Eşec major pentru DNA în dosarul împotriva lui Liviu Dragnea

Curtea de Apel Bucureşti a dispus definitiv, vineri, restituirea la DNA, pentru refacerea rechizitoriului, a dosarului în care fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea era acuzat pentru trafic de influenţă în legătură cu prezenţa sa în SUA la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump în anul 2017.

După ce în octombrie 2022, Tribunalul Bucureşti a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA şi a dispus excluderea probelor strânse de FBI, respectiv audierea de către americani a lui Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Erica Hillard, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea şi altor probe ale DNA.

„Dispune excluderea mijloacelor de probă efectuate de procuror faţă de contestatorii inculpaţi din prezenta cauză, în perioada 19.03.2018-12.01.2021. Constată nulitatea ordonanţelor de continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021. Constată nulitatea ordonanţelor de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021. Menţine dispoziţia de restituire a cauzei la DNA. Definitivă”, se arată în decizia CAB.

Pe 17 mai 2021, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă, precum şi trei oameni de afaceri – Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Dan Valentin Belcea, acuzaţi de cumpărare de influenţă sau complicitate la cumpărare de influenţă.

Conform DNA, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, şi asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 de dolari în favoarea partidului din care făcea parte.

„Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, arată DNA.

De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.

„În acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministru şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România”, precizează DNA.

Procurorii mai susţin că, în perioada mai – octombrie 2017, Liviu Dragnea şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al PSD faţă de Gheorghe Dimitrescu, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari (din care 45.000 de euro ar fi fost achitaţi de Gheorghe Dimitrescu). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Liviu Dragnea cu înalţi oficiali americani.

„În schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influenţa reală pe care o avea asupra ministrului Afacerilor Externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat”, afirmă DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

18 Comentarii

 1. Pe scurt, DNA s-a făcut de EDITAT !
  În SUA, cei care au asemenea PERFORMANȚE, răspund !
  Procurorii respectivi au luat salarii pentru MUNCA la dosar ? măR🤮g…

 2. Acum statul trebuie să-i plătească iar pe ancetatori să-i pedepsească?

 3. ti se face un dosar ca sa poata fi atacat? Daca s-ar fi dorit adevarul, alta erea faina…
  Exemplu Bombonel, in loc sa il caute la Petrom, l-au cautat la termopane…
  Toti sunt curati si apretati.

 4. Daca Trump ajunge presedinte in SUA, atunci sa ii dea drepturi depline de razbunare lui Dragnea in colonie.

 5. „Fapta” e din 2017 si Dragnea e trimis in judecata in mai 2021. In oct 2022 dupa un an jumate curtea zice ca dosarul nu e bun si il da inapoi. Deci cum e acum? Curtea zice : „bai DNA nu prea aveti dovezi mai incercati odata va spunem noi cand e de condamnare??”. Sau facem ping pong pana zice sefii ai mari…

 6. Toate dosarele lui Dragnea au fost inventate, din cauza ca prostul a declarat public ca va termina cu binomul bassoyului.
  Atunci clica Kovesi-Koldea s-a pus cu dosarele pe el……[Rumburak]

 7. Dragnea era prea suveranist pentru gustul ambasadelor și corporațiilor occidentale ce exploatează colonial România. Avea un plan naționalist economic. DNA este o instituție de tip unealtă în mâna occidentalilor cu ajutorul căreia a distrus capitalul românesc pe motiv de „corupțe” și a băgat frica în oasele tuturor politicienilor care acum sunt niște automate de ridicat mâna în Parlament la ordin și de legiferat tot ce vrea si îi convine Occidentului. Că dosarele DNA-ului sunt niște fake-uri , ce mai contează… Important este că s-a „scăpat” de Dragnea, că PSD-ul a fost bruxellizat iar românașii ignoranți și bătuți în cap s-au bucurat și au aplaudat isteric când s-a întâmplat. Nici acum nu pricepe acest popor bătut în cap ce ii se întâmplă și de unde ii se trage răul…

 8. Lasa povestea cu Trump! Ia-l la insula Belina, la vilele din Brazilia, la industria lemnului in care s-a lansat sa faca defrisari!
  „Patriotul” scoate profit din lemnul tarii.

