Farmaciile vor fi înființate pe criterii geografice

Autorizarea înfiinţării farmaciilor se va face după criteriul geografic care prevede o distanţă între acestea în mediul urban de cel puţin 250 de metri, iar în mediul rural de 500 metri, precum şi după criteriul demografic, prevede un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, pus în transparenţă de Ministerul Sănătăţii.

Astfel, înfiinţarea unei farmacii comunitare se autorizează cu respectarea următoarelor condiţii:

* criteriul demografic – în funcţie de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, respectiv Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor: în Bucureşti – o farmacie la 3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ – o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte localităţi din mediul urban şi rural – o farmacie la 4.000 de locuitori;

* criteriul geografic – distanţa minimă dintre farmacii/oficine comunitare, dovedită printr-un document emis de un topograf autorizat care să ateste această situaţie: în mediul urban la o distanţă de minim 250 metri, iar în mediul rural la o distanţă de minim 500 metri.

În situaţia în care, în mediul rural, nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanţă de cinci kilometri se poate înfiinţa o singură farmacie comunitară, fără respectarea criteriului demografic.

Ministerul Sănătăţii va publica pe pagina de internet proprie lista cu unităţile farmaceutice autorizate.

„Întreruperea activităţii fără transmiterea notificării de suspendare a activităţii, a cererii şi documentelor aferente către Ministerului Sănătăţii şi Colegiile teritoriale ale Colegiului Farmaciştilor din România atrage anularea autorizaţiei de funcţionare”, prevede proiectul.

Potrivit acestuia, taxele pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare se vor actualiza astfel: pentru înfiinţarea de farmacii în mediul urban – 7.000 lei, pentru înfiinţarea de farmacii în mediul rural – 3.000 lei, pentru înfiinţarea unei oficine comunitare rurale – 1.500 lei, pentru înfiinţarea de drogherii în mediul urban – 5.000 lei, pentru înfiinţarea de drogherii în mediul rural – 1.500 lei.

De asemenea, taxele pentru emiterea unei noi autorizaţii în cazul preschimbării autorizaţiei de funcţionare a farmaciei sunt următoarele: pentru mediul urban – 5.000 lei, iar pentru mediul rural – 2.000 lei.

Taxele pentru emiterea unei noi autorizaţii în cazul preschimbării autorizaţiei de funcţionare a drogheriei sunt următoarele: pentru mediul urban – 2.000 lei, iar pentru mediul rural – 750 lei.

Pentru emiterea unui duplicat al autorizaţiei de funcţionare taxa va fi de 1.000 lei.

Pentru orice altă modificare înscrisă pe autorizaţia de funcţionare a farmaciei sau drogheriei se va percepe o taxă de 1.500 de lei, iar în cazul mutării sediului farmaciei sau drogheriei cuantumul taxelor este acelaşi cu cel prevăzut pentru înfiinţare.

Aceste taxe se vor constitui venit la bugetul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

  1. în Bucureşti – o farmacie la 3.000 de locuitori,
    în oraşele reşedinţă de judeţ – o farmacie la 3.500 de locuitori,
    pare o discriminare(pozitiva!)
    dar nu e asa:
    1.poluarea e maxima
    2.s-au inmultit dementzii ceva de speriat!

  2. Și sălile de pariuri și păcănele vor fi mutate la marginea orașelor și interzise total lansate ;((!. Daca vor sari la cap,.vor scăpa și astie, ce să-i faci, sunt patru rânduri de alegeri, e nevoie de multi bani de campanie…

  3. Deci, farmaciile vand droguri de foarte mare risc, extrem de adictive cum sunt opiacee, amfetamine, antipsihotice tipice si atipice, tranchilizante, analgezice, antidepresive care nu au vindecat niciodata nimic, in schimb concureaza fictiv cu drogurile de strada la distrugerea sanatati fiziologice si mentale ale populatiei generale. Spun ,,fictiv” pentru ca daca te uiti la formula amfetaminelor, Adderall® CII este un stimulent farmaceutic utilizat pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie si narcolepsie si are doar un grup metil, in plus, pe structura moleculara care il diferentiaza de cristalul din nasul elevilor. Care e care, te intrebi si cine profita? Daca esti pe tratamente de genul asta, cand dai de replicile de design de pe strazi, ai sa zici ca l-ai prins pe Dumnezeu de un chicior.

