Extrădarea lui Radu Mazăre, sub presiunea timpului

Termenul ca Ministerul Justiției să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar expiră luni. Ministrul Ana Birchall s-a aflat în sediul instituției în permanență pentru a se asigura că documentele sunt traduse și că procedura este respectată, au precizat surse din Ministerul Justiţiei.
Încă de vineri, când Curtea de Apel București a expediat către Ministerul Justiției documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale, Ana Birchall a anunțat că sunt 600 de pagini de tradus și că angajații Ministerului vor lucra în permanență, deoarece timpul este scurt și Mazăre execută un mandat de arestare de 6 zile.
În cadrul unei declarații susținute vineri, Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în țară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.
Radu Mazăre are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. De câți ani este Măzăriche în Madagascar? De atunci trebuia demarat tradusul hârtiilor că doar nu-și imagina cineva că Măzăriche vine să se predea de bunăvoie! E ca la Moromete: – Aici scrie că de bunăvoie și nesilit de nimeni. Păi nu se poate.

  2. daaa shi vo gasat soro…az i Sf Domenica..tat romanu s biserricesti,hodinesti, sterpelesti..las di mane n colo ..nu i nishi o grava daaa lenuta?? c daca Mazari o excrocat un judet…putana o excrocat o tara si si UE..di fonduri di desvoltare..edi..când o videm in pitata mare cu …parintilii spiritual ..il vaz cam trizst pe Quasimodo…

  3. Problema este cine va da acuma banii de avion pentru aducerea lui Mazăre, pentru că bietul Ghiță e exilat și el?

  4. Io cred ca am o incurcatura de nepricepere si neintelegere. Cum adica demersul Ministerului Justitiei pentru extradarea lui Mazare se bazeaza pe „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate”, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002? Pai, ce? Mazare a comis o criminalitate TRANSNATIONALA!?! Banuiesc, daca nu cumva gresesc prin eroare, ca numita CRIMINALITATE TRANSNATIONALA se refera la actiuni unitare desfasurate pe teritoriile mai multor state, adicatelea membrii ONG-ului Banditi fara Frontiere. Altfel, despre Mazare se „stie” ca a sparlit doar loco. Adica din Romania. „Transnational” o fi fost faptul ca el era in judetul Constanta. Raportat la faptul ca Romania are 40 de judete, atunci da, avem o actiune/sau mai multe cu caracter hai sa-i zicem „transnational”, dar asta daca nu vrem sa folosim termenul mai romanesc TRANSJUDETEAN. Nu credeti? Sau Ministerul Justitiei a fost smecher si, pentru ca nu avea pregatit un temei ca lumea pentru expulzare, a intors-o rapid ca la Ploiesti. Ai?

  5. La cate se intampla in tara asta eu nici nu cred ca osmenii astia fac puscarie …cred ca sunt doar stiri …am ajuns sa numai cred nimic ..nici in lupta politica …adica am fost păcălit de Băsescu de Ponta …pai ce sa cred eu acum ca votez bine ???

  6. 600 de pagini? Ce fac aia de la curte suprema scriu romane, sau e o tactica sa ingropam in hartii sa nu mai gaseasca nimeni probele false si inventiile unor denuntatori din puscarii santajati de sistemul securist? La 114 mil de euro evidenta e clara nu-ti trebuie sute de pagini ca la procesul de la nuremberg…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.