Export inconștient de inteligență și performanță

Mai demult, un părerist într-ale istoriei făcea tărăboi pe ideea că guvernul ar putea introduce restricții de circulație pentru absolvenții de universități. Cum adică, absolvenții să nu aibă dreptul să-și părăsească țara? La mintea lui de turnător bătrîn și prost, dreptul la emigrație economică și profesională este unul divin și intangibil, chiar dacă poporul din care pleacă ar decădea mereu. Şi țara ”aparținătoare” (termen din lumea spitalicească) ar suferi și ea de pierderi dramatice tocmai din plecarea celor mai luminate minți.

De altfel, președintele și guvernul României ignoră problema, de parcă ar fi doar administratorii unui dormitor sau ai unui bantustanat european din care țările dezvoltate își recrutează forța de muncă și performerii intelectuali.

Din păcate, imediat după căderea comunismului, fenomenul a luat proporții. Migrația forței de muncă a fost controlată o vreme prin vize. Loteria vizelor și dosarele pentru Canada și Australia au fost și ele forme de a selecta performeri profesionali și intelectuali. Regret enorm că într-o perioadă am publicat anunțuri despre Loteria Vizelor în SUA și nu am contestat public practica în cauză.

Trei decenii, țara noastră a funcționat numai ca rezervor de forță de muncă, de forță fizică (mai ales pentru mercenari și societăți internaționale de pază în zone de conflict) sau de valori artistice și de performeri în inteligență artificială.

Nimeni, dar absolut nimeni și nici un partid parlamentar nu și-a pus problema consecințelor acestui fenomen. Au lăsat totul în voia sorții și la nevoia țărilor beneficiare. Cu plecarea tinerilor absolvenți de universități, țara noastră a pierdut sume astronomice fără să primească nici măcar un mulțumesc diplomatic, necum compensații financiare.

Un absolvent de universitate costă pînă la faza de diplomă (inclusiv) cel puțin 150.000 de euro. Faceți un calcul să vedeți cîți oameni școliți a făcut cadou România? Înmulțiți o jumătate de milion sau un milion cu 150.000 și obțineți nu doar cadoul făcut țărilor deștepte, dar și dimensiunea găurii financiare din bugetul Romaniei. Era atît de greu să introducem limitări de timp pentru cei care au studiat pe banii statului român? Era așa dificil să construim politici pentru dezvoltarea și afirmarea lor în sociteatea romanească?

Să plece doctorii, zicea inconștient primul aventurier al țării!

Am citit nu demult o știre despre măsurile de acordare a vizei de muncă în Marea Britanie. Ce au decis englezii?

”Câştigători ai unor distincţii precum premiul Nobel, premiul Turing pentru informaticieni, premiul Grammy, premiul Oscar sau Globurile de Aur vor putea trăi şi lucra mai uşor în Regatul Unit, conform acestei reforme introduse de ministerul de interne.

Câştigătorii anumitor premii din domeniile dansului, modei, arhitecturii şi ştiinţelor sociale sunt, de asemenea, vizaţi de aceste schimbări. Astfel, procedurile pentru obţinerea vizei de muncă vor fi simplificate şi accelerate”….

„Câştigătorii acestor premii au atins apogeul carierei lor şi au multe de oferit Regatului Unit”, a declarat ministrul de interne Priti Patel, citat de Știri pe surse.

Bravo, Gogu! Să vină toți să înflorească Anglia!

-”Aceste schimbări importante le vor oferi libertatea de a veni şi de a lucra în industriile noastre de excelenţă ale artelor, ştiinţelor, muzicii şi filmului”, zicea același ministru!

Cam același lucru fac și americanii, și canadienii, și toate țările dezvoltate! Ce zic acestea? Nici mîc! Se bucură să particpe la reuniuni, la dezbateri, la vizite și adio.

Deștepții profită! Proștii se prefac și se milogesc!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 36

67 de Comentarii

  1. Găleata (latinescul galleta)de ieșire era o taxă medievală plătită de iobagii din Țara Românească stăpânului moșiei pentru a se putea strămuta de pe o moșie pe alta,era vorba de o anumita cantitate de cereale A fost anulată de Mihai Viteazul în 1600 prin actul legării de glie, prin care rumânii (țăranii fără pământ din Valahia) erau siliți să rămână pe moșia pe care se aflau în acel moment. Legarea de glie a țăranilor din timpul lui Mihai Viteazul a devenit cunoscută ca „legătura lui Mihai”
    Astazi cand Europa este unita si fiecare poate circula liber in „cautarea fericirii”-DREPT FUNDAMENTAL AL OMULUI- ,Cornel Voda Viteazul vrea sa ne lege iar de glie!
    Nu ma fac ca nu am inteles mesajul editorialului:
    1.Ceausescu stabilise cotele de sasi si evrei candidati la emigrare contra o suma reprezentand scolarizarea, s-a facut mare tapaj ca Ceausescu „vinde ” sasi si evrei:))
    2.Ceausescu stabilise ca locuitorii din blocuri sa cultive in mici gradinite interblocuri legume necesare unui consum modic;astazi (2021) Parisul incurajeaza ferme de legume pe unde sunt spatii propice,deocamdata au vizat 40 ha in interiorul Parisului:))

    Iata cum , mai mult ca niciodata, anumite masuri luate de Ceausescu de bun simt, revin in actualitate!
    Daca tot emigrezi si RENUNTI LA CETATENIE, atunci ai bunul simt sa iti platesti scolarizarea,ceea ce e o problema grea,imposibil de rezolvat

  2. Cine studiază pe banii lui face ce vrea,cine studiază pe banii statului trebuie să aibă anumite obligații.

  3. Atat dumneavoastră, cât si autorul omiteti un lucru esențial in aceasy discuție. Oamenii care au ales sa-si paraseasca țara si familia nu au făcut-o de buna voie, ci forțați de un stat impotent si corupt. Pe de alta parte cum să plătească cineva care nu își gaseste de munca? Dumneavoastră intelegeti ce anume cereți? Stiu nenumărați oameni ce au stat 1-2 ani cautand un loc de munca decent. Apoi, au plecat. Cand toate ppsturile sunt ocupate numai de pile, iar in privat salariile sunt de rahat pentru ce sa stea românii in țară?

