Eugen Șerbănescu: Ucraina se obrăznicește

Insistând, cu cerul și pământul, că o dronă rusească ar fi căzut în partea românească a Dunării în dreptul portului Ismail, înalți oficiali ucraineni se întind mai mult decât le e plapuma.  Practic, atât Oleksyi Danilov, ditamai secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (un fel de mână dreaptă a președintelui Zelensky), cât și ministrul de externe, Dmitro Kuleba, bat câmpii cu grație. Partea română a denunțat la toate nivelurile de reprezentare dezinformația.

 

Urmărind în mod evident să bage bățul prin gardul NATO și să genereze un subiect internațional, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a revelat de la început scopul tiribombei:  „Este încă o confirmare a faptului că teroarea Rusiei reprezintă o amenințare uriașă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”. Ceea ce e adevărat, dar nu e nicio noutate, știm,  nu e nevoie de fake-uri prefabricate, de curtea școlii. Ne amintim că un episod asemănător s-a petrecut la granița cu Polonia, peste care, ulterior, puși la punct și de americani, ucrainenii s-au văzut nevoiți să pună batista pe țambal.

Nu e un secret pentru nimeni că dl Zelensky și oficialii din jurul lui încearcă, de câte ori au ocazia, “să prindă mâna în ușă” unuia sau altuia dintre aliații NATO, doar-doar l-o băga în război contra rușilor. Pe această temă, Kievul a  primit mai multe frâne și tampoane de calmare  – americane, britanice, poloneze. Acum încearcă și cu România, poate ține.

 

Neabătut, Zelensky plusează tot timpul, ignorând liniile roșii pe care NATO și le-a fixat în gestionarea conflictului.  Până la un punct, acest comportament de înecat care-și trage la fund salvatorul este explicabil. Dar, să fim bine înțeleși, niciun salvator nu acceptă să moară în acțiunea de salvare. Or, ceea ce supără este insistența obositoare – care face un deserviciu cauzei ucrainene – și, în concret, acuzația de minciună, implicită și cam obraznică, la adresa unui stat aliat care și-a arătat tot timpul sprijinul, solidaritatea și empatia.

 

Desigur, războiul naște diverși monștri – nu numai printre agresori, ci și printre victime. Dacă Putin n-ar fi pornit agresiunea, reacțiile ieșite în decor ale victimei nu ar fi existat. Sau dacă ar fi apărut – gen, de ex., Bâstroe -, ar fi putut fi gestionate altfel, ca de la vecin la vecin care sare calul, nu ca de la salvator la victimă.  A profita de starea de victimă pentru a te sui în capul salvatorului pe lângă că este imoral și detestabil, este și total neproductiv, atrăgând mai degrabă – în mentalul colectiv – efectul invers, de ostilitate, nu de solidaritate.

 

Și nu e numai atât. Înainte sau dincolo de avatarurile războiului, scanând reacțiile ucrainene – și la nivel oficial, și la nivel popular -,  reiese ceva foarte trist:  nici Zelensky și, din păcate, nici restul populației nu-i prea înghit pe români, în general. Așa, fără motiv. Sau în contra-motiv. Ăsta e adevărul, nu trebuie să ne ferim să-l spunem, chiar dacă trebuie să continuăm să-i sprijinim – coerenți cu sistemul de valori geo-strategice și principii de drept internațional al inviolabilității frontierelor la care am aderat și, în primul rând,  din rațiuni de prezervare a propriei noastre securități naționale.

 

Zelenski a zburat în Bulgaria, dar a ocolit România,  deși ajutorul furnizat de țara ale cărei teritorii Ucraina le deține în urma pactului Ribbentrop-Molotov este mult superior celui dat de vecinii noștri de la sud de Dunăre, iar despre sentimentele filo-ruse în Bulgaria mai bine să nu vorbim.  La noi, Zelensky și-a trimis prim-ministrul, derobându-se șmecherește de eventuale obligații deschis asumate.  Îi cam stă în gât România, se ferește cât poate.

 

În același sens, de desconsiderare,  se înscrie și lipsa țării noastre de pe lista mulțumirilor oferite de curând de oficialitatea ucraineană țărilor prietene.  Nu, nu este o scăpare. Este un semnal deliberat, între multele date Bucureștilor –  de a nu se „ambala” prea tare, de a nu emite pretenții după terminarea războiului, pe diverse dosare bilaterale, în special pe temele stringente ale comunităților românești din Bucovina de Nord. Arătându-ne prea multă mulțumire și recunoștință, ucrainenii au impresia că s-ar lega la gard, n-ar mai avea loc de întors la momentul în care vor ridica din umeri:  “Comunitatea română? Care români? Sunt ucraineni și gata!”

 

Cineva de la București ar fi  trebuit să le spună încă de la începutul nebuniei putiniste, recte al adăpostirii refugiaților disperați și înfometați în propriile noastre case, că problematicile comunităților românești de acolo sunt abordate cam invers decât ar trebui, vizibil sub standardele Uniunii Europene (la care Kievul atât râvnește). Cineva ar fi trebui să le spună că, dacă nu schimbă tonul și metoda, s-ar putea să primească, în diverse ocazii de admitere în Europa, veto din partea României – indiferent de presiunile Bruxelles-ului. Dar cine să le spună? Funcționari insignifianți, fără statură, amorfi  – gen Aurescu sau, din păcate, și Odobescu, care poate fi o tehniciană bună, dar este, vizibil, sub cerințele de amplitudine, de anvergură, de charismă ale postului?

 

Uitați-vă la ministrul de externe al Ungariei. Bineînțeles că spune multe prostii și pune multe accente greșite din punctul de vedere al României și al Uniunii Europene, ba chiar și al NATO, făcând, pe dedesubt, o politică pro-rusă, de torpilare a Vestului. Dar ce spune, spune verde în față, le dă direct la bărbie, în un-doi-uri scurte. Are sânge în instalație. Nu e cazul la români, care se preling ca servitorii pe lângă pereții sălilor de negociere.

