„EUROPAfest” sărbătoreşte „International Jazz Day”

România se alătură ţărilor care sărbătoresc “Ziua Internaţionaă a Jazz-ului”, aflată sub patronajul UNESCO, cu trei evenimente marca “jmEvents”: “Bucharest International Jazz Competition”.

Ajunsă la ediţia cu nr. 7, “Bucharest International Jazz Competition”, cotată de BBC între primele 3 concursuri de jazz din Europa, aduce în perioada 18-25 mai 2013 concerte, workshopuri şi jam sessions. Evenimentul s-a evidenţiat pe piaţa de jazz ca lider de opinie, mereu dornic să ofere spectatorilor un mix inedit de producţii şi creatii de jazz.

În 2013, peste 27 de trupe din 22 de ţări, din SUA până în Indonezia, vor transforma Bucureştiul în capitala jazz-ului mondial.

Site-ul “www.jazzcompetition.ro” va fi lansat public pe data de 30 aprilie, având ca target muzicienii de jazz profesionişti şi iubitorii acestui gen muzical din întreaga lume. Încă de la primul click, eşti introdus în lumea neconvenţională a jazz-ului. Un site ce transmite sentimentul că te afli în sala de concerte, aproape de artişti şi guşti cu poftă fiecare acord de jazz. Culoarea galbenă transmite energie şi bună dispoziţie, iar eleganţa şi în acelaşi timp rafinamentul acestui site sunt prezentate prin imaginea unui pian care aşteaptă să fie ascultat.

Site-ul “www.jmEvents.ro” aparţine unuia dintre actorii principali în domeniul organizării de evenimente din spaţiul autohton. “jmEvents” acordă o atenţie deosebită programelor şi proiectelor dedicate jazz-ului, între acestea numărându-se evenimente de prestigiu, cu 20 de ani de tradiţie, precum “EUROPAfest – jazz, blues, pop şi clasic”. În 2013, sub sloganul “It’s all about live quality music!”, festivalul prezintă peste 300 de artişti din 52 de ţări. La categoria jazz, vor avea loc concerte, jam sessions, workshopuri, dar şi prezentări cu fotografii de jazz.

Catanga Alex Pădureanu

La acesta se adaugă PROMS – Jazz & Classic, Urban Culture Fusion, un melanj între acorduri de jazz, muzică clasică şi de film.

“jmEvents” promovează jazz-ul profesionist în România şi subscrie valorilor promovate de “Ziua Internaţională a Jazz-ului”: unitate, pace, libertate de exprimare şi eradicarea discriminării.

30 aprilie reuneşte comunităţi, artişti, pasionaţi de jazz din toată lumea pentru a sărbători şi a învăţa despre arta jazz-ului, rădăcinile sale, viitorul şi impactul lui. “International Jazz Day” contribuie la dezvoltarea socială şi culturală prin intermediul muzicii, jazz-ul fiind văzut ca instrument de educaţie, dialog şi comunicare.

Energia şi libertatea jazz-ului unesc continente, în această zi având loc peste 100 de evenimente, în mai multe ţări din lume: concerte, conferinţe, proiecţii de filme, expoziţii de fotografii. Nume mari ale muzicii se alătură anual acestei sărbători a jazz-ului, printre care Herbie Hancock, John Beasley, Tony Bennett, George Benson.

Povestea unui concurs jazz de succes

Chocolate Disaster

“Sunt mândru să vă spun că, la doar 7 ani de la debut, «Bucharest International Jazz Competition» este cotat drept al doilea concurs de jazz din Europa şi al treilea pe plan mondial. Concursul contribuie în mod semnificativ la construirea unei imagini pozitive a României în lume, făcând posibilă includerea ţării noastre pe harta internaţională a evenimentelor de jazz majore.

Adresat muzicienilor profesionişti, evenimentul a debutat cu succes în 2007, înregistrând o participare neaşteptată pentru prima ediţie – 30 trupe din 25 ţări.

Trendul s-a menţinut, popularitatea evenimentului crescând simţitor, câştigându-şi pe drept titulatura de cel mai vizibil şi puternic concurs din regiune. La vizita sa în România, Natalie Cole a fost încântată să găsească un eveniment de acest gen şi consideră binevenită miţcarea dedicată noii generatii a jazz-ului. Sub sloganul «100% jazz and more» publicul este invitat să afle noile tendinţe mondiale, «creme de la crem» ale marilor centre de jazz din întreaga lume, concepte bine definite, idei îndrăzneţe în evoluţii inedite. Portofoliul concurenţilor include participări la evenimente internaţionale prestigioase, ca «Festivalul de Jazz» de la Montreux, «Thelonius Monk Festival», «Red Sea International Jazz Festival» sau «Lionel Hampton Jazz Festival» din USA. Sunt convins că proiectele de jazz de anul acesta vor ţine sălile pline aşa cum a fost de fiecare dată”, mărturisea Luigi Gageos, Director EUROPAfest.

A şaptea ediţie a festivalului va debuta pe 18 mai, reunind la start 27 trupe, 22 ţări, 4 continente. O săptămână întreagă va fi dedicată jazz-ului, iar la finalul ei, în 25 mai, vor fi cunoscuţi cei mai buni artişti ai noii generaţii de jazz.

3 forEstBand

La “Bucharest International Jazz Competition 2013” au fost acceptate în Semifinală trupe din Argentina, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Columbia, Croaţia, Elveţia, Estonia, Franţa, Germania, Indonezia, Islanda, Italia, Marea Britanie, Mexic, Portugalia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria, Uruguay.

Dintre trupele în concurs amintim “Chocolate Disaster”, “Any Jazz”, “Dan Cavangh Dallas Trio”, “Federico Nathan Quintet”, “Tipazband”, “Time Unity 4tet”… Din România participă “Catanga Alex Pădureanu” şi “3 forEst Band”.

“Bucharest International Jazz Competition” se desfăşoară în cadrul “Festivalului International EUROPAfest”, cu o tradiţie de 20 ani, derulat sub Înaltul Patronaj al Alteţelor Lor Regale, Principesa Margareta şi Principele Radu.

“It’s all about live quality music!” Între 9 şi 25 mai, Bucureştiul devine mai frumos.

Concertele vor avea loc la Sala Studio a Teatrului Odeon şi la “Caffe Festival” de la Clubul “Loft”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.