  4. Asta-numai o fata a problemei.
    La schimb ne livrează inapoi coloana-a 5a școliți la tata lui sorosh încă de pe vremea burselor fulbright!
    Uitați-vă la toți labarmenii din administrația prezidentiala/guvern. Toți sulifricii „specialiști” în mutatul aerului prin camera și lubrifierea la defectul liliecilor, școliți de sorosh, ne sunt livrați înapoi ca mari specialiști, de fapt niște slugi trădătoare trimise sa distrugă România.
    N-o sa găsiți unul specialist în fizica nucleara sau motoare de puls, numai mâncători de rahat politic. Pana nu-i epuram pe ăștia nu ne facem bine!

  5. Aveți grijă domnule Nistorescu ce afirmați! Banii care i-a negociat cu statele beneficiare regimul Ceaușescu pentru cei care au emigrat oficial, respectiv evreii, sașii și alții această motivare o aveau: prețul școlarizării. Să nu vorbim de sănătate respectiv vaccinurile, tratamentele s.c.l. până la maturitate nepuse la socoteală. Și țipă de 30 de ani toții imbecilii că Ceaușescu a “vândut” evreii, sașii, etc… Toti cei cu capul pe umeri știu că oamenii sunt cea mai mare valoare a unei țări și nu și-au dorit nimeni normal emigrarea acestora. Veți fi calificat domnule Cornel ceaușist! Și prim ministrul Ungariei a făcut o asemenea lege. I-a spus în față doamnei Cacelar Merkel că nu-i corect să platească Ungaria 6 ani scolarizare plus 5 ani rezidențiat pentru un medic ca apoi, bine specializat, să-l ia de-a gata Germania oferind un salar mai mare.

  6. ADEVEARUL e ca nu poti dicta cuiva unde sa-si gaseasca fericirea … si … multi cu facultate (mai ales tehnica) vad ca altundeva viata e mult mai usoara (sia chiar e asa!) si mai satisfacatoare economic („ochii vad inima cere”)

    NU POTI sa obligi pe cineva sa duca o viata INTREAGA (= PANA LA MOARTE) neplacuta lui, cand el vede ca „dincolo” e mai usor, mai frumos, mai banos si mai ONORABIL !

    Mai ales …cand acel cineva caruia ii interzici dreptul la o alegere proprie si-l obligi sa traiasca aici, cu lipsurile de aici (nu sunt ?) … cu lipsa ofertelor joburilor de aici (ce mie-a ca ma relochez 100 de km inn tara sau mai relochez 2000 de km la un salar 5x ?)… VEDE …cum altii … bugetari si din clan-urile diferitelor partide abonate la banul public … una propovaduiesc (= viatasraca dar in Romania) si alta arata ei insisi ca fac !

    Nici nu poti (e imoral) sa-i obligi la o plata a studiilor …platite de altfel din taxele intregului popor … adica si a lor si a parintilor lor (o viata intreaga) si acelor care nu vor fi acceptati niciodata la o UNIVERSITATE (asta e correct ca proshti sa plateasca prin co-TAXE scoala desteptilor?) Unele „chestii trebuie acceptate cum sant 😉 !

    Mai degraba trebuie sa te ingrijesti ca in 30-60 de ani sa schimbi PERESPECTIVA si … nu sa-i obligi COMUNIST la o egaligtate de-tras-in-jos … ci sa le faci prin cresterea-nivelului-de-trai disparuta pofta de-a pleca afara (unde viata n-ar fi, in viitorul utoric gandit, altfel, mai buna decat in Romania)

    Din vechime e stiut ca omul gandeste asa : ” => UBI BENE IBI PATRIA ” si ca orice restrictie a dreptului omului de-a-si cauta fericirea e perceputa ca un atac personal …etc.

    Nu mai avem dreptul sa gandim COMUNIST …in sensul ca … daca nu putem fi egali in bine/bogatie …TREBUIE sa fim egali in saracie !

    Fiecare isi face viata dupa cum il duce capul … atat timp cat nu se ridica om asupra om !

    😉

  7. Exportul nu a fost, nu este inconștient, este plănuit.
    Pildă: se zice că nu este orchestră europeană fără măcar un instrumentist român, iar asta de dinainte de 1990. Nr de locuri la academiile de muzică din țară a fost, și este, mult peste nevoile orchestrelor din țară.
    Chiar și în Canada, unde taxele universitare sînt mult mai mici decît cele din State, eram singurul fără datorii de facultate.

  8. 44 la suta de analfabeti in romania si 200 de milioane din 330 in sua …cu prostia te poti lupta oricit ca n-o vei invinge …

  9. Trebuie sa sublinize faptul asta …celor care in ne-stiinta lor …li se pare ca astia cu facultate care pleacam BUUU trebuie sa-si platesca scoala

    ca ar fi imoral si nejustificat !

    De ce ?

    Pentru ca daca ar fi asa atunci si …totim prosti incapabili sa-si termine un liceu … care vor munci o viat si vor platii o viata TAXA pe universitati prin simplu fapt ca contribuie prinn impozita la finantarea lor

    ar trebui sa li se dea partea din taxe/impozite PLATITE o VIATA inapoie !

    Asta nu e posibil asa ca nci cealalta nu e moral !

    Exact ca la oa banca falimentata … nu mai poti cere banii celor deja imprumutati daca nu-i dai inapoie celor au depus la aceea banca !

    Cu unele nedreptati (cum ar fi faptul ca o parte majoritara a populatiei plateste UNIVERSITATILE PUBLICE prin impozite … fara a beneficia nicidata de ele !)

    Mi-e mila de proshti !