 

Din cauza apatiei, impotenței, mentalității de loser sau – nu e greu de ghicit – a servituților contractate în diverse momente de conducerea de la București,  s-a creat impresia că România e o țară care „înghite” orice,  o țară tip păpușă –  unde-o pui, acolo stă și râde tot timpul -,  un elev de fundul clasei, bun de chemat când e vorba de șters tabla, uitat când e vorba de recunoscut premianții.

 

În politică, slăbiciunea, înainte de a fi simțită de dușmani, este adulmecată și exploatată de prieteni. Care, de fapt, nu există. Prietenia în politică este expresia unui consens de interese. Ucraina profită că – în speță – interesul primordial al României este de a se opune înaintării Rusiei spre granițele sale.  Știm ce înseamnă să fim vecini cu imperiul țaristo-bolșevic rus. Ne-a ajuns.

 

Cât îi privește pe oamenii simpli veniți pe-aici, pe refugiați, nici ei nu par – asemeni liderilor lor de la Kiev – să aibă prea mare deferență față de țara și oamenii care le oferă adăpost. Pe unde-i întâlnești sau auzi despre ei,  se comportă ca și cum sprijinul li s-ar cuveni oricum s-ar prezenta și orice ar face, chiar și în ciuda aerelor lor de superioritate, nepăsare sau țâfnă, iar cine li-l oferă – românii, din întâmplare  –  sunt pentru ei un element secundar, care nu e nevoie să fie luat prea tare în seamă. Ba chiar pot fi ignorați,  desconsiderați în propria lor casă.  Nu, nu e chestie de educație. E chestie de cultură derizorie privind vecinii lor de la sud. Așa au fost crescuți de regimul comunist sovietic, farul călăuzitor al omenirii.  Să disprețuiască pe cei care nu erau în cercul interior al imperiului.  Cu atât mai mult dacă nu erau slavi…

 

În afară de asta, ucrainenii mai au și un tupeu ieșit din comun, se vede cu ochiul liber, ceea ce probabil i-a ajutat să reziste agresiunii și încercărilor abominabile de intimidare rusești îndreptate spre civili.  Aproape că te forțează să spui că da, într-adevăr, sunt veri buni cu rușii.  Care, nota bene, n-au reușit să ia Kievul, deși erau doar ei și ucrainenii – fără ajutorul occidental venit ulterior.  Asta spune mult despre dârzenia ucrainenilor.  Problema este că au tupeu și cu cine trebuie, și cu cine nu trebuie.  E timpul ca România oficială să-i tragă de mânecă și să le bată puțin obrazul. Chiar dacă Bruxelles-ul mârâie. Îți convine să mârâi de la mii de kilometri distanță de linia focului, când scoți castanele cu mâna altuia aflat chiar lângă vâlvătaie.

 

Ajunși în acest punct, trebuie să reafirmăm – pentru a tăia orice răstălmăciri – că defectele de gândire și comportament ale ucrainenilor semnalate mai-sus nu cauționează în niciun caz, nu legitimează în niciun fel agresiunea absurdă rusă, pornită din autismul faraonic al lui Putin, împotmolit în propria neputință. Nici anexarea forțată de teritorii.  Nici atacarea obiectivelor civile, torturile și toate celelalte crime împotriva umanității săvârșite de oamenii lui.  Înțelegem foarte bine că ele au traumatizat lideri și populație deopotrivă în țara agresată. Dar, pe de altă parte,  un minim de onestitate, selectivitate și reciprocitate în comportament față de cei care te ajută ar fi de dorit.

 

În rest, ajutorul și solidaritatea vor continua.  Pentru că nu se poate altfel. Mai imperios decât în viața indivizilor, în viața statelor există perioade în care trebuie să faci ce trebuie, nu neapărat ce-ți place.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21

57 de Comentarii

 1. Daca Zelinschi insista cu atata incapatanare inseamna ca stie bine ca asa este pentru ca era drona lui. Inseamna ca Comandantul nostru Suprem minte. Din cei doi unul minte sigur.

 2. Ucraina nu mai vrea sa moara singura….Ipocrizie romaneasca…Romania, NATO au indemnat zi de zi Ucraina la lupta impotriva Rusiei….au glorificat vitejia ucrana…i – a incurajat sa moara in lupta cu Rusia….Nimeni din NATO nu a sfatuut Ucraina sa lase dracu NATO si sa se inteleaga cu Rusia.. .Chiar si Rusia s – a rugat de tari ca Romania sa nu primeasca Ucraina in NATO…Romania a mintzit pentru Ucraina, a incurajat – o sa minta…Ca cica actiunea Rusiei a fost neprovocata!!! Minciuna, actiunea Rusiei a fost hiperprovocata de Ucraina, Romania, NATO !!!….Acum Ucraina nu mai vrea sa moara singura….a ajuns la fundul sacului…nu mai are soldati….Ucraina are nevoie de rusofobii romani pe front….

 3. Cand vad la Marea Mediterana masini de lux cu numere de Ucraina, conduse de tineri incorporabili, ma intreb ce e cu ei? Sunt in permisie?

 4. „Dacă Putin n-ar fi pornit agresiunea, reacțiile ieșite în decor ale victimei nu ar fi existat” … Absolut de acord cu articolul, in general, doar cu o mica adaugare, daca mi se permite, ca sa respectam cronologia si motivarile : Daca parsiva si agresiva NATO nu si-ar fi devoalat intentiile criminale, de ani de zile, de a „incercui” practic Rusia si, prin diferite slugi umile si mirsave (Ucraina fiind doar una dintre acestea) sa tinjeasca, cu nostalgia anilor Eltsin, la bogatiile acesteia, reactia preventiva a Kremlinului nu ar fi existat. Pentru ca, oricit de rusofob turbat ar fi cineva, nu cred ca acesta ar putea sa creada ca Putin s-a trezit intr-o buna dimineata si, putin cam prost dispus, ar fi hotarit sa atace Ucraina asa, de florile marului. Deci, concluzionind, expresii ca „nebunia putinista” sint mai mult decit deplasate („Intelepciunea nebunului”, Lion Feuchtwanger … ?)

