Federaţia “Solidaritatea Sanitară” din România cere, luni, ”o reformă urgentă a sistemului de sănătate”, apreciind că situaţia de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” ”tinde să scoată în evidenţă riscul existenţei unor erori sistemice şi inadecvarea modelului de malpraxis”. Ei au făcut mai multe propuneri.
Redăm comunicatul sindicaliștilor:
Solicităm o reformă urgentă a sistemului de sănătate
Cazul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” București tinde să scoată în evidență riscul existenței unor erori sistemice, de natură etică, și inadecvarea modelului de malpraxis. Indiferent de decizia finală a instanței în privința celor doi medici acuzați, este evident că restabilirea încrederii populației în sistemul public de sănătate necesită regândirea sistemului public de sănătate.
În acest context, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită Ministerului Sănătății și Guvernului demararea de urgență a unor acțiuni de restructurare a sistemului public de sănătate, centrate pe următoarele direcții de acțiune:
1. Regândirea sistemului malpraxis. În acest sens Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită:
a. Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii.
b. Introducerea corpului profesional al experților în medicină, ca organism autonom, ce-și desfășoară activitatea în relație cu instanțele și cu instituțiile responsabile de despăgubirea pacienților pentru prejudicii.
Reamintim că aceste solicitări sunt adresate în mod consecvent de peste un deceniu.
2. Introducerea profesiei de etician/bioetician în spitalele publice. Date fiind numeroasele dezbateri publice pe tema unor eventuale eșecuri în respectare eticii medicale și deontologiei profesionale, există o evidentă nevoie de expertiză obiectivă în domeniu. Acești profesioniști trebuie recrutați din rândul altor categorii profesionale decât medicii (cum ar fi absolvenții de drept, filozofie, antropologie ș.a. specializați în etică/bioetică). Eticienii trebuie să aibă ca responsabilități coordonarea activității Consiliului etic, participarea la comisiile aferente procedurilor aplicabile în condiții speciale, furnizarea consilierii necesare profesioniștilor din sănătate în toate problemele de natură etică, respectiv supravegherea respectării acestor principii în tratarea și îngrijirea pacienților.
3. Crearea procedurilor etice aplicabile în cazul deficitului de resurse vitale raportat la numărul de pacienți care au nevoie de ele (procedură rațională de alocarea a resurselor vitale deficitare).
4. Introducerea unor instituții adaptate realităților actuale, cum ar fi testamentul corporal. Solicitarea, prezentată anterior sub forma instrucțiunilor de sănătate, este menită să permită cetățenilor cine să decidă în privința sănătății lor atunci când ei n-o pot face, și să faciliteze posibilitatea personalului medical de-a identifica persoanele abilitate să decidă.
Considerăm că în absența introducerii rapide a acestor sisteme menite să crească garanțiile acordate populației, restabilirea încrederii cetățenilor în sistemul public de sănătate va deveni o sarcină imposibilă, ce va avea consecințe negative atât asupra pacienților cât și asupra angajaților din sănătate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Totul e bine pana la vrajeala de la punctul3.Adica ,de acum incolo,niste indivizi vor decide ca este etic sa fii omorat deoarece nu mai exista resurse de tratament.
Proiectul de „reforma” „al Solidaritatii”(!)= o aiureala. Birocratie-n plus, si degeaba.
„profesiei de etician/bioetician în spitalele publice.”
-ala care va decide cine moare si cine inca nu moare….asta e Federatia Sindicatelor Crimei!
Sindicatul ăsta a „uitat” să ceară și reformarea sistemului de achiziții din sistemul de sănătate. Adică, șmecheria uriașă prin care volumele de achiziții sunt împărțite în tranșe mici, pentru a se evita licitațiile și a se purcede la metoda mafioată reprezentând achiziția directă. Achiziții la prețuri uriașe egal insuficiența materialelor sanitare și a aparaturilor performante. Finalul, sistem sanitar dezastruos.
”Federaţia “Solidaritatea Sanitară” cere ”reformă urgentă!”
E nevoie de mai multe reforme. E nevoie de reforme complexe nu doar ce au cerut sindicalistii aici.
Nu-i lasati pe politicieni pana nu vor responsabiliza spitalele prin politici publice adecvate, ca inafara tarii, sa nu mai iasa materiale din spitale pe nicio cale. Obligati-i sa construiasca spitale. Nu se poate sa astepti la ATI ore si zile. Aglomeratia din spitale aici duce.La cazul Pantelimon. Dupa ce creezi conditii poti sa si arestezi un medic ca nu si-a facut datoria.
„profesiei de etician/bioetician în spitalele publice.”
E CORRECT daca-s avertizori de integritate si nu decid ei , singuri ce-si-cum ci mai degraba functioneaza ca liant intre diferite pareri ale specialistilor in domeniu medical !
Chair vad ca benefi ca in sedintele mediacle periodie de spital bioeticienii sa-si spuna si punctul de vedere ETIC si sa spuna variante la diferite probleme locale luand in calcul cu se procedeaza MAJORITAR-GLOBAL la aceste probleme !
In nici un caz decizii medicale insa dreptul la OBIECTII CRITICE de si non-medici la decizii diferite de „cum se procedeaza mondial” ETIC adaptat legislatiei locale !
Cred ca de la spitale cu 20-30 de medici in sus „ar fi bun” un BIOETICIAN a carui munca sa fie … „punerea la curent cu procedurile etice MONDIALE” a medicilor si oferirea de consultante PUR-LEGAL-ETICE medicilor in burn-out !
Foarte buna ideia !
Daca „decid” eticienii pe probleme medicale e de rau !👌👌👌
Daca doar dau consultatii ETICE , PUR-ETICE si medici iau la cunostinta (dovedit-semnat) e OK !
Ar fi OK si macar pentru faptul ca … medicii nu pot spune ulterior ca NU AU STIUT ca E NON-ETIC CE FAC si ca
li s-a oferit solutii-legale, de-o persoana LEGALIZAT-POZITIONATA, in masura academica, la sfaturi ACTUALIZATE PERMANENT la … problemele lor ETICE !
CUM se intră ÎN REALITATE?
ÎnTOT Ce ține de Structurile și Organizarea STATULUIț
– Lege Și Ordine
– FRICA de Pedepsă, Spaima și Groaza.
CINE admite ANOMIA, distruge România. De 35 de Ani.
propun 2 bioeticieni pieleanu si bulai