    😉

  10. O realitate trista…
    Daca ai ocazia sa vizitezi ori macar sa vizionezi clipuri video difuzate de NASA cu prilejul lansarii vreunui program spatial, o sa vezi ca majoritatea sunt asiatici, indieni, est europeni, intre care si destui romani, desi, in ultimele decenii romanii au roit catre Silicon Valley si biotehnologii, adica acolo unde azi sunt si investitii private mai grase si imbogatire mai rapida.
    La polul opus, China, care are o traditie a reverentei fata de omul inteleptul invatat, a investit masiv in educatie si in cercetare, oferindu-le conditii materiale de munca si viata speciale, asa incat cei plecati la specializari in strainatate sa revina acasa, sa contribuie la progresul tarii. Azi China, India au universitati de top international, unde competitia pt admitere este atat de drastica incat unii tineri prefera sa plece la studii in tari straine. De asemenea, laboratoarele lor de cercetare ofera cercetatorilor straini un loc unde iisi pot desfasura munca pt care, unii, nu gasesc suficiente investitii acasa. Se stie ca, din pacate azi, statul este tot mai sarac, investeste tot mai zgarcit in educatie-cercetare, preferand sa lase interesele private sa faca investitiile. Ceea ce a facut din cercetare o activitate eminamente pentru profit. Consecintele negative sunt multiple. In locul unei competitii libere, dinamice a cecetarii stiintifice se interpune, ca frana si pervertire a onestitatii cercetarii, nevoia de a satiface intai investitorii si a amortiza cheltuielile. In ce priveste Romania, nu are insa de niciunele — nici un program de stat inteligent si generos, nicio infrastructura de cercetare adecvata, nici macar niste Mecena cu inima acasa, niste investitori bogati si cointeresati. Si nici nu indrazneste sa coopereze cu cei dispusi sa investeasca asa incat tara sa se extraga din gaura neagra in care s-a aruncat. Alternativa care ne paste deja este aneantizarea ca neam…

  11. Educatia este platita de contribuabili, cei in varsta au facut in plus chiar si munca „voluntara” (si munci agricole in fiecare an) cand erau tineri(saptamana de lucru era de 6 zile). Apoi, pt ceea ce stiu, meritul este mai mult al copiilor si parintilor lor care se preocupa sa ii puna pe copii sa invete suplimentar. Numarul de locuri de munca disponibile este mic pt pers. calificate, nici pe timpul regimului comunist , cand functionau o multime de unitati economice cu mii de angajati, in orasele mari nu erau suficiente locuri de munca. Oricum, nu cheltuielile cu scolarizarea sunt problema, ci cele cu doctoratele controversate in privinta originalitatii, daca folosesc la ceva, si daca autorii au macar cunostintele de nivelul cerut in domeniul in care isi dau doctoratul. Daca pt corupti e posibil sa plece fara sa restituie prejudiciile (de ex, „parandaratul”) uneori de sute de mii sau milioane de euro, atunci de ce sa fie obligati absolventii sa plateasca pt ceva ce poate este in mare parte efortul lor si numai in mica parte stradania unor profesori?

  12. Ca să ne descurcam prin hățișurile lumii psihotice actuale, ne trebuie știință de carte, spirit civic, solidaritate. Această știință care putea face lumină între prioritățile noastre. Unii fara recucuzita PCR( pile,cunostinte,relatii) au preferat instrainarea, exilul, evadarea… Fara ei, fara cei mai competenti si capabili muncitori, specialisti, creatori, maestrii – degringolada economica, Culturala, politica, educationala a cetatenilor din RO este un fapt prestabilit. Vedeti ce specimene sunt plasate la varf? Nu au fost „alesi” decat pe criteriul incompetentei si al maximizarii malpraxisului in Societatea deschisa de asasinii economici si culturali din Romania. In schimb acesti veleitari cu figuri de tortionari sunt implicati in devalizarea resurselor naturale, in sabotarea economiei de subzistenta, in protejarea puzderiei de „minorități” si minoritari activi. Populatia adulta si tanara a RO a coborat la cel mai de jos nivel al rezistentei civice si demnitatii umane. De o asemenea populatie confizionata si apatica niciun politruc si niciun manipulator nu se sinchiseste.
    Asa numita clasa politica si elita maniplatorilor cu sau fara uniforma ii trateaza pe cetatenii muncitori si onesti ai RO ca pe niște suboameni, care merită exploatati si controlati in totalitate.
    Politicile economice, sociale, culturale implementate de guwernele servitoare ale intereselor capitalului transnational in RO sunt o colosală cacealma pt populatia apta de munca si dornica de instruire.
    Romania si romanii sunt cel mai elocvent caz de suferință și de apatie in fata celor care iti vor Raul si-l aplica metodic.

  13. Fekete Tulipan spune:
    16 MAI 2021 LA 20:56Parisul incurajeaza ferme de legume pe unde sunt spatii propice,deocamdata au vizat 40 ha in interiorul Parisului:))
    Ce vorbesti , domne, se apuca parizienii sa sape cu sapa, sau au acele cringuri de pe vremea lui montaparnasee?
    si de pe marginea Senei ?
    cind dracu stabilise ceusescu sa sa cultive in mici gradinite interblocuri legume necesare unui consum modic,imbecilule

  14. 3000×6=18.000. Euro. Nu 150.000. Matematica e grea. O putem relua. Da. Cei puțini și avizați, știu ce efort financiar este învățământul superior. Stat și persoana fizică. Sa știi muuulta carte, sa știi și practica ce ai învățat, nu e deloc gratis. Înseamnă timp. De viață. În care nu faci bani. Ziua, când înveți, are tot 24 de ore. E complicat.

  15. In Romania daca ar dori cineva sa impună o astfel de cerinta (plata studiilor suportate de stat) va avea soarta lui Dragnea sau a oricarui personaj care a incercat sa faca ceva in interesul national. Sforile se trag din afara țării.

  16. Exportul de personal catre parteneri strategici ca Microsoft si Oracle.

  17. Bună faza cu grădini în orașe. Se practică de ani buni, nu în România.
    Că un absolvent de facultate gratuită trebuie să dea prinosul societății, vezi Maroc. Cum e la ei.
    Pe urmă, fiecare cu interesele personale. Dacă acestea coincid cu țara respectivă, individul rămâne. Dacă nu, pleacă. Simplu.
    In rest, comentariile la acest articol sunt pur și simplu cretine.