  4. Farmacii pe criterii geografice mi se pare foarte interesanta ideie.
    Vom avea farmacia din deal,din vale,farmacia din Cucuieți din Băicoi etc, Imi place și atunci când mergi la farmacie îți trebuie sigur o ruleta.

  5. …poate imi scapa mie dar…ce rost are aceasta reglementare?…asadar, care-i grija guvernantilor, sa elimine concurenta?…si ce faci daca la farmacia de care esti arondat-desi nu spune nimeni acest lucru, acest fapt este o legare de glie, mai ales in mediul rural und si-asa nu prea sunt farmacii, uneori tre sa mergi si 30/40 km sa-ti cumperi o aspirina-nu gasesti ce-ti trebuie?…daca acea farmacie nu lucreaza cu casa de asigurari si elibereaza doar retete contra cost?…parca aveati nevoie de bani, acum vreti sa imputinati si farmaciile, oare erau scutite de la plata impozitelor si taxelor?…cu pacanelele ati lasat-o moarta, astia au voie sa fie un milion pe metrul patrat, farmaciile, nu!…intai ati inchis spitalele, pe vrfemea chiorului…ati trimis medicii si asistentii in bejenie, ati blocat angajarile…hai, curaj, recunoasteti, suntem o povara pt voi, ne mai cerem drepturile cateodata, nu votam mereu cu cine trebuie, asa incat vreti sa ne omorati!…vreau sa citesc si parerile trolilor, totusi sun oameni si se imbolnavesc si ei…

  6. Chestia cu 250 m între farmacii a mai fost, s-a scos și acum iar se introduce. Când am gândit cu capul ?

  7. Si cum se impaca asta cu principiile capitalismului? Libera initiativa?
    Farmaciile sunt afaceri private, sunt unitati comerciale.
    Deacu’ incolo se mai da o spaga ca sa primesti TU o aprobare de infiintare a unei farmacii si nu concurenta. Care concurenta este eliminata in societatiile cu economie de stat programata si controlata.
    10 litri de lapte pe cap de vaca furajata, o farmacie la 3000 de vaci furajate.
    Pe mine nu ma deranjeaza daca sunt mai multe farmacii.

  8. Domnilor, probabil o sa fie distanta maxima admisa pentru deplasari in interes personal-medical in orasele si satele ,,smart”, in contextul carantinelor fasciste epidemico-plandemice din viitor. Ce, credeti ca s-a terminat?

  9. Nu se face capitalism (profit) cu sanatatea omului, daca ai numar pe casa.

  10. Sigur va fi o Ordonanță neconstituțională. Ce text trăznitor “criteriul geografic – distanţa minimă dintre farmacii/oficine comunitare, dovedită printr-un document emis de un topograf autorizat”… Despre birturi și bodegi, pensiuni, saloane de masaj… nici o preocupare de distanță și număr pe “criteriul geografic (față de școli, biserici), etnic, radiografie de populație (vărstă, sex, orientări sexulale) emisă de un socio-psiholog autorizat” în vreo ordonanță de guvern?

  11. Dar numarul de bodegi si de pacanele nu au criteriu geografic?!!! Mari guvernanti si mari idioti!!! Exista zeci de lungi strazi in Bucuresti care nu au o farmacie, dar 3-4 bodegi si 2-3 pacanele..

  12. Asa si dupa ce o sa va ia toti banii pe taxe, impozite, gaze, energie, ca sa nu plangeti o sa va dea voucere (cartele pe stil vechi)) de 50 lei pe luna sa va luati medicamente doar de la farmacia arondata! atat! revad anii inceputul anilor 80, restrictiile vor fi aceleasi se schimba doar modul de punere in actiune!

  13. Unele au niste medicamente, altii unele.
    Unii au un program, cum ar fi deschis duminica, altii ni.
    Sau preturi fiecare cu preturile lui. In rural, spatiile comerciale sunt de multe ori in centru, asa au fost „mostenite” de la socialism, unele langa altele. Distantarea de 500m sau cat este fara sens.

  14. Pot sa fie si 10 farmacii una langa alta care e problema?Adica sa nu mai cobor jos la bloc ci sa merg 500 de m?

  15. apropos:
    mergeam pe strada si vedem pe jos un pachet de medicamente,
    nou-noutz,sigilat,
    era „viagra”:
    -daca puneam mana (ne-a oprit ingerashul!)
    va imaginatzi ce blesteme ne loveau….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.