Festivalul Internaţional al Filmului Bucureşti a tras cortina

Ieri s-a desfăşurat, la Cinema Studio,  ceremonia de închidere a celei de a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

În cadrul Galei, au fost acordate premiile pentru “Cel mai bun film”, “Cea mai bună regie” şi “Cel mai bun scenariu”, decise de un juriu format din Grazia Volpi, producătoarea filmului “Cezare deve morire”, Horia Lapteş, director de imagine, Dragan Marinkovic, organizatorul “Festivalului de Film Documentar şi de Scurtmetraj” de la Belgrad, André Ceuterick, directorul “Festivalului Filmului de Dragoste” de la Mons şi reputatul critic de film Dan Făinaru, colaborator permanent la “Screen International”.

Tot ieri au fost înmânate şi “Premiul criticii”, decis de Anca Grădinariu, Florin Barbu şi Laurenţiu Damian, precum şi “Premiul publicului”, votat de spectatorii festivalului.

Două Premii de Excelenţă au omagiat creaţiile regizorilor Amos Gitai şi Elisabeta Bostan

Elisabeta  Bostan

Regizorul  Amos Gitai


Decernarea Premiilor a fost urmată de proiecţia filmului “Cesare deve morire”, în regia veteranilor Paolo & Vittorio Taviani, laureat cu “Ursul de Aur” la ediţia din 2012 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Trofeul “Bucureşti IFF 2013” a plecat în Spania

 “Blancanieves”, în regia spaniolului Pablo Berger, a câştigat trofeul Bucureşti IFF 2013 pentru “Cel mai bun film”. Juriul şi-a motivat decizia spunând că premiul e oferit „pentru reuşita combinare dintre un omagiu plin de imaginaţie adus cinematografului mut şi o actualizare poetică a unui faimos basm pentru copii”.

“Premiul pentru regie” i-a revenit lui Amir Manor pentru “Epilogue”, „un portret sfâşietor al unui amurg de viaţă plin de dezamăgiri şi decepţii”.

“Sightseers”, al britanicului Ben Wheatley a câştigat premiul pentru “Cel mai bun scenariu”, adică „pentru modul sardonic şi foarte original în care e privit un anumit aspect al mentalităţii britanice”.

Debutul în regie al Iuliei Rugină, “Love Building”, a plecat acasă cu “Premiul Publicului” şi cu o menţiune specială acordată de juriul oficial, „pentru energia şi entuziasmul echipei de tineri care au lucrat la el”.

“Premiul criticii” a revenit coproducţiei franco-canadiene “Wrong”, în regia lui Quentin Dupieux, o dovadă de „cinema pur, în ciuda faptului că autorul său nu e un cineast de formare, ci un DJ cu viziune”.

Regizorii Elisabeta Bostan și Amos Gitai au primit premiile de excelenţă pentru “contribuţia extraordinară adusă celei de-a şaptea arte”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.