Festivalul INTERFERENŢE 2012, un dialog al lumilor imaginare

Festivalul Internaţional de Teatru “INTERFERENŢE”, organizat de Teatrul

Maghiar de Stat din Cluj, continuă cu spectacole şi concerte din Bulgaria, Franţa, România şi SUA.

Spectacolul “Les Corbeaux”, regizat de cunoscutul coregraf şi regizor francez Josef Nadj, prezent pentru a doua oară în cadrul Festivalului “INTERFERENŢE” s-a bucurat de un bine meritat succes de public.

„Aşa cum sugerează şi titlul, acest spectacol este rezultatul unei observări amănunţite a ciorilor, respectiv, a momentului în care ele ating pământul, atunci când trec de la zbor la mers. Un al treilea partener este invitat să se alăture acestui dialog dintre dans şi muzică, «să acţioneze liber», să dea glas tăcerii lui: o pictură neagră, strălucitoare, care dincolo de firul muzicii şi al gesturilor, lasă urme, ca o mărturie a trecerii ciorilor”, scrie Myriam Bloedé.

Seara a continuat cu spectacolul “Julie, Jean şi Kristin”, după Strindberg, regizat de Margarita Mladenova, de la Teatrul “Sfumato” din Bulgaria.

Les Corbeaux, în interpretarea Companiei Josef Nadj. Foto R Angeli

„Teatrul Sfumato a dat un nou titlu spectacolului, care este, în general, construit în jurul actriţei din rolul principal. Scena este dominată de mobila metalică şi rece de bucătărie care este dezinfectată în mod excesiv asemeni unui laborator sau spital. Curăţenia este terifiantă. Apa fierbeîn oale pentru a spăla murdăria. Apa din canalizare curge printr-un şanţ aflat în prim plan. «Sfumato» pune în scenă spectacolul într-o atmosferă aproape clinică” J.P.T

Vineri, 30 noiembrie a fost o zi importantă pentru Teatru, pentru că la ora 13.00, pe Strada Kogălniceanu 3-5, locul clădirii unde a funcţionat primul teatru din oraş, s-a inaugurat o placă memorială, cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la înfiinţarea Teatrului Maghiar din Cluj.

Pentru a marca momentul de sărbătoare, la ora 18.00, la Sala Studio, a fost programată o producţie a Teatrului Maghiar de Stat, spectacolul “Domnişoara Julie”, de August Strindberg, în regia lui Felix Alexa.

Profesorul George Banu, un împătimit de teatru

„Domnişoara Julie este o piesă de o modernitate tulburătoare, care provoacă astăzi la fel de mult ca atunci când a fost scrisă. De o senzualitate stranie, un cinism ce dă fiori, piesa este străbătută de o cruzime specială, de un rafinament aproape oriental. O cruzime proprie lumii în care trăim”, aprecia Felix Alexa.

Pornind de la dialogul dintre muzică şi teatru, „Dialog între voci”, tema festivalului din acest an, la ora 20.00, în Sala Mare, a avut loc concertul de jazz al trupei “Blutopia” din America. Trupa “Blutopia” a fost înfiinţată în anul 2003 de către unul dintre cei mai apreciaţi saxofonişti ai jazzului modern – Alex Harding. El l-a invitat pe pianistul Lucian Ban, originar din Transilvania, să îi fie partener în noua formaţie. Împreună au colaborat cu câţiva dintre cei mai buni muzicieni de jazz din New York.

Concert de jazz cu Lucian Ban

Sâmbătă, 1 decembrie, la ora 20.00, la Sala Studio s-a desfăşurat “Leonida Gem Session”, adaptare după “Caragiale în cădere liberă”, un spectacol de Gábor Tompa.

„Se pare că, în zilele noastre, celebrele lupte politice prezentate în operele lui I. L. Caragiale nu se mai termină cu tradiţionalul «pupat Piaţa Independenţei». Adversarii tind spre discreditarea şi nimicirea celuilalt, iar vârtejul puterii îi absoarbe într-atât încât se comportă precum împăraţii romani care, convinşi fiind că sunt descendenţii zeilor, au revendicat şi înhăţat puterea şi privilegiile. În ziua de azi, partidele politice nu cred că a rămâne fidele programului lor ar fi o virtute şi preiau, fără scrupule, lozincile celor mai înverşunaţi duşmani, dacă lucrul acesta îi ajută să acapareze puterea. Legile şi Constituţia au devenit în mâinile lor asemenea unor jucării pe care le pot schimba după bunul-plac, convinşi fiind că sunt deasupra acestora”, afirmă Gábor Tompa.

Muzica se îmbină perfect cu teatrul într-un concert de jazz

Pe lângă toate aceste evenimente, zi de zi, la Casa TIFF sunt programate discuţii cu creatorii invitaţi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru “INTERFERENŢE” şi proiecţii ale unor spectacole de operă. Tot la Casa TIFF, de la ora 23.00, joi a fost organizat un party, vineri, un concert “Quartum Jazz Band”, iar sâmbătă a fost invitat Grupul de actriţe “E A.K.T.”.

„Mihaela Marin are o perspectivă multiplă: priveşte spectacolele atât cu ochii unui critic-fotograf, cât şi ai unui artist foto”, a spus George Banu la lansarea din 30 noiembrie a albumului “Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de Andrei Şerban” – un volum care conţine fotografiile Mihaelei Marin realizate la cinci spectacole regizate de Andrei Şerban.

Lansarea volumului Mihaelei Marin, Cehov, Shakespeare, Bergman, văzuţi de Andrei Şerban

„Fotograful de teatru este totodată şi critic de teatru: alege acele momente ale spectacolului despre care eu îmi exprim părerea”, a apreciat George Banu, adăugând că imaginile fără cuvinte sau cuvintele fără imagini nu sunt suficiente, iar în cel mai fericit caz, opinia celui care scrie coincide cu cea a fotografului.