  18. acum 15 ani cand am pus in discutie profunzimea exodului. Desi basmele cu zane par povesti pt copii, ganditi-va ca acolo unde nu-s oameni n-au de ce sa fie zane si/sau ingeri pazitori, deci atat fizic prin exploatarea rezervelor cat si prin exod Romania isi va pierde din spiritul ei…

  19. Nimic nou sub Soare, de două milenii de pe aceste meleaguri se exportă sclavi și materii prime brute către centrele imperilor. Cine sa opus a mierlito, cel mai recent exemplu din istoria acestor meleaguri fiind Nicolae Ceaușescu. Cei de după nu au ești din cuvântul stăpânirilor.

  20. Asa cum in Romania NU a fost comunism, tot asa NU este nici capitalism. DACA ar fi capitalism, cel care vrea sa plece dupa ce a fost scolit, PLATESTE TOATE CHELTUIELILE facute cu scolarizarea lui. Inclusiv anii de scoala primara si liceu, ca n-a facut facultatea fiind analfabet. Ba, s-ar incheia un contract inca de cand incepe scolarizarea. Astfel, daca nu achita cheltuielile, absolventul respectiv poate fi dat in judecata si obligat sa le plateasca, sau … intra la puscarie. Aici, unde a fost scolit!
    Asa este „afară”, acolo unde ne place să ne uităm. Da, dar noi vrem o țară ca afară numai când strigăm lozinci în stradă!

  21. Fiecare om are dreptul sa decida unde sa-si traiasca viata, dar cei care au studia pe banii statului sa aiba obligatia sa-i returneze inainte de a pleca din tara.

  22. Vorbesti din auzite. India are niste facultati de tot rahatul, ‘specialistii’ lor sunt la nivelul lui voiculescu. Dar moda e sa fie impinsi in fata ca mari genii ca asa vor sefii trotinetistilor.

  23. ‘ Brain hunting ‘este o meserie de succes de mult vreme și se practică mai ales în statele de ‘mâna a doua’, ‘nimic nou sub soare’ ! Ce relevanță are subiectul în contextul în care lumea este segregată ‘pe față’ : vaccinați / nevaccinați; Pfizer anunța doza a treia; import masiv al gunoaielor de te miri unde; ‘succesurile’ unui PNRR pentru care Uniunea, ‘exasperată’, a transmis un ‘to-d-list’; Ciolacu e gata de ‘o grevă parlamentară’ dacă PNRR-ul nu este dezbătut în parlament (puterea fluieră, pesedeii aplaudă furtunos), toate se petrec în timp ce prețurile cresc și puterea de cumpărare scade, adicătelea, economia, ceea ce a rămas din ea, se prăbușește, și, odată cu ea, locurile acestea, pe care, încă, le mai numim : țară ?!

  24. PANA ACUM 16 COMENTARII … SI-A MAI TRECUT O ZI.
    SI LA CE NE-A FOLOSIT?

  25. Faci scoala geatuit, dar esti obligat sa dai impozit in tara o parte an de an. Asta se poate stabili prin intelegeri intre state. Esti salariat in Germania, dai 2% lunar in Romania.
    Hai sa fie valabil doar la studii superioare.

  26. Corect ! Problema asta este de multă vreme dar pînă nu de mult era numai pe banul nostru românesc, dar acum sunt și tot felul de fonduri europene băgate în scoli (în special investii în infrastructură) iar lor nu le place deloc să „scape marfa” pe alte continente. Cred că așa se și explică scoaterea problemei din nou pe tapet după ani de zăcut la naftalină. În sport, fotbal în special, problema transferului de jucători profesioniști este corect tratată acum și e un model de inspirație.

  27. Un fel de globalism avant la lettre in stil romanesc…
    Poate unii va amintiti ca pe vremea fostului regim, personal romanesc calificat — muncitori, tehnicieni, ingineri si profesori (de matematica/stiinte, in particular) — erau invitati sa construiasca sau sa faca educatie prin tari ale Orientului Mijlociu sau Apropiat sau prin tari africane. A fost un schimb reciproc avantajos, atat pt stat cat si pt civilii plecati la munca. Si era si o recunoastere a calificarii romanesti.
    Un caz real, mama unei colege, inginer petro-chimist, specializata intr-o anume tehnologie disparuta in Vest, i s-a propus de o companie britanica, aflata cu afaceri in tara respectiva, literlmente s-o „cumpere” cu tot cu familie pt a preda cursuri de calificare in tehnologia respectiva.
    Mai tarziu, pe cand razboiul din Irak era in plina desfasurare, iar bombardamentele masive au dus tara in epoca de piatra, ma intrebam oare cate constructii industriale, combinate si civile, ridicate de romani, au fost facute moloz. In fine, azi stim doar sa primvim inapoi cu manie… ori sa fim acuzati drept „nostalgici.” Poate avem si de ce…

    @Celui care improasca rautati la adresa universitatilor din India. Pana la pandemie, 6 institute de tehnologie erau in topul 300; acum, asa cum toata lumea a fost afectata, au coborat si ocupa locuri intre 301-350 in topul 500. Sunt insa in topul 100 al Asiei, dupa Japonia si China. Deci arunci cu muci gratuit, din vreo resentimente ori radism de doi bani.

  28. Articol extrem de important ! Raritate ! CINE invata intr-o universitate de stat , nu invata gratuit … invata pe credit ! Creditul provine din impozitele platite de fiecsre roman ! Si persoana beneficiara are obligatia de a restitui acest credit , fie muncind un nr. de ani in tara lui , fie restituind creditul daca pleaca in strainatate ! ASA este cinstit !