 5. Nu se dezmint. Asa au fost in toata istoria lor. Pupatul c…..i lor, este din interese meschine.

 6. Ucrainenii vorbesc deschis de miopia românilor – ne iau la mișto că ne facem că nu vedem dronele, de frica de a nu fi implicați în război. Iar noi răspundem politicos.
  Cu rușii – oricum s-ar chema ei (bielo, ucraino, veliko) nu merge așa. La politețe, îți trag căciula pe ochi, păsămite în semn de simpatie; la ”răspuns obraznic”, te calcă-n ciubote.
  Ucraina ne vrea-n conflict deschis cu rușii. Are șanse reale de a reuși fiindcă și noi bățoși, la o adică. Am mai avut unul care-a zis Vă ordon – treceți Prutul! Ăluia-i punea sula-n coaste Hitler. Ăstuia de azi, cine?

 7. Prostia rumaneasca aprobata de Johanis….Cica viitorul Romaniei e in NATO….Cica Romania nu a fost niciodata mai bine aparata ca azi cu NATO….Eu unul nu cred prostia asta oficiala spusa de o mie de ori la TV….Ce face Romania daca Rusia ajunge in situatia disperata si apeleaza la lovitura nucleara? Pe cine loveste Rusia cu prioritate? In nici un caz pe SUA!!! Rusia loveste nuclear o tara NATO din Est. Pentru a o obliga sa iasa din NATO….SUA nu replica nuclear pentru o lovitura gen Hirosima in Est….Caci SUA nu e proasta sa loveasca Rusia si sa se expuna la distrugere odata cu Rusia….Dupa o lovitura gen Hirosima in Est, NATO se retrage fara pierderi la linia Berlin….iar Rusia lasa Ucraina in pace, ca nu mai are interes sa moara cu ea de gat….Rusia se teme de NATO. Nu de Ucraina…

 8. …”dl Zelensky”? Nu-l mai fă „domn” pe Jale’n’sky, cînd el e un (editat) de om, marionetă PLĂTITĂ, fără coloană vertebrală, a C.I.A.! Spionii și trădătorii nu sunt „domni”.
  …”țara ale cărei teritorii Ucraina le deține în urma pactului Ribbentrop-Molotov”? Nu mai promova minciuna asta atît de dragă la Bukalele trădător! Baassarrabiya, Buccowina de Nord și Budjakul au fost cedate U.R.S.S.-ului lui Stalin în 1946, la Paris, în schimbul Ardealului de Nord, de olteanu’ Tătărescu și ghinăraru’ „~escu”, prin semnături pe Tratat! Maramureșul de Nord a fost cedat (fără a-l avea, și fără a avea dreptul, că aparținea Transilvaniei!) de nemernicul mitic brătian în 1919 lui Beneš, în viitoarea Ceho-Slovacie, ca să-i CUMPERE bună-voința în vederea viitoarei „Mica Antantă”. De unde apoi a fost anexat de U.R.S.S. tot în 1946. Așa au ajuns teritoriile ale Ukrainei, în 1990!
  Jale’n’sky nu face nimic de-capu’-lui, chiar și discursurile pentru exterior îi vin gata-scrise de la Vașin’ton! Că de-aia blochează amerlocii („dăcît” naivii pot crede altceva!) anexarea Riepublicii Șuolduova de Majka Rromînika……[Rumburak]

 9. Ukraina se lafaie obraznic si fara drept in doua provincii romane. Statul independent Ukraina s-a infiintat in 1991 si n-are legatura cu achizitiile URSS. Tot asa, R.Moldova nu are de ce sa mosteneasca Basarabia. Dar astea-s optiunile „patriotului” Iliescu, intarite de premiantul „patriot” Severin pus in locul nepotrivit de catre „patriotul” Petre Neulander Roman .

 10. @axon: Asa ti-a soptit tie baba Vanga pe cind faceai harti de mare strategie in pat? Mai era si gelu, care spunea la sigur ca in august se apasa pe butonul rosu? Oare unde o fi, ca demult nu si-a mai impartasit viziunile?…

 11. Ucraina a fost intotdeauna obraznica cu vecinii si in special cu Romania.
  Daca vrem sa ajutam Ucraina „atat timp cat va fi nevoie” ar trebui sa o ajutam sa scape de clica neonazista de la Kiev, inclusiv de criminalul Zelenski… O oportunitate ar fi in 2024 cand ar trebui sa fie alegeri, dar atat criminalul de la Kiev, cat si mosul senil Robinette nu vor organiza alegeri in Ucraina in 2024. Mai mult, toata gashca neonazista din Hamerica e speriata de un nou mandat de al lui Trump (sau alt republican), pentru ca poate aduce PACEA in maxim 5 minute !!!
  Slava Z !

