Extrema dreaptă urcă în preferințele italienilor

După demisia lui Mario Draghi din funcţia de prim-ministru al Italiei, preşedintele Sergio Mattarella a dizolvat parlamentul italian şi a propus alegeri anticipate. Presa din occident se teme că din cauza crizei politice şi celei economice, la 100 ani de la venirea dictatorului Benito Mussolini la putere, fascismul ar putea reveni în Italia.

Pentru prima dată în istoria Italiei de la 1924 încoace, când Partidul Naţional Fascist condus de Benito Mussolini a venit la putere, un partid naţionalist cu elemente neofasciste se află pe primul loc în preferinţele alegătorilor.

Partidul de extrema dreaptă Fratelli d’Italia (Fraţii Italiei), care are ca ideologie naţional-conservatorismul şi este condus de Giorgia Meloni, are 23,7% în sondaj, fiind pe primul loc.

Este urmat de Partito Democratico (Partidul Democrat) care are ca ideologie social-democraţia. Condus de Enrico Letta (fost premier), partidul de centru-stânga are 22,7%.

Lega, un partid populist eurosceptic de extrema dreaptă, condus de Matteo Salvini, a început să stea prost în sondaje, având 15,4%, urmat de partidul de centru Mişcarea Cinci Stele , condus de Giuseppe Conte, tot un partid populist eurosceptic, care are 11,9%.

Lega avea 30%, fiind pe primul loc în preferinţele votanţilor, dar popularitatea i-a scăzut enorm, cel mai probabil pentru că Matteo Salvini, supranumit Il Capitano , susţinător al lui Vladimir Putin, şi care era cândva cotat ca cel mai extremist şi mai puternic politician al Italiei, n-a dat randament în funcţia de vicepremier pe care o ocupă din iunie 2018.

Forza Italia, partidul conservator, populist şi creştin-democrat al controversatului politician Silvio Berlusconi, fost premier, are numai 7,6%.

Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 25 septembrie 2022.

Giorgia Meloni, născută în 1977, de profesie jurnalist şi cu experienţă politică ca membru în diverse partide conservatoare şi naţionaliste, pare să fie prezentată în presa occidentală ca fiind o extremistă, o variantă italiană a lui Marine Le Pen pentru că se opune imigraţiei ilegale şi susţine valorile creştin-tradiţionale.

Partidul din care face parte Meloni îşi are originile în în defuncta Mişcare Socială Italiană (Movimento Sociale Italiano), care a reconstruit Partidul Fascist din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial şi l-a transformat într-o forţă naţionalistă mai moderată.

Mişcarea Socială Italiană a fost co-fondată de Giorgio Almirante, care fusese un colaborator şi organizator activ al Republicii Sociale Italiene, un stat marionetă nazist în timpul războiului.

Meloni este foarte populară în rândul unui mare segment de alegători italieni naţionalişti şi conservatori, clasându-se drept unul dintre cei mai de încredere lideri politici ai Italiei .

Un jurnalist, scrie Il Jurnale, a atacat-o foarte aspru pe Meloni la televizor, iar reacţiile critice nu au întârziat să apară: „Vrei să o spânzurezi pe Giorgia Meloni cu capul în jos ca pe Mussolini?”

Publicaţia germană Il Mitte scrie că Meloni este o fascistă cu speranţe mari.

„Printre simpatizanţii să există nostalgici ai lui Mussolini şi foşti bandiţi neofascişti . Apariţiile sale în campania electorală sunt caracterizate în mod regulat de salutul roman, echivalentul salutului hitlerian din Germania nazistă. La exact la o sută de ani de la marşul lui Benito Mussolini asupra Romei şi preluarea puterii la 30 octombrie 1922, personalitate care şi-a construit întreaga carieră politică în ceaţa diverselor partide şi grupări fasciste îşi vor asuma probabil conducerea guvernului”, susţine Dominik Straub, autoarea unui articol despre politician.