 9. @Dan pișărciosul:
  Ce ma copiezi in apostroafe? Ma impersonezi fara sa fi cerut si sa-ti dau voie?
  fmm!

 10. MINTI
  -Belina a fost transferata de la ,,Ape” (stat), la Cons. Judetean (tot stat).
  -Nu s-a putut dovedi niciodata ca Dragnea avea vile sau afaceri in Brazilia. A fost o minciuna.
  -Compania infiintata de Dragnea in ind lemnului este de data recenta (4 Martie 2024), deci fara nicio legatura cu perioada incriminarilor.

 11. Rahat! N-a fost niciun eşec, ci o mare victorie a DNA. Numai fraierii văd în DNA un sfânt care ar împarte dreptatea. În cazul lui Dragnea n-a fost aşa, a vrut să-l tortureze cu infracţiuni nesăvârşite nimic mai mult. A reuşi DNA.

 12. …”intelligence” at DNA? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Deci Luluța n-a reușit să condamne nici măcar Purci-ul! Concluzia lojikă: „Nefertiti”, Zeița Antik-Orupției, e PERFEKTĂ pentru Parketarea Ioropenisă dă la Bruksălu’ musulman! „F U C K T H E E U !”, vorba lu’ Nula’ tikiată……[Rumburak]

 13. @Delict de opinie /13 APR. 2024 LA 8:44
  Perfect adevarat,”Important este că s-a „scăpat” de Dragnea, că PSD-ul a fost bruxellizat”,PNL umplut de PD ,era deja bruxellizat,bruxellizarea au facut-o Macovei,Kovesi,Coldea si Eduarde Helwig,sub dirijorul Base-Petrov si al sau Coldea-+CIA, „consilierii americani,”specialisti”in vinzari si cumparari de tara/tari,prin ce spune @FUCK@DNA/13 APR. 2024 LA 14:32.
  Prin urmare procuroii si judecatorii s-au transformat in hiene politice pt.a apara 2 stapini,si bruxellul si pe cel intern-Base-petrov-Coldea,binomul,trinomul mentinut si continuat cu succes de Iohannis.
  Hienele politice ale Justitiei si Sist.judiciar nu au mama nu au tata,nu au tara,nu au Dumnezeu.
  Daca CA Buc a restituit dosarul fara probe,fictiv a fost pt.a nu provoca scandal pt.incalcari de lege si competente,adica a musamaliza nelegiuirile si incompetenta facute cu rea credinta,unde e rasp.materiala a asa zisilor magistrati?Sila poporului roman adus la sapa de lemn de catre aceste hiene,ce lucreaza pina la 42-45 de ani,au pensii speciale,sunt miliardari desi tara indatorata salbatic si romanii-milioane-muritori de foame,este imensa.Ei au perpetuat regimul de hiene din care se trag si de care sunt numiti de peste trei decenii.

 14. Domnul Dragnea era atunci președintele Senatului și numărul 2 în stat. Pentru avioanele private cu escală la Sibiu și la dus și la întors, pentru confortul primei doamne, nu se sesizează temutul, doar pentru PSD, DNA.

 15. Dragnea a stat in git cotropitorilor si desi a cistigat puterea,a fost slab,a vrut s-ao ia „legal si cu prietenie”,crezul sau nu a fost suficient de inflexibil,taria sa a dovedit slabiciuni exploatate si invaluit in foi de vita,maiestrit.
  Mircea Dinescu,poetul,a avut o vorba mare.Cind joci cu sarltanii,trebuie sa fii mai sarlatan decit ei.
  Romania va scapa de povara si saracie cind un „sarlatan”mina de fier ,va sti sa incovoaie pe nicovala tot fierul ruginit a carui rugina ne-a coplesit.
  Curge in zoaie si ne invirtim in cerc vicios,cuprinsi de neputinta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.