  29. Un fel de globalism avant la lettre in stil romanesc…
    Poate unii va amintiti ca pe vremea fostului regim, personal romanesc calificat — muncitori, tehnicieni, ingineri si profesori (de matematica/stiinte, in particular) — erau invitati sa construiasca sau sa faca educatie prin tari ale Orientului Mijlociu sau Apropiat sau prin tari africane. A fost un schimb reciproc avantajos, atat pt stat cat si pt civilii plecati la munca. Si era si o recunoastere a calificarii romanesti.
    Un caz real, mama unei colege, inginer petro-chimist, specializata intr-o anume tehnologie disparuta in Vest, i s-a propus de o companie britanica, aflata cu afaceri in tara respectiva, literlmente s-o „cumpere” cu tot cu familie pt a preda cursuri de calificare in tehnologia respectiva.
    Mai tarziu, pe cand razboiul din Irak era in plina desfasurare, iar bombardamentele masive au dus tara in epoca de piatra, ma intrebam oare cate constructii industriale, combinate si civile, ridicate de romani, au fost facute moloz. In fine, azi stim doar sa primvim inapoi cu manie… ori sa fim acuzati drept „nostalgici.” Poate avem si de ce…

    @Celui care improasca rautati la adresa universitatilor din India. Pana la pandemie, 6 institute de tehnologie erau in topul 300; acum, asa cum toata lumea a fost afectata, au coborat si ocupa locuri intre 301-350 in topul 500. Sunt insa in topul 100 al Asiei, dupa Japonia si China. Deci arunci cu muci gratuit, din resentimente ori rasism de doi bani.

  30. Nu cunoaștem exact dacă toți absolvenții de studii superioare emigrați din România, profesează în meseria sau în domeniul pentru care au fost pregătiți. De aceea, cred că ar fi o samavolnicie impunerea unei taxe care să compenseze școlarizarea.
    De altfel, legea englezească la care faceți referire, este pentru cei care au ajuns la un vîrf în domeniul lor de activitate, nu la schimbători de pemperși sau culegători de șparanghel cu studii superioare, sau cu doctorat în politică și cârlige de rufe. Nici la cei care au scris cărți științifice de colorat prin pușcării.

  31. Imediat dupa 1989 Romanii au fost foarte solicitati la export datorita calificarii inalte atat teoretice dar mai ales practice.Pe masura ce generatia formatilor in comunism s-a pensionat cererea la export s-a diminuat ,asas incat Europa mai are nevoie azi numai de Romani necalificati,deoarece calificati nu mai sunt nici pentru uz intern.In ce priveste viitorul este suficient sa urmaresti la televizor nivelul intelectual al discutiilor din parlament ca sa-ti faci o parere despre calitatea si calificarea celor care ne conduc.

  32. #spalati-va pe creieri mutu’ din deal si #spalati-va pe maini brand petrov.

  33. Dacă vă luați după un instrument ca Fekete Tulipan Jardan Mârlan nu ajungeți departe. Puneți-l în paranteză și discutați serios. Nistorescu are dreptate. Nu cu tulipanii, jardanii și mârlanii se face progresul.

  34. In nemernicia lor, in ultimii 30 de ani Romania nu a dezvoltat politici viabile de dezvoltare a educatiei, stiintei, economiei, culturii, ci a sufocat orice tip de dezvoltare viabila prin implementarea unor politici tranzitorii, ambigue spre a sustine interesele obscure ale unor grupuri de interese.
    Tortionarul Petrov chiar reclama faptul ca Romania nu are nevoie de atat de multi specialisti. Atunci, ca si acum conducatorii vanzatori de tara au nevoie de pseudospecialisti ca sa-si hraneasca tradarea, impostura, hotia, marlania.
    „Romania bine educata” asta a lui Iohannis are nevoie de sfertodocti proletari formati pe la universitatile lui Soros, nicidecul de oameni educati ce si-ar manifesta indignarea fata de politicile retarde manifestate de guwerner.
    Atunci cand s-a incercat retinerea in tara a medicilor, si s-au creat politici de sustinere economico-financiara a acestora, multi impostori i-au acuzat pe medici ca sunt favorizati, ca sa nu mai vorbim de faptul ca opinia publica a fost instigata impotriva acestora, multi medici fiind prezentati pe nedrept ca adevarati criminali.
    Uitativa ce se intampla cu investitia de la Magurale. Resursele tarii, hidrocarburile, zacamintele minerale, pamantul agricol, padurile… etc. O bataie de joc!
    Romania dezvolta politici antisociale cu scopul de a goli de continut educational tara pentru a putea fi jefuita asa cum isi doresc guvernantii!

  35. Mai este un aspect nemenționat în articol. Școala nu este GRATUITĂ în România. Nivelul profesional al profesorilor este atât de jos încât dacă nu-i dai copilului ore suplimentare-pe foarte mulți bani- nu ajunge la o facultate care să-i asigure o meserie cu care să trăiască DECENT și rămâne să se chinuie aici alături de părinți sau pleacă sclav prin UE. Am văzut profesori de Limba Română care nu vorbesc corect limba ce-o predau, sau luați orice materie unde ajung să predea elemente care iau note de 3 și 4 la concursurile alea ale lor. Ce așteptări să ai de la parașute și mameluci care nu știu pe ce lume trăiesc? Ratații care nu au fost în stare să plece și rămân aici le spun colegilor care au plecat că ar trebui să-și plătească studiile. Asta am auzit-o prima dată la PDL-iștii bețivului care-i trimitea pe medici dincolo dacă vor salarii mai mari! Ghinion, vorba urmașului turnătorului bețiv!

  36. De acord cu postarea lui Bogdan Giuseppe, sunt comentarii de bun simț.
    Problema apare când dai căutare pe Google și găsești un Bogdan Giuseppe, citești cine este și ți se ridică părul în cap.
    Desigur, comentariul de mai sus este corect, dar se va găsi cineva să pună la îndoială „calitatea umană” a lui Bogdan Giuseppe și, pe cale de consecință, ADEVĂRURILE enunțate în comentariile semnate cu acest nume.
    Că este lucrătura cuiva căruia nu-i convin anumite adevăruri și le torpilează prin asocierea comentariului cu un nume discutabil, este o manipulare grețoasă a cuiva ce s-a și grăbit sa-l atace violent.
    Unde l-a atacat?
    La un articol semnat Călin Marchievici, verificați…
    Cine are acest obicei?
    Unul singur…

