Eurobarometru. Ce mai cred românii despre apartenența la UE?

Şapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European, care mai arată că 75% dintre români spun că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, unul din cele mai ridicate procente din UE.

Eurobarometrul a fost prezentat miercuri de PE, cu şase luni înainte de alegerile europene, care sunt programate să aibă loc între 6 şi 9 iunie 2024.

Principalele motive invocate de respondenţii din România în legătură cu aceste beneficii sunt noi oportunităţi de lucru aduse de UE (42%), îmbunătăţirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuţia UE al menţinerea păcii (25%) şi cooperarea cu alte state europene (25%), se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Pentru participanţii din întreaga UE la acest sondaj motivele principale sunt contribuţia UE la menţinerea păcii şi consolidarea securităţii (34%) şi îmbunătăţirea cooperării dintre ţările Uniunii (34%).

De asemenea, imaginea UE printre cetăţenii europeni a rămas stabilă din martie acest an: UE are imagine pozitivă în rândul a 45% dintre cetăţeni, o imagine neutră – 38%, o imagine negativă – 16%. În România, UE are o imagine pozitivă printre 49% dintre cetăţeni, o imagine neutră – 35% şi o imagine negativă – 14%.

În plus, 70% dintre cetăţenii UE (60% dintre cetăţenii români) consideră că acţiunile UE au un impact asupra vieţii lor de zi cu zi. Mai mult de o treime dintre cetăţenii UE consideră că lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (36%) şi sănătatea publică (34%) reprezintă principalele subiecte cărora Parlamentul European trebuie să le acorde prioritate.

Următoarele teme importante pentru cetăţenii UE sunt acţiunile de combatere a schimbărilor climatice (29%) şi sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (29%). Migraţia şi azilul (18%), în prezent pe poziţia a noua, reprezintă tema care a crescut cu şapte puncte procentuale faţă de toamna anului trecut.

În opinia cetăţenilor români participanţi la sondaj, priorităţile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) şi lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (34%).

Sondajul mai relevă că dificultăţile socioeconomice afectează încă mulţi europeni, chiar dacă indicatorii s-au îmbunătăţit uşor în cursul ultimelor şase luni, se mai arată în comunicatul PE. 73% dintre respondenţi (cu 6 puncte procentuale mai puţin decât în primăvară) consideră că nivelul lor de trai va scădea în anul următor.

Peste o treime dintre europeni (37%) întâmpină dificultăţi în a plăti facturile uneori sau de cele mai multe ori, iar procentul de cetăţeni români care întâmpină dificultăţi la plata facturilor uneori sau de cele mai multe ori este de 57%.

Majoritatea europenilor (53%), inclusiv a cetăţenilor români (59%), doresc ca PE să joace un rol mai important, o opinie majoritară în 21 de state membre.

Majoritatea europenilor (57%) sunt interesaţi de alegerile viitoare pentru Parlamentul European, un rezultat stabil în comparaţie cu primăvara anului 2023 (1 punct procentual mai mult), dar cu 6 puncte procentuale mai mare decât în toamna anului 2018, într-un moment similar anterior ultimelor alegeri europene. 60% dintre români afirmă că sunt interesaţi de alegerile europene din 2024.

68% dintre europenii participanţi la sondaj spun că ar putea vota dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână – cu nouă puncte mai mult decât în toamna anului 2018.

Dintre cetăţenii români care au răspuns sondajului, 75% au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Este al cincilea procent din UE, după Danemarca (86%), Olanda (82%), Suedia (80%) şi Polonia (76%) şi la egalitate cu Grecia (75%).

Comparativ cu toamna lui 2018, când 55% dintre români spuneau că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, se înregistrează o creştere de 20 de puncte procentuale, a doua din UE (după Polonia, +23 de puncte procentuale) şi la egalitate cu Slovacia.

Prezenţa la alegerile europene din 2019 a fost de 51,2% în România.

