Falimentul SUA, o lecție de democrație americană

Îndârjirea ultraconservatorilor de la Washington de a impiedica prezența chiar și a unei fărâme de stat al bunăstării pe tărâm american, mai ales într-o vreme în care Europa începe să proclame cu jumătate de gură moartea statului asistențial, face ca America să se afle la un pas de încetarea activității federale (government shutdown) sau, mai rău, de intrarea în incapacitate de plată.

Primul termen este marți, 1 octombrie, ora 0.00, ora Washingtonului. Al doilea termen, mult mai important, este pe 17 octombrie.

Atenție la vize, în caz de blocaj guvernamental în SUA

Congresul SUA are, în prima situație, posibilitatea de a ajunge la o soluție ad hoc pentru a permite finanțarea temporară a guvernului federal. Anul fiscal american ia sfârșit la finalul zilei de 30 septembrie, iar republicanii, majoritari în Camera Reprezentanților, s-au opus aprobării noului buget, în cazul în care legea asigurărilor medicale, renumita Obamacare, nu va fi anulată sau modificată.

Senatul, majoritar democrat, se opune acestui ”șantaj”. În cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere, guvernul federal își reduce drastic activitatea, din lipsă de fonduri disponibile legal (800.000 din cei 3,3 milioane de angajați federali intră în somaj tehnic și o serie de servicii sunt sistate: obținerea vizelor și listarea la bursă, printre cele mai importante. Pentru romanii care au nevoie de vize, este de notat că, la precedenta situație similară, în decembrie-ianuarie 1995-96, în 21 de zile au fost întârziate 200.000 de cereri de viză).

Obamacare, mărul discordiei

Miza: Patient Protection and Affordable Care Act, adică Obamacare. Legea ar permite americanilor, indiferent de situația profesională, să opteze online pentru un contract de asigurări medicale la preț mic. Ar fi acoperite între 60 și 90% din cheltuielile medicale ale asiguratului. Prețul primei de asigurare nu ar trebui să depășească 9,5% din venitul asiguratului. Cei nevoiași ar beneficia de asigurări subvenționate. În SUA, între 15 și 20% dintre cetateni nu au asigurări medicale, iar dintre imigranți, aproape 50%. Legea li se adresează și celor din urma, care au rezidență permanentă în SUA (nu și imigranților ilegali). Legea ar trebui să intre în vigoare marți, odată cu începutul noului an fiscal, iar asigurarile ar fi valabile de la 1 ianuarie 2014. Ar fi o mare schimbare în SUA: statul și-ar asuma protecția celor cu venituri modeste.

Ultraconservatorii se opun. Merg pe ideea că mai nimeni nu se va imbolnăvi în cei câțiva ani de lipsă a asigurărilor scumpe de după terminarea studiilor universitare, după cum lumina electrică nu se întrerupe chiar la finalul ultimei zile de plată a facturii, fără a se gândi prea mult la imensul procent al americanilor care nu își permit aceste asigurări și nu au nici studii înalte. Desigur, repyublicanii vor sa evite potențiala apariție a fenomenului asistaților social, pe care statele europene, deja, nu-l mai pot finanța. Pe de altă parte, democrații lui Obama consideră că această lege este moștenirea lor politica.

Adevăratul pericol

Un blocaj înregistrat marți, dat ca sigur de CNN sau Washington Post, nu ar însemna mare lucru. Blocarea activităților neesențiale ale guvernului federal s-a întâlmpat de 17 ori incepand din anii ’70, ultima data in 1995-1996. Se poate vorbi, mai degrabă de o tabloidiozare a acestui subiect. Pățitul președinte Bill Clinton spune că este o catastrofă, pentru că, spre deosebire de mandatul său, acum economia este fragilă. Chiar și așa, activitatea federală va merge înainte: militarii americani vor lupta și vor fi plătiți, poșta va funcționa, iar președintele își va primi salariul timp. Sunt considerate activități esențiale. Nu însă și cele a angajaților Congresului…

Performanța radicalilor republicani este că i-au convins pe liderii lor mai moderați să ducă dezbaterea Obamacare până în momentul decisiv al sfârșitului de an fiscal, dar și până la data limita in care SUA poate schimba plafonul de îndatorare a statului. A fost majorat ultima dată în 2012, la 16.699 de miliarde de dolari. Bâlbele de atunci au dus la retrogradarea SUA, pentru prima dată, de către Standard & Poor’s de la ratingul AAA. Pe 17 octombrie, este imperios necesar să fie din nou ridicat acest plafon, pentru ca SUA să-și poata onora obligațiunile. Abia aceasta este cu adevărat potențialul început al unei adevărate crize. Și nu numai pentru că o retrogradare a ratingului ar putea afecta afacerile americane, ci pentru că mari economii, precum China, Jpaonia, dețin obligațiuni americane de 5.000 de miliarde de dolari.

Desigur, ”falimentul” SUA este imposibil. O intrare temporară, din motive legale, in incapacitate de plată, da. Efectele unei asemenea situații se vor simți, la fel ca și criza financiara declanșată in 2008, mai mult în statele dependente de economia sau de securitatea oferită de SUA și mai puțin in interiorul granițelor americane. 