„Am avut două vieţi: una înainte de a mă ocupa cu fotografia de teatru, cealaltă care a urmat şi pe care o trăiesc de zece ani”, a mărturisit Mihaela Marin, exprimându-şi regretele legate de faptul că multe spectacole trăiesc numai în memoria sa, nu şi în fotografii. Odată cu prezentarea cărţii a avut loc şi deschiderea unei expoziţii cu fotografii din album.

Silviu Purcărete şi Teatrul Katona József

Actriţe de la E.A.K.T.

Duminică, 2 decembrie, începând cu ora 12.00, la Casa TIFF a avut loc atelierul susţinut de compozitorul Vasile Şirli, “O conversaţie despre muzică şi lumea sonoră în teatru”, iar la ora 15.00 a fost proiectat spectacolul de operă “Otello” de Verdi, în regia Jürgen Flimm, al “Staatsoper Berlin”, 2001. Începând cu ora 19.00, în Foaierul Teatrului Maghiar de Stat, au fost lansate trei volume editate de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”: “Avram Goldfaden şi teatrul ca identitate”, de Anca Mocanu, “Despre arta teatrului”, de Edward Gordon Craig şi ”Dramaturgia ungară contemporană”. Elementul de rezistenţă al zilei a fost spectacolul “Regele moare”, de Eugène Ionesco, pus în scenă de Silviu Purcărete la “Les Arts et Mouvants”, din Franţa.

Ce fel de sămânţă seamănă omul care este pe moarte? – este întrebarea pe care o pune Silviu Purcărete în spectacolul “Regele moare”. În momentul în care viaţa se dezintegrează, orice poate fi un bun pretext pentru joacă, aşa cum copiii se joacă cu întreaga lor colecţie de simboluri. Ceea ce fascinează este, mai degrabă, bucuria jocului, mai mult decât jocul în sine. Regele nu este un rege, el este unul dintre noi, rege al propriei vieţi. Iar spectacolul nu este nici el spectacol, ci un experiment pentru a face mai prietenos acest eveniment comun, dar extraordinar şi tulburător, care ne leagă pe toţi: moartea, necesară pentru ca viaţa să poată continua.

O incitantă analiză a spectacolului lui Felix Alexa, Domnişoara Julie, la conferinţa de presă

Seara s-a va încheiat cu un concert “JazzyBirds”, la Casa TIFF.

În cadrul Secţiunii “Off” a Festivalului au loc astăzi două evenimente: de la ora 18.00, la Sala “Harag György”, este programat spectacolul “10” – scris şi regizat de studenţii UBB , Secţia Maghiară, Master anul I, clasa profesorului József Biró. „Studenţii masteranzi, Departamentul Maghiar al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universitaţii “Babeş-Bolyai”, se prezintă. În ultimii trei ani, sub îndrumarea profesorului de clasă, Bíró József, am beneficiat de o îndrumare al cărui scop principal este deschiderea, şi dezvoltarea posibilităţilor noastre interioare. Acest lucru se va concretiza în spectacolul intitulat «10», în diferite stiluri, nuanţe şi tonalităţi”, mărturisesc creatorii spectacolului. La ora 23.00, la Casa TIFF, va începe concertul formaţiei de actori “2 AM”.

Compozitorul Vasile Şirli

Tot astăzi, în cadrul “Secţiunii Oficiale” se va juca în Sala Mare, de la ora 20.00, spectacolul “Anamnesis”, în regia lui Viktor Bodó, de la Teatrul “Katona József/Szputnyik Shipping Company”, din Ungaria. Despre această producţie, realizatorii spun că este un spectacolul muzical absurd, extrem de amuzant, cu un ritm rapid. Foarte profund şi, totuşi, frivol. Cu o interpretare minunată, cu o muncă uluitoare privind decorul şi o punere în scenă impresionant de destinsă, producţia are în centru o temă care îl atinge pe spectator până în adâncul sufletului.

Scenă din Wozzek

Marţi, 4 decembrie, sunt programate reprezentaţii din Germania şi Serbia. Astfel, la orele 17.00 şi 21.00, în Sala Studio, se va juca spectacolul “Wozzeck”, după Georg Büchner şi Alban Berg, în regia lui Dávid Márton, spectacol al “Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz Berlin”, din Germania. Wozzeck, personajul din spectacolul lui Dávid Márton, o întreabă pe Marie: „Poate fi păcatul mortal atât de frumos?”. Marie îi răspunde: „Multe vede cel care are doi ochi şi nu este orb, atunci când soarele străluceşte”. Wozzeck, înconjurat de persoane aparent realiste, vede, aude şi simte „prea mult” – el este incapabil să evadeze din spaţiul claustrofobic al percepţiei lui, care, mai apoi, se transformă în infernul singurătăţii sale.

Începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului, este programat spectacolul “Scaunul lui Elias”, de Igor Štiks, pus în scenă de Boris Liješević, producţie a Teatrului Dramatic Iugoslav şi Festivalului “MESS”, de la Sarajevo.

În foaiere, publicul este atras de cărţile de teatru

„Tema centrală care stă la baza spectacolului este cea a identităţii rănite, o problematică de actualitate astăzi, devenită aproape un fenomen universal, ca urmare a traumelor acumulate în timpul războaielor ce au marcat istoria ultimului secol.

Acest text extrem de emoţionat, spune poveste unui om prins între problemele fireşti ale vieţii de zi cu zi şi crudul «cleşte al istoriei» şi este construită pornind de la mărturia despre evenimentele şocante din Sarajevo, de la începutul anilor nouăzeci”, scrie Ana Isaković despre spectacol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.