Cum arată ”inflația familială”

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2023, în termeni nominali, 7.301 lei pe o gospodărie, reprezentând 2.918 lei pe o persoană, în creştere cu 5,7% pe o gospodărie, respectiv cu 5,3% pe o persoană, faţă de trimestrul II 2023.

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 9,5%, iar cele pe o persoană cu 9,6%.

Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul III 2023, de 6.432 lei pe o gospodărie (2.571 lei pe o persoană) și au reprezentat 88,1% din veniturile totale, în creştere cu 463 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul II 2023.

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 10,6%, iar cele pe o persoană cu 10,7%.

Veniturile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul III 2023, de 6.829 lei lunar pe o gospodărie (2.729 lei pe o persoană) în creştere cu 6,3 % faţă de trimestrul II 2023, iar veniturile în natură de 472 lei lunar pe gospodărie (189 lei pe o persoană), în scădere cu 2,3% faţă de trimestrul II 2023.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au fost de 5034 lei lunar pe o gospodărie și au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (68,9% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creștere faţă de trimestrul II 2023 cu 2,3 puncte procentuale). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuție însemnată au    avut-o atât veniturile din prestaţii sociale de 1403 lei lunar pe o gospodărie (19,2% în trimestrul III 2023, respectiv, 20,8% în trimestrul II 2023 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (6,5% în trimestrul III 2023, respectiv, 7,0% în trimestrul II 2023), formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiarii de prestaţii sociale (1,5% atât în trimestrul III 2023, cât şi în trimestrul II 2023) și din valoarea în lei a produselor agroalimentare și nealimentare consumate din resurse proprii (5,0% în trimestrul III 2023, respectiv, 5,5% în trimestrul II 2023).

În ceea ce privește mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban în trimestrul III 2023 a fost de    8005 lei, de 1,2 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3444 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.  Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în trimestrul III 2023, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale ȋn veniturile totale a fost de 74,1%, mai mare cu 13,4 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestații sociale a fost de 19,8%, mai mare cu 0,9 puncte procentuale față de cea din mediul urban. Ponderea veniturilor în natură a fost de 10,3% în mediul rural, de 2,5 ori mai mare față de cea din mediul urban.

Cheltuielile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul III 2023, de 6071 lei pe o gospodărie (2426 lei pe o persoană), mai mari cu 8,6% față de trimestrul II 2023.

  Contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii, în trimestrul III 2023, a fost, în medie, de 361 lei lunar pe o gospodărie (144 lei pe o persoană), în scădere cu 4,9% față de trimestrul II 2023.

În trimestrul III 2023, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (cheltuieli bănești de consum și contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4025 lei lunar pe o gospodărie (62,6%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor de 2054 lei pe o gospodărie (31,9%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuieli bănești de producție și contravaloarea consumului      furajer din resurse proprii) de 91 lei pe o gospodărie (1,4%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

12 Comentarii

  1. scuze pentru acest comentariu care nu este la subiect dar vreau să vă atrag atenția despre ”ciudata” întrebare de la sondajul actual: ”Considerați caravana medicală AUR o înscenare?” ??? adică acțiunea AUR de a acorda asistență medicală gratuită prin sate este o înscenare? o păcăleală? sau acțiunea parchetului cu dosarele penale pentru liderii AUR în legătură cu caravana medicală este o înscenare???? Mai clar nu se poate formula? sau vă temeți de un rezultatul sondajului în momentul în care este clar exprimată întrebarea? Din ce în ce mai dubios …

  2. nu inteleg cum naiba le-au crescut unora veniturile, cand mie mi-au scazut constant de 3 ani incoace!

  3. …sunt de acord cu datele ins, in totalitate!…stiam de mult timp faptul ca salariul mediu brut pe economie raportat de corecta institutie, baza calculului punctajului lunar pt pensii include si 5% contravaloarea bunurilor produse in gospodarie…eu locuiesc la bloc, etaj 7, nu am neamuri la tara…ca mine sunt, probabil, 40% din cetatenii cociocului…intrebare pt ins: de unde as putea eu sa scot, lunar, 5% din autogospodarire?…sa cultiv cartofi in ghivece?…sa cresc un porc si ceva bibilici in baie?…baieti, stim, asta este punctajul, tre sa ne convingeti ca o ducem bine!…si chiar ati reusi daca nu ne-ar cam durea burtile de foame…

  4. Mi-a venit Indexul la Caldura la Calorifer pe Luna Noiembrie 2023 ! Indexul este 204 Unitati in Valoare de 78 de lei ! Dar pe Decembrie 2023 o sa vina Indexul Mare de Vre-o 600 de Unitati iar Numai Caldura in Februarie la 1 Calorifer o sa fie de 240 de lei Caldura plus 200 de lei Intretinerea si o sa Coste in total Intretinerea in Februarie 2024 de 450 de lei cu 1 calorifer in Functiune la doua Camere la Bloc in Bucuresti !

  5. iaca aici despre care nu ar trebui sa urlati, nu sa scrieti:
    abuzurile statului si uciderea firmelor mici – distrugerea supravietuirii!
    https://r3media.ro/av-gheorghe-piperea-carrefour-nu-efactura-haos/
    abominatiile epocii varsatorului:
    https://r3media.ro/tanara-19-ani-mutilata-medici-sani-trans/
    si primarul afumat despre recunoastrerea faciala – incalcarea Constitutiei si a drepturilor fundamentale fara nici o retinere, totul este in lumina, doar voi refuzati sa vedeti:
    https://www.activenews.ro/atitudine-civica/VIDEO-Primarul-Negoita-de-la-Sectorul-3-explica-putin-fumat-ca-sistemul-de-recunoastere-faciala-din-scoli-nu-este-pentru-identificare-biometrica.-Astazi-se-extinde-in-intreaga-tara.-LEGITIMA-APARARE-face-o-chemare-pentru-15-Mai-in-Piata-Victoriei-186744

  6. In Ianuarie 2024 Intretinerea la Bloc va fi de 300 de lei la doua Camere si 1 calorifer in Functiune si 1 Persoana Dar din Februarie 2024 Intretinerea va fi de 450 de lei ! Ca sa stiti cati Bani mai rămân de Mâncare cu Marea Marire de 13 virgula 8 la suta cu o Pensie Marita care ajunge la 1300 de lei ! Sa Traiti Bine ! Cu Băsescu !

  7. Inflatia familiala arata ca o dezumflatie.
    Te duci la magazin si cand vrei sa platesti, constati cu uimire ca nevasta a avut grija sa-ti dezumfle portofelul.
    Cand te intorci acasa umflat, iti spune cu o privire foarte candida ca n-a avut marunt ptr colindatori, dupa care te dezumfli din nou ca n-ai ce face……[Rumburak]

  8. @dan – stii vorba aia, ,,daca stai cu o buca pe cuptorul incins si cu alta pe o bucata de gheata, in medie este bine”, asa fac si astia cu analizele lor false. Fac media intre putinii care au dat tunuri si au furat mult, cu aia multi care trag pe salarii mici impozitate cu 40%. Daca le-a dat o medie de 9% crestere de venituri, la milioane care abia traiesc cu pana in 3000 lei, va dati seama ce mult au castigat aia putinii?!

  9. Canta si ei dupa ce le pune seful foaia in fata!!!tu ai 5 lei,eu am un leu!nu-i asa ca amandoi avem,in medie,cate 3 lei?numa bine!

  10. Deci treaba merge unsa ! Ca inflatia la prostie creste nu vede nimeni !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.