Rezultatele Eurobarometrului „arată că atât interesul pentru alegerile europene, cât şi probabilitatea de a vota au crescut în mod măsurabil, în special în comparaţie cu acum cinci ani”, afirmă preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video transmis cu ocazia prezentării sondajului.

„Rezultatele sunt foarte încurajatoare şi ne sprijină în eforturile noastre de a creşte prezenţa la vot, ceea ce este important deoarece democraţia nu poate fi niciodată considerată ca fiind de la sine înţeleasă. În iunie 2024, haideţi să o protejăm şi să o păstrăm prin exprimarea votului”, a mai transmis ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

29 de Comentarii

  1. Sunt cifre masluite. Nici macar aurolacii nu se mai lasa prostiti.

  2. UE se va rupe natural în UE de Vest și UE de Est. Asta din cauza lăcomiei occidentului colectiv, lăcomie de la care nu se pot abține. Din minunatul proiect UE o să iasă doar un mare fâs.

  3. Exact ca pe vremea cincinalelor. Comisia Europeana = noul Comitet Central.
    A iesit bine tovarasi, 69%. Schiorul e fericit.

  4. 7 din 10 nu-i prea optimist ?? Cred că a fost un pic măsluit, îndulcit de la 6 din 49.

  5. din panoplia demokratiei de tip occidental :

    1 ) – Manipullarea prin Sondaje = cea mai eficienta arma in strategia politica.

  6. Citind articolul m-am speriat. Am crezut ca s-a reactivat ” Sputnik” ….Ce ti-e propaganda asta ! Da de primirea Ukruinei in (m)UE ,nimik ,nimik ?Caz doar populimea romaneza nu mai pot de ” dragul” lor…..

  7. Romania este TARA EUROPEANA. dintotdeauna nu de la „aderarea” NEVOTATA DE ROMANI! aceast organism a pornit de la premisa UNEI PIETE LIBERE. paaaas-cuuu-paaas am inceput sa inchidem productia proprie, pentru a deveni, noi, piata lor de desfacere a mizeriilor, inclusiv de a deveni GROAPA DE GUNOI A EUROPEI, in timp ce ei ne impun sa fim „verzi” si sa cheltuim SUME MONSTRUOASE PENTRU „RECICLARE”, in situatia in care inventatorii nostri POT TOPI EFECTIV TOT GUNOIUL, producand ENERGIE. dar rsursele noastre extraordinare, care NE ASIGURA PRACTIC O VIATA IMBELSUGATA FARA CA CETATEANUL SA PLATEASCA NIMIC SAU EXTREM DE PUTIN, A FOST DEVALIZATA DE CORPORATII (prin tradatorii si criminalii asezati la butoane), TOATE RESURSELE ROMANIEI EFECTIV DATE PE SHPAGA CORPORATIILOR, PENTRU CA ELE SA NI LE VANDA LA PRETURI NESIMTITE. „uniunea” TREBUIE SA RAMANA IN BAREMURILE IN CARE A INCEPUT. EA NU POATE FI MAI MULT DECAT O PIATA LIBERA.

  8. ROMANIA TREBUIE SA SE REINTOARCA LA PRODUCTIILE PROPRII SI LA INDUSTRIE SI LA ADMINISTRAREA RESURSELOR NOASTRE. TREBUIE SA NE DEZBARAM DE TRADATORI SI CRIMINALI, DE UN APARAT BUGETAR MAMUT, IN TOATE INSTITUTIILE PARAZITARE ALE STATULUI. LASATI OMUL DE RAND SA MUNCEASCA. EVAZIUNEA – APROPOS DE UIE, IN TOATE TARILE S EURMARESTE DE LA O ANUMITA SUMA (MARE) IN SUS! LASATI OAMENII SA SUPRAVIETUIASCA. EVAZIUNEA ESTE NECESARA PENTRU CRESTEREA ECONOMIEI (plata tva, accize etc.). MA REFER LA SUPRAVIETUIREA OAMENILOR. OPRITI „DIGITALIZAREA – ADICA BIROCRATIZAREA „tehnologizata” prost si cu rea-vointa A INSTITUTIILOR, ASTFEL INCAT ROMANII NU MAI POT DECLARA PE HARTIE, NU ISI MAI POT SCOATE ACTULE, sunt amendati pe „platforme” UNDE NICI NU S-AU INSCRIS PENTRU CA NU CUNOSC SI NU AU ACCES LA ACESTE TEHNOLOGII! CONDITIONATI MUNCA DE TEHNOLOGIE! OPRITI LEGILE LA LEGI DEJA EXISTENTE, PE CARE NU LE APLICATI. OPRITI ORDINELE DE SUS IN JOS CARE VIN DE LA UN ORGANISM NEVOTAT DE NOI! SUVERANITATEA, INDEPENDENTA SI CONSTITUTIA NU SE NEGOCIAZA, BHAI! VREAU O ROMANIE CARE ESTE LASATA SA TRAIASCA, IN LIBERTATE SI FERICIRE. daca nu, pai nu mai avem ce pierde…decat „viata”. iar ceea ce traim acum, NU ESTE VIATA. CI IAD!

