Fenomenul Kowloon. Amintiri din cel mai ciudat oraş din lume

Oraşul Kowloon a fost considerat locul de pe pământ cu cea mai mare densitate a populaţiei, deoarece un număr uriaş de persoane, 50.000, locuiau în câteva blocuri lipite unui de celălalt.

Oraşul-fenomen – în care 300 de clădiri înalte şi unite între ele, ridicate fără consultarea NICIUNUI arhitect, erau împărţite de 33.000 de familii – a fost demolat în 1992.

Totuşi, fotograful canadian Greg Girard, sprijinit de Ian Lambot, a reuşit să păstreze atmosfera din acest oraş ciudat prin intermediul fotografiilor. Cei doi au petrecut 5 ani în Kowloon, probabil cel mai bizar oraş pe care l-au văzut în viaţa lor.

Localizat în imediata vecinătate a Hong Kong-ului, Kowloon a fost vreme de ani buni un oraș guvernat de anarhie. În 1948, autoritățile britanici și chineze au decis ca orașul să fie tăiat de la orice formă de serviciu guvernamental, incluzând alimentarea cu apă și electricitate, serviciile poștale și cele de protecție asigurate de poliție. Spre suprinderea tuturor, Kowloon nu a devenit un oraș părăsit, ci a prosperat timp de 30 de ani în condiții de anarhie.

Având o suprafață de numai 0,02 kilometri pătrați, Kowloon a ajuns la o populație de aproximativ 50.000 de persoane. Asta a însemnat cea mai dens populată zonă de pe Terra din istoria Terrei. Clădiri cu 12 etaje fără vreo aprobare urbanistică apăreau aproape peste noapte, iar bordelurile și casino-urile erau ceva obișnuit, în condițiile în care nu existau legi.

Familiile evacuate au primit compensaţii din partea guvernului, însă multe persoane au fost fie nemulţumite de suma acordată, fie s-au încăpăţânat vreme îndelungată să plece din oraşul în care trăiseră toată viaţa. Totuşi, evacuare a început în 1991, iar, în 1992, tot oraşul era la pământ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.