Coincidenţa dintre alegerile italiene şi aniversarea Marşului de la Roma este raportată şi de Süddeutsche Zeitung, într-un articol de Oliver Meilercare care titrează într-un mod succint „Moştenitorii lui Mussolini mărşăluiesc asupra Romei”.

Afirmaţia recentă a lui Meloni că „Europa are nevoie de suflet” are o similaritate cu titlul unei reviste de extremă dreapta din 1957, care a numit Piaţa Comună Europeană drept „Europa fără suflet”.

Deşi se consideră naţional-conservatoare, Meloni se opune ieşirii Italiei din UE.

Enrico Letta, născut la 20 august 1966, a mai fost prim-ministru al Italiei din aprilie 2013 până în februarie 2014, conducând o mare coaliţie de partide de centru-stânga şi de centru-dreapta .

După ce a lucrat ca profesor universitar, Letta a intrat în politică în 1998, devenind ministru al Industriei, Comerţului şi Meşteşugurilor .

În 2007, Letta a fost unul dintre membrii fondatori seniori ai Partidului Democrat .

În timpul mandatului său de premier, Letta a trebuit să se confrunte cu o gravă criză socio-economică cauzată de Marea Recesiune şi criza ulterioară a datoriilor europene.

În 2013, una dintre problemele majore ale ţării a fost şomajul uriaş al tinerilor , care a fost evaluat în jur de 40%.

Pentru a face faţă acestei probleme, la 14 iunie 2013, Letta a programat un summit la Palatul Chigi cu miniştrii Economiei, Finanţelor şi Muncii din Italia, Germania , Franţa şi Spania , pentru a conveni asupra politicilor comune ale UE pentru reducerea şomajului.

După câteva săptămâni, în timpul unei conferinţe de presă la încheierea Consiliului Uniunii Europenela Bruxelles, Letta a anunţat că Italia va primi fonduri europene în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.

Ca urmare a războaielor civile din Libia şi Siria, după tragedia de la Lampedusa în care au murit înecaţi sute de refugiaţi, prim-ministrul Letta a decis să consolideze patrularea naţională a canalului sicilian prin autorizarea Operaţiunii Mare Nostrum , o operaţiune militară şi umanitară al cărei scop a fost să patruleze graniţa maritimă şi să ofere ajutor migranţilor. Această operaţiune a avut două scopuri principale: să salveze viaţa pe mare şi să combată traficul ilegal de migranţi. Operaţiunea a adus cel puţin 150.000 de migranţi în Europa, în principal din Africa şi Orientul Mijlociu.

Fiind un politician pro-european, Letta a construit relaţii strânse cu alţi lideri europeni de seamă, precum Angela Merkel, care a fost primul lider străin pe care l-a întâlnit, la doar câteva zile după ce a depus jurământul, pe 30 aprilie. Letta a construit şi o relaţie bună cu preşedintele francez François Hollande, cu care a împărtăşit o viziune comună asupra politicilor de austeritate, considerate prea depăşite pentru a face faţă crizei economice; Letta şi Hollande au subliniat adesea necesitatea creşterii cheltuielilor publice în investiţii.

Letta a fost invitat la Casa Albă de către preşedintele Obama, care a declarat că a fost cu adevărat impresionat de prim-ministrul italian şi de planul său de reforme.

La 14 februarie 2014, Letta şi-a dat demisia după ce Matteo Renzi a devenit liderul Partidului Democrat în urma alegerilor interne, şi i-a luat locul de prim-ministru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

18 Comentarii

  1. E la mintea oricarui individ care gandeste si analizeaza obiectiv totul! Credeti ca cetateanul este masochist permanent dupa atata bataie de joc politica sa mearga pe aceeasi linie politica dezamagitoare ani la rand? Politicienii au impins cetatenii spre extremism din cauza dezamagirilor repetate!

  2. Eh, fascismul. Cum apare la putere o formațiune care nu joacă după melodia Bruxellului e catalogată fascistă sau “coruptă”.