  37. Daca domnul Nistorescu a dat exemplul marii Britanii, haideti sa examinam sumar accesul la sistemul de invatamant superior britanic. Acest model ar trebui abordat si la noi. In Marea Britanie invatamantul Universitar nu este gratuit, este platit si totusi toata lumea are acces la el in functie de performantele intelectuale demonstrate. Plata serviciilor de invatamant se face in baza unui contract de imprumut pentru studii garantat de stat, care este pe o durata foarte lunga si cu o dobanda nesemnificativa, astfel incat dupa gasirea unui job, plata esalonata a studiilor devine o bagatela. Oriunde ar pleca un absolvent al unei universitati britanice, el va trebui sa restituie bancii (deci statului) creditul acordat pentru studii universitare. Diferenta intre invatamantul universitar gratuit din Romania si cel britanic, este ca studentul unei universitati britanice isi plateste singur studiile la un mod foarte lejer. Si atunci absolventul britanic poate merge unde pofteste, pentru ca datoria lui fata de banca ramane. In regimul comunist unde granitele erau inchise, invatamantul universitar gratuit era justificat, pentru ca absolventul ramanea sa lucreze in tara, desi existau si rare exceptii. Astazi insa pentru Romania modelul britanic este cel mai bun de urmat. Nu este normal ca statul roman sa plateasca studiile unor persoane care vor lucra pentru alte tari, dar nici ingradirea accesului la invatamantul universitar din lipsa de finantare, de aceea consider ca imprumuturile pentru studii acordate de banci pe termen foarte lung cu garantii de stat pentru urmarirea rau platnicilor, este cea mai buna solutie in momentul de fata.

  38. Din nou Dulaul mi-a latrat un comentariu in care ilustram carentele logice ale Stapanului, comentariu aflat in moderare cand am postat imediat o continuare la ora 12:39, aceasta fiind de peste o ora in moderare si precis o sa aiba aceeasi soarta…RUSINE tuturor responsabililor!

  39. Asta cu plata studiilor daca pleci din tara este o aiureala! Carevasazica, ori daca pleci din tara tre’ sa platesti o suma de bani- de unde, nu stie, ca doar nu am plecat ca aveam prea multi – ori nu tre sa platesti nimic daca ramai in tara si muncesti pe nasturi in cu totul si cu totul alte domenii decat cele in care Te-ai scolit – pentru ca nu gasesti job. Scrie cineva mai sus despre sistemul educational din Marea Britanie. Nu ne opreste nimeni sa-l implementam si noi: cu imprumuturi de la banci romanesti in conditii superavantajoase. De ce insa sa facem asa ceva cand este foarte usor sa furi? La noi ministrul educatiei arunca pe piata tampenii, ca altfel nu le pot spune, despre decalarea vacantelor chipurile ca sa poata cat mai multi elevi sa sa-si faca vacantele la munte sau la mare la preturi rezonabile. Sanchi! Soparla era pentru horeca, ca sa-si extinda sezoanele.

  40. vad ca nu ai suficient attention span sa citesti pana la capat. in comentariul meu zicem ‘sunt impinsi artificial in fata ca asa for sefii…’. Fara sa contesti asta, imi spui ca au facultati in top n-hundred. Pai asa sunt impinsi, clasamente trase de par. Spre deosebire de tine am zeci de ani lucrand cu ei ( in subordinea mea, ca sa nu iti vina alte idei ) si vorbesc cunoscand bine realitatea, nu clasamentele contrafacute. Romanii sunt ani lumina inaintea lor in IT. La nivel de individ.

  41. Redactia Cotidianul, e deontologica publicarea unei reclamatii si nu a comentariului nepublicat reclamat? E vorba de comentariul de la 12:39 tinut inca in „moderare”si anterior alt comentariu blocat si disparut…

  42. americanii au un instrument infailibil-„student loan”
    (cine mm le plateshte penzia babatiilor lasate acas’??????
    mamicii lor furau de la ceapeu,micutzii fura de la statul roman,asta e differentza Revolutzionara,
    s-a dat drumu la furat din „avutul obshtesc” si ATATA TOT,
    prin mass-media nu lipsesc recitatorii,bugetarii in continuare se fac ca muncesc,etc,etc,etc)

  43. @Charlie, Cotidianul are Dulăi antidrog, latră postacii Ayahuasca…
    BUNICA Charlie Ayahuasca…

  44. „penzia pe baza de contributivitate”
    -penzia pe baza de CONTINUITATE,mai prima,bah bolovanilor!
    ne amenintzau ca pe 10 august vin minerii extranjeros plini de placutze suedeze-n gura!
    „m…e psd” -au uitat de 20 mai,de 80%, de 20 mai 1990 duminica orbetzilor,duminica saraciilor….
    CONTINUITATE,da,nu exista?!

  45. Haideți domnule Nistorescu,eu am văzut zeci de turme de destepti la toate tv-urile cum se vaită ca vindea Ceausescu oameni ! Unul singur nu a pus problema recuperarii banilor investiti . Să fi fost toți prosti , au TRĂDĂTORI ? Acum mă asasinează cu 6% din.pib la învățămînt ! Pentru a pleca destepti afara ? Mai bine sa facă pe banî lor de la clasa 5!

  46. daca dreptul la circulatia libera a oamenilor este fundamental atunci si dreptul la circulatia libera a proprietatii intelectuale( rezultat al oamenilor) este fundamental ca doar nu le poti separa. aici este truncheierea libertatii. maine vine un idiot si spune ca are dreptul de proprietate intelectuala asupra facerii focului…

  47. Pai, eu propun ca fiecare absolvent de scoala superioara, de stat bineinteles, sa semneze un contract cu impresarul sau – statul roman- pentru ca la transferul catre strainatate , beneficiarul sa-i plateasca imresarului un comision.
    Sclavagizarea fortei de munca nu este o solutie. Ridicarea calitatii procesului de invatamant ar fi prima masura demna de luat.
    De remarcat ca niste absolventi de scoli universitare, intr-o tara fara o economie nationala capabila sa-i formeze si sa-i absoarba sunt lasati la voia intamplarii sa-si caute locuri de munca peste hotare.
    Vaietele cum ca strainii ne iau inteligenta gratis sunt lipsite de decenta.

  48. Am uitat sa fac doua remarci:
    Prima se refera la abundenta de absolventi de facultati obscure ce populeaza partidele si prin urmare administratiile centrale si locale, impreuna cu miile de „doctori” si generali din institutiile militarizate si nu numai. Pai cu astfel de resursa umana se vrea ridicarea Romaniei din punct de vedere economic ???
    A doua remarca o fac la adresa ministrului de interne britanic Priti Patel care are origini indiene dar se comporta ca un cetatean ce este loial intereselor tarii sale. Bravo ei !

