Ferma Dacilor. S-a stabilit oficial cine este a opta victimă  

S-a stabilit oficial cine este a opta victimă a incendiului de la Ferma Dacilor.  Rămășițele aparţin fiului de 11 ani al lui Lucian Ene, care este un apropiat al patronului pensiunii. Lucian Ene şi încă unul dintre fiii săi, au decedat în incendiu.

Au mai rămas în viață  mama şi Matei, fratele geamăn al lui Luca, care au grave arsuri la nivelul feţei şi braţelor.

Tribunalul Prahova a stabilit pentru data de  9 ianuarie judecarea contestaţiei  arestării  lui Cornel Dinicu şi  a celor doi administratori.

Cei trei sunt acuzaţi de distrugere din culpă după incendiul produs în a doua zi de Crăciun.

Opt oameni, între care trei minori, au murit carbonizaţi.

„Din data de 03.01.2024, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei persoane fizice, respectiv faţă de un administrator statutar şi doi administratori în fapt ai societăţii comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. (…) Faţă de acestea, în cursul zilei de azi, procurorul de caz a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, în sarcina acestora reţinându-se, în esenţă, următoarele: în perioada 2016 – 26.12.2023, cele trei persoane au desfăşurat în mod convergent şi sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfăşurate la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, judeţul Prahova”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Construcţia corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire, iar demersurile şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii, arată anchetatorii.

„De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare, şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu. Situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 5,45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind ‘efectul termic al curentului electric'”, precizează Parchetul.

Conform sursei citate, societatea comercială era racordată la reţeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non-casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea ‘pompă de apă’ având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susţinerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.

Totodată, anchetatorii spun că ancheta penală aflată în desfăşurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), însă probele de până acum nu au relevat indicii care să confirme o incendiere intenţionată.

„Cu toate acestea, materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acţiuni umane intenţionate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului.

  • În întreg acest context, s-a reţinut în cuprinsul referatului cu propunere de luare a măsurii arestării preventive că, şi dacă ipoteza incendierii cu intenţie a imobilului s-ar concretiza (ipoteza în raport de care materialul probator administrat nu atestă indicii), întreaga situaţie descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenţi a normelor în materia securităţii la incendiu, respectiv:
  • a) imobilul a fost construit fără autorizaţie de construcţie
  • b) mansarda a fost realizată din material lemnos, uşor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcţia fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistenţă la foc (cel mai defavorabil grad)
  • c) imobilul a fost intabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcţiei emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerinţelor fundamentale
  • d) imobilul a fost edificat fără solicitarea/obţinerea vreunui aviz/autorizaţie de la ISU Prahova
  • e) a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu nefuncţională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat, precum
  • f) cu o instalaţie electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator, îi poziţionează pe cei trei inculpaţi în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece în condiţiile descrise, raportat la lipsa de siguranţă a încăperilor oferite ca spaţii de cazare, şansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente.

Menţionăm că, în continuare, sunt în derulare activităţi de urmărire penală care urmăresc administrarea unui probatoriu complex”, mai arată procurorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Mai nene, daca ai un prieten adevărat în viată,e mult! Toate jigodiile care au supt de la „patron” se declară prieteni, nu slugile acestuia!

  2. Procurorii sustin si judecatorii admit ca incendiul nu ar fi existat daca constructia era autorizata ? Duamne fereste, daca nu atipesti putin !

  3. Chestia cu lipsa autorizatiei de constructie este o problema colaterala si agravanta.
    Problema este ca pigul n-a respectat nimic in privinta sigurantei celor cazati acolo. Ori n-a avut dotarile necesare, ori ceea ce a avut a fost subdimensionat sau nefunctional.
    La Tv s-au mai spus si altele:
    -terenul a fost luat cu japca de catre primar de la un localnic si facut cadou mafiotului.
    -timp de o ora pana sa anunte pompierii, mafiotul a incercat sa stinga focul cu un furtun.
    De la un vecin cu FB am aflat ca:
    -finul si-a batut nevasta in noaptea incendiului din cauza ca madama era in amantlac cu nasul mafiot, proprietarul de facto al pensiunii.