  3. Demisia lui Mario Draghi i-a deschis acestui italian super-destept calea catre functia de Secretar general NATO,furandu-i practic painea lui Iohannis!Sa fie intr-un ceas bun!cata dezolare pe fratii Murariu,Levi respectiv Moise
    Despre Giorgia ma Meloni tot respectul,urla lozinci fasciste inca de la 15 ani si nu arata rau, au contraire !
    Din CV retinem ca a lucrat noaptea in cluburi de noapte,deci s-a ridicat prin munca in viata politica,nu stiu daca Berlusconescu si-a facut de cap cu ea ,ca Dragnelini cu Irina sau Sf vasile cu Sf Ana,dar e plauzibil
    Diploma suprema e luata la un institut de servitoare din Roma=Istitute alberghiero statale „Amerigo Vespucci”
    Extrema dreapta pretutindeni in Europa e reprezentata foarte bine de oameni slab pregatiti teoretic: translatori, bucatari,vagaboande ,minim la a 3-a casatorie, fosti penali,etc., dar care stiu sa vorbeasca cu prostanaci ca de la om la om

  4. daca LIBERTATEA SI NATIONALISMUL, RESPECTAREA SI PERPETUAREA TRADITIILOR SI SUVERANITATEA in limbajul satanelor globaliste inseamna „extrema dreapta”, si nu politicile n a zi sto ide zelenskiene – marele „patriot” papusat de globalistii satanei – atunci fie „extrem adreapta”. deturnarea sensului si intelesului unor cuvinte este apanajul #ideologiei distrugerii si al genocidului.

  5. „…o extremistă, o variantă italiană a lui Marine Le Pen pentru că se opune imigraţiei ilegale şi susţine valorile creştin-tradiţionale.”
    Mai trebuie text mai clar ca asta? Crestin=extremist, vai de societate cand „astia” care pun etichete vor avea puterea absoluta!

  6. Datoria Externa a Italiei este de 2.600 miliarde euro adica 150% din PIB ei. Italia este kaput de kaput.

  7. E de noapte mintii.Cum adica, daca cineva (Giorgia Meloni care conduce Partidul Fratii Italiei)se opune imigratiei ilegale si sustine valorile crestin-traditionale este considerat de presa occidentala de extrema dreapta,fascist.

  8. Patria și Căpitanul!!!..se apropie ziua dreptății!!.. popoarele nu mai suportă clica politica de la Bruxelles!!!..in toamnă vor fi mișcări mari in toate țările conduse de handicapați mintali!!!..
    Nu mai avem nevoie de oameni care să iau pozitia caprei la ordinele guvernului mondial!!
    Pregătiți-vă elicopterele!!!,.

  9. Și de ce rămâi căscat bre jurnalist român ?? Nu ai remarcat incă performanțele stângii liberale ?/Nu vezi incotro se indreaptă europa cu slugoii yankeului terorist mondial ?/Crezi că la un moment dat nu se umple paharul ?? Cred că ar fi cazul ca și unii patrioți români să-și facă valiza,..Urmează excursia in iad,..

  10. A/In Sep. 2011 toate tarile din Europa de Vest-Nord-Sud erau falimentare, astazi aceste sunt si mai mult falimentare. Aici au dus guvernele liberalismului de jungla aceste popoare. Ar fi bine de stiut entitatile private si persoanele fizice care au alimentat aceste tari cu bani pentru a le creste datoria externa asa de mult???
    19. Ungaria

    Datoria raportată la PIB – 120%

    Datoria externă: 225,2 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 22.739 dolari

    18. Australia

    Datoria raportată la PIB – 138%

    Datoria externă: 1,23 de trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 57.641 dolari

    17. Italia

    Datoria raportată la PIB – 146%

    Datoria externă: 2,6 trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 44.760 dolari

    16. Spania

    Datoria raportată la PIB – 179%

    Datoria externă: 2,46 trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 60.614 dolari

    15. Grecia

    Datoria raportată la PIB – 182%

    Datoria externă: 579 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 53.984 dolari

    14. Germania

    Datoria raportată la PIB – 185%

    Datoria externă: 5,4 trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 51.572 dolari