Care este cel mai rău scenariu la care poate duce încăpățânarea unor radicali republicani, care se servesc de proceduri parlamentare mult mai vechi decât statutul SUA de mare putere mondială, o explică Paul Kugman, într-un editorial publicat de New York Times, pe care îl redăm integral.

Paul Krugman: ”Rebeli fără repere”

”O.K, un government shutdown temporar – care a devenit aprpoape inevitabil după votul de duminică din Camera Reprezentanților, prin care se oferă finanțare guvernului doar în anumite condiții – nu ar fi sfârșitul lumii. Dar un default al guvernului Statelor Unite, care se va întâmpla dacă Congresul nu va vota ridicarea pragului de îndatorare cât mai curând, ar putea cauza o catastrofă financiară. Din nefericire, mulți republicani fie nu înțeleg asta, fie nu le pasă.

Haideți să vorbim despre economie.

După acel government shutdown din 1995 și 1996, mulți observatori au ajuns la concluzia că asemenea evenimente, deși rele, nu sunt catastrofe: serviciile de bază continuă și rezultatul este o mare neplăcere, însă nu o daună care să se resimtă mult timp. Este însă doar parțial adevărat, pentru că în perioada Clinton evenimentul a avut loc pe fondul unei economii puternice. Acum avem o economie slabă, cu un guvern care nu reușește să cheltuiască, tocmai din cauza acestei slăbiciuni. O blocare a activității federale ar mai aduce o lovitura economică, care ar cântări greu dacă blocajul va dura mult.

Cu toate acestea, un government shutdown pare benign în comparație cu posibilitatea ca Congresul să refuze să ridice pragul de îndatorare.

În primul rând, atingerea actualului prag ar însemna recurgerea la reduceri de cheltuieli, împingând America din nou în recesiune. Dincolo de asta, eșecul de a majora acest plafon ar însemna neonorarea plăților pentru actualele datorii ale guvernului SUA. Iar asta poate avea efecte devastataoare. De ce? Piețele financiare au tratat mereu obligațiunile SUA ca ultimă centură de siguranță; ideea că America își va onora întotdeauna plățile este fundamentul pe care stă sistemul financiar. Acum, presupuneți că obligațiunile SUA nu ar mai fi sigure. Dintr-o dată, întregul sistem ar da rateuri. Poate că, dacă avem noroc, instituțiile financiare vor încropi repede, impreună, acorduri alternative. Dar este foarte posibil ca incapacitatea de plată a SUA să producă o criză financiara uriașă, mult mai mare decât cea produsă de falimentul Lehman Brothers, cu cinci ani în urmă.

Niciun sistem politic sănătos la cap nu și-ar asuma un asemenea risc. Dar noi nu avem un asemenea sistem politic; avem un sistem în care un număr de republicani cred că îl pot forța pe președintele Obama să oprească reforma sănătății în urma amenințărilor lor cu blocarea activității guvernului, cu o intrare în incapacitate de plata sau ambele, un sistem în care liderilor republicani care știu despre ce este vorba le e frica însă de aripa autistă a partidului. Pentru că sunt autiști, atât în privința economiei, cât și a politicii.

În privința economiei: republicanii radicali resping consensul științific asupra schimbărilor climatice; mulți dintre ei resping și teoria evoluției. Deci de ce să ne așteptăm de la ei să creadă în avertismentele specialiștilor în privința falimentului? Aproape sigur, ei nu vor crede: republicanii sunt în bună parte niște negaționiști ai falimentului.

În privința politicii, oamenii responsabili știu că Obama nu poate și nu vrea să se lase șantajat in felul asta, nu doar pentru că reforma sănătății este moștenirea sa politică esențială. Ci pentru că, odata ce începe să facă concesii unor oameni care amenință că vor arunca în aer economia mondiala dacă nu obțin ce vor, atunci poate sfâșsi prin a nu mai respecta nici Constituția. Însă republicanii radicali,si chiar câțiva lideri, încă insistă ca Obama să le îndeplinească fanteziile.

Și cum se vor termina toate astea? Voturile pentru finanțarea guvernului și pentru ridicarea plafonului de îndatorare există: fiecare democrat va vota măsurile necesare și la fel vor face și suficienți republicani. Problema este la liderii republicani, care se tem de mânia radicalilor și care nu vor să permită un asemenea vot. Ce i-ar putea face să se răzgândească?

Ironia face că tocmai cei care ne-au dus în mizeria economica actuală, Wall Street, să vină cu solutia salvatoare. Marea finanță le va spune liderilor republicani că trebuie să înceteze cu nonsensul actual.

Însă, dacă plutocrații nu au puterea de a-i convinge pe radicali? În acest caz, Obama fie va lăsa să se producă falimentul SUA, fie va găsi o cale de a-i eluda pe șantajiști, preferând o criză constituțională în locul uneia financiare.

Pare nebunesc acest scenariu, tocmai pentru că e. Însă nebunia nu rezidă în situația asta, ci în mințile politicienilor noștri și a celor care i-au votat. Falimentul nu este scris în stele, el se află în noi înșine.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.