  9. Vorba lui Dimitrie Cantemir,asta pentru proștii din media,…principatele române fac parte în primul rând din Balcani!…
    Așa cum țările nordice fac parte din Scandinavia!…după care au acceptat europa!…
    Europa înființată de binomul franco-german!pentru a-și mări influența în restul teritoriului!…
    Pentru oligofrenul,europa ca zonă geografică e un continent, dar ca administrație teritorială este un conglomerat de țări care n-au treaba cu asta!…
    Apropo, Israelul,Kazastan & țările din asia centrală sunt europene?…

  10. Poate 75% nu voteaza , dar ei stiu bine : foaie verde de cicoare ,
    votezi ochi si iese soare !

  11. Poate 7 din 10 bugetari de lux din politica românească au răspuns la acest sondaj, cetățeanul de rând, habar nu are ce înseamnă, fiind mințit și menținut în sărăcie, răspunde cum i se sugerează.

  12. Serbul poate lucra singur pamantul si moare de foame ca ii ia stapanul cam tot ce produce sau se angajeaza sluga la stapan si ii da stapanul haine, doarme in camerele din spatele castelului si are resturile de mancare asigurate. Odata ajuns sluga la palat se poate uita cu satisfactie la serb: Sunt imbracat mai curat mananc carnea ramasa in fiecare zi hai ca o duc mai bine!

  13. Eu unul m-am plictisit de cate panouri cu reclame pentru UE am vazut pe strazile din Bucuresti, din alea cu independenta energetica, cu democratie, cu Tu esti Europa, sau cu Iantu laudand statu’ rroman ca a reparat ceva cu bani de la UE. Sau ca ieri cand citeam ca au deschis un amarat de pod la Luica si l-au numit „Europa Unita”… propaganda pro UE de parca e desprinsa din „1984”…

  14. Românii nu știu cît or fi de mulțumiți, dar țiganii, ehee, pt ăștia tot ce li se putea întâmpla mai bun! Mai fast, mai de bun augur! Revoluția tot pt ei s a făcut. Sa mai zici că nu i un noroc sa fii țigan in rrromania azi😜

  15. Cum, nimic despre cedarea suveranității privind Justiția, despre abandonarea Constituțiilor statelor? În primăvară, la europarlamentare, poporul roman se va răfui cu elitele trădătoare. După aia, actualii potentat, speriați de auriți, se vor alinia sub steag străin și vor livra „stabilitate, democrație, spirit european”

  16. romanii = oameni seriosi!dar ramane cum am vorbit ‘tensiuni uriase in coalitie,din ianuarie toate preturile cresc’

  17. Bla,bla și mac mac, UE cea mai mare greșeală și cea mai imbecila idee. Am ajuns sclavetii și gunoaiele UE. Nu mai suntem stăpâni in Romania, ne-au invadat migranții. Am ajuns o colonie mai amărâtă decât orice țară din lumea a treia. Daca s-ar face referendum cinstit nu măsluit de Servicii, referitor la un eventual ROEXIT oare care ar fi rezultatul? Am intrat în (M) UE că să devenim slugile occidentului și bogații să se plimbe prin lume și să-si cumpere case in toată UE. Avem vreun avantaj noi românii iobagii Europei?