  49. Domnule Nistorescu, copiii dumneavoastră ce fac, cum sunt, cum au reușit sau eșuat?
    Și nepoții?

  50. Sa va zica mandea: in tara ramane ” generatia lui John „. O duduie care a studiat ingineria si dreptul, a devenit experta in yoga, iar acum se ocupa de retete culinare. Alta care a terminat ” academia ” de la Baneasa, iar acum face prajituri. O alta care a facut nus` ce facultate de ” comunicare si relatii „, plus o scoala de foaie-verde in Olanda si care zambeste.. colorat. Un tip care e expert in ” coaching ” si ” training „, specialist in comert cu piei de closca. Toti sunt beizadele de securisti, magistrati si activisti. Intr-o economie normala ar muri de foame. Astia nu pleaca din tara si constituie rezerva de cadre a bagatorilor de seama. Copiii buni se duc acolo unde se pot realiza, unde li se recunosc meritele. Si voi vreti sa-i impiedicati prin masuri coercitive?! Nu sunteti sanatosi la cap?! Industrie nu mai avem, agricultura e sabotata. In afara de HORECA, nu mai exista nimic. Numarul tinerilor care nu invata si nu lucreaza creste pe zi ce trece. Preocuparea autoritatilor e cum sa le faca viata mai distractiva, sa le organizeze ” untolduri ” si sa le deschida terase, la care sa piarda timpul. Asta ati vrut, asta aveti!

  51. Locurile fara plata la facultati sunt un bonus pentru cei mai buni la invatzatura,indiferent de situatia materiala a familiilor lor si nu o investitie a statului ca sa puna apoi conditii dupa absolvire.Un bonus cu care sa-i stimuleze pe cat mai multi sa invete bine in licee si nu sa treaca pe acolo ca gasca prin apa,ca de la prescolar la licean se poate spune ca tot investitia statului si a intregului popor este,in primul rand,ca sa nu mai fie analfabeti,cu toate ca unii trec prin scoala degeaba.Si cum sa pui conditii unuia care a facut scoala,fiind printre cei mai studiosi,fiind astfel aproape numai meritul lui personal pana la sfarsitul scolii,timp de 12 ani liceu + minim 4 ani facultate + 2 ani masterat = 18 ani de stat cu nasul in carte ca apoi sa-l exploateze vreun patron autohton pe salariu de doi lei si nici nu-l foloseste la valoarea lui,si sa mai capete si experientza superioara,ci mai mult il foloseste la vesnica carca romaneasca. De ce sa fie blocat de obligatii absurde daca el este atat de bun incat castiga un contract pe bani multi la o firma mare de pe afara unde isi va mari si gradul de specializare,iar daca in tzara vreun patron,sau statul,ii va oferi apoi salariul corect,poate va veni acasa,plus dotat cu cunostinte superioare ca sa salveze si patria.

  52. Redactia Cotidianul, Dle Nistorescu, insist sa mi se publice comentariul aflat si acum la 16:57 in modereare, pe care l-am
    reclamat, fiindu-mi publicata reclamatia!!!! Ce nu se admite, criticile la nea Cornel sau demascarea securismului actual?
    Pana acum imi erau blocate atacurile la ANTISEMITII de pe forum!!!

  53. Ma plang
    de doua lucruri, cand un ticalos care venereaza Securitatea si marxism/bolsevismul imi foloseste cu marsavie pseudonimul si cand mi se transmit direct sau voalat amenintari cu moartea, geamantanul si prapastia fiind doar doua ultime exemple. NU CAPITALISTII AUTENTICI AU DECLANSAT CELE DOUA MACELURI BOLSEVICE MONDIALE!!! Cum am tot spus despre capitalismul NECANCERIZAT marxist/bolsevic, el are nevoie de stabilitate/pace sociala in interiorul propriilor tari si mai ales PACE MONDIALA!!! Pacea sociala inseamna ARMONIE, nu INVRAJBIRE a categoriilor sociale!!! Romania nu se mai vindeca in…veacul veacurilor!!! Ma refer la Securitatea baso-yohanist-rasputinista, fosta iliescian-gorbaciovista… Marxismul creator al tuturor extremismelor/terorismelor, sec atura, a fost imbratisat si propagat de sute de milioane de oameni pe care nu-i puteau pune in miscare Rockefeller, Rothschild sau Morgen. V-am bagat pumnul in gura voastra baloasa de fiare securiste cu ideologiile si ce v-ati gandit, hai sa-i furam ideea lui „Charlie” si sa decretam tamp, dar precis vom gasi naivi care sa ne inghita mizeria, sustinand ca „iudeomasonii” le-au inventat!? Esti o otreapa tembela crezand ca ne inseli cu expresia: „au inventat doua ideologii satanice, capitalism-liberalism si comunism”

  54. Subiectul este de un interes urias ! Cred ca este problema 0(zero)adica inainte de nr.1 , a Romaniei. Asa am ajuns sa avem premier si vicepremier oameni practic fara studii (cu studii pe hartie obtinuta in strainatate contra banii lui taticu !). Problema cea mare este salarizarea si mai ales salarizarea in sect. privat !
    Guvernarea pana-n 2018 a dorit sa faca ceva(a fost putin de tot dar a fost ceva) „cresterea salariului minim” in idea ca acesta va trage dupa sine si salarizarea la privat ! A functionat pana au venit actualii…

  55. Charlie, Dulăii Cotidianul sunt „Antidrog-Ayahuasca Charlie Bunica”, antrenați să blocheze pârțurile antisemite, semn că s-au săturat de provocările tale.

