abia ca OSTROGOTII sunt mai fericiti asa,fara britanici in UE,pentru ca UK ii incomoda foarte mult in planurile lor de viitor,planuri pe seama alora care nu isi permit sa puna probleme Mastodontului imperial ce este in constructie.

  3. @Tiaso

    sorcova se foloseste de Sarbatorile de iarna, de ce mergi cu ea acum?

    Draguta, nu pricepi nimic din realitatea zilei de azi, dar nimic! UE este cea mai importanta constructie politica, economica, sociala, culturala a Europei, a unei Europe care a fost leaganul a doua totalitarisme si a doua razboaie mondiale! UE este cea mai buna solutie la amenintarea globala pe care o reprezinta China!

    Gratie UE putem calatori, munci, studia in oricare tara din UE! de cand suntem in UE, tara noastra din penultima la PIB are sansa sa ajunga a opta din cele 26 de state!

    Britii si-au facut-o cu mana lor! aroganta si prostie! din 1945 pana azi sunt in cadere, iar acesta cadere putea fi stopata prin apartenenta la UE! ei nu stiu cum sa iasa, iar tara se confrunta cu probleme secesioniste ( Irlanda de Nord si Scotia).

    pe scurt vorbesti prostii pentru ca gandesti prost!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.