  18. @Rammstein:

    Romania este tara carpatica. Balcanii sint la sud de Dunare, care reprezinta o delimitare geografica, etnica, istorica.

  19. In situatia in care a fost adusa Romania dupa 1990, prin nesfirsitele acte de coruptie si cedari de suveranitate, nu mai are alta optiune decit a merge cu UE.

    Ca sa se desparta de UE, ar trebui sa existe un adevarat partener strategic, care sa o poata sustine in fata ingerintelor externe. Acest partener putea fi in primii ani ’90 China. Ea este singura mare putere care a respectat Romania. In acei ani, era o vorba: ce-ar fi sa vedem marfurile chinezesti explodind in Europa prin Canalul Dunare-Marea Neagra?

    In loc sa ne apropiem de China, noi ne-am indepartat-o, printr-o slugarnicie ca in anii regimului cominternist impus de Stalin. De acel regim ne-am lepadat. De acesta, ne vom putea vreodata oare?

  20. Mă duc să votez doar dacă candidează Șoșoaca.In rest pa și pusi Iuoropa!

  21. roexit – dupa cit am pierdut cu aderarea in ue , iesirea ar fi si mai dezastruoasa .Viseaza unii fabrici , uzine , CAP-euri , dar nu stiu a spune cu cine si cu ce s-ar face asa ceva , vremurile bolsevico-cominterniste de stil vechi sint inlocuite cu marxismul progresist .Varianta brics este scimbare de stapin-stapini si nimeni nu poate sti cum va fi .

  22. Am auzit ca s-a dublat numarul de analfabeti functional. Sondajul asta cu 7 din 10 confirma gradul de prosteala in urma Romaniei educate !

  23. calmul dinaintea furtunii (razboi mondial) ..
    migratia scapata de sub control duce spre anarhie si regruparea legionarilor,nazistilor,…si alte grupuri de gura-casca care
    prin nemultumirile tr intrarea planetara in faliment vor aduce haos ,in fiecare tara.
    ghiata planetei va continua sa se topeasca cu ritm accelerat/an si va produce furtuni si cicloane din ce in ce mai intense.
    pe masura ce ghiata se va topi planeta se va echilibra prin rotaie la pierderea masei reprezentate de ghiata..deci mai multe cuttremure „programate”..
    idiotii se vor nimici intre ei si pe noi chiar ne doare in cot de sondajul asta,
    despre cei care v-au pacalit 12 ani sa nu intrati in Colonie(grupul cae a pierdut ultimul razboi mondial)…

  24. Astia au intrebat pe alde Rolex et Co care huzuresc la somn,salarii barosane cum neam de neamul lor nu s-a gandit sa aibe , la trai bun si cascat gura in Parlamentul Europei.Italienii,francezii,ungurii,polonezii,austriecii chiar, ar iesi maine din comunitate.La olandezi,nemti,sloveni, belgieni si satelitii Croatia,Lituania,Estonia cade bine uniunea.

  25. Perfect adevărat! Avantajul de-a fi slugă in UE consta in faptul că n-ai nici-o obligație in a-ți asigura mijloacele de subzistenta. Parizerul ți-l livrează Stăpânul. Tu doar prestezi la dânsul și mai ai obligația de-a-ți perpetua specia. De sclaveti…

  26. Fix aceleasi cifre ar obtine cartelul camatarilor daca ar publica sondajul cu intrebarea: „sunteti de acord cu camataria?”.

    UE e un grup infractional organizat, cu multi eurodeputati infractori dovediti, dar nesanctionati. Prostimea uita repede. Cum 57% dintre romani au probleme cu plata facturilor, restul de 75% (pana la 100% n-asa?) iubesc neconditionat UE. Pentru ca nu vad legatura dintre dictatura UE si politica de umilire, saracire si eliminare a „inutililor”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.