    13. Portugalia

    Datoria raportată la PIB – 223%

    Datoria externă: 552,2 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 51.572 dolari

    12. Franta

    Datoria raportată la PIB – 250%

    Datoria externă: 5,37 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 83.871 dolari

    11. Hong Kong

    Datoria raportată la PIB – 250%

    Datoria externă: 815 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 115.612 dolari

    10. Norvegia

    Datoria raportată la PIB – 251%

    Datoria externă: 640 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 137.476 dolari

  11. B/10. Norvegia

    Datoria raportată la PIB – 251%

    Datoria externă: 640 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 137.476 dolari

    9. Austria

    Datoria raportată la PIB – 261%

    Datoria externă: 867 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 105.616 dolari

    8. Finlanda

    Datoria raportată la PIB – 271%

    Datoria externă: 505 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 96.197 dolari

    7. Suedia

    Datoria raportată la PIB – 282%

    Datoria externă: 1 trilion de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 110.479 dolari

    6. Danemarca

    Datoria raportată la PIB – 310%

    Datoria externă: 626 miliarde de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 113.826 dolari

    5. Belgia

    Datoria raportată la PIB – 335%

    Datoria externă: 1,32 trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 127.197 dolari

    4. Olanda

    Datoria raportată la PIB – 376%

    Datoria externă: 2,55 trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 152.380 dolari

    3. Elvetia

    Datoria raportată la PIB – 401%

    Datoria externă: 1,3 trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 171.528 dolari

    2. Marea Britanie

    Datoria raportată la PIB – 413%

    Datoria externă: 8,9 trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 146.953 dolari

    1. Irlanda

    Datoria raportată la PIB – 1.382%

    Datoria externă: 2,38 trilioane de dolari

    Datoria externă pe cap de locuitor: 566.756 dolari

  12. „Giorgia Meloni, […] prezentată în presa occidentală ca fiind o extremistă, o variantă italiană a lui Marine Le Pen pentru că se opune imigraţiei ilegale şi susţine valorile creştin-tradiţionale”…
    Ce spune presa okțidentală vîndută lu’ $$oroș e o minciună ca multe altele! Nici Marine Le Pen nu e „extremistă”, nici Meloni!
    Mumia vîndută lu’ $$oros, Mațțarella, e un mafiot ordinar, pus la conducere de C.I.A. și de aghienții C.I.A. dîn Komiziya Islamizantă de la Bruxelles….[Rumburak]

  13. „Fiecare votează cu cine vrea iar din urnă iese cine trebuie” Tudor Mușatescu. După alegeri ” din urnă va ieși o majoritate parlamentară „corectă politic” . ” Nu contează cine și cum votează, contează cine numără voturile și publică rezultatele” I.V.Stalin

  14. Gata , lumea s-a saturat de haos , dezordine , saracire planificata , imbolnaviri planificate si izmenelile gender ale progresistilor !

  15. ceausistii, basistii, useristii, legionarii (fascistii de bodega), turnatorii dovediti, coruptii condamnati sunt la putere pe Coti. Unii incearca si pe G4media. Cu aceasta ocazie pesede urca in sondaje.

  16. @ tomlin 13:33
    Ce legătură au preferințele politice ale comentatorilor de pe Cotidianul cu eventuala ascensiune in sondaje a pesedeilor ?
    Crezi ca daca pe flașneta g4 se publică doar comentariile uSECUricilor (si se cenzureaza la greu cele contrare) ajunge zDrulă presedintele Romaniei ??

  17. Oricum votam ce ne prezintă televiziunile unii spun că sunt răi alții spun că sunt buni ……unii sunt nenorociți alții sunt sfinți ….. și fiecare crede invers despre ceilalți in realitate SUNTEM toți mințiți și păcăliți … Că în final o să fie Putin COVID-ul sau terorismul , încălzirea globală vinovații de serviciu …

  18. (Re-)Vin vremile lui … Aldo Moro !
    sau
    P2 si GLADIO nu mai e ce-a fost odata … ?

    :O

    (in Germania RAF-ul ion curand 🙁 … ?)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.