  4. Cică efectul termic al curentului electric este de vina de moartea a 8 șmecheri/fii de șmecheri! O salut pe aceasta cale pe Norica care la euroii ei nu a gasit un restaurant autorizat și de doamne ajuta in Poiana sa manance.Nimeni nu vrea sa observe cauzele adevărate ale morților,se rezuma doar la consecinte. Sa fie băgat în duba „curentul electric” care a încins fara aprobare cablurile electrice. Fir-ar mama ei de lege a lui Ohm! Ești om cu mine sunt „master” cu tine! Înaite Romania „educata” ca nu-i greu!

  5. „sunt acuzaţi de distrugere din culpă”?
    …ăla-i OMOR DEOSEBIT DE GRAV, bă! Iarăși se încearcă mușamalizarea cazului?
    Bănuiesc că pe al 8-lea mort l-au dibuit prin eliminare: cîte persoane au dispărut în zonă! UNA!
    Că INeMeLeaua dă Bukale ne-a arătat ce știe să facă, cînd cu Karakălu’ șî butoiu’……[RumBurak Rishi]

  6. Taverna racilor din Cluj construita fara autorizație de constructie a fost închisă! Deci,daca se vrea, se poate! Primarul doarme,poliția locală doarme,toate organele dorm și se ajunge la crimă. Și când sesizezi o problema urgenta pe primar îl doare in cur! Bine că și-a mărit salariul cu 100 de consilieri cu tot! Asta-i statul român mafiot!

  7. castelele precum Peles in perioada interbelica aveau autorizatie de la ISU? Cum a putut regele si oaspetii sai sa locuiasca acolo sau sa mearga la Cazinoul din Sinaia, mai ales ca in acele vremuri becurile erau cu incandescenta si sigur nu de 60 W cum avea omul de rand.

  8. Cică este „căutat” electricianul Florin de la Mizil. Așa se întâmplă când „patronii” fac totul la negru. Cablu comun prin care circula curentul electric total de la grupul electrogen a fost subdimensionat și nu a rezistat la 100 A și a fost pozat și pe peretele din lemn pe hol la etaj. Aici a apărut fumul și apoi flacăra. Succesuri Romania”educata”! Patronul o tine langa cu „mana criminala” ca sa scape de 100 de ani pușcărie!

  9. In Romania nu exista patroni! Toți sunt hoții hoților ai statului! Puneti biciul pe hoți fiindcă oricum salariile si pensiile amărâților se plătesc din împrumuturi!

  10. De copii îmi pare, sincer, rău.N-aveau nici o vină.8kw înseamna 2 calorifere si ceva.Sârmă subțire, chitră la construcție întinsă pe asterială, conexiuni în doru’ lelii și dezastru-i gata.Am întâlnit destui idioți care cred că sunt deștepți și care-ti toarna chestii de genul”dar a mers până acum, de ce s-o schimb?”.Acum au răspunsul

  11. Bandidos nu există generator monofazat de 20kw ca să ai 100 de amperi pe o sârmă și@întrebare instalațiile interbelice erau calculate și executate în tub panzer(metalic).Cât timp nu vine Florin de la Mizil sau vreun alt „geniu” care „trebuie neapărat să plece-n Italia” exact înainte de branșare ca o grămadă de veleitari speriați că n-o să le meargă șandramaua, să pună el ca un dăștept ce se află o siguranță care”ține” adică mult peste cât poate cablul, nu se întâmplă nimic, în ideea in care instalația este făcută fără scurtături, cu conexiuni la șurub si în doze.Dar cu legislația actuală si „exertii” disponibili totul e posibil.”Proștii” de americani dădeau diplomă de journeyman(freelancer) după 6 ani.Aici, mocofanul e”făcut” în 3 luni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.