  56. Asasinarea brutala de catre Lenin, Stalin si creatia lor Hitler a cateva ZECI DE MILIOANE de evrei, e „durere istorica”, bruta infama, sau e crima impotriva umanitatii? Nu au fost suficiente HOLOCAUSTURILE bolsevic si nazist, mai trebuie sa veniti voi sa le provocati noi dureri? Eu castig capital politic sau voi vreti sa scutiti ideologia marxista genocidara de responsabilitate? Mare si mai ales ordinar tupeu trebuie sa ai sa contesti ca specimenul infam cu atatea pseudonime, nu a facut declaratii antisemite marsave cand le citesc toti de pe forum!!! sunteti niste pigmei bolsevici antisemiti lipsiti de cultura, onoare si caracter multiplicandu-va precum limbricii!!! Va ating la lingurica si va demontez toate manipularile si mistificarile. Cretinilor, pe sörosisti sunt singurul care-i demoleaza, atat pe cei legendati in Romania, cat si pe criminalii din SUA. Söros in calitate de cominternist dirijeaza actiunile Securitatii si indirect si pe voi care ati turbat pentru ca va atac institutia criminala care va plateste…

  57. Romania isi exporta cetatenii din toate zonele, in toate formele.Nu numai inteligenta.E o tara in curs de depopulare accelerata, iar trendul se va accelera.
    Yesmenii nu vor urmari stoparea trendului, si nici nu-i intereseaza pana la urma.

  58. ROMANIA DIN dec 1989 ESTE CAPTURATA DE BANDITI, MAFIOI, TRADATORI, ETC…………care au condus-o si o prabusesc continuu…….
    – Au furat economia nationala; cu industie, agricultura, sistem bancar, turism, ape, paduri, pamant, bogatiile solului si subsolului, etc;
    – Au fortat migratia populatiei;
    – Au sporit nr bugetarilor fara nici o ratiune;
    – Au folosit la maxim IN ROCESUL DE ADMINISTRATIE SI GUVERNARE A TARII principiile masoneriei, securismul, sinecurismul, nepotismul, mafiotismul, TRADAREII, HOTIEI SI TICALOSIEI……
    – Au distrus componentele esentiale ale sistemului social; SANATATEA, INVATAMANTUL, APARAREA SI SIGURNTA NATIONALA, etc
    SOLUTIA PENTRU SALVAREA TARII NU ESTE ALTA DECAT CEA FOLOSITA DE COREEA DE SUD IN ANII ’90
    Doamne ajuta poporul roman.

  59. Falsul „Charlie” are acces neconditionat la publicare, fapt ce spune totul despre Dulaul latrator! De data aceasta, la
    17:24 si 17:36 „sosia” mea a redat fidel doua comentarii vechi de cateva luni, fapt care ma surprinde…pozitiv!
    In schimb, acest „CAH/rene/core” e fidel cu el/ea insusi/insasi, RASTALMACINDU-MI DISCURSUL! Eu ii atac pe ANTISEMITI,
    de aceea riposteaza cu ticalosie!!! Eu ii apar pe evrei, cu exceptia FOSTILOR evrei, marxizati/bolsevizati/nazificati si astfel deveniti DUSMANII CONATIONALILOR…Eu condamn ideologia genocidului care e „nonetnica”, internationalista! Eu condamn terorismele ideologiei genocidului care speculeaza nationalismele si chiar credintele religioase, provocand
    compromiterea credintei islamice prin identificarea falsa cu TERORISMUL asa cum incearca sa compromita catolicismul si
    ortodoxia pentru promovarea ATEISMULUI!!!

  60. Galeria lui RAPID n-a fost membră de partid!
    Felicitări pentru promovare!

  61. @Charlie
    Eu cand vad Charlie trec mai departe fara sa citesc. Omul si-a facut damblaua si a fost `publicat, nu are rost sa-mi mai pierd eu vremea cu aberatiile lui total previzibile, indiferent daca este adevaratul sau falsul Charlie.

  62. Platiti-va facultatile ca nu vreti comunism si Dragniiiiiaaa si plecati unde vreti. Sau luati imprumut de la banca la fel ca in America si pe urma platiti toata viata. De dreapta. Romanii se dau toti anticomunisti dar pe urma vor pomenile din comunism! Facultate gratis, spital gratis, transport pt studenti gratis, artisti platiti de la primarie deci stat sa cante in piete, ong-uri platite de stat samd

  63. Sunt si alte subiecta fierbinti, vi le pot spune, argumenta, proba, vorbim?

  64. „juju”, fantoma a trecutului criminal revolut, cand a fost ultima oara cand ai postat cu acest pseudonim, hahalera?
    Chiar crezi ca eu scriu pentru insi abjecti ca tine? Chiar si cand va dau replici usturatoare ma adresez celorlalti
    cititori! Prostia voastra e colosala, daca nu mi-ati citi comentariile nu v-ar apuca turbarea si nu m-ati ataca cu
    best ialitate si nu mi-ati inventa pozitii si nu mi-ati folosi pseudonimul…

  65. @Charlie
    Esti diliu rau de tot! Te-am citit pentru ca mi te-ai adresat. Nu voi mai repeta greseala nici macar din curiozitate. Te las sa latri la luna.

  66. He,he Dumnezeu nu doarme.Cand Ceausescu cerea Germaniei Federale 10,000 de marci pentru fiecare etnic german care parasea Romania s-a oparit Europa Libera care urla ca ii vinde ca pe sclavi.Romanii ,prosti din nastere vesnic in cautarea mancarii si pe acea vreme,puneau botul ,ca si acum, la manipularea mediatica si injurau regimul ceausist fara ca putinii neuroni care ii aveau sa realizeze ca cei care paraseau tara majoritatea erau calificati si scoliti in facultati pe banii statului roman ,adica pe ai nostri.In Occidentul caruia se prosterneaza totii snobii si prostii din Romania nu e nimic gratis nici macar invatamantul ,nu mai vorbim de cel superior.In mult laudata SUA scolarizarea unui inginer sau medic merge catre un milion de dolari.Studentul are trei variante : fie l-au nascut niste parinti bogati,fie se imprumuta pana la batranete in banci,fie gaseste o firma ,societate care ii acorda o bursa de studii.In ultimele doua variante omul este aproape pe viata sluga celor care ii dau banii.Mai toata lumea s-a trezit numai in Romanica veselie mare.Se bucura prostii ca banii care i-au platit impozite zboara spre iubitul West.Vorba lui Brancusi,suntem tot mai prosti si mai saraciSi mai duc de nas pe prosti unii smecheri care ii imbrobodesc ca dusmanul e Rusia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.