Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, judecată și proteste

Foto: life.ro

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunţă că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC).

Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului Sănătăţii. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea”, au declarat reprezentanții FABC, potrivit Agerpres.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer anunţă că a organizat, în perioada 1-4 iunie, a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC, cu tema „Ziua Supravieţuitorilor de Cancer”, în contextul noii legi cu acelaşi nume.

În context, FABC a hotărât apărarea „cu orice preţ” a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, prin acţionarea Ministerul Sănătăţii în instanţă şi demararea protestelor în stradă.

Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susţinute de specialişti dedicaţi tratării pacienţilor, FABC a hotărât, prin vocea asociaţiilor membre, apărarea cu orice preţ a PNPCC, acţionând Ministerul Sănătăţii în instanţă, la epuizarea celor 180 de zile în care Ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă. FABC nu va mai permite niciunui ministru să îşi pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienţilor cu cancer din România! Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienţi în fiecare an, prin decese evitabile şi să avem cu 48% mai multe decese faţă de media europeană! Orgoliile şi cinismul Ministerului Sănătăţii fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienţilor cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum şi la CEDO”, au menționat reprezentanții FABC.

În cadrul Conferinţei Naţionale FABC, consilierul prezidenţial conf. dr. Diana Loreta-Păun a transmis că acest plan reprezintă un pas către normalitate.

Acţiunea pentru dezvoltarea şi intrarea cât mai curând în vigoare a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului ca urmare a unui efort colectiv susţinut cred că oferă garanţii cetăţenilor că se poate lucra dincolo de orice mize pentru o viziune sustenabilă în sistemul de sănătate. După cum ştiţi, preşedintele României s-a implicat personal în acest demers. Ne aflăm în punctul în care acest Plan critic este în vigoare, transpunând în realitate nevoile de servicii esenţiale nesatisfăcute care împovărează de atâţia ani viaţa pacienţilor. Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului reprezintă un pas către normalitate. Cu siguranţă pot fi gândite în etape ulterioare măsuri de sprijin pe diverse componente, dar nu vom putea construi luând-o mereu de la început”, a declarat, conform comunicatului, conf. dr. Diana Loreta-Păun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Daca nu isi trag partid escrocii profitori care manipuleaza bolnavii reali,tot nimic nu fac!Auzi ce le da prin cap, „Federatia ..”
    Mare e gradina lui D-zeu!

  2. Trebuia sa cititi vorbele lui Ciuca: felicit bolnavii de cancer puternici care prin fortele lor au invins boala ( Agerpres ). Si sa mai spuneti ca individul nu e arierat mintal. Si asta o cenzurati?!

  3. Citat: Pe baza calculelor din studiu [nm titlu mai jos], contribuția chimioterapiei la supraviețuirea adulților bolnavi de cancer a fost estimată la 2,3% în Australia și 2,1% în SUA. Autorii, dintre care doi sînt oncologi radiologi, unul este profesor practicant de oncologie medicală, au concluzionat că „chimioterapia are doar o contribuție minoră la supraviețuirea bolnavilor de cancer” și „pentru a justifica finanțarea continuă și disponibilitatea medicamentelor utilizate în chimioterapia citotoxică, este necesară urgent o evaluare riguroasă a eficacității costurilor și a impactului asupra calității vieții”.
    Morgan G, Ward R, Barton M. The contribution of cytotoxic chemotherapy to 5-year survival in adult malignancies. Clin Oncol 2004;16:549-60

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.