 12. Pai daca stim ca nu avem alta alternativa nu intelegem de ce ar trebui sa nu ii ajutam cu tot ceea ce putem si cu tot ceea ce le trebuie ca tot acolo se ajunge in final .O revenire la situatia de dinainte de inceperea razboiului sau o noua formula prin care rusii si ucrainienii ar putea locui , in viitor , unii linga altii , nu exista si nici nu este de dorit .Romania ca dealtfel intreg Occidentul si aliatii lui nu au de ales .La razboi ca la razboi .Cit despre presupusele lovituri pe teritoriul tarii ele inca nu au respondent in realitate si chiar daca niste resturi ar cadea pe teritoriul Romaniei asta nu inseamna ca Rusia a atacat o tara NATO.Doar loviturile directe ce produc victime sau pagube pot activa decizia NATO de a riposta .Presedintele ne-a spus foarte clar adevarul iar din postura de Presedinte nu poti minti natiunea.Singura optiune a lumii occidentale este sprijinirea cu orisicare pret a cistigarii alegerilor din SUA de catre J.R.Biden si unitatea de nezdruncinat concretizata prin sprijinirea Ucrainei pina cind aceasta isi reface granitele .In oricare alta situatie Romania devine vulnerabila teritorial .Deja Ungaria a pariat pe Trump si pe Rusia si deja vedem cu dictatura le face cu ochiul multora dintre conducatorii lumii ce cindva credeau in democratie

 13. Zelenski are mare dreptate. Dronele rusești au lovit teritoriul României, a României Mari, porturile lovite sunt românești 100%, numai că nu suntem în stare să le revendicăm, adică să declarăm protocolul Ribbentrop-Molotov nul. Bănuiesc că Rusia și Putin, moștenitoarea URSS, deci și efectelor tratatului, nu se va opune.
  O zicală ne spune că : pe cine nu-l lași să moară nu te lasă să trăiești. Așa va fi și cu Ucraina. Acum ne băgăm în gura ursului siberian ca să trăiască Ucraina, dar după, sunt sigur, aceasta, Ucraina va face multe zile fripte României, mergând până la stimularea distrugerii ei.

 14. Cea mai probabila varianta ramane aceea ca o drona ruseasca a nimerit intr-adevar, din lipsa de precizie, pe teritoriul romanesc, dar guvernul de la Bucuresti nu are autorizatia sa recunoasca asta, din cauza implicatiilor evidente.
  NATO provoaca Rusia vizibil, dar este evident ca sefii organizatiei nu considera ca a sosit inca momentul pentru Barbarossa II.
  De aceea este pusa batista pe tambal si se aplica singura solutie posibila- autoritatile romane dezmint pe toate caile ca asa ceva s-ar fi intamplat.
  Daca momentul T-zero ar fi sosit, ar fi fost suficienta si o poveste inventata cap coada, gen Radio Gleiwitz.
  In orice caz, trebuie sa fii de o prostie crasa, ca decident in statul roman, sa nu intelegi incotro merg lucrurile inexorabil, si ca statul roman isi risca existenta complet inutil. Prostie…sau vanzare de tara, rezultatul e cam acelasi.
  In orice scenariu de razboi ultramodern in estul Europei, Polonia si Romania vor fi primele sterse de pe harta. Oricare din parti ar invinge pe termen lung, pe termen scurt un razboi in zona ar insemna sfarsitul existentei acestor state.
  Este elementar, dar orice argumentatie logica se izbeste de amatorismul si gaunosenia morala a vremelnicelor autoritati, alese de tablete STS si care pretind ca reprezinta poporul.

 15. Una din cele mai echilibrate analize pe care le-am citit recent.

  Subscriu punctului de vedere, că Ucraina face tot ce este posibil (și imposibil) pentru a atrage măcar un stat membru al NATO în conflict. A încercat cu Polonia – n-a mers. O dronă ucrainiană s-a prăbușit în 2022 și în Croația, într-un parc din Zagreb. Încearcă acum cu România.

  E bine să fim fermi pe poziții. Calmi și hotărâți. Și să nu ne lăsăm târăți în aventuri periculoase.

  În alt plan vom avea și noi un cuvânt greu de spus, atunci când se va negocia aderarea Ucrainei la UE. Dacă se va ajunge vreo dată acolo. Când aroganța ucrainiană nu va fi suficientă pentru a-i califica. Avem un vot, care foarte ușor poate fi un veto. Nu suntem singuri, din cei 27 se mai găsesc câțiva alături de noi. Mânați de interese vitale. Exercițiul se face cu interdicția vânzării cerealelor. Lista e deschisă.

 16. UE este pe duca si NATO urmeaza. BRICS+ este pe val. Sunt evenimente inevitabile, poate ca nici macar de ordinul anilor ca realizare. Este vorba doar de Romania care trebuie sa-si urmareasca interesul propriu. In loc sa avem conducatori peste vremuri, vremurile sunt peste conducatorii nostri.

 17. @Anonimule de ce nu iti place istoria adevarata?
  Oare pentru ca arata romanilor ca rusii nu ne-au luat nimic din ce nu le-au dat Marea Britanie si SUA pentru a-si lua si ei partea, pentru ca la Paros a fost un targ de impartire a Europei in care nu exista vinovati si nevinovati?

  Eu tot incerc sa le spun romanilor sprijinitori ai Ukraineu – rugati-va ca Ukraina sa nu castige razboiul. Daca acum cand au nevoie ca de aer de Romania se poarta cu noi asa, ce vor face dupa castigarea razboiului?
  Deja de pe la inceputul acestui razboi de pe la Kiev ni s-a spus ca Romania ocupa ilegal parte din teritoriul Bucovinei…..asa ca eu zic sa va reveniti…

  Kievul se crede ARENDASUL Romaniei si i se pare o nemernicie ca sluga romaneasca nu ii urmeaza spusele….

  ….si asta sub obladuirea „marelui” Iohanis….

 18. Americanii isi toarnă cenușă în cap. Un general american spune că s-a înșelat când a afirmat că în vara asta Ucraina va câștiga războiul în interesul USA și va cuceri Crimeea!. Deci interesul USA e altul fata decât cel al Ucrainei!

 19. Un articol diversionist si manipulator! Nu oricine s-ar preta la asa ceva. Rad si curcile, adica Zelenschi care din start nu a facut nici macar un partz fara aprobarea marilor stapani incearca acum de capul sau sa bage Romania in belea, ba inca o face indirect printr-un functionar. Sunt povesti de popa beat la fel cum amestecarea numelor Aurescu si Odobescu in discutie denota ca suntem luati de fraieri. Unde si cui sa spuna ei altceva decat ceea ce le permite mandatul. De ce ii ascunde autorul pe tartorii Nato in cazul lui Zelenschi si pe Iohanis in cazul celor doi figuranti au nostri? In ce tara ministrul de externe vorbeste ce crede el pentru a fi apoi taxat de patriot?Chiar si cel al Ungariei vorbeste dupa dictarea lui Orban. Este o diversiune ieftina ticluita la nivel de conducatori vestici menita a-l face pe nefericitul Zelenschi tapul ispasitor al unei aventuri ce s-ar putea sa se incheie dezastruos pentru toti. Sau poate pentru a arata prostimii in cazul izbucnirii unei confruntari mondiale ca provocatorul a fost acelasi nefericit. Serbanescu se chinuie sa-i scoata pe cei mari. Nu tine decat la spalatii pe cap.

 20. “Mai imperios decât în viața indivizilor, în viața statelor există perioade în care trebuie să faci ce trebuie, nu neapărat ce-ți place.” Cam asta s-a spus și în anii 50, dar ce a urmat a industrializat și civilizat remarcabil România în următorii 40 de ani. Dar era pentru România, dar să faci ce nu-ți place pentru Ucraina că așa îi place la USA este cam inconștiență.

 21. Abea acum pricep românii ce poeme sunt ucrobanderoevreii ..!Rușii Din 2004 au înțeles că degrabă se va începe …o sumedenie de articole in presa ucraineană lămurea populației lor,că cazacii aveau pamanturi până la poalele Elbrusului!!!?? Rușii o să-i bată mai departe provocând frică și ura in toată Europa însă cu ei te mai poți înțelege pe undeva iar cu ucrainenii niciodată…

 22. Numitul Serb Anesco se descalifica nu doar prin ATACUL MURDAR, PROSOVIETIC la doi reprezentanti ai STATULUI SUVERAN Ucraina care
  le sta in ochi RASPUTINOIZILOR fanatici!!! Trec peste grobianismul expresiei de mahala sordida, „bagatul batului prin gard”!!!
  Individul uita cum cot la cot cu comilitonii proso vietici urlau in public si in media ca „ajutorul dat” de Romania Ucrainei ne impinge in RAZBOI cu URSS-Rasputin, fara a-si dea seama ca NU Romania o sa atace vreodata URSS-Rasputin, ci URSS-Rasputin asa
  cum de altfel a si amenintat!!! Si deja prin MINELE MARINE plasate in apele teritoriale ucrainene A ATACAT Romania, acestea plutind in deriva in apele noastre teritoriale!!! Faptul ca Armata ROSIE a creat URIASE CAMPURI TERESTRE DE MINE dovedeste indubitabil ca tot aceasta ARMATA BOLSEVICA CRIMINALA le-a lansat la apa si pe acelea marine!!! Care „oficialitati” au respins
  declaratiile ucrainene, alea militare interne/externe romanesti care au incheiat acordul de colaborare militara cu STATUL SUVERAN
  Ucraina atacat SAMAVOLNIC de Imperiul SOVIETIC NESATIOS TERITORIAL? Simt din nou o uriasa jena la gandul ca-i sunt conational…

 23. (editat) ruman zice sa ne tzinem tari, sa nu cedam diversiunii ucrainiene…Bre, (editat) crezi ca faci ce vrei tu? Esti in NATO si faci ce zice SUA….Daca SUA iti zice marsh la razboi, te duci….D -aia zic, NATO nu te apara de agresiuni, NATO te baga la razboi, ca d – aia exista NATO ! Cat ai fi de cretin tot iti dai seama ca NATO este scula amerloca de dominare a Lumii….Atentie, o lovitura nucleara mica, gen Hirosima, rezolva problema, desfiinteaza NATO….Daca Rusia in disperare de cauza trimite o lovitura nucleara mica Romaniei cu vreo 300.000 de morti populatia romana scoate tara din NATO ? Evident ca o scoate.
  ..Atentie, SUA nu risca pentru Romania, nu risca distrugerea nucleara reciproca cu Rusia!!!…Deci SUA nu te apara, chiar daca ar vrea!!

 24. Da, obraznici au fost tot timpul, cu un tupeu caracteristic originilor lor khazare războinice și cuceritoare. Vor să atragă o țară NATO în războiul lor cu rusii, cand de fapt amândouă pentru noi inseamnă acelasi URSS. Cand au ucis cu drona lor cetațeni polonezi, NATO nu a activat art. 5 si nu le-a declarat razboi nici când avionul nostru de patrulare si helicopterul trimis după el în Dobrogea au fost doborâte. PS: Oare cat de obraznici ar fi cu noi daca ar invinge in mod absurd in acest razboi?!?

 25. @istoria deasupra ….

  Bati cimpii. Mergi la carte intii si apoi scrie. Care sint acei romani sprijinitori ai Ucrainei? Sprijinul este cauzat de agresiunea Rusiei, fara insa a scuza aberatiile Ucrainei fata de romani.

 26. Nu trebuie lasata Romania, sa fie atrasa in razboiul lor pe care ei l-au provocat in mod treptat,sa va spun de ce cred eu asta

  1. Daca ar fi fost cu adevarat un om de stat intelept, presedintele lor, cunoscut lumii mai ales datorita talentului sau de cantaret la pian inedit, ar fi stiut ca independenta si suveranitatea Ucrainei este diferita, nuantata juridic, de cea avuta de alte tari foste membre in Pactul de la Varsovia : Romania, Polonia, Ungaria etc. Aceste tari NU AU FOST NICIODATA parte a URSS spre deosebire de Ucraina,..si in plus de asta, nu au fost vreodata parte a spiritualitatii, culturii si limbii ruse; rusii in cea mai mare parte a lor nu pot sa priveasca ucrainienii decat ca pe un ‘’trib’’ al marelui popor rus, iar limba ucraineana privita ca un dialect al limbii ruse; in occident opinia publica in cea mai mare parte cand ii aud pe ucrainieni vorbind ,nu disting ca ei vorbesc altceva decat limba rusa…scrierea este la fel, cultura, religia…deci se pare ca rusii au dreptate, sufleteste vorbind

  2. Atunci daca ar fi avut un pic de intelepciune si si-ar fi iubit cu adevarat poporul, presedintele ucrainean si nu ar fi purces la un drum fara iesire, prin schimbarea totala peste noapte, a tot ceea ce erau ei…el nu ar fi acceptat in ruptul capului sa faca o politica anti rusa fatisa cum continuat si escaladat el, provocand mania rusilor pana acolo ca au intrat peste ei…putea sa se limiteze la afaceri sa fie un mare ofshore, unde toata lumea ar fi putut sa castige si el ar fi ramas in istorie ca un erou…

 27. M-am cam obisnuit cu tupeul oricui, incepand cu politicienii romani plus multe tari si terminand cu ukrainienii, cu minciunile si manipularile nu ma pot obisnui. Azi pe traseul intersectia de la husi spre barlad, desi era soseaua nu prea aglomerata, flancurile de masini(tiruri cu cereale si de transport combustibil), coloane de 10-12 gabarit greu claxonau in bataie de joc sa apese pe acceleratie puternic soferii romani, adica, ii fortau sa incalce legea circulatiei exact cum fac ei, la fel si masinile din RM cu rezervoare pline gpl identice cu cele de la Crevedia. Cand trec spre vama, se cunosc ca sunt goale, au un rand de roti ridicate si cand sunt in viteza, se observa ca sunt goale, vajaie ca una vijelie vantoasa. Nu ma mira nimic din ce se va intampla cu Romania atata timp cat politicienii jura ca vulpea sau ca ursul.

 28. …a preferat sa braveze, sa ii provoce pe rusi persecutand rusofonii si limba rusa si sa se afiseze in ochii occidentului ca un dusman neinduplecat la Rusiei, steargand cu buretele tot ceea ce erau ucrainienii in ciuda realitatii evidente… si ceea ce a pus capat rabdarii rusilor dorinta lui de a face din Ucraina un post avansat al NATO… astfel, a trimis la o moarte eroica inutila, cea mai de pret bogatie a Ucrainei: barbatii tineri, puternici si sanatosi, multi dintre ei morti fara fara urmasi, punand astfel in pericol viitorul sanatos al unei tari in deriva, disperate, si care nici macar acum, in loc sa se opreasca cauta cu orice pret escaladarea conflictului conform principiului ’’Dupa noi popopul’’

  Nici acum nu poate sa inteleaga ca nu va putea castiga in fata rusilor pt simpul motiv ca o putere care poate distruge lumea nu poate fi invinsa de catre o tara neinsemnata…lumea nu va accepta niciodata sa fie pusa in pericol de distrugere pt Ucraina. Ce ar putea face in mod intelept acum, fara paranoia, sa opreasca macelul proprilor oameni pt o cauza care chiar daca justa nu poate fi castigata…sa ceara pace sa le lase rusilor ce au ei deja acolo si sa incerce sa pastreze cel putin Odesa si iesirea la mare…si sa renunte la ambitii militare… ii sunt cu adevarat inutile in lumea dea astazi

 29. O tot țineți cu diversiunea asta că „ruşii trebuie ținuți departe de granițele României”. Sau ale UE, după caz.
  Asta e povestea care s-a tot vehiculat când a fost creat NATO, fiindcă americanii voiau să interpună o linie de apărare între SUA şi URSS. Şi au făcut-o, militarizând Europa Occidentală în acest scop. Iar ulterior au mai făcut o linie defensivă băgând statele din Europa Centrală în această horă. Deci care-i diferența de esență dintre ucrainieni şi ruşi? De ce unii ar fi buni şi ceilalți răi? URSS-ul era „omul negru”, cu toate „statele” desprinse din el după 1990!
  Dar acum, pentru că în Ucraina au reuşit să cumpere nişte conducători trădători dispuşi să-şi trimită poporul la moarte pentru interesele lui Blackrock, Cargill sau Monsanto, înseamnă că ăia-s buni iar ruşii răi? Ucrainienii sunt la fel de ruşi ca şi ruşii, cu aceleaşi aere imperiale, doar că fiind vecini cu noi ne disprețuiesc şi mai mult decât ruşii din Rusia. Iar când vor avea ocazia să ne-o tragă, o vor face. Aşa cum au făcut-o şi în alte momente istorice, inclusiv foarte recente.
  Şi poate pe bună dreptate, văzând cât de slugarnic ne putem comporta!

 30. sunteti rautaciosi ..!! ignorati faptul ca ministerul de externe roman , foloseste cel mai eficient ” armament ” diplomatic, care nu da gres niciodata …” pozitia ghiocel ” si nu in ultima instanta, pupatul in cur ”..!

 31. Inca o dovada ca Dr. Robert Craig Nelson, profesor la Harvard in USA, avea dreptate. El a zis, public, ca, cum evreii au pornit primele doua razboaie mondiale, pericol mare e ca duo Zelenski/Soros vor sa porneasca al Treila Razboi Mondial

 32. 3.Rusii au fost nevoiti sa intre si sa opreasca ce se intampla acolo…pentru ei era o pierdere insemnata …daca Ucraine ar fi reusit dezlipirea culturala si intrarea in NATO, si alte regiuni si state ale Rusiei ar fi putut sa fie tentate sa faca acelasi lucru, deci un semn de slabiciune a puterii centrale de la Moscova, in fata unui proces foarte abil de dezintegrare ‘’pacifica’’ a Rusiei

  Romania a avut si sper sa aibe in continuare fata de Ucraina o politica chibzuita, de laudat…este o vorba: ‘’imi pare rau de tine dar de mine mi se rupe inima’’ Chiar daca si la noi presedintele este subiect de controvese, cel putin un lucru nu-i poate fi contestat in privinta Ucrainei: este un intelept om de stat

 33. cam lung articolul pentru a explica in termeni mai mult decat rezonabili ( personal mi se pare ca si articolul asta „se prelinge pe pereti” incercand mai mult „sa dreaga busuiocul” pentru „linistea” marionetelor asignate U$/NATO)…de fapt singura intrebare care mi se pare relevanta este :ce-i intereseaza pe mascaricii de la kiev daca a cazut sau nu drona la noi (colocvial suna cam asa: ce-i f… grija pe ei, numai buna pentru obrazul unor mascarici nesimtiti!) ?…sa-si vada de necazurile lor daca tot li s-a impus ( nu ca ei ar fi fost niste sfinti) sa-i provoace pe rusi de i-au facut aia borhot…sa le spunem zicala romaneasca : cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia!

 34. Acuma ucrainenii se fac că plouă, ne ocolesc, se uită într-o parte.. când e vorba de noi. Nu au încotro, orice ajutor e binevenit.
  Ei au acolo facțiuni scăpate de sub control, naționaliste,care nu ascultă de nimeni. Nici măcar de americani.
  Și după război vor porni din nou acțiuni ostile împotriva României.
  O să vedeți.
  Iar rușii vor râde de noi.
  De asta ungurii au poziția care o au: pentru că știu cine sunt ucrainenii, verii rușilor

 35. Cedan : au fost cu paratu la stapan : ”uite Romania face fite si nu vrea sa ne cante in struna, sa spuna ca noi”… si astfel a aparut un nou articol in Coti’ de azi, cum ca pana la urma Ministeru Apararii ar fi gasit totusi ceva resturi de drona? Ce o vrea sa insemne asta?

 36. Pana la urma, Talvar a recunoscut ca o drona a cazut pe teritoriul Romaniei. Toata discutia patimasa a autorului articolului si a distinsilor postaci anterioara trebuie restartata. Si nu a sa se intample nimic. Rusii vor zice ca a fost drona ucrainiana. In cazul, putin probabil, ca vor recunoaste ca a fost ruseasca, ambasadorul rus isi va prezenta niste scuze formale, si „pupat piata independentii” !

 37. Da, chiar si asa, spre rușinea noastră si mai ales a lui Johannis, au recunoscut abia acum la ordinul altora, ca au gasit relicve inca de ieri. Dar sper ca nu a fost o explozie ci doar resturi nedatate doborâte. Fața de situația penibilă în care a fost pus președintele, acesta ar trebui să.i ceară demisia profesorului de engleză anumit de el ca ministru MAPN. PS: Penibilă si jignitoare pozitie pentru români !!!

 38. sper, la cum este pozitioata sa nu fi fost pusa „cu mina” pentru a impaca si „capra si varza”.

 39. Ajutor pentru ce ? Pentru exterminarea Romanilor din Bucovina, Bugeac shi Maramureshul de nord ? Ala nu e ajutor ci TRADAREA Romaniei ! Ajutor de ce ? In sperantza ca nazishtii pushi de CIA la Kiev se vor opri dupa uciderea Romanilor din Basarabia, Bucovina, Bugeac shi Maramureshul de nord ? NU, nu se vor opri din ucis, vor continua sa ucida Basarabenii deja tzinutzi in sclavie prin pushcarii de U-Krainainca nazista Maia Sandu shi apoi shi restul Romanilor exterminatzi shi ei de super-armata nazista U-Krainiana inarmata de Americani. Astea sunt consecintzele ajutorului pentru nazishtii de la Kiev shi Iohannis, nazist shi el, va observa din Germania cum sunt ucishi Romanii de calaii nazisti pushi de CIA la Kiev.

 40. Romania a fost si este inconjurata numai de dusmani !! De ce ? Pentru ca toti, dar toti au muscat teritorii de la romani si toti stiu ca nu au dreptul la ele iar revendicarile romanilor sunt pe dreptate.

 41. In acest moment cand incep sa-mi redactez, pe loc, un nou ciomentariu, 42 de CLONE Sovietice si-au dejectat pe rand mizeriile fe caloide si acesti mizerabili ma acuza ca ma multiplic,din cei 42 de Tica-losi ordin nari unul nu a condamnat AGRESIUNEA CRIMINALA
  a URSS-Rasputin!!! Pe ceausistul Anonim ce sta cu koorul in doua luntre nu-l trec la socoteala datorita indaratniciei de a sfida
  realitatea istorica a ultimilor 200 de ani in care IDEOLOGIA GENOCIDULUI a provocat MACELURI MARXIST/BOLSEVICE MONDIALE calcand in picioare DREPTURILE POPOARELOR! La fel cum la noi NARODNICII si apoi BOLSEVICII au calcat in picioare traditii si au pervertit constiinte, tot asa au procedat in toate coloniile, inclusiv in Ucraina!!! Si pentru a continua SIMETRIA, la fel cum Cominternul a procedat la noi, punand prin doi PROFI, Iorga si AC Cuza, bazele IDEOLOGIEI ANTISEMITE, constituind si „partide nationaliste”,
  inaintea lui Musolini si Hitler, transformate in GARDA DE FIER, tot asa, ne noricitilor, a procedat in Ucraina unde a LEGENDAT BANDE DE PARTIZANI care nu au luat ANVERGURA POLITICO-TERORISTA a Garzii de Fier!!! In 1918 nemtii nu au comis in Ucraina ce au
  comis BOLSEVICII lui Lenin, din acest motiv fiind sadit in constiinta populara un puternic antibolsevism!!! Dupa 1991 daca n-ar fi existat acest sentiment, Ucraina ar fi consimtit sa faca parte din IMPERIUL SOVIETIC rebotezat „federatia rusa”!!! Nu-i poti cere lu Serbanescu sa inteleaga aceste aspecte inteligibile si fostilor soimi ai patriei…
  la fel s-a intamplat cu Ucraina si POPORUL UCRAINEAN

 42. Vai de capul lor ukrainienii astia,mor ca idioții din cauza încăpățânării și manipulării,primite,,de la SERVITORUL POPORULUI&Co,,Se v.a termina urat pentru ei din păcate vor fi decimați,exterminați până când nu v.a mai exista o rezistență demnă de luat in considerație.Inca nu au inteles că războiul asta nu e făcut că sa.l câștige iar Ukraina să rămână în vechile teritorii.Rusii își vor trimite toti pușcăriașii și elementele negative,să mai curate Rusia iar ukrainienii indiferent de ajutoare vor fi măcinați încetul cu încetul până vor accepta condițiile deja hotărâte între USA și RASIA

 43. O Ucraina mai mica ar fi cu siguranta mai prietenoasa, mai putin obraznica, i-ar mai taia coarnele ! Obraznicia si veche si noua este de la khazarii care mereu au fost in fruntea acestui teritoriu.

 44. Domnule Serbanescu, nu aveti idee ca Cherlie era sa va bombardeze cu niste majuscule de calibru greu .. de data asta a trecut cu vederea si auzul, dar nu va vad prea bine, OK? ..Eu, contra unei sume modice, asigur protectia VIP-urilor literare cu un arsenal complex de fonturi. Aveti email-ulul meu, ganditi-va

 45. Nu numai trolul prost recunoaste sincer ca e prost, iata ca a aparul si trolul sovietic „slugoiul” care isi recunoaste cinditia Tica-loasa de AGENT AOVIETIC!!! Si pare mult mai tamp decat tantalaul, doar un tembel poate afirma MINCIUNA ORDINARA ca NATO ar fi „militarizat Europa occidentala”!? Tica-losul care uraste atavic americanii RASTALMACESTE MARSAV REALITATEA ca SUA a tinut si
  inca mai tine NATO in viata dovada si POZITIA lui Trump de A TAIA CONTRIBUTIA URIASA FINANCIARA!!! Deosebit de aceasta realitate,
  dupa 24 febr 2022 cand URSS-Rasputin a ATACAT MISELESTE STATUL SUVERAN Ucraina, statele occidentale s-au trezit ca ARMATELE lor sunt slabe numeric si dotate cu un armament minimal si invechit, fiind NECESARE SUTE DE MILIARDE pentru o inarmare adecvata a fiecarei tari, capabila a face fatza uriasei MASINARII GENOCIDARE a Armatei ROSII!!! Prin aceasta RASTALMACIRE ODIOASA SLUGOIUL Tica-los se autodemasca mai departe ca fiind rene/core/marius/hemo roidul gelu…Fara SUA NATO si Colhozul BOLSEVIC european sunt
  o prada usoara pt Rasputin!!! Si sa nu uitam cum ILEGALUL BOLSEVIC Mac Rou intentiona, precum TATUCUL De Gaulle COMINTERNISTUL, sa DESTRUCTUREZE NATO in anii 1960 de glorie a Comintern, mergand mai departe printr-o „armata colhoznica” fara SUA!!!

 46. Si daca acele resturi gasie cu greu pq malul Dunarii tocmai intr-o zona necirculata, au fost implantate de ucrainieni? Este foarte posibil, mai ales ca kuleba se lauda ca are fotografii… Ce este sigur, ca ucranii sunt disperati si incearca prin orice mijloace sa bage Romania in razboi si prin ea NATO.

 47. RUkraINA este o ruina, „tara nimanui” dintre doua lumi incompatibile, una care l-a creat pe CharTica, responsabil cu ura a orice, o lume care a aruncat in aer un ziarist, femeie, pe motiv ca era fata unuia care de 8 ani n-a mai fost bagat in seama de Putin. O lume de criminali nazisti. Iar Coti ii ridica in slavi, sustine si alti criminali nazisti „patrioti de aur”. Asta, cica, este lumea BUNA. Va doresc sa aveti parte de cat mai multe dintre beneficiile ei, Inexistentul sa va ajute !

 48. „nici Zelensky și, din păcate, nici restul populației nu-i prea înghit pe români, în general. ”
  Ce coincidenta : nici eu nu=i inghit pe ucrainieni si mai ales pe „ucrainienii” de dibncolo de ocean .

 49. Charlie, garda aia de fier era condusa de U-Krainianul Corneliu Zelensky acelashi nume cu nazistul de azi Vladimir Zelensky. Zelensky ala shi-a schimbat numele in Codreanu cum shi Zelensky asta de azi shi-a schimbat poporul: Cica e Evreu.

 50. S-A slobozit la CRITICA vis a vis de Ucraina SI Zelenski …
  Cam tardiv.

 51. Ucraina apartine Rusiei si acolo trebuie sa ramana. Fie ca ne place, fie ca nu. Ucraina stie care twritorii care nu-i apartin si atunci se comporta golaneste, exact ca fratele rus. Mi-a placut pasajul cu „rusii n-au putut lua Kievul”… stim astazi ca rusii s-au retras de fapt in urma unui acord, chiar daca autorul nu a aflat inca.

 52. Propagandist mai „destept si obiectiv” chiar si decat Radu Tudor.
  Am rezistat pana la ” imperiul taristo bolsevic rus” …4 vorbe , 2 antinomii uriașăe: țarist cu bolsevic si bolsevic cu rus.

 53. Phoenix gost americana de observație monitorizare supraveghere. Căutați Act1v3 news citind din o fostă purtătoare de cuvânt STS, Dana Nu rețin. Dar 3 ” destepti” , chiar aliați, nu vor fi de acord niciodată, pe modelul ” Racul broasca si o stiuca ”

  .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.