Oaste de strânsură în Guvernul României

„Eșaloanele 2 și 3” din Palatul Victoria

guvern-dancila

Atunci când vine vorba despre Guvern, atenția publicului se concentrează doar  asupra miniștrilor. Dar imediat sub aceștia există și ,,Eșaloanele 2 și 3“. O lume pestriță, compusă din secretari, subsecretari, consilieri, „băgători de seamă“ și ,,ajutori  de băgători de seamă“ care, apăruți de pe Dumnezeu știe unde, forfotesc prin Palatul Victoria și se laudă că fac parte din ,,aparatul guvernamental“.

În marea lor majoritate, membrii ,,Eșaloanelor 2 și 3“ sunt tineri, iar calitatea lor cea mai importantă este că sunt rude, prieteni apropiați ori colaboratori ai vreunuia dintre politicienii ceva mai răsăriți. Dar oricine ar fi și de unde ar proveni au ceva în comun: ei sunt viitoarea noastră clasă politică.

Novăcescu, consilier de vicepremier

Fost ofițer SPP, Mihai Călin Novăcescu este acum consilierul vicepremierului Paul Stănescu. Mai corect spus, este consilierul său „personal“. Personal, dar plătit cu bani de la buget. În ce soi anume de probleme îl „consiliază“ pe vicepremier? Nu se prea știe! Chestionat la un moment dat în legătură cu acest aspect, Paul Stănescu  a răspuns, ușor enervat: „E treaba mea în ce mă consiliază. Sigur, e plătit de stat. Consilierii sunt pe diferite probleme pe care le consider foarte importante (…) E problema mea în ce mă consiliază. (…) Îl cunosc de peste 20 de ani (…) Nu am fost căsătorit cu el. Ne-am întâlnit, eu știu, o dată sau de mai multe ori pe an cu Mihai (…) Haideți să nu facem un caz din asta. E un caz minor. Dacă voi constata că el nu merită sa fie consilier, nu va fi“. Cu siguranță că nu era nevoie ca vicepremierul să fi fost „căsătorit“ cu Novăcescu: imediat ce s-a anunțat numirea acestuia în funcția de consilier, presa a vorbit despre faptul că noul funcționar guvernamental a fost cândva garda de corp a lui Nicu Gheară. Dar asta nu a contat pentru Stănescu: „M-am sesizat și eu din presă că, consilierul meu ar fi fost garda de corp a nu știu cui. Nu îl cunosc pe Nicu Gheară. Voi cerceta, voi analiza și voi lua o decizie în ceea ce-l privește“. Până acum nu a luat nicio decizie!

Un șaman guvernamental

Cândva prin toamna anului 2013, pe vremea când răspundea de Ministerul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea a fost întrebat ce o recomandă pe tânăra cântăreață de muzică populară Ioana Ardelean în funcția de șefă a anticorupției din minister. Răspunsul a venit sec: „Vocea și talentul“. Timpul a trecut, dar criteriile de promovare nu par să se fi schimbat prea mult. Pe 26 martie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că tânăra Oana Bulai a devenit ,,consilier în aparatul de lucru al Guvernului“, unde se va ocupa de problemele din domeniile educaţiei şi sănătăţii. Anterior, aceasta a fost administrator public (county manager, ceva mai pretențios spus) al judeţului Neamţ, funcție pe care a ocupat-o în urma unui concurs la care a participat de una singură și a obținut media 8,94. Atunci, ea a anunțat că „Buna cunoaştere a programului politic al preşedintelui CJ îmi va permite să contribui fundamental la aplicarea lui, respectiv acela de a scoate judeţul Neamţ din anonimat şi de a-l impune ca un veritabil brand la nivel naţiona.“  A auzit cineva de ,,Brandul Piatra Neamț“? Bineînțeles că nu! Dar asta nu a împiedicat-o pe tânăra Bulai să urce ,,la următorul nivel“. Ce a ajutat-o? Nu, nu „vocea și talentul“! De fapt, cheia evoluției sale a fost ceea ce ea însăși a numit „dezvoltarea personală“. Sau după cum se lauda ea în cartea „TU – Ghid cu secrete despre tine“, pe care a lansat-o în 2015: „Pentru a-mi răspunde la întrebările personale şi pentru a-mi descoperi misiunea pe acest pământ, m-am lăsat la rândul meu, învăţată de către alţii. Am studiat, trăit şi experimentat Theta Healing, Respiraţia inimii, Shamanism, Respiraţie holotropică, Reiki, Meditaţia prin rugăciune şi cam tot ce înseamnă cursuri de profil din România. Am avut trăiri extraordinare care m-au purtat pe calea inspiraţiei şi a transformării“. Hait, exact asta ne mai lipsea: un șaman care să se ocupe de educație și sănătate.

„Pinacoteca“ din cavou

Anul acesta, pe 30 ianuarie, premierul Dăncilă a anuțat numirea lui Darius Vâlcov în funcția de de consilier de stat în ,,aparatul de lucru“ al prim-ministrului. Din punct de vedere strict profesional, a fost o alegere bună: nimeni nu-i contestă lui Vâlcov competența datorită căreia este considerat ,,creierul economic“ al PSD. Dar după doar o săptămână de la numirea lui în funcția guvernamentală, pe 8 ianuarie 2018, instanța supremă l-a condamnat pe Vâlcov, este drept, doar în primă instanță, la opt ani de închisoare cu executarea pedepsei. O sentință grea, dispusă într-un dosar în care Vâlcov a fost acuzat de comiterea unui lanț de infracțiuni, pe vremea în care era primarul Slatinei. Conform DNA, în urma activității infracționale, Vâlcov ar fi dobândit mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, în greutate totală de trei kilograme, un mare număr de tablouri semnate de autori celebri, plus  90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. În cursul anchetei s-a aflat că, printre alte locuri unde Vâlcov ar fi ascuns o parte dintre acele tablouri au fost și două cavouri. Dar numirea lui într-o funcție guvernamentală nu mai miră pe nimeni. În definitiv, nici măcar o sentință definitivă nu-l împiedică pe Liviu Dragnea să ocupe funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Aghiotantul ,,Marelui șef”

Adrian Mlădinoiu este acum secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, coordonator pe probleme de securitate. Cândva însă, la fel ca Mihai  Novăcescu, și el a fost angajat al SPP. În anul 2012, atunci când Liviu Dragnea a fost nominalizat vicepremier în cadrul guvernului Victor Ponta, a primit din partea Serviciului de Protecție și Pază un aghiotant: pe Adrian Mlădinoiu. Calitate în care acesta din urmă stătea pe scaunul din dreapta al mașinii oficiale de unde asigura protecția demnitarului. Tot el îi căra mapa și dădea șoferului toate indicațiile legate de traseul care urma să fie parcurs. În 2015, când a demisionat, Liviu Dragnea l-a păstrat pe lângă el pe Mlădinoiu. Decizie motivată prin faptul că aghiotantul nu l-a ,,vândut“ șefilor din SPP. Ulterior, fostul aghiotant a demisionat din SPP și, oficial, a devenit consilierul lui Dragnea. Neoficial, s-a spus că în unele ocazii care cereau o anumită discreția el ar fi fost și șoferul personal al acestuia. În CV-ul său, Mlădinoiu menționează printre calități ,,capacitaţi de a relaţiona foarte bine cu grupul, spirit de echipă, capacitate foarte bună de comunicare, rezistență la situaţii stresante.“ La un moment dat, Mlădinoiu a fost nominalizat în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). De asemenea, în presă s-a mai afirmat că Mlădinoiu este și partenerul  de afaceri al fiului lui Liviu Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea, la firmele Pantofi Lux Ştefan SRL şi Romcip, fostă Salcia SA Teleorman, unde cei doi sunt asociați.

Avansați din ,,rezerva de cadre“

Andreea Păstârnac, fost ministru în mult hulitul guvern Tudose (demis pentru că nu a știut să comunice cu alianța aflată la guvernare), a fost eliberată pe 8 februarie din funcția de secretar de stat în care fusese numită cu doar o săptămână mai înainte. Dar nu a stat prea mult ,,pe bară“. În foarte scurt timp, premierul Viorica Dăncilă a anunțat numirea doamnei Păstârnac în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului.

Fost președinte al Organizaţiei Femeilor Social Democrate Suceava, Oana-Elena Pintilei a fost numită în prima săptămână a lunii februarie în funcţia de secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului. Atunci, politologul sucevean dr. Adrian Botezatu a afirmat că Oana Pintilei avea ,,intrare directă la prim-ministru“.

Și tot el a mai afirmat: ,,Părerea mea este că actualul guvern este un guvern de marionete, iar adevărații decidenți nu sunt în guvern“. Context în care l-a citat pe Augustin Lazăr, procurorul general al României, care a precizat că există o practică a împingerii în funcții guvernamentale a unor oameni foarte tineri, lipsiți de experiență, împinși de anumiți păpușari pentru a face anumite lucruri cu bani publici în interesul adevăraților beneficiari din spate. Aduși din diverse organizații PSD de nivel județean, Bogdan Rogin, Ciprian Pandea  ori Iulia Zobuian au fost și ei aduși la Guvern, pe funcții ceva mai mărunte, consilieri de stat ori directori de cabinet. Ce i-a recomandat pe toți aceștia și mulți alții la fel ca ei să ocupe înalte funcții guvernamentale? Probabil că tot ,,vocea și talentul“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Doamna pastarnac cunoste ebraica la nivelul de ‘Foarte bine”!Pai daca vasilica se vrea la Ierusalim,cum sa se intelege/leaga acolo?Se da cu capul de zidul plangerii?Chiar nu aveti mila…

  2. cand am ajuns la dna pastarnac am crezut ca dupa demitere va fi avansata …tzelina..nu vedetyi cata liniaritate …oamenii stiu ce vor sik stiu cuy …cine vor..daaa mihailescu ala anticu..prin ce mishmashri mai naviga bre caaa mare pezevenghi..

  3. Dupa ce ca majoritatea celor luati la intrebari sint ori idioti (idioate), hoti (hoate) ori „ambele amindoua”, dupa raspunsurile date mai constatam ceva : sint si impertinenti. Si, cum se stie, de cele mai multe ori obraznicia agresiva este o metoda de acoperire a nulitatii intelectuale si profesionale.

  4. sa nu uitam de Cleopatra Popescu ,fosta consilier la Min Economiei ,actualmente la …Min